Oznanila – 18. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

In rekel je: »Tole bom storil: podrl bom svoje žitnice ter postavil večje in tam bom spravil vso pšenico in svoje blago. In rekel bom svoji duši: Duša moja, veliko blaga imaš, spravljenega za veliko let; počivaj, jej, pij in bodi dobre volje!‹ Toda Bog mu je rekel: ›Neumnež, to noč bodo tvojo dušo terjali od tebe, kar pa si spravil, čigavo bo?‹ Tako je s tistim, ki si nabira zaklade, pa ni bogat v Bogu.« (Lk 12,18–21)

BESEDA O BESEDI

BOGAT NA PRAVILEN NAČIN Lk 12,13–21

Nekdo iz množice Jezusa prosi, naj posreduje pri razdelitvi dediščine. Jezus pa spregovori o našem odnosu do denarja. Pomislimo, koliko družin poznamo, ki so se prepirale, se prepirajo, se ne pozdravljajo, se sovražijo zaradi dediščine. To je samo eden od primerov. Ni najpomembnejša ljubezen v družini, ljubezen med otroki, brati, starši, ampak denar. In to uničuje. To je problem, ki ga srečujemo vsak dan. Veliko družin je uničenih zaradi denarja, ko se brat dvigne proti bratu, in oče proti otroku. To je prvo, kar povzroči drža navezanosti na denar – uniči! Ko je oseba navezana na denar, uničuje sebe, uničuje družino. Denar uničuje! Denar sicer služi za doseganje dobrih stvari, za razvijanje človeštva, a ko je srce nanj preveč navezano, te uniči. 
V evangeliju Jezus pripoveduje priliko o bogatašu, uspešnem podjetniku, ki mu je polje dobro obrodilo. A ta je hotel še več. Človeku to škodi. To je lakomnost. Imeti vedno več. Ne denar sam po sebi, ampak človekova drža, ki se imenuje pohlep, lakomnost – zaradi nje človek zboli, kajti vse postane odvisno od denarja. In navsezadnje, in to je najpomembnejše, lakomnost je orodje, ki vodi po poti, ki je nasprotna tisti, ki jo je za nas namenil Bog. Sv. Pavel nam pravi, da je Jezus Kristus, ki je bil bogat, za nas postal ubog, da bi nas obogatil. To je namreč pot Boga: ponižnost, ponižati se za služenje. Pohlep pa vodi po nasprotni poti.
Naše srce je kakor magnet: pusti se privlačiti ljubezni, vendar pa se lahko pritrdi le na enem mestu in mora izbrati: ali bo ljubilo Boga ali bo ljubilo bogastvo sveta; ali bo živelo za to, da bo ljubilo, ali pa bo živelo zase. Vprašajmo se, na kateri strani smo. Vprašajmo se, na kateri točki smo v naši povesti ljubezni z Bogom. Ali se zadovoljimo s kakšno zapovedjo ali sledimo Jezusu kot zaljubljeni, resnično pripravljeni kaj pustiti zaradi Njega? Skratka, nam zadošča Jezus ali iščemo mnoge druge gotovosti sveta? (po: E. Mozetič)

18. nedelja med letom

SREČA TI NE BO PADLA V NAROČJE

Kako misliš biti sploh kdaj srečen, če vedno vse pričakuješ od drugih? Če za vse, kar se v tvojem življenju izjalovi, krivdo prevališ na druge? Življenje je dajanje in jemanje. Ampak očitno so ljudje naučeni samo jemanja. Zahtevaj, vzemi, profitiraj, ne dovoli, da ti bo kaj všeč, protestiraj! In človek zahteva in jemlje in profitira in vsak, ki mu stoji na poti, postne sovražnik. Jeza, prepir, konflikt so tu. Človek se počuti ogroženega in pozablja, da si je sam ustvaril sovražnike.
Sreča je pravzaprav le drugo ime za mir, zadovoljstvo, prijateljstvo, veselje. Te stvari ti ne padejo v naročje. Ne moreš jih enostavno zahtevati do drugih. A dobiš jih zastonj, če premagaš svojo utrujenost in vzameš nekaj sam v svoje roke, če lahko ljudem prinašaš zaupanje, če lahko tudi v največji stiski misliš na to, da bo enkrat vse drugače.
Kdor hoče biti srečen, mora začeti ne jemati zase, ampak dajati za druge in sebe pri tem pozabiti. – Obstajajo ljudje, ki niso nikoli prav srečni. Zanje je sreča odvisna od tisoč stvari in nekaj jim vedno manjka.
Pozabljajo, da je sreča sestavljena iz veliko delov. Vedno je neki del prekratek. –
Vse življenje strmijo v manjkajoči del. Slepi so za mnoge druge dele, s katerimi bi lahko bili srečni. Vendar jih ne vidijo – majhnih, običajnih stvari. (po: P. Bosmans, V tebi je sreča)

Znamenje, da nismo v grehu malikovalstva bogastva, je dajanje miloščine, dajanje tistim, ki potrebujejo. A ne površno dajanje, ampak tisto, ki me stane določene odpovedi. To je dobro znamenje. Pomeni, da je ljubezen do Boga večja od navezanosti na bogastvo.
Zato obstajajo tri vprašanja, ki si jih lahko zastavimo. Prvo vprašanje: Dam? Drugo vprašanje: Koliko dam? Tretje vprašanje: Kako dam? Dajem kakor Jezus, z ljubeznijo? Ali pa, kot da plačujem davek? Kako dajem? Ko pomagaš človeku, ga gledaš v oči? Se dotakneš njegove roke? To je Kristusovo meso, to je tvoj brat, tvoja sestra. Ti pa si v tistem trenutku kakor Oče, ki nikoli ne dopusti, da bi pticam neba zmanjkala hrana. S koliko ljubezni daje Oče! Pa mi premoremo vsaj nekaj take ljubezni?

