Oznanila – 7. velikonočna nedelja

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tisti čas je Jezus povzdignil oči k nebu in molil: »Sveti Oče, ne prosim samo za té, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame: da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal. In jaz sem jim dal veličastvo, ki si ga dal meni, da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v njih in ti v meni, da bi bili popolnoma eno. Naj svet spozna, da si me ti poslal in da si jih ljubil, kakor si ljubil mene. (Jn 17,20–23)

BESEDA O BESEDI

ENOST JE MOGOČA Jn 17,20–26

Ob Jezusovi prošnji, da bodo eno kakor midva, mi v ušesih zazveni dvoje. Današnji svet tako ali tako ne verjame, da je mogoče biti eno. Če pa ljudje vidijo kje medsebojno povezanost v edinosti, očitajo takšnemu občestvu, da jim je nekdo spral možgane, da ne znajo razmišljati s svojo glavo, da je tisti, ki jih vodi ,nedemokratičen in zlorablja svoj položaj. Rezultat te miselnost je pravzaprav logičen. Skoraj nikjer ne najdemo prave edinosti in nikjer vanjo ne verjamemo.
Ko sem o tem razmišljal, mi prihaja na misel, da sta naša enost oz. needinost odvisni od temeljih pogledov na greh in krepost. Včasih sem si mislil, da je dovolj, da ljubiš, pa ni! Najprej moraš vedeti, kaj pomeni ljubiti. Celotna Stara zaveza ja bila zgrajena na izostrenem pogledu na greh in krepost. Številne zapovedi so usmerjale človeka k resnici. Jezus teh zapovedi ni odpravil, ampak jih je prišel dopolnit. Ljubezen v edinosti je mogoča šele, ko nam bo vsem resnično jasno, kaj je greh in zlo ter kaj je na drugi strani krepost. Naj pojasnim: Ko se zakonca začneta prepirati, zakaj eden tako pozno prihaja iz službe, kako naj se sporazumeta? Kje je ključ za razumevanje? Točna ura, potrdilo od šefa, kompromis, slepo zaupanje ali kaj? Pravzaprav gre za vprašanje resnice in nasproti temu vprašanje laži? Priznati si morata, ali jima je sploh do tega, da bi prišla skupaj, ali se zadaj, pa čeprav še tako prikrito, skriva beg pred bližino itd. Vedno gre za srečanje v resnici, ki je veliko globlja od zunanjih dejavnikov. Gre za srečanje v resnici našega bivanja, ne naših dejanj, našega doživljanja ne naših besed. Enost je mogoča, če bosta zakonca odkrivala globino svojega doživljanja in to globino delila v zaupanju z drugim. Le v globini ozadij je mogoče priti do edinosti, pa naj bo to v prijateljstvu, zakonu, Cerkvi ali družbi. Dokler pa bo naše bivanje tako površno, da je pomembnejši videz od vsebine, je edinost resnično nemogoča. (po: E. Mozetič)

7. velikočna nedelja – ned. sredstev družbenega obveščanja

Bodimo kritični – preverjajmo novice, ki nam jih sporočajo mediji

Danes mediji ljudem pripovedujejo »modrost« in posredujejo vrednote ter tako vzdržujejo prevladujoči mit v družbi. Najbrž se vam čudno zdi, da imajo mediji tako moč in morda kdo že protestira, češ: »Pretiravaš, mediji, tudi televizija, nimajo takega vpliva na ljudi!« Dobro, vsi vemo, da nov pralni prašek ne odstrani vseh trdovratnih madežev in ne verjamemo še tako zanimivim in duhovitim reklamam. Res ne verjamemo reklamam, da nov detergent odstrani vse madeže, a na nas vplivajo drugače. Kakšna pa je gospa, ki nas nagovarja, naj uporabljamo nov pralni prašek: seveda je mlada, vitka, nasmejana je in ima urejene zobe ter lase, oprijeto obleko in je tudi telesno zelo privlačna. V njeni družini sta samo dva otroka (fantek in deklica, če je le mogoče). Druga dva sta sosedova ali prijateljičina. Možu ne pere in nima raskavih rok od pranja, ampak pranje zaupa magičnemu pralnemu prašku, sama pa je uspešna v službi. In tako televizija z reklamo pove, kakšne vrednote (mite) goji naša družba: mlad, telesno privlačen, uspešen človek. Vsi debeli, neprivlačni, ostareli, bolni ne spadajo v ta mit in družba ne ve, kam z njimi. Kakor ne ve, kam z družinam z več otroki, z neuspešnimi, obupanimi … Vsi ti in njim podobni so izven dometa prevladujočega mišljenja. Ne dovolimo, da bo televizija (in množični mediji sploh) naša edina učiteljica modrosti, ampak si jo poiščimo tudi drugje in jo vedno znova kritično preverjajmo ter bodimo pozorni tudi na tiste, ki ne spadajo v kalup »medijske modrosti«.
Priporočajmo novinarje v naših molitvah, da bodo znali objektivno poročati, hkrati pa tudi mi prosimo Svetega Duha, da razsvetljuje naš um in nam pomaga oblikovati lastno mnenje ter kritičen pogled na novice, s katerimi smo vsakodnevno »bombandirani«. (povzeto po: B. Rustja, Izziv sodobnih medijev)

