Oratorij

Oratorij – prostočasni program

Oratorij je široko prostočasno dogajanje, ki od l. 1988 poteka v mnogih slovenskih župnijah. Za nekaj dni, teden ali več združuje med seboj otroke, mlade in odrasle, udeležence, animatorje in njihove voditelje.

Oratorije povezuje glavni junak , ki se  predstavi udeležencem z zgodbo. Program oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote,  veselo krščansko življenje,  ustvarjalnost ter za pošteno udeležbo in sodelovanje v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in igre.

Večina oratorijev je namenjena otrokom in mladostnikom, vodijo pa jih animatorji prostovoljci, ki so srednješolci in študenti.

Oratorijski program v harmonično celoto združuje zabavo, sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti, druženje in duhovnost. Navdihuje se v ideji preventivnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko.

Dober glas, seže v deveto vas  bi lahko rekli tudi za oratorij. Začel se je v Italiji, leta 2009 pa se je njegov glas slišal tudi v naši župniji. Župnijsko dvorišče so napolnili otroški smeh in veselje, otroška razigranost in igrivost.

Prvo leto je 10 animatorjev sprejelo 40 otrok. Začela so se plesti nova prijateljstva, tako med nami mladimi, kot med otroci. Otrokom smo na prav poseben način prestavili življenje Frančiška Asiškega. Leto kasneje je približno 20 animatorjev pripravljalo oratorij z naslovom PAZI ČAS. 60 otrok je v igri, pogovorih in delavnicah spoznavalo, kako je čas zares pomemben. Otroci so spoznali, da si je potrebno vzeti čas za vse stvari. Za delo, igro, molitev in druženje. Tretje leto pa se je na našem župnijskem dvorišču slišalo okoli 80 otroških glasov in 25 tistih, ki jih je potrebno poslušati. Animatorji smo pripravili oratorij z naslovom V TVOJO SMER. V gospodovo smer z dejanji, igro in druženjem.

V vseh letih oratorija smo postali animatorji  vse bolj izkušeni. To pomeni, da smo pripravljeni otrokom organizirati vsako leto boljši in zabavnejši oratorij. Zavedamo se, kako zelo je pomembno, da se otroci družijo in tako z njimi spoznavamo nove ljudi ter pletemo nove vezi. Istočasno pa se lahko učimo za življenje.

Med letom, ko pripravljamo oratorij, darujemo veliko svojega prostega časa. Včasih smo utrujeni in se nam preprosto ” ne da”. Ampak, ko se začne prvi dan oratorija, imamo  občutek,  kot da smo puščavski vrtnici nalili sveže vode. Otroški smeh, otroška iskrenost in igrivost, misel na to, da dajemo in delamo največ, kar lahko, za naše najmlajše in za boga, nas preprosto oživi.

Najlepše je, ko vidimo, kako otroci komaj čakajo oratorij. Ko te otrok nekaj mesecev pred oratorijem, že čisto nestrpno sprašuje kdaj bodo prijavnice, ali sploh bo oratorij itd. Takrat nas oratorijski duh objame,  nas navduši in spodbudi.

Vzel je otroka, ga postavil mednje, ga objel in jim rekel: “Kdor sprejme enega takih otrok v mojem imenu, mene sprejme; kdor pa mene sprejme, ne sprejme mene, temveč tistega, ki me je poslal.” (Mr 9,37)

Vsako leto  projekta ne bi mogli izpeljati brez naših dobrotnikov, donatorjev in tistih, ki pomagajo s spodbudno besedo, in se spomnijo na nas v molitvi.

Vsem, ki ste pomagali oz. še pomagate nam animatorjem uresničevati projekt, se najlepše zahvaljujemo. Z vašimi darovi smo lahko vsako leto ustvarjalnejši. Ni nam potrebno skrbeti, da bi bil kdo lačen ali žejen. Vedno ste, tako ali drugače, lepo poskrbeli za nas in za naše najmlajše. Ker hvala ni dovolj, bomo uporabili Jezusove besede: Jezus je rekel: “Resnično povem vam: karkoli ste storili enemu od teh mojih najmlajših bratov, ste meni storili.” (Mt 25,40)

Marija Petra Košec