Naslovljeno na vas

ŽUPNIJSKO ROMANJE smo doživeli v soboto 30. julija
To soboto je bilo župnijsko romanje. Pot nas je najprej vodila v Šentilj v Slovenskih goricah (nova poslikava stropa župnijske cerkve), romarska cerkev Marija Snežna /Zgornja Velka, kjer je bil glavni cilj romanja s sv. mašo in kosilom, nato v Apače. Nato smo se vračali po drugi poti preko Lenarta v Slov. goricah. Tam smo zavili še v Sv. Jurij v Slovenskih goricah in si ogledali tamkajšnji Jurijev trg. Občudovali lepo vinorodno pokrajino in našli »mirne oaze« za duhovno osvežitev. V molitvi smo se spominjali tudi župljanov, ki niso mogli iti z nami.

Prihodnjo soboto, 6. avgusta pa bo župnijsko romanje Šentjurčanov po isti poti (na začetku bomo poromali še v cerkev blaženega Antona M. Slomška v Košakih-Maribor). Odhod izpred cerkve v Taboru bo ob 7.00 uri. Kdor od gomilskih župljanov tokrat ni imel priložnosti romat, se lahko pridruži šentjurskim romarjem. Čas za prijavo je do srede zjutraj lahko župniku na tel. 041 673 716.

Obvestilo
Po odločitvi Slovenske škofovske konference se bo s 1. avgustom 2022 priporočeni dar za sv. mašo (sv. maše se ne plačuje) zvišal na 23,00 EUR.
Pri tem pa velja, da je to samo priporočena vsota; v primeru, da kdo težko da ta dar, lahko da manj ali nič pa bo sv. maša prav tako po njegovem namenu. Hvala za razumevanje.

Darovi za nabavo šolskih potrebščin
Darovi se zbirajo na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo.  
Darujete lahko tudi s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispevali boste 5 EUR za šolske potrebščine.

MAŠNI NAMENI

NED – 31.7.
18. ned. med letom
Ignacij Lojolski, duhovnik, ustanov. jezuitov
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ starše Dobnik in vse njune

PON – 1.8.
Alfons Marija Ligvori
19.00 za +Marto Kunst in Julijano Pepel

TOR – 2.8.
Evzebij iz Vercelija
19.00 za +Ano Slakan

SRE – 3.8.
Konrad, redovnik
19.00 za +Janeza Hočevarja

ČET – 4.8. prvi četrtek
Janez M. Viannej, arški župnik
19.00 za +Jožeta Zupančiča

PET – 5.8. prvi petek
Marija Snežna (Nives)
19.00 za +Radota in Anico Drev

SOB – 6.8. prva sobota
Rufin, mučenec
19.00 ta dan doma ne bo sv. maše

NED – 7.8.
19. ned. med letom
Sikst II., papež, mučen.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ Ivana Novaka (v Šentrupertu)
V cerkvi »procesija« sv. Rešnjega telesa

V tem tednu: so trije pomembni dnevi v mesecu – prvi četrtek, prvi petek in prva sobota v mesecu. Ne prezrimo jih.

Počitničarjem in dopustnikom pa lep nov teden v novem mesecu! Pa na Boga ne pozabite!

Dežurni ministranti: Matevž in Jakob Lončar
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Magda Šalamon; II. V Št.R.: Tea Pogorelc, Anže Rožič
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.

Oznanila – 17. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Nekoč je Jezus na nekem kraju molil. Ko je nehal, mu je eden izmed njegovih učencev dejal: »Gospod, naúči nas moliti,kakor je tudi Janez naúčil svoje učence.« Rekel jim je: »Kadar mólite, recite: Oče! Posvečeno bodi tvoje ime. Pridi tvoje kraljestvo. Naš vsakdanji kruh nam dajaj od dne do dne in odpústi nam naše grehe, saj tudi mi odpuščamo vsakomur, ki nam je dolžan, in ne daj, da pademo v skušnjavo!« (Lk 11,1–4)

BESEDA O BESEDI

OČE NAM NIKOLI NE BO DAL KAČE Lk 11,1–13

V današnjem evangeliju smo slišali priliko o nadležnem prijatelju, ki med spanjem zmoti celotno družino. Ta nas želi podučiti, da je v molitvi treba vztrajati. Jezus nam da primer očeta, ki ima lačnega otroka: »Ali je med vami oče, ki bo dal svojemu sinu kačo, če ga bo prosil za ribo?« S temi besedami nam Jezus pojasni, da Bog vedno odgovori, da nobena molitev ne ostane neuslišana, kajti on je Oče in ne pozabi svojih otrok, ki trpijo.
Takšne trditve nas seveda postavijo v krizo, kajti za mnoge naše molitve se zdi, da niso ničesar dosegle. Kolikokrat smo prosili, a nismo dobili? Kolikokrat smo trkali in naleteli na zaprta vrata? V teh trenutkih nam Jezus priporoča, naj vztrajamo in se ne vdamo. Molitev vedno spremeni realnost. Vedno. Molitev vedno spreminja. Če se ne spremenijo stvari, se vsaj mi spremenimo, spremeni se naše srce. – Lahko smo prepričani, da bo Bog odgovoril. Edina negotovost je v času. Morda bomo morali vztrajati vse življenje, a On bo odgovoril. To nam je obljubil. Ni kakor oče, ki da kačo namesto ribe. Nič ni bolj gotovega: želja po sreči, ki jo vsi nosimo v srcu, se bo nekega dne izpolnila. In to bo dan slave in vstajenja. Molitev je od takrat zmaga nad osamljenostjo in obupom. Molitev je v gibanju, je na poti. In na koncu vsake poti je Oče, ki čaka, vse čaka z razširjenimi rokami. Glejmo v tega Očeta. – Če torej želimo posnemati Jezusa, tudi mi začnimo tam, kjer je začenjal On, to je pri molitvi. Lahko se vprašamo: ali mi kristjani dovolj molimo? Pogosto nam v trenutku, ko naj bi molili, pride na misel veliko izgovorov, toliko nujnih stvari, ki jih moramo narediti … Včasih damo molitev na stran zaradi aktivizma, ki pa postane brezploden, ko pozabimo na “boljši del”, ko pozabimo, da brez Njega ne moremo storiti ničesar.
Dejstvo je, da molitev spreminja naše srce, kajti pomaga nam bolje spoznati Boga, kakršen je v resnici. S tem pa pomaga tudi nam, da lahko rastemo. (po: E. Mozetič)