Spremljajmo, glejmo, poslušajmo Televizijo Exodus, Radio Ognjišče, berimo verski tisk. Podpirajmo krščanske medije z naročanjem z botrstvom …
Povej mi, kaj poslušaš, kaj gledaš, kaj bereš in povedal ti bom, kdo si.

Naslovljeno na vas

V ponedeljek, 30. maja 2022, se bomo spominjali škofovskega posvečenja škofa Maksimilijana Matjaža, ki je bilo pred enim letom v Gornjem Gradu. Zahvalili se bomo za milosti, ki smo jih po njegovi službi naslednika apostolov in po njegovi odprtosti Svetemu Duhu deležni. Obenem se bomo zahvalili tudi za celjsko škofijo, ki je 21. maja obhajala 16. obletnico razglasitve. Lepo vabljeni k molitveni uri, ki jo bodo oblikovali molivci pred Najsvetejšim iz stolne župnije Celje in se bo začela ob 18.15.
Ob 19h bo sv. maša s somaševanjem škofov in duhovnikov, homilijo pa bo imel apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Jean – Marie Speich.

BLIŽA SE ZAKLJUČEK VEROUČNEGA LETA 2021/2022

Verouk bo le še dva tedna, a stvari, ki jih je treba pred koncem veroučnega leta urediti, naj bi v glavnem v tem tednu. Zato imejte vsi seboj delovne zvezke, da jih v kolikor bo še potrebno, pokažete. Precej veroučencev mora še prinesti spričevala. Storite to ta teden! Pa spomin osvežite.

ORATORIJ 2022 PRI NAS
Dragi otroci in starši!
Bližajo se poletne počitnice in s tem tudi oratorij na Gomilskem, ki bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Prijave bodo odprte od 1. 6. 2022, ob 18.00 uri, do zapolnitve prostih mest. Prijavnico in vse informacije najdete na spletni strani Župnije Gomilsko (https://wp.me/p2vCI2-1Fj) ali na Facebook strani Oratorij Gomilsko.

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 870, namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 29.5.
7. velikonočna ned.
Maksim Emonski, škof
Ned. sredstev družbenega obveščanja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Vinkota in Ano Mahor
16.00 šmarnice pri Mlinarjevi kapeli

PON – 30.5.
Kancijan in drugi oglejski mučenci
!!!
17.00 za +Ivanko Vadlan
(18.15) 19.00 bogoslužje v stolnici

TOR – 31.5.
Obiskovanje D. Marije
Sklep šmarnic
19.00 za +Mirkota Stvarnik

SRE – 1.6.
Justin, mučenec
!!!
7.30 za varstvo pri delu (M.)

ČET – 2.6. prvi četrtek
Marcelin Peter, mučenca
17.00 za +družino Podgoršek (v Šentrupertu)
Molitev za duhovne poklice

PET – 3.6. prvi petek
Alojzij Grozde, mučenec
19.00 za +Ivana Rančigaja in njegove
Litanije Jezusovega srca

SOB – 4.6. prva sobota
Just Španski, škof
19.00 za +Matildo Brinovec
Litanije Matere Božje

NED – 5.6.
BINKOŠTI
Bonifacij, škof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Pavlo in Franca Jernejc

V tem tednu: sklep šmarnic, prvi četrtek, prvi petek, prva sobota —vabljeni k bogoslužju in prejemu zakramentov.
Napoved: 12.6. bo zaključek veroučnega leta. Še prinesite spričevala!