17. nedelja med letom – Krištofova nedelja (MIVA)

ABBA – OČKA

Kadar je Jezus molil, je uporabljal besedo, ki se je njegovi rojaki za Boga ne bi upali nikoli uporabiti. Imenoval ga je »Abba«, kar je v njegovem materinem jeziku, aramejščini, pomenilo »dragi oče« ali »očka«. Tako so namreč v tistem času Judovski otroci klicali svoje očete. To je bilo drzno in hkrati osupljivo – toda izražalo je tesni in zaupni odnos, ki ga je imel z Bogom. Potem se je obrnil k učencem in jih naučil uporabljati isto besedo. Vsak ne more z Bogom tako govoriti. A vsi mi smo Božji otroci in zato je primerno, da ga tudi mi nagovarjamo kot očeta. On nam je dal zgled, dal nam je predlog oblikovanja molitve, na nas pa je, da molitev v našem življenju tudi udejanjimo.
A ob jasnem Jezusovem zgledu moramo poudariti, da Jezus ni postavil nobenih železnih pravil za samo molitev in da tega tudi mi ne bi smeli delati. Bog ve za pritiske, ki jih čutimo. Sicer želi, da si prizadevamo za molitev in nikoli ne odnehamo, istočasno pa noče, da bi se čutili krive, ker ne izpolnimo svojih lastnih pričakovanj ali celo pričakovanj okolice.
V zadnjem času marsikdo poudarja potrebo po redni molitvi ob določenem času in celo po določenih obrazcih, vzorcih, zaradi česar mnogi občutijo molitev kot neke vrste suženjstvo, ker jim nikoli ne uspe moliti na pričakovani način ob določenem času. Formalne molitvene navade niso jamstvo »za uspeh«. Molitev mora ostati to, kar je v osnovi bila, to, kar je razvidno iz Jezusovega zgleda: pogovor z našim Očetom. Ta pa je prijazen, spoštljiv, spontan …, obogaten s tem, kar prihaja iz našega srca. (po: J. Balchin, Kaj kristjani verujemo)

Ob praznovanju Krištofove nedelje se Misijonsko središče Slovenije iskreno zahvaljuje prav vsakomur, ki daruje za potrebe projekta MIVA. To je dar, ki bo omogočil nakup vozil misijonarjem na vseh koncih sveta. Naj bo sleherna pot blagoslovljena in vožnja varna, predvsem pa naj nas vse spremlja varstvo sv. Krištofa na vseh poteh življenja.

Dobri Bog, bodi z nami na cestah tega življenja. Obvaruj nas in vse udeležence v prometu pred nevarnostmi in nesrečami. Varuj nas pred nepazljivostjo, lahkomiselnostjo in hitenjem. Na priprošnjo svetega Krištofa nas spremljaj, da se z vseh poti vedno varno vrnemo domov. Ko pa bomo na poslednji poti, nam daj doseči končni cilj pri tebi. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen. (povzeto po: www.missio.si)

Naslovljeno na vas

Počitek

Pripraviti je potrebno prtljago, kontrolirati avto, prešteti denar … Kolone na cestah in čakanje na letališčih … Kam gremo? Kaj iščemo?
Kakšno plažo, da bi živeli brez bridkosti in tesnobe. Kakšen gorski kraj, da bi se znebili trpljenja in težav. Kakšen otoček, da bi pozabili na skrbi in bolečine. Kakšno mesto, ki slovi po umetnosti, da bi si odpočili oči od vsakdanjih »grdot«. Kakšen »drug kraj«, kjer bi lahko živeli brez zakonov, brez omejitev, brez urnikov in kjer nam ne bi nihče gospodoval in nam ne bi bilo potrebno polagati računa nikomur.
Vrnili se bomo bolj nemirni kakor prej, krivdo pa bomo valili na promet, na slabo vreme, na cene, na stavke, na onesnaženost narave, na prekratke počitnice …
»Ampak drugo leto bo drugače …«
Gospod, med kolonami, čakalnimi dobami, tveganim obnašanjem, kršenimi načeli zdravega razuma, ne da bi vedeli, iščemo tisto »mesto«, ki si nam ga ti vtisnil v srce, kjer bomo tvoje ljudstvo in boš ti, Gospod, z nami, da nas resnično pomiriš. Da se lahko spočijemo. (po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

ŽUPNIJSKO ROMANJE, v soboto 30. julija
To soboto bo župnijsko romanje. Pot nas bo najprej vodila v Šentilj v Slovenskih goricah (nova poslikava stropa župnijske cerkve), romarska cerkev Marija Snežna /Zgornja Velka, kjer bo glavni cilj romanja s sv. mašo in kosilom, nato v Apače. Nato se bomo po drugi poti preko Lenarta v Slov. goricah in če bo še čas, se bomo še dlje ustavili. Zaobšli bomo prometno gnečo, občudovali lepo vinorodno pokrajino in našli »mirne oaze za duhovno osvežitev. Mesta v avtobusu so bila že pred časom zapolnjena. Morda pa bi se nam kateri pridružili s svojim prevozom /za kosilo pa bi se tu prijavili/. Avtobus bo ob 7.00 uri odpeljal izpred cerkve na Gomilskem, vstopili pa boste lahko tudi na Rezani , v Grajski vasi in v Trnavi. Vrnitev okrog 20. ure. Prispevek za prevoz in kosilo 25 eur. Dodatne informacije na tel. 041 673 716.

MAŠNI NAMENI

NED – 24.7.
17. ned. med letom
Krištof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ Borisa Turnška oblet. (v Grajski vasi)
Blagoslov vozil

PON – 25.7.
Jakob Starejši, apostol
19.00 za +Ano Mahor

TOR – 26.7.
Ana in Joahim, starši Device Marije
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene

SRE – 27.7.
Gorazd, Kliment in drugi učenci Cirila, Metoda
19.00 za +Ano in Anko Šlander in vse Koprivove

ČET – 28.7.
Viktor (Zmago), papež
19.00 za +Vido Krajnc in starše Ducman

PET – 29.7.
Marta, Marija in Lazar
19.00 za +Ano Semprimožnik in starše

SOB – 30.7.
Rufin, mučenec
7.00 odhod na romanje, kjer bo sv. maša
19.00 ta dan doma ne bo sv. maše

NED – 31.7.
18. ned. med letom
Ignacij Lojolski, duhovnik, ustanov. jezuitov
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ starše Dobnik in vse njune

V tem tednu: praznuje več znamenitih svetnikov: sv. Jakob, apostol, sv. Ana—vzornica mater, sv. Marta —zavetnica gospodinj

Dežurni ministranti: David Zupančič, Maks Turšek
Bralci v nedeljo: I. Brdnik Simon, Majda Jelen; II. Saša Griguljak, Simeona Rožič
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Oznanila – 16. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Marta pa je imela s postrežbo veliko dela. Pristopila je in rekla: »Gospod, ti ni mar, da me je sestra pustila sámo streči? Reci ji vendar, naj mi pomaga!« Gospod ji je odgovóril: »Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno. Marija si je izbrala boljši del, ki ji ne bo odvzet.« (Lk 10,40–42)

BESEDA O BESEDI

JE V MENI VEČ MARTE ALI MARIJE? Lk 10,38–42

Zanimiva je Jezusova neposredna, spontana reakcija, ko Marto opozori, da jo skrbi in vzemirja toliko stvari, v resnici pa je potrebno le eno: sesti in poslušati Božjo besedo, besedo resnice. Če se poglobimo v odlomek o obisku pri Marti in Mariji, pridemo do zanimivih življenjskih ugotovitev. Marta je v vsakem izmed nas: delo, obveznosti, skrbi, odgovornost, vse to pustimo, da obvladuje naše življenje, da je prizorišče našega vsakdanjika. Po eni strani to tudi mora biti, da življenje urejeno teče naprej. Vendar včasih to preide v obsedenost in postane celo vir konfliktov. Tudi druge želimo videti in doživljati take, kot smo mi sami. Kaj ni želela prav to ta naša Marta? Želela je, da bi Marija, njena sestra, bila druga Marta, tako zavzeta, tako skrbna, tako učinkovita, kot je bila ona. Če bi ji Jezus dal prav, to ne bi bila več zanimiva, polna in harmonična hiša, ampak bi se ji lahko reklo hiša dveh Mart. Jezus pa je želel, da ostane hiša Marte in Marije.
Ni naključno, da v svojem odgovoru Jezus dvakrat ponovi ime: »Marta, Marta …«, kar pomeni, poglej se, Marta, kaj te vodi pri tvojem delu: skrb, vznemirjenost, da bo vse dobro šlo, organizacija, zunanji red, pravila, ki si jih ljudje postavljamo, da enostavno funkcioniramo. V ospredje dajemo svojo družbeno in socialno vlogo, pozabljamo pa nase, na tisto, kar nam je zares potrebno. Ali ni s tem Jezus razkrinkal skritih vzvodov ljubosumja, nevoščljivosti, globoko zasidrane težnje, da druge prilagajamo sebi in jih spreminjamo po svojih željah in predstavah? Marta naj bi Marijo pustila tako, kakršna je bila. In taka, kakršna je bila, je prišla do resnice, do odkritja tistega, kar oživlja, do Učiteljevih besed, ki dajejo življenje. Dopustimo, da Marija zaživi tudi v nas!
Poglabljanje in služenje – to je naša pot skozi življenje. Vsak naj pomisli: Koliko časa na dan namenim kontempliranju – poglabljanju Jezusove skrivnosti? Delam kakor služenje, ki prihaja iz evangelija? (po: E. Mozetič)

16. nedelja med letom

Jezus trka tudi na vrata naših družin. Je v njih prostor za imenitnega gosta? Je čas, da bi sedli k njegovim nogam in ga poslušali? Molitev, Sveto pismo, verski tisk, iskren pogovor, pomoč bližnjemu … Jezusu odpre vrata. Odprimo vrata Kristusu!

BOGOSLUŽNI SKLEP LETOŠNJEGA ORATORIJA
Počitniški oratorij 2022 je danes s sodelovanjem animatorjev, animatorjev ter otrok—oratorijcev na sklepnem bogoslužju dobil svojo krono.
Animatorji in otroci so s svojo mladostno igrivostjo in veseljem dali ton oratorijskemu dogajanju. Hvala Bogu, vse se je izteklo brez kakšnih večjih težav ali zapletov. Tudi vreme je bilo kar ugodno. Hvala otrokom njihovim staršem, še posebno pa prizadevnim animatorjem, da je oratorij uspel. Hvala tudi sponzorjem in vsem, ki ste na kakršen koli način naredili dobro delo za otroke. Bog povrni vsem.