Dežurni ministranti: Matevž Glušič, Matevž Lapuh
Bralci v ned.: I. Tilen Hadolin, Sonja Mandelc II. Lara Natek, Ivi Rančigaj
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž

Vabilo oratorij 2022

Dragi otroci in starši!

Bližajo se poletne počitnice in s tem tudi oratorij na Gomilskem, ki bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Če se nam želite pridružiti, se  prijavite na enega izmed naslednjih načinov:

  • Letošnja novost so spletne prijavnice, preko katerih se prijavite na spodnji povezavi:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxouTIpyCR7BhfGTYiuv6NsFOkfSkLfjgyQ4P_GCzL243X9Q/viewform

  • Še vedno pa je mogoča prijava z oddajo fizičnega obrazca, ki ga dobite pri g. župniku ali na naši Facebook strani Oratorij Gomilsko.

Prijave bodo odprte od 1. 6. 2022, ob 18.00 uri, do zapolnitve prostih mest. Le ta se hitro polnijo, zato vam predlagamo, da se čim prej prijavite.

Se vidimo!

Oznanila – 6. velikonočna nedelja

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

SLOVESNOST SV. BIRME, nedelja, 22. maja 2022, v župnijski cerkvi ob 10.00 uri

Sveta birma je zakrament potrditve v veri z darovi Svetega Duha. Med njimi so posebej imenovani: dar modrosti, dar umnosti, dar sveta, dar moči, dar vednosti, dar pobožnosti, dar strahu božjega.
Z našim sodelovanje pa naj bi v našem življenju dali žlahtne sadove: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, dobroto, zvestobo, krotkost, samoobvladovanje. Če boste mladi te sadove prinašali v svoje domove, v šolsko okolje, v prijateljska druženja, v prihodnosti pa v lastne družine in delovna okolja, vas bodo vsi veseli, sami pa boste zares srečni. Zato se je vredno truditi!

Vsem našim slavljencem—birmancem: Ani S., Ani Z-nik, Ani Z-šek, Aneju, Galu, Hani, Joštu, Lanu, Lani, Lari N., Lari Z., Leonardu, Matevžu, Niki, Ninu, Pii, Petri, Roku, Špeli H., Špeli Z., Tjaši, Urški, Vitu, Zali G., Zali J. naj bo današnji dan resnično veliki dan njihove mladosti. Prisrčne čestitke!
Naj bo z Jezusom sklenjeno zvesto prijateljstvo. Zaupal vam je čudovito poslanstvo Jezusovih pričevalcev, ki pa je v današnjem razkristjanjenem okolju tudi zahtevno. Samo v povezanosti z Njim boste uspešni in se boste mogli veseliti sadov. Ne izgubite izpred oči Jezusove prispodobe o trti in mladikah. Če se mladika odlomi od trte, se posuši in ne rodi sadu. Zato ohranite in poživljajte povezanost z Jezusom. Župnik in vse občestvo

6. velikočna nedelja – sv. birma – nedelja turizma

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaší. Slišali ste, da sem vam rekel: ›Odhajam in pridem k vam.‹ Če bi me ljubili, bi se razveselili, da grem k Očetu, saj je Oče večji od mene. In zdaj sem vam povedal, preden se zgodí, da boste verovali, ko se zgodí. (Jn 14,26–29)