Vabljeni ste

V soboto, 23.7. vabljeni na Šmohor nad Laškim.
Tisti, ki boste šli peš, se dobimo ob 9. uri pri Izletniški kmetiji Tratnik v Pongracu. Ob 11. uri bo na Šmohorju sveta maša, ki jo bo daroval g. Vlado Bizjak. Na Šmohor se lahko peljete tudi z avtom iz Laškega ali Zabukovice. Več informacij: 031 280 574 ( Marija)

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Na seji Župnijskega sveta je bilo dogovorjeno, da bo letos župnijsko romanje že zadnjo julijsko soboto —30.7.2022. Predlog romarske poti je: Šentilj v Slovenskih goricah (nova poslikava stropa župnijske cerkve), romarska cerkev Marija Snežna /Zgornja Velka, Apače, … zaobšli bomo prometno gnečo, občudovali lepo vinorodno pokrajino in našli »mirne oaze za duhovno osvežitev. Rok prijave je do te sobote dopoldne.
Povejte, prosim, še drugim. Odločite se in prijavite župniku, čim prej. (tel. 041 673 716)

Naslovljeno na vas

Hvala Bogu in vam, dragi, dobri ljudje!
Preteklo nedeljo smo v naši župnijski cerkvi obhajali slovesnost duhovniških jubilejev. V imenu vseh treh jubilantov —g. Alojza Pirnata, g. Vikija Košca in svojem imenu se iz srca zahvaljujem za vse, kar ste storili v pripravi na praznovanje in na sami slovesnosti. Vsekakor ste si naredili preveč truda. Jaz se še posebej zahvalim za vse izrečene čestitke in voščila, za vaše molitve, pa tudi darila, ki ste mi jih izročili, kljub temu, da sem povedal, da ne pričakujem vrednostnih daril. Vesel sem lepega mašnega plašča, ki bo ostal župniji. V kolikor pa je denar še ostal, pa bo šel za nabavo nove tiskalne in kopirne naprave za izdelavo oznanil in drugi tiskovin. Hvala za vse! Župnik Martin

Spoštovani!
Vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da nam je uspelo praznovanje zlatomašnega jubileja našega g. župnika, se lepo zahvaljujemo. Ni bilo potrebno prositi, le nagovoriti. Ne bom navajala imen, saj bi lahko koga po krivici izpustila. Sami dobro veste, kako zelo ste vsak na svojem področju bili dragoceni. Dogajale so se čudovite stvari, ki se sicer ne bi. Takšni in podobni dogodki ljudi povezujejo! Hvala tudi vsem, ki ste se velikodušno odzvali našim predstavnikom, ko so potrkali na vaša vrata ali pozvonili na zvonce. G. župnika smo obdarili z mašnim plaščem, ki sta mu ga nadela Viki Košec in Matic Lesjak, saj je tudi on njima pred petnajstimi, oz. štirimi leti oblekel novomašniški plašč v celjski stolnici. Podarili smo mu tudi kipec sv. patra Pija in jubilejno svečo, pa še nekaj finančnih sredstev je ostalo.
Božjo hišo, naš drugi dom, je krasilo domače cvetje, ki sta ga aranžirali ga. Mija in ga. Sonja ter kite zimzelena, ki so nastajale izpod naših rok. Prisluhnili smo lahko petju iz domačih grl v okviru MePZ, ki ga vodi ga. Vesna in glasovom moškega sestava. Okrepčali smo se z duhovno in telesno hrano, za katero so družno poskrbele naše župljanke tako posamično, kot v okviru DKŽ Trnava Gomilsko.
Ta dogodek bo vsem ostal v lepem spominu in hvaležni smo lahko, da smo ga lahko praznovali. za ŽPS Marija Rančigaj, tajnica

MAŠNI NAMENI

NED – 17.7.
16. ned. med letom
Aleš, spokornik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ Ivana Rančigaja in njegove
Sklep oratorija

PON – 18.7.
Arnold, državnik, škof
19.00 za +Ivana –oblet. in Marijo Knez

TOR – 19.7.
Makrina Mlajša, devica
19.00 za +Bernardko Vasle

SRE – 20.7.
Apolinarij, škof, mučenec
19.00 za +Marijo Ribič —osmina

ČET – 21.7.
Lovrenc iz Brindisija, duhovnik, cerkveni uč.
19.00 za +tri sestre—Heleno, Marijo in Anico (v Šentrupertu)

PET – 22.7.
Marija Magdalena, spokornica, svetopis. žena
19.00 za +Marijo Šmit –oblet.

SOB – 23.7.
Brigita Švedska, redovnica, sozavetnica Evrope
19.00 za +Veroniko Kunst –osmina

NED – 24.7.
17. ned. med letom
Krištof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ Borisa Turnška oblet. (v Grajski vasi)
Blagoslov vozil

V tem tednu:
Prihodnjo nedeljo bo misijonska akcija MIVA—zbiranje sredstev za misijonska vozila: dar boste izročili pri izhodu iz cerkve ob prejemu nalepke.

Dežurni ministranti: Jaka Srebočan in Anej Semprimožnik
Bralci v nedeljo: I. Sonja Mandelc, Anka Trogar; II. V Grajski vasi: Tilen Hadolin, Jan Juhart
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava

Oznanila – 15. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tisti čas je vstalneki učitelj postave,ki je takole skušal Jezusa: »Učenik, kaj naj storim, da dosežem večno življenje?« On pa mu je rekel: »Kaj je pisano v postavi? Kako bereš?« Ta je odgovoril: »Ljubi Gospoda svojega Boga, z vsem srcem in vso dušo, in vso močjo in vsem mišljenjem, in svojega bližnjega kakor sam sebe.« –»Prav si odgovoril,« mu je rekel: »to izvršuj in boš živel.« (Lk 10,25–28)

BESEDA O BESEDI

TO IZVRŠUJ IN BOŠ ŽIVEL Lk 10,25–37

Kdo je moj bližnji? Temeljno vprašanje naše vere in naših odnosov! Pa res poznamo odgovor? Učitelj postave je Jezusa skušal, a se Jezus ni dal. Povedal mu je zgodbo in vprašanje zapleteno vrnil: Kdo je bil bližnji nekemu človeku, ki je šel iz Jeruzalema v Jeriho in je padel med razbojnike? Jezus sprašuje: Kaj se ti zdi, kateri od teh treh je bil bližnji tistemu, ki je padel med razbojnike? Učitelj je razumel: »Tisti, ki mu je izkazal usmiljenje.« In Jezus mu je rekel: »Pojdi in ti delaj prav tako!
Zdi se, da odgovora ne moremo razumeti, če se ob njem temeljito ne ustavimo. Navajeni smo odgovorov iz veroučnih klopi: Naš bližnji je vsak človek. A Jezus nakaže, da je bil v priliki o usmiljenem Samarijanu od treh mimoidočih bližnji le Samarijan. In če nam Jezus pravi, naj bomo tudi mi podobni Samarijanu, se moramo vprašati naprej: Kaj je oviralo duhovnika in levita, da nista postala bližnja pretepenemu in kaj je pomagalo Samarijanu, da je postal bližnji? Najbrž lahko sklepamo takole: Duhovnik in levit sta imela pomembni službi, bila sta pomembna in to je zameglilo njun pogled. V pretepenem nista mogla videti bližnjega in zato tudi sama nista postala bližnja njemu. Samarijan pa je bil preziran, manjvreden od Judov in je najbrž v drugem srečal podobnega reveža, kot je on sam. V drugem je videl sočloveka, prepoznal je bližnjega in mu postal bližnji.
In kako priti do uresničitve Jezusovega povabila Pojdi in tudi ti tako delaj? Najprej moramo priti do spoznanja, da je moj bližnji vsakdo. Kdo bo moj bližnji in komu bom bližnji, je stvar moje odločitve! Pot do tega spoznanja je spoznanje naše revščine – ali pa še bolje, Jezusovo učlovečenje. Po Jezusu postajamo med seboj bratje in sestre. On kaže na nebeškega Očeta in nam s tem daje razumeti, da smo med seboj vsi enakovredni in vsi ljubljeni Božji otroci. To ne sme biti le naučena trditev, ne more biti le fraza, ki jo ponavljamo v pridigah, to mora biti temelj naše vere. To je temelj naših odnosov! (po: E. Mozetič)

15. nedelja med letom – zahvala ob duhovniških jubilejih

Ko pa je neki popoten Samarijan prišel do njega in ga videl,
se mu je v srce zasmilil. (Lk 10,33)

Prvi korak, da postanemo bližnji, je, da živimo z odprtimi očmi za druge.
Kdor ima zaprte oči v skrbi samo zase, v sanjarjenju, ki zraste v njegovi fantaziji, ali v sanjah, ki jih vzbudi npr. televizija; kdor jih ima prilepljene na svoje ambicije in načrte; kdor ne vidi »prave« resničnosti, ker si je nataknil plašnice ideologij in modnih smernic; kdor si pusti napolniti oči s pretirano predanostjo skrbi za telo, športu, glasbi, ne more niti začeti poti, ki naj bi jo prehodil, da bi »postal bližnji«.
Ker ne vidi tistega, ki živi ali se pojavi pred njim.
Samo kdor »vidi«, se lahko odloča, ali naj stopi na drugo stran ceste ali naj gre dalje ali naj ima sočutje.
Sočutje, ki pa ni jokava in neučinkovita sentimentalnost iz televizijskih nadaljevank, niti zgolj površinski »Revež, kako se mi smili!« Sočutje je popolno poistovetenje s stanjem drugega, sodoživljanje, ob katerem vztrepeta človekova notranjost.
Gospod, Jezus, ti želiš, da na takšen način postanem bližnji vsem, prijateljem in sovražnikom, »lepim in grdim«.
Gospod Jezus, oprosti mi! Mogoče še nisem postal bližnji nikomur.
Daj mi moči, da se vsak dan znova trudim, da postanem bližnji drugemu; da bom lahko uresničil svoje poslanstvo; da bom oznanjal tvojo ljubezen. (po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

Slovesnost duhovniških jubilejev v naši župnijski cerkvi

To nedeljo obhajamo svoje jubileje trije duhovniki: g. Alojz Pirnat je že preteklo nedeljo slovesno obhajal svojo zlato mašo v župnijski cerkvi pri Sv. Juriju ob Taboru, pa ima danes ponovitev zlate maše pri nas – prav je in spodobi se, da je tako. Župnik Martin, ki sem predokus zlate maše doživel že preteklo nedeljo s sobratom Alojzem, pa danes obhajam »original«. Veselimo pa se tudi z g. Vikijem Košcem, ki slavi pomenljivo obletnico — 15-let let mašništva. Voščimo mu tudi za »srečanje z Abrahamom, ki ga je doživel v maju. Namen tega praznovanja ni poveličevanje kogarkoli, ampak zahvaljevanje Bogu in vam, dobrim ljudem!

Naslovljeno na vas

TA TEDEN (od 11. do 17. julija) SE PRI NAS DOGAJA ORATORIJ

Ta teden je je v naši župniji osrednje dogajanje počitniški oratorij za otroke. V njem bo sodelovalo 35 animatorjev in 120 otrok (več jih ni bilo možno sprejeti). Gotovo bo to veselo, zanimivo in koristno dogajanje.
Letošnja tematika bo posvečena življenju in delu sv. Ignacija Lojolskega. Oratorij povezuje glavni junak, ki se v obliki zgodbe s pomočjo animatorjev predstavi otrokom. »Pri Ignaciju Lojolskemu me nagovarja njegova neustrašnost, gorečnost in razločevanje,«  je povedal mladinski delavec pri Oratoriju Slovenija. Geslo je: »Za Božjo slavo!«

Naše občestvo in vsak njen član pa naj oratorij podpre z lepo mislijo, molitvijo in po možnosti tudi materialno podporo. To kar je dobro za otroke in mlade naj nam bo vsem pomembno!
V nedeljo bo pri zaključni sv. maši ob 10.00 uri darovanje za animatorje.
Hvala, v imenu animatorjev!