BESEDA O BESEDI

SVOJ MIR VAM DAJEM Jn 14,23–29

V današnjem evangeliju nam Jezus govori: »Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet.« To je govoril apostolom pri zadnji večerji, besede pa veljajo tudi nam. Mir, ki nam ga daje Kristus, je drugačen od miru, ki ga more dati svet. Kristus daje mir srca, mir vesti, ki je nič ne teži. Ta mir je dejansko temelj vsakega drugega miru. Če smo ga zaradi svoje samovolje in sebičnosti izgubili, ga lahko dobimo nazaj v zakramentu sprave, ki je Jezusov velikonočni dar. Če spoved pravilno razumemo in cenimo, smo gotovo že izkusili, kakšen mir se naseli v človekovi duši, ko Božjemu usmiljenju zaupamo breme svoje krivde in zadolženosti.
Cerkev, kot posrednica Kristusovega miru, pri vsaki maši kliče k Bogu, naj nas obdari z notranjim mirom, mirom srca. Kjer ga ni, človek nima obstanka. O Kajnu, prvem bratomorilcu, Sveto pismo pravi, da je brez miru begal iz kraja v kraj. Ljudje sedanjega časa skušajo svoj nemir zadušiti s hrupom, z naglico, da se jim ni treba srečevati s seboj in z Bogom, ki se oglaša na dnu srca.
Pri vsaki sveti maši s priznanjem svojih grehov in kesanjem prosimo Boga, naj nam podeli svoj mir. Po molitvi očenaša se k nebeškemu Očetu obračamo s prošnjo: »Podari nam mir v naših dneh; usmiljeno pomagaj, da bomo vedno živeli brez greha, in varuj nas vsakega nemira…«
Mir lahko gradimo le, če je v nas Sveti Duh – duh ljubezni, obzirnosti, dobrote, potrpežljivosti in odpuščanja. Pozdrav »Pojdite v miru!« na koncu svete maše je dejansko naročilo: pojdimo v življenje kot glasniki Božjega miru, kot graditelji miru. Stavba miru je kot vse druge stavbe zgrajena iz posameznih opek. Te opeke so drobna dejanja vsakdanjega premagovanja. Izvirajo iz našega srca. Če v njem ustvarimo mir, se bo ta naselil tudi med ljudi okrog nas. (po: S. Čuk, Misli srca)

Naslovljeno na vas

Poslovili smo se
V torek, 17. maja je bilo na braslovškem pokopališču in v cerkvi slovo od naše +župljanke Cecilije (Cilke) Šketa iz Trnave 12. Rada je hodila v cerkev, zlasti v šentrupertsko, in se udeleževala župnijskih romanj.
Naj se njeno življenjsko romanje dovrši v večnem Božjem svetišču.

MAJNIŠKA ŠMARNIČNA POBOŽNOST LE ŠE DOBER TEDEN DNI
Več kot dve tretjini sta že za nami. Obisk in sodelovanje sta bila solidna. V prvi polovici predvsem na račun pripravnikov na prvo sv. obhajilo in deloma pripravnikov na sv. birmo. Prav bi bilo, da bi nadaljevali do konca maja tudi po prvem sv. obhajilu in sv. birmi, sicer bo nastal vtis, da je bilo obiskovanje pred tem predvsem zaradi nujnih priprav na prejem zakramentov, ne pa toliko iz ljubezni do Boga in Marije, ki naj bi se po prejemu zakramenta le še okrepila. Prav gotovo ima tudi Marijina priprošja zasluge za vse lepo kar smo doživeli in kar nam bo tudi za naprej ostalo. Zato lepo vabljeni k vztrajanju do konca.
Do epidemičnih let je bil že utečen običaj nedeljskih popoldanskih šmarnic pri kapelicah in znamenjih. Letos bi že lahko to obnovili. Zadnji dve nedelji sta bili zaradi župnijskih slovesnosti zelo zapolnjeni, zato se nismo odločili za popoldanske šmarnice. Naslednjo nedeljo—zadnjo v maju pa bo več priložnosti za to in jih želimo izkoristiti s šmarnicami pri Mlinarjevi kapelici (nasproti Doma krajanov) ob 16.00 uri. Ob tej priložnosti bo tudi blagoslovitev obnovljene kapelice. Vabljeni.

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 870, Namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 22.5.
6. velikonočna ned.
Emil (Milan) mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za birmance in njihove domače
SLOVESNOST SV. BIRME

PON – 23.5.
Evtihij, škof
Prošnji dnevi do čet.
19.00 za +Ano Slakan

TOR – 24.5.
Marija Pomočnica kristjanov—M. Pomagaj,
19.00 za +Marijo Sovinc (god)

SRE – 25.5.
Gregor VII., papež
19.00 za +Anico (r. d.) in Radota Drev in sorodnike

ČET – 26.5.
GOSPODOV VNEBOHOD
Filip Neri, duhovnik
17.00 za +Cilko Šketa (v Šentrupertu)
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene

PET – 27.5.
Alojzij Grozde, mučenec
19.00 za +Jožeta Zupančiča

SOB – 28.5.
Just Španski, škof
19.00 za +Bernardko Vasle

NED – 29.5.
7. velikonočna ned.
Maksim Emonski, škof,
Ned. sredstev družbenega obveščanja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Vinkota in Ano Mahor

V tem tednu: vsak dan šmarnice. Vztrajajmo!
Dežurni ministranti: šmarničarji
Bralci v nedeljo: I. Sonja Mandelc, Elza Vasle; II. Lara Natek, Ivi Rančigaj
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas

Oznanila – 5. velikonočna nedelja

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

PRAZNIK PRVEGA SV. OBHAJILA
Nedelja, 15. maja 2022
Na svetovni dan družine

Prvo sveto obhajilo je dan, ko Bog otroku in družini na viden, doživet način pokaže, da se človeku sam podarja. Hkrati s seboj pa tudi nas same nam samim podarja tako, kakor bi se sami nikdar ne bi znali.
To je veliki dan za prvoobhajance, ki so prvikrat povabljeni k Božji mizi, za njihove domače in za vse bogoslužno občestvo. Vsi, ki smo se na ta praznik pripravljali, naj ga v notranjem veselju in miru doživljamo. Mi, ki smo bili prvoobhajanci pred toliko in toliko leti pa danes skupaj praznujemo obletnice svojega prvega svetega obhajila, čeprav ga nismo imeli prav na isti dan. Zato naj na ta dan s še večjo zbranostjo in ljubeznijo tudi sami prejmemo sv. obhajilo.

Vsem našim slavljencem—prvoobhajancem: Alenu, Aljažu, Aneju, Daši, Izi, Juriju, Karin, Lani, Lari P., Lari Š., Lovrotu, Luciji, Minci, Neji, Niku, Pii, Taji, Tjažu, Viti, naj bo današnji dan resnično zlati dan njihovega otroštva. Prisrčne čestitke!
Naj bo z Jezusom sklenjeno zvesto prijateljstvo. Ob Jezusu pa srečamo tudi Jezusovo in našo nebeško Mater Marijo, ki jo v tem cvetočem mesecu maju še posebej občudujemo in slavimo. Gotovo je njena srčna želja, da bi se vsak dan šmarnic zbrali in povabili Jezusa v sv. obhajilu. Nato pa vsako nedeljo.

Župnik in vse občestvo

5. velikočna nedelja – prvo sv. obhajilo

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Otroci, le malo časa bom še z vami. Novo zapoved vam dam, da se ljúbite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubíte med seboj! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.« (Jn 13,27–30)

BESEDA O BESEDI

LJUBITE SE MED SEBOJ Jn 13,31–35

V tem velikonočnem času Božja beseda nadaljuje z nakazovanjem stilov življenja, skladnih s tem, da smo skupnost Vstalega. Med njimi današnji evangelij predstavlja to, kar je Jezus izročil: zapoved ljubezni.
Preseneča najprej okvir, v katerega Jezus postavi svojo novo zapoved: pri zadnji večerji, potem, ko Juda odide. On se je namreč že odločil, da ne bo ljubil, ampak bo raje izsiljeval, izdajal in prodajal za denar. Verjetno sta za vsakogar od nas samo ti dve izbiri – ali želim zares ljubiti, čeprav z mnogimi padci, tudi zatajitvami (kot Peter), ali pa grem na Judovo pot …
Kaj pomeni živeti zapoved ljubezni?
To najprej pomeni ostati v Jezusovi ljubezni. Prebivati v toku Božje ljubezni in se tam ustaliti je pogoj, da ne bo naša ljubezen med potjo izgubila svoje gorečnosti in drznosti. Tudi mi, kakor Jezus, in v njem moramo s hvaležnostjo sprejeti ljubezen, ki prihaja od Očeta in ostati v tej ljubezni ter gledati na to, da se ne ločimo od nje s svojo sebičnostjo in z grehom. To je zelo naporen program, a ni nemogoč.
Predvsem pa je potrebno imeti v zavesti, da Kristusova ljubezen ni neko površno čustvo, ne, ampak temeljna drža srca, ki se kaže v takšnem življenju, kot ga on hoče. Jezus namreč zatrjuje: »Če se boste držali mojih zapovedi, boste ostali v moji ljubezni, kakor sem se tudi jaz držal zapovedi svojega Očeta in ostajam v njegovi ljubezni.« Ljubezen se udejanja v vsakodnevnem življenju po držah in dejanjih, če ne, je le nekaj varljivega. So le besede, besede, besede… To ni ljubezen, ljubezen je konkretna. Jezus od nas zahteva, da spolnjujemo njegove zapovedi, ki so povzete v misli: »Da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil.« (po: E. Mozetič)

Naslovljeno na vas

PRAZNIK SV. BIRME – ŽUPNIJSKE BINKOŠTI – v nedeljo, 22. maja ob 10.00 uri
V imenu našega škofa Maksimilijana bo birmovalec generalni vikar škofije g. Rok Metličar
Ta teden bo čas poglobljene priprave, zlasti duhovne. Birmanci imajo ta teden nadaljevanje devetdnevnce, pri katerih naj bi, kolikor bo le mogoče, sodelovali tudi starši in ostali svojci, botri in vsi, ki boste v nedeljo z birmanci praznovali.
Birmanci bodo imeli vsak dan pripravo ob 18.15 uri.
V ponedeljek po maši srečanje za očete birmancev.
V torek bosta sodelovala pričevalca ob 18.15 uri.
V torek po maši srečanje za botre.
Za prejem sv. birme—Svetega Duha in njegovih darov naj bi bili birmanci v stanju posvečujoče milosti, zato bo bodo pred birmo pristopili k zakramentu sprave –sv. spovedi in sicer v sredo ob 18, 15 uri. Spovedoval bo še en duhovnik, tako da bo priložnost za spoved tudi za starše in ostale svojce birmancev ter druge župljane še tudi med sv. mašo. Kateri ne izpolnjujejo pogojev za prejem pa stopite v spovednico na kratek pogor in po blagoslov.
V četrtek pa bo srečanje z g. birmovalcem ob 18.15 (18.30) uri. Naj bi ga udeležili tudi starši, botri, drugi veroučenci, zlasti iz višjih razredov, …
V nedeljo pa čim lepše sodelovanje pri slovesnosti sv. birme.
Na slovesnost sv. birme ste vsi prav lepo vabljeni.
Vsem daj Bog lepo doživetje teh dni!

PRIDI SVETI DUH IN NAPOLNI SRCA SVOJIH VERNIHS SVOJO LJUBEZNIJO.

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870 Namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 15.5.
5. velikonočna ned.
Izidor, kmet
Svetovni dan družine
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za prvoobhajance in njihove domače
SLOVESNOST PRVEGA SV. OBHAJILA

PON – 16.5.
Janez Nepomuk, duhovnik, mučenec
19.00 za +Franca in Ljudmilo Rančigaj
Ves teden birmanska devetdnevnica

TOR – 17.5.
Jošt, puščavnik
19.00 po namenu darovalca (N.)

SRE – 18.5.
Feliks Splitski, mučenec
19.00 za +Zofijo Vasle –oblet.

ČET – 19.5.
Krispin, redovnik
18.30 srečanje z birmovalcem
19.00 za +Ido Lazar

PET – 20.5.
Bernardin Sienski, duhovnik
19.00 za +Jakovčeve in Vovkove

SOB – 21.4.
Eobald, škof
19.00 za +starše Rovšnik

NED – 22.5.
6. velikonočna ned.
Emil (Milan) mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za birmance in njihove domače
SLOVESNOST SV. BIRME

V tem tednu: vsak dan šmarnice, devetdnevnica za birmance, srečanje z birmovalcem, slovesnost sv. birme
Birmanci v petek nimajo običajnega verouka.
Dežurni ministranti: šmarničarji—zlasti birmanci
Bralci v nedeljo: I. kdor bo pri jutranji maši; II. starša birmancev
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: starši birmancev

Oznanila – 4. velikonočna nedelja

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tisti čas je Jezus rekel: »Moje ovce poslušajo moj glas; jaz jih poznam in hodijo za menoj. Dajem jim večno življenje; nikoli se ne bodo pogubile in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke. Moj Oče, ki mi jih je dal, je večji od vseh, in nihče jih ne more iztrgati iz Očetove roke. Jaz in Oče sva eno.« (Jn 10,27–30)