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Na seji Župnijskega sveta je bilo dogovorjeno, da bo letos župnijsko romanje že zadnjo julijsko soboto —30.7.2022. Predlog romarske poti je: Šentilj v Slovenskih goricah (nova poslikava stropa župnijske cerkve), romarska cerkev Marija Snežna (Zgornja Velka), Apače, … zaobšli bomo prometno gnečo, občudovali lepo vinorodno pokrajino in našli »mirne oaze, za duhovno osvežitev«. Rok prijave je do petka 22. julija.
Povejte, prosim, še drugim. Odločite se in prijavite župniku, čim prej. (tel. 041 673 716)

Marija slavi Boga:
»Moja duša poveličuje Gospoda, moje srce se raduje v Bogu, mojem Rešitelju. Velike stvari mi je storil Vsemogočni, njegovo ime je sveto.«

MAŠNI NAMENI

NED – 10.7.
15. ned. med letom
Amalija (Alma), redov.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 zlata maša župnika Martina
ponovitev zl. m. g Alojza Pirnata
15 let mašništva g. Vikija Košca
Bogu v zahvalo in blagor dobrotnikov
za +starše in sorodnike, za nove duhovne poklice, za blagoslov oratorija
z jubilanti bo somaševal g. Matic Lesjak

PON – 11.7.
Urh (Uroš), škof
19.00 za +Ingrid Krumpak in njene

TOR – 12.7.
Mohor, škof in Fortunat, diakon, mučenca
19.00 za +Marijo Orožim in vse Mlinarjeve

SRE – 13.7.
Henrik II. (Hinko), cesar
19.00 za +Radota in Anico Drev, vse njune

ČET – 14.7.
Kamil, duhovnik, red. u.
19.00 za +Terezijo Žnidar (v Šentrupertu)

PET – 15.7.
Bonaventura, šk., c. uč.
19.00 za +Jožefa– oblet. in Frančiško Rožič

SOB – 16.7.
Karmelska Mati Božja
19.00 za zdravja Žana

NED – 17.7.
16. ned. med letom
Aleš, spokornik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ Ivana Rančigaja in njegove
Sklep oratorija

V tem tednu: počitniški oratorij. V nedeljo pa vabljeni v čim večjem številu na sklep oratorija. Veselimo z mladimi kristjani!

Dežurni ministranti: Jaša in Ana Vita Cvenk
Bralci v nedeljo: I. kateri bodo pri tej sv. maši; II. animatorja
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž

Oznanila – 14. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA
Tisti čas je Gospod določil še drugih dvainsedemdeset in jih poslal pred seboj po dva in dva v vsako mesto inkraj, kamor je sam nameraval. Rekel jim je: »Žetev je obilna, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev. Pojdite! Pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove. Ne nosíte s seboj ne denarnice ne torbe ne sandal in spotoma nikogar ne pozdravljajte! V katero koli hišo pridete, recíte najprej: »Mir tej hiši!« (Lk 10,1–5)

BESEDA O BESEDI

JEZUS POŠILJA TUDI VSAKEGA IZMED NAS Lk 10,1–12.17–20

Najprej mi je v današnjem evangeliju padlo v oči število 72. Zakaj ravno 72? V tistem času je to bilo število narodov, ki so jih Judje poznali na zemlji.  Od vsega začetka je evangelij odprt za vse ljudi. Nihče ni izključen ali pozabljen.
Jezus s pogledom, ki zajame ves svet, vzklikne: »Žetev je velika, delavcev pa malo.« Gre na eni strani za velika pričakovanja in na drugi je malo število učencev. Ne gre samo za veliko nasprotje v številkah. Problem ni samo v številkah, Jezus vidi problem v kvaliteti. – Danes se soočamo z istim problemom. Malo je oznanjevalcev, vedno več občestev tako ostaja brez pastirja. To, kar nas preveva s skrbjo, je dejstvo, da se še med temi eni preveč posvečajo sebi, svojim problemom, obdelujejo svoj mali vrtiček, ali so utrujeni, naveličani, ko ne vidijo rezultatov svojega dela …
Evangelij nam kaže pot. Ob tej veliki žetvi Jezus pošilja učence po dva in dva. Logično bi bilo poslati samo enega, da bi »pokrili« več krajev. A se vendarle odloči za dva, da bi v medsebojnem sodelovanju in odprtosti  bili znamenje ljubezni, znamenje tega, kar  oznanjujejo. Pošilja jih kot »jagnjeta med volkove«. Dejstvo je, da tako grozni ljudje vendarle niso bili. S tem Gospod nakaže, da bo stil krščanskega oznanjevanja razviden v blagosti, nenasilju … Kljubovati bo potrebno pritisku okolja. Ravno v tem je moč učencev, kot pravi sv. Janez Zlatousti: »Dokler smo jagnjeta, zmagujemo. Če postanemo volkovi, izgubljamo, kajti v tem primeru izgubimo pomoč Pastirja, ki pase jagnjeta in ne volkove!« – Ko stopajo v hiše, naj govorijo: »Mir v tej hiši!« Zakaj tak pozdrav? Je mar povsod vladal prepir ali nasilje in vojna? Ne, gotovo da ne. A Jezus vidi v ljudeh mnogo nemira, nestrpnosti, strahov in ranjenosti. Njegovi učenci naj prinašajo mir, ki ga svet ne more dati, more pa ga dati zaupanje v Božje usmiljenje in Božjo dobroto.
Če je prva naloga prinašanje miru, potem je druga ozdravljanje bolnih, tretja pa oznanjevanje. In ta priporočila, ki jih Jezus daje učencem, niso namenjena samo izbranim, marveč vsem kristjanom, vsem, ki smo ga v veri sprejeli za svojo pot. (po: E. Mozetič)

14. nedelja med letom, sv. Tomaž, apostol

3. julij: SVETI TOMAŽ, apostol
Vsemogočni Bog, veseli obhajamo praznik svetega apostola Tomaža, ki je izpovedal vero v tvojega Sina Jezusa Kristusa. Na njegovo priprošnjo nas vodi iz dvomov k trdni veri, da bomo tudi mi priznavali Jezusa za našega Gospoda, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj. Amen.