BESEDA O BESEDI

ŽUPNIJA IN DUHOVNI POKLIC Jn 10,27–30

Sveti  Janez Krizostom nam odkrije lepoto župnijske skupnosti, ko pravi, da je župnija zedinjenje duhov, soglasje duš, vez ljubezni in molitev duhovnikov. Katekizem Katoliške cerkve pa nam pove, da je župnija evharistična skupnost in srce liturgičnega življenja krščanskih družin, kraj molitve, sodelovanja pri svetem bogoslužju  in medsebojne pomoči. Hudo je, če se vse skupaj zaključi za štirimi zidovi cerkve ali domačega doma. Po Jezusovem zgledu smo poklicani k nenehnemu potovanju k drugim. Prva Cerkev je glede tega zelo dejavna. Marsikomu je  edina skrb njegovega krščanstva, da naroči sveto mašo, da bo na tisti in tisti datum, da kolikor toliko obiskuje sveto mašo in moli. Biti kristjan pomeni, da mi ni vseeno, kaj se dogaja z mojimi župljani. Preveč smo ujeti v ritem svojih težav, predani temu svetu. Premalo iščemo. Seveda ne gre samo za vidne poti. Potuje naj vsaj naša molitev. Le–ta je pravzaprav temelj vsakega našega iskanja. Ob tem bomo po Božji milosti našli ljudi, ki se bodo velikodušno odločili in izbrali duhovni poklic.
Župnija je tudi kraj, kjer Gospod kliče v duhovniško in redovniško življenje, v svobodno izbrano neporočenost in v devištvo iz ljubezni do  Božjega kraljestva. Vsem, ki menijo, da imajo tak poklic, je sveti Janez Pavel II. dejal: Vztrajno molite, da boste prišli do potrebne jasnosti. Potem pa izrecite veseli Da. Bog prav gotovo kliče tudi mlade iz naše župnije. Mi jim pomagajmo in vztrajno molimo, da bodo prišli do prave jasnosti.
Naj se nas torej dotaknejo besede svetega papež Janeza Pavel II., ki je dejal: »Župnija je krščanska skupnost, pred katero je svetal zgled Dobrega pastirja in ki se zbira okrog svojega župnika in duhovnikovih sodelavcev. Zato vam pravim: Ljubite svoje duhovnike! Cenite jih, poslušajte jih, hodite za njimi. Vsak dan molite zanje. Ne pustite jih samih, ne k oltarju ne v vsakdanjem življenju. Nikoli ne nehajte moliti za duhovne poklice in za zvestobo tistih, ki so se že posvetili Gospodu in dušam.« (po: E. Mozetič)

4. velikočna nedelja – Nedelja Dobrega Pastirja

ZA DUHOVNE POKLICE
Jezus, moj prijatelj in vodnik, z zaupanjem te prosim za vse naše duhovnike, redovnike, redovnice in misijonarje. Napravi iz njih orodje svojega miru. Kjer je sovraštvo, naj prinašajo spravo. Kjer so razdori, naj ustvarjajo edinost. Kjer so dvomi, naj utrjujejo vero. Kjer so zmote, naj svetijo z resnico. Kjer je obup, naj budijo upanje. Kjer je žalost, naj razdajajo veselje.
Gospod Jezus, pomagaj našim duhovnikom, da bodo sveti, požrtvovalni in potrpežljivi. Nam pa daj moči, da jim bomo vračali zvestobo za zvestobo, velikodušnost za velikodušnost, dobroto za dobroto.
Marija, mati velikega duhovnika Kristusa, izprosi našim duhovnikom in redovnikom zvestobo do konca. Amen.
(po: Molite in spodbujajte k molitvi – Molitve za duhovne poklice)

Zadnja nedeljo pred prvim sv. obhajilom

Ob prvem svetem obhajilu nas Jezus sprejme v svoje srce. Od prejema tega zakramenta se lahko kristjan kadar koli želi, udeleži svetega obhajila in tako prejme živega Boga. Pri sveti evharistiji se namreč kruh – hostija spremeni v Jezusovo telo, vino pa v njegovo kri.
Zakrament izhaja iz dogodka pri Zadnji večerji: Medtem ko so učenci jedli, je Jezus vzel kruh, ga blagoslovil, razlomil, jim ga dal in rekel: “Vzemite, to je moje telo.” Nato je vzel kelih, se zahvalil, jim ga dal in vsi so pili iz njega. In rekel jim je: “To je moja kri zaveze, ki se preliva za mnoge.” (Mr 14, 22–25.)
Tudi po vstajenju se je Jezus učencem večkrat prikazal in jim lomil kruh, zato so vedeli, da morajo tudi sami nadaljevati obred, ljubezen in mir.

Pridi ljubi Jezus, pridi mi v srce,
Težko te že čakam, veselim se že.

Trdno upam vate, ker si vir dobrot,
Kličem ti hvaležno ljubim te Gospod.

Pridi ljubi Jezus, srečen bom s Teboj,
Pridi in ostani vekomaj z menoj.

Naslovljeno na vas

PRAZNIK PRVEGA SVETEGA OBHAJILA v nedeljo, 15. maja ob 10.00 uri

Prvo sveto obhajilo je dan, ko Bog otroku in družini na viden, doživet način pokaže, da se človeku sam podarja. Hkrati s seboj pa tudi nas same nam samim podarja tako, kakor bi se sami nikdar ne bi znali in zmogli.
To je veliki dan za naših 19 prvoobhajancev, ki bodo prvikrat povabljeni k Božji mizi, za njihove domače in za vse bogoslužno občestvo. Vsi naj bi se na ta praznik čim bolje pripravili in ga čim lepše praznovali. Mi, ki smo bili prvoobhajanci pred toliko in toliko leti bomo skupaj praznovali obletnice svojega prvega svetega obhajila, čeprav ga nismo imeli prav na isti dan. Zato naj bi ta dan s še večjo zbranostjo in ljubeznijo tudi sami prejeli sv. obhajilo.
Dan prve svete spovedi so letošnji prvoobhajanci že doživeli v postnem času. Kako dragocen dar je dar sprave, odpuščanja miru! Naj že otroci zaslutijo, kako veliko srečo imajo, da bodo kasneje v življenju, ko bodo dušne rane kdaj zares skeleče imeli možnost priti k Jezusu, ki nam prihaja nasproti kot Zdravnik naših duš. Ker pa je prav, da so srca otrok pred prvim obhajilom na sveže ozaljšane za Jezusov obisk, bo ta petek ob 17.30 uri sv. spoved prvoobhajancev
Člani družin prvoobhajancev, zagotovo pa starši, boste otroke spremljali k sv. obhajilu – in tudi sami pristopili k temu zakramentu. Zato bo v petek še en duhovnik za spoved staršev in drugih svojcev prvoobhajancev. Kateri ne izpolnjujejo pogojev za prejem pa stopite v spovednico na kratek pogor in po blagoslov. Vsem daj Bog lepo doživetje teh dni.
Na slovesnost prvega sv. obhajila ste vsi prav lepo vabljeni.

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1,
1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870
Namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 8.5.
4. velikonočna ned.
Ned. Dobrega Pastirja
Bonifacij IV., papež
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Baševe
ob 11.30 sv. krst v cerkvi v Grajski v.
Sklep tedna za duhovne poklice

PON – 9.5.
Izaija, prerok
19.00 za +Milico Ostrožnik (100-letnica r.)

TOR – 10.5.
Janez Avilski, duhovnik, cerkveni učitelj
19.00 za +Marijo Podgoršek

SRE – 11.5.
Pankracij, mučenec
19.00 za +Marto Kunst—oblet.

ČET – 12.5.
Leopold Mandić, redovnik
17.00 za +Cirilo in Antona Plajh (v Šentrupertu)
19.00 šmarnice brez sv. maše

PET – 13.5.
Fatimska Mati Božja
19.00 za +Elizabeto Obreza –30. dan
Začetek birmanske devetdnevnice

SOB – 14.4.
Bonifacij, mučenec
19.00 za +starše Jager, sestro Marijo in Tonča Jermana

NED – 15.5.
5. velikonočna ned.
Izidor, kmet
Svetovni dan družine
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za prvoobhajance in njihove domače
SLOVESNOST PRVEGA SV. OBHAJILA

V tem tednu: vsak dan šmarnice, devetdnevnica za prvoobhajance, v petek pa se začne tudi za birmance.
Dežurni ministranti: šmarničarji.
Bralci v nedeljo: I. kdor bo pri jutranji maši; II. starša prvoobhajancev.
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: starši prvoobhajancev s sodelovanjem staršev birmancev.