Dobri Bog, da tudi vsi mi z apostolom Tomažem izpovedujemo, da je Jezusu naš Gospod in naš Bog. Naj to oznanjajo tudi vsa naša dela in vse naše življenje, ko stopamo na pot med ljudi. V svet smo namreč poslani, da bi med volkovi sodobnega časa po nas ljudje spoznavali resnični mir, ki prihaja od tebe. Naj nas pri bistvu našega poslanstva in življenja ne ovirajo denarnice, draga obutev ali obleka, prestižno vozilo ali najnovejši mobilni telefon. Osredotočimo se na to, kar je namen naše poti: Jezus Kristus in njegova ljubezen, ki nam jo je izkazal, mi pa smo jo dolžni s svojim zgledom in dobrimi deli podeliti naprej.

ZLATA MAŠA DUHOVNIKA G. ALOJZA PIRNATA
To prvo julijsko nedeljo obhaja zlatomašno slavje g. Alojz Pirnat, duhovnik pri S. Juriju ob Taboru. Že osmo leto velikodušno opravlja dušnopastirsko službo v šentjurskem občestvu, ko je prej že dobrih štirideset let služil Cerkvi v različnih odgovornih službeh. Rad sodeluje tudi v gomilski župniji: mašuje, nas nagovori z lepimi pridigami, spoveduje, po potrebi nadomešča, … Zato je prav, da z njim praznujemo in se veselimo njegovega jubileja tudi gomilski župljani. Številni tudi z udeležbo pri bogoslužju na ta osebni praznik v šentjurski cerkvi, ki je kot nalašč za to slovesnost prenovljena tudi na zunaj.
Iskrene čestitke zlatomašniku Alojzu v imenu vse gomilske župnije. Bog mu daj še potrebnega zdravja, ohranja njegovo dobro voljo in pripravljenost za vse dobro. Naj bomo po njem deležni še obilo Božjih darov, njemu pa v tem obilo notranjega zadovoljstva in miru!

Naslovljeno na vas

Poročila sta se
V soboto 25. junija stasta v župnijski cerkvi na Gomilskem sklenila zakonsko zvezo in jo posvetila z zakramentom ženin Dejan Kralj in nevesta Saša Aleksandra Svetko, bivajoča v Šentrupertu, v naši župniji.
Novoporočencema čestitamo in želimo obilo blagoslova na skupni poti!

ORATORIJ 2022 PRI NAS
Dragi otroci in starši! Letošnji oratorij na Gomilskem bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Torej nas do začetka oratorija loči le še ta teden. Oratorijski program se bo začel s ponedeljkom. Lepo in prav bi bilo, da bi bila prihodnja nedelja za udeležence oratorija dan duhovne priprave na oratorij, vključno s sodelovanjem pri nedeljski sv. maši. Marsikje imajo na oratoriju nekajkrat sv. mašo ali celo vsak dan, pri nas pa največkrat samo na zaključku. Če pa jo bomo imeli tudi pred začetkom, bomo pa še globlje doživeli te prijetne in koristne počitniške dni. Lepo vabljeni vsi.
Naše občestvo in vsak njen član pa naj oratorij podpre z lepo mislijo, molitvijo in tudi materialno podporo. To kar je dobro za otroke in mlade naj nam bo vsem pomembno!

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Na seji Župnijskega sveta je bilo dogovorjeno, da bo letos župnijsko romanje že zadnjo julijsko soboto —30.7.2022. Predlog romarske poti je: Šentilj v Slovenskih goricah (nova poslikava stropa župnijske cerkve), romarska cerkev Marija Snežna /Zgornja Velka, Apače, … zaobšli bomo prometno gnečo, občudovali lepo vinorodno pokrajino in našli »mirne oaze, za duhovno osvežitev. Rok prijave je do petka 22. julija. Povejte, prosim, še drugim. Odločite se in prijavite župniku, čim prej. /tel. 041 673 716.

MAŠNI NAMENI

NED – 3.7.
14. ned. med letom
Tomaž, apostol
7.00 češčenje
7.30 za +Ivana Štuseja /za vse župljane bo v Juriju
9.00 zlata maša g. Alojza Pirnata (sv. Jurij Tabor)
11.30 v dober namen

PON – 4.7.
Urh (Uroš), škof
19.00 za +Ivano in Jakoba Drev oblet.

TOR – 5.7.
Ciril in Metod, slovan. ap., sozavetnika Evrope
19.00 za +Ivana Tekavca –oblet in starše Korošec ter sorod.

SRE – 6.7.
Marija Goretti, mučenka
19.00 za +Laznikove in Rojnikove

ČET – 7.7.
Vilibald, škof
19.00 za +Novak in Teršek (v Šentrupertu)

PET – 8.7.
Kilijan, škof , mučenec
19.00 +za zdravje (Š.)

SOB – 9.7.
Avguštin Zhao Rong, in drugi kitajski mučenci
19.00 za +Elizabeto Obreza

NED – 10.7.
15. ned. med letom
Amalija (Alma), redovnica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 zlata maša župnika Martina
ponovitev zl. m. g Alojza Pirnata
Bogu v zahvalo in blagor dobrotnikov
za +starše in sorodnike, za nove duhovne poklice, za blagoslov oratorija
Z jubilantoma bosta somaševala g. Viki Košec in g. Matic Lesjak

V tem tednu:
Vabljeni na zlato mašo in k druženju po maši.

Dežurni ministranti: Jaša in Ana Vita Cvenk
Bralci v nedeljo: I. kateri bodo pri tej sv. maši; II. animatorja
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas