Oznanila – Binkošti


Prenesite in natisnite Oznanila v PDF obliki.
Prenesite družinsko molitev ob Božji besedi.
Nova navodila Slovenske škofovske konference!


 BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmíte Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.« (Jn 20,21–23)

BESEDA O BESEDI

Apostol Peter v svojem prvem pismu spodbuja vernike, naj se dajo kot »živi kamni« vzidati v duhovno stavbo, katere temeljni kamen je Jezus. V stavbi je pomemben vsak kamen. Vsi skupaj sestavljamo trdne stene.
Neka zgodba pripoveduje o kristjanu, ki je redno hodil k maši, drugače pa v župniji ni nič sodeloval, rad je le kaj »pošimfal«. Nekoč se mu je sanjalo, da je umrl. Ko je prestopil prag večnosti, je zagledal prelep tempelj, ki so ga občudovali vsi nebeščani. Naš kristjan je v stropu tega templja takoj odkril luknjo. »Zakaj je ta luknja?« je vprašal najbližjega angela. Angel mu je odgovoril: »Ta luknja je nastala po tvoji krivdi. Bog je določil tebe, da bi zadelal to luknjo, ti pa si imel vedno druge skrbi in nikoli nisi prišel do tega, da bi izpolnil dolžnost, ki ti jo je zaupal Bog.« Mož se je prebudil in sanje so ga izučile: od tega dne ni več stal križem rok in ni kritiziral dela drugih, temveč  je pridno sodeloval povsod, ker so ga potrebovali.
Tudi vsakomur od nas je Bog dal posebno nalogo v življenju in pomoč Svetega Duha, modrega graditelja Cerkve. »Kakor je Oče en, pošljem tudi jaz vas. Prejmite Svetega Duha!« To Jezusovo naročilo ne velja samo apostolom, temveč tudi nam vsem.
Po: S. Čuk, Misli srca

BINKOŠTNI SVETI DUH DELUJE — PRIČEVANJE

Imam  že  nekaj  čez  šestdeset  let.  Vedno  bolj  razmišljam  o  tem,  kako  me  je  Bog  skozi  vse življenje vodil, delal čudovite stvari, pa se tega nisem toliko zavedala. Sedaj pa spoznavam, da mi je bil zelo blizu in me vedno spremljal. Kakor da bi šele zdaj prišla do tega velikega spoznanja,  saj  imam  vedno  večje  potrditve,  kako  velike  čudeže je  Bog  delal  v  mojem dosedanjem življenju. Ko sem v mladih letih vzgajala otroke, jih spremljala v razvoju, sem sicer hodila k maši, brala Sveto pismo, ob otrocih spoznavala Božje zapovedi, vendar se me takrat duh vere ni tako globoko dotaknil, kakor sedaj, ko doživljam vero čisto drugače. Kakor da se je zame odprl nov svet v odnosu do Boga. Nekoč je bil zame ta Božji svet odmaknjen, nedosegljiv, ne tako oseben, sedaj pa se mi zdi, da mi je Bog tako blizu, da mi je postal osebni spremljevalec na življenjski poti. Povsod ga lahko srečam, se z Njim pogovarjam, ko delam doma, ko opravljam gospodinjska dela, gledam svoje vnuke, ko sem na vrtu … Povsod se lahko pogovarjam z Bogom in mi je vsaka stvar dokaz, da je ob meni, da me nagovarja in odgovarja na moje molitve.
Sedaj opažam, kako je moja vera rasla. Ves čas sem bila vključena v župnijo in sodelovala pri raznih  skupinah.  Vedno  sem  molila  k  Svetemu  Duhu  za  moč  in  razsvetljenje,  vendar  sem morala  dočakati  to  »zrelost«,  da  šele  zdaj  zares  čutim  Božjo  prisotnost.  Besede  molitve  k Svetemu Duhu, ki sem jih nekoč izgovarjala, razumem šele sedaj in vem, da me je Bog po Svetem Duhu vedno spremljal, razsvetljeval in mi vlival moči.
Bilo je obdobje v mojem življenju, ko sem si zelo želela moliti pred Najsvetejšim, pa je bilo bolj malo priložnosti, ker ni bilo takšne skupine v župniji, ki bi častila Jezusa v Najsvetejšem. Pred  dvema  letoma  pa  je  prišel  v  našo  župnijo  nov  župnik,  ki  je  zelo  poudarjal  to  obliko molitve in nas vabil pred Najsvetejše. Od takrat znova preplavlja moje srce, dušo in telo in tako lahko molim. Komaj čakam, da imamo tedensko molitveno srečanje pred Najsvetejšim, da skupaj slavimo Gospoda.
Z udeležbo seminarja za izlije Svetega Duha in teh čudovitih molitvenih ur se mi je Jezus razodel na povsem nov način. Globoko čutim njegovo navzočnost in sem mu zelo hvaležna, da sem se ga naučila slaviti. Prepričala sem se, da je Jezus živ in da živi med nami tudi danes in me neskončno ljubi. Hvala Ti, Jezus, da si se tako globoko dotaknil moje duše.
Mira Mlakar

MARIJA JE MATI NAŠE SKUPNOSTI — CERKVE

Ni rojstva brez matere. Tudi Cerkev se ni rodila brez nje. Duhovno materinstvo je Jezus Mariji izročil na križu, zdaj pa ga uresničuje v skupnosti Cerkve kot Mati Cerkve. Hkrati je njena prva skrb v Cerkvi molitev. Ta je utrjevala že prvo skupnost. Enako nalogo ima danes.
Podobno je tudi v krščanskih družinah: srce edinosti, združevanja in molitve je mati. Navadno je prav mati tista, ki prva učit otroke molitvi in z molitvijo bdi nad njihovo usodo tudi tedaj, ko odrastejo. Bog daj, da bi imeli veliko takih mater, ki bodo – kakor Marija – okrog sebe v molitvi zbirale člane družine. Potem bo zagotovljena duhovno bogata in rodovitna prihodnost naše Cerkve.
Marija, Mati Cerkve, tvoji skrbi smo izročeni vsi Kristusovi učenci. Izprosi nam Svetega Duha, da bomo znali rasti v veri v okviru naših družin in v občestvu Cerkve, da bomo tako v svetu priče Kristusove ljubezni in odpuščanja. Amen.
Povzeto po: J. Kužnik, Kraljica družine

NEDELJA – 31. 05.

BINKOŠTI

7.00

7.30

10.00

češčenje Najsvetejšega

za vse žive in rajne župljane

za † starše, Ivano in Milko Grah

PONEDELJEK –  01. 06.

Marija, Mati Cerkve

19.00 po namenu
TOREK – 02. 06.

sv. Marcelin in Peter

19.00 za † Marijo Sovinc
SREDA – 03. 06.

sv. Karel Lwanga

19.00 za † Lončičeve
ČETRTEK – 04. 06.

sv. Kvirin iz Siska

19.00 za † Magdo (Marijo) Mahor
PETEK – 05. 06.

prvi petek

19.00 za † Franca Kneza
SOBOTA – 06. 06.

prva sobota

19.00 za † Ano in Vinkota Mahor
NEDELJA – 07. 06.

SVETA TROJICA

7.00

7.30

10.00

češčenje Najsvetejšega

za vse žive in rajne župljane

za † Vladkota Juharta

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši:  Elza in Jure Vasle

                                 pri 2. sv. maši:  Matjaž Rožič, Tilen Natek

Dežurni ministranti: Lara Natek, Ana Srebočan

Ureditev in krašenje župnijske cerkve ta teden: Gomilsko I.

PRI NEDELJSKIH MAŠAH STE DOBRODOŠLI VSI VERNIKI, PROSTORA V CERKVI JE DOVOLJ, KLJUB MEDSEBOJNI RAZDALJI. ČE BI PROSTORA ZMANJKALO, BOMO PRIPRAVILI SEDEŽE PRED CERKVIJO.

Prosimo, da člani istega gospodinjstva pridete k isti nedeljski maši in sedite skupaj, da bo tako na voljo več prostora.

Glede na to, da so učenci že nazaj v šolskih klopeh, ste dobrodošli tudi v domači cerkvi, posebej še birmanci in prvoobhajanci z družinami.

*  V tem času ne pobiramo po cerkvi. Prosimo, da prispevke za nedeljsko nabirko oddajate v nabiralnik pri glavnem vhodu.

*  Naslednjo nedeljo je kvatrna nabirka za bogloslovje.

Oznanila – 7. velikonočna nedelja


Prenesite in natisnite Oznanila v PDF obliki.
Prenesite družinsko molitev ob Božji besedi.
Nova navodila Slovenske škofovske konference!


BESEDA ŽIVEGA BOGA

»Jaz prosim zanje. Ne prosim za svet, temveč za tiste, ki si mi jih dal, ker so tvoji; in vse moje je tvoje, in kar je tvoje, je moje in poveličan sem v njih. Nisem več na svetu; oni so na svetu, jaz pa odhajam k tebi. Sveti Oče, ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal, da bodo eno kakor midva.« (Jn 14,9–11)

BESEDA O BESEDI

Vsako pravo duhovnost sestavljata dve prvini. Prva je lastno prizadevanje. Da bi se Bogu približal, si je človek določil red molitve, duhovnega branja, obiskovanja cerkve, krepostnih in spokornih del ter drugih pobožnih vaj. Drugi sestavni del pa je v tem, da človek prisluškuje Božjemu klicu, da se da voditi Božjemu Duhu, da sprejema Očetovo besedo.
Kadar je to dvoje skladno, človek sme upati, da je njegova duhovnost na pravi poti. So pa primeri, ko se nekdo naveže na nekatere predpise ali izreke in jih goreče, a zgolj na zunaj, izpolnjuje. O takih je Jezus rekel, da častijo Boga z ustnicami, njihovo srce pa je daleč od njega; in napovedal, da bodo celo druge morili, misleč, da tako služijo Bogu.
Nekaj takih primerov: Peter ljubi Jezusa tako, da v njegovo obrambo potegne meč, Janez ljubi Jezusa tako, da vztraja z njim do križa. – Savel iz gorečnosti do Boga kristjane preganja in jih vlači v zapore, Pavel iz iste gorečnosti potuje iz dežele v deželo in oznanja evangelij. – Inkvizitorji uvajajo čistost cerkvenega nauka z nasiljem, ječami in mučenjem, svetniki dosegajo isto z molitvijo, spokornostjo in apostolsko gorečnostjo.
Kako vemo, kdaj je duhovnost prava? Prvi uveljavlja svojo voljo, hoče vladati, življenje drugim jemlje; drugi uveljavlja Očetovo voljo, želi služiti, življenje za druge daje.         Po: Beseda da besedo

DEVETDNEVNICA

Najbrž ste že kdaj slišali besedo »devetdnevnica« — imamo tudi tridnevnice, na primer. Kaj pomeni od kot izvira?
Gre za vztrajanje v molitvi devet zaporednih dni. Toda zakaj ravno devet dni? Vse to izvira iz Svetega pisma, zapisano je v 1. in 2. poglavju Apostolskih del.
Štirideseti dan po svojem vstajenju, na dan svojega vnebohoda, je Jezus apostolom naročil, naj »počakajo na Očetovo obljubo … zakaj Janez je krščeval z vodo, vi pa boste v nekaj dneh krščeni v Svetem Duhu.« Jezusa so poslušali in po njegovem naročilu »stopili v gornje prostore hiše, kjer so se zadrževali«, tam so »enodušno vztrajali v molitvi z ženami in z Jezusovo materjo Marijo«. Po devetih dneh molitve so deseti dan, torej binkoštni dan (v grščini binkošti pomeni petdeset!), doživeli to, kar jim je Jezus obljubil — obilno izlitje Svetega Duha ali krst v Svetem Duhu. Ta dogodek je precej dramatično opisan: apostoli so doživeli vihar, nad njihovimi glavami so se pojavili plameni, bili so v nekakšnem stanju zamaknjenosti, omamljenosti, saj so ljudje rekli, da so pijani. In govoriti so začeli v različnih jezikih, tako da so jih razumeti tujci, živeči v Jeruzalemu. Vse skupaj je bilo tako dramatično, da se je tisti dan spreobrnilo tri tisoč ljudi in se dalo krstiti.
To je bila prva devetdnevnica in očitno je bila zelo učinkovita. Obhajamo in obnavljamo jo vsako leto in ravnokar smo v tem času: med vnebohodnom, ki je bil v četrtek in binkoštmi naslednjo nedeljo. Zato ste vabljeni, da v teh dneh prihajate k mašam ali doma vztrajate in prosite za darove Svetega Duha.
Od binkošti naprej se je torej med kristjani uvedla navada, da če hočemo kaj večjega izprositi ali se duhovno pripraviti na kakšen praznik (tudi svoj rojstni dan), vztrajamo devet dni — v molitvi, obisku sv. maše, opravimo spoved in podobno. Tako poznamo različne devetdnevnice: k Božjemu Usmiljenju, k različnim svetnikom (Mariji, bl. A. M. Slomšku, Mali Tereziji), za različne namene (zdravje, spravo…).
Pobrskajmo malo po svojih molitvenikih ali internetu in se lotimo tudi kakšne devetdnevnice za osebne, družinske, župnijske ali svetovne probleme.

NEDELJA – 24. 05.

7. velikonočna

7.00

7.30

10.00

češčenje Najsvetejšega

za vse žive in rajne župljane

za † Jurija Bogataja (30. dan)

PONEDELJEK – 25. 05.

sv. Urban, papež

19.00 za † Radota in Anico Drev
TOREK – 26. 05.

sv. Filip Neri, duhovnik

19.00 za vse † Dobnikove  
SREDA – 27. 05.

bl. Alojzij Grozde

19.00 za † Ivana Mahorja
ČETRTEK – 28. 05.

sv. German Pariški, škof

19.00 za † Šramove in Koširjeve
PETEK – 29. 05.

sv. Maksim Emonski, škof

19.00 za † starše Rovšnik
SOBOTA – 30. 05.

sv. Kancijan, mučenec

11.00

19.00

zlata poroka Ivana in Elze Vasle

za † Tomaža Lončarja

NEDELJA – 31. 05.

BINKOŠTI

7.00

7.30

10.00

češčenje Najsvetejšega

za vse žive in rajne župljane

za † starše, Ivano in Milko Grah

 

Glede na trenuten NIZEK OBISK nedeljskih maš ukinjamo navodilo, da pridete k mašam samo iz nekaterih vasi, torej:

VSAKO NEDELJO STE PRI MAŠAH DOBRODOŠLI VSI VERNIKI, PROSTORA V CERKVI JE DOVOLJ, KLJUB MEDSEBOJNI RAZDALJI. ČE BI PROSTORA ZMANJKALO, BOMO PRIPRAVILI SEDEŽE PRED CERKVIJO, seveda ob upoštevanju ukrepov (razkuževanje, medosebna razdalja, maske).

Prosimo, da člani istega gospodinjstva pridete k isti nedeljski maši in sedite skupaj, da bo tako na voljo več prostora.

Bralce in ministrante v času ukrepov  prosimo , da se prostovoljno daste na razpolago in upoštevate navodila za zaščito.

*  V tem času ne pobiramo po cerkvi. Prosimo, da prispevke za nedeljsko nabirko oddajate v nabiralnik pri glavnem vhodu.

*   V nedeljo 31. 5., na binkošti, bi sicer bilo prvo obhajilo, ki bo zdaj prestavljeno. Prvoobhajancev z družinami bomo pri sveti maši zelo veseli!

Ureditev in krašenje župnijske cerkve ta teden: Zakl

Župnijska pisarna

je  odprta le po predhodnem dogovoru za nujne zadeve, ki jih ni mogoče urediti po telefonu ali spletu. Za naročilo svetih maš pokličite po telefonu.

Sveta spoved

v spovednicah ni dovoljena, zato bo spoved potekala pod zvonikom. Pri tem spovedanec in spovednik nosita zaščitno masko in ohranjata razdaljo 1,5 metra.

Sveta birma in prvo sveto obhajilo

sta preložena na jesenski čas. Starši boste pravočasno obveščeni o nadaljnjih korakih, ko se stvari razjasnijo. Birmance pozivamo, da v razpisanih terminih opravite svoje obveznosti, kot je dogovorjeno! Vso župnijo pa vabimo k molitvi za naše prvoobhajance in birmance.

Verouka in drugih srečanj

do preklica ne bo. Do nedelje 7. junija veroučenci oddajo izpolnjene delovne zvezke v škatlo pred vhodom v župnijski dom ali jih v času maše oddajo v cerkvi. Prav tako tudi spričevala, kdor jih ima doma. Kateheti bomo na podlagi tega zaključili letnik.

Oznanila – 6. velikonočna nedelja


Prenesite in natisnite Oznanila v PDF obliki.
Prenesite družinsko molitev ob Božji besedi.
Nova navodila Slovenske škofovske konference!


BESEDA ŽIVEGA BOGA

»Tisti dan boste spoznali, da sem jaz v Očetu in vi v meni in jaz v vas. Kdor ima moje zapovedi in se jih drži, ta me ljubi; kdor pa me ljubi, tega bo ljubil moj Oče, in tudi jaz ga bom ljubil in se mu razodél.« (Jn 14,20–21)

BESEDA O BESEDI

Jezus v današnjem evangeliju kar dvakrat poudarja: »Če me ljubite, boste spolnjevali moje zapovedi« in »Kdor ima moje zapovedi in jih spolnjuje, me ljubi«. Po domače bi rekli: ljubezen do Boga je treba pokazati z dejanji. Tudi starši se ne zadovoljijo s tem, da jim otroci z besedami ponavljajo: »Rad te imam.« Če ne upoštevajo njihovih želja in ukazov, njihova ljubezen nima nobene življenjske vrednosti. Preskusni kamen naše ljubezni do Boga, kar je dejansko naša vera, je uresničevanje Jezusove največje zapovedi. V njej je povzet dekalog ali deset Božjih zapovedi, ki urejajo človekov odnos do Boga, Stvarnika in Očeta, in do soljudi, ki so zaradi skupnega Očeta naši pravi bratje in sestre. V obe smeri ima ta »največja zapoved« enako težo. Pobožen ljudomrznež je od Boga bolj oddaljen kot pa tisti, ki zna ustvarjati prisrčne medčloveške odnose, čeprav Boga z jezikom ne priznava.

Pomembno se je odpreti delovanju Svetega Duha, kot so se novokrščenci iz Samarije, ki smo jih lahko srečali v današnjem prvem berilu. Jezus obljublja apostolom in vsem svojim učencem Duha resnice. To je tista oživljajoča moč, ki v nas, če mu ne postavljamo ovir, rodi sadove krščanskega življenja, življenja po Božjih zapovedih. Apostol Pavel v svojem pismu Galačanom našteva za življenje silno dragocene »sadove Duha: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladovanje«. Roditi te sadove pomeni »imeti Jezusove zapovedi in jih spolnjevati«. Ali z drugimi besedami – ljubiti Boga. Po: S. Čuk, Misli srca

KONEC EPIDEMIJE — DOBRODOŠLI NAZAJ!

Kar nekoliko šokirani smo, da je konec epidemije kar naenkrat razglašen. Navadili smo se že biti socialno distancirani, doma, v svoji občini, iti samo v službo in po nujnih opravkih.  Naše življenje se je v precejšnji meri preselilo na splet, telefon, TV in podobne elektronske pripomočke.

Tudi glede verskega življenja ste verniki bili prisiljeni spremeniti svoje navade in ostati doma. No, mnogim je to prišlo tudi prav, saj so lahko nedeljsko mašo ta čas opuščali brez greha in slabe vesti — svojih navad pa glede obiska maš ni bilo treba spreminjati.

Verjamem, da ste mnogi obisk vsaj nedeljskih maš nadomestili s sodelovanjem pri prenosih preko radia, televizije in spleta. Kar naenkrat je veliko duhovnikov maše iz župnijskih cerkva prenašalo po facebooku in youtubu. Pri nas se za to nismo odločili, ker ste končno imeli na voljo veliko drugih možnosti.

Slišati je bilo, da naj bi se v tem času povečalo družinsko nasilje. Kljub temu srčno upam, da je bila za vas karantena priložnost za graditev tesnejših in lepših zakonskih in družinskih medsebojnih odnosov. Upam tudi, da vas je pomanjkanje župnijskega življenje napotilo k razmišljanju, kako bi lahko molitev okrepili v vašem družinskem krogu in da vam je, vsaj nekaterim, to tudi uspelo — da se je v vaši družini zmolil kakšen Oče naš in Zdrava Marija več. Upam, da nas je stiska napotila k Bogu in k molitvi, da nas ni zgolj zapirala vase in sebično reševanje lastne kože ter pritoževanje nad drugimi.

Duhovniki smo se spraševali, kaj se bo zgodilo, ko se bodo cerkve ponovno odprle. In se je zgodilo. Po informacijah, ki jih imamo, se je v nedeljo v župnijske cerkve v Sloveniji vrnilo med 10 in 50% vernikov. Pri nas obisk ocenjujemo na približno 25 do 30%. Nekateri so ostali doma, ker spadajo v rizično skupino — predvsem starejši. Drugi so ostali doma, ker se jim je zdelo, da je še nekoliko prezgodaj in je nevarnost okužbe še velika. Tretji so razmišljali, da v cerkvi ne bo dovolj prostora, ker bo treba sedeti 1,5m narazen in so iz »vljudnosti« pustili drugim, naj gredo. Četrti pa so se preprosto odvadili in je nedeljo dopoldne namesto cerkve zapolnil kavč ali sprehod s psom. Lažjih izbir se človek na splošno hitro in rad navadi, to nam je vsem domače.

Vsemu navkljub bi vas rad spet preprosto povabil k nedeljski maši v domačo župnijsko cerkev. Prostora bo dovolj za vse. Če ga bo zmanjkalo, bo ob lepem vremenu moč sedeti tudi zunaj.

Najstarejši zapisi o življenju kristjanov pričujejo, da je bil eden njihovih glavnih razpoznavnih znakov zbiranje pri evharistiji vsako nedeljo zjutraj. To je naš krščanski DNK, to je naša izpoved vere, brez tega izgubimo svojo identiteto. V nedeljo zjutraj je Jezus kot prvi in edini premagal smrt in vsako nedeljo zjutraj kristjan z obiskom maše razglaša resnico, da je z Jezusom tudi on nesmrten. Ali obstaja še kaj več od tega? Zato spet srčno vabljeni k nedeljskemu praznovanju našega večnega življenja.

Prošnji dnevi in Gospodov vnebohod

Od ponedeljka do srede so — kot vsako leto — prošnji dnevi, zato bomo pri svetih mašah molili za rodovitnost in blagoslov pri letošnjih pridelkih.

V četrtek je praznik Jezusovega vnebohoda, 40. dan po veliki noči. Jezus odhaja, da nam pripravi prostor pri sebi v nebesih. Oziramo se tja, kamor smo namenjeni in tega ne smemo izgubiti izpred oči. Vabljeni k praznični sveti maši.

NEDELJA – 17. 05.

6. velikonočna

7.30

10.00

za vse žive in rajne župljane

za † Ivano in Jakoba Drev

PONEDELJEK – 18. 05.

sv. Janez I., papež

19.00 za † Sonjo Štok in Pavlo Urankar
TOREK – 19. 05.

sv. Krišpin, redovnik

19.00 za † Dragotina Mačka (osm.)
SREDA – 20. 05.

sv. Bernardin Sienski

19.00 za † Ivana Čulka
ČETRTEK – 21. 05.

VNEBOHOD

19.00 za † Franca Kneza
PETEK – 22. 05.

sv. Joahima, redovnica

19.00 za † Ivano Grah
SOBOTA – 23. 05.

sv. Socerb, mučenec

19.00 za † Marijo Sovinc
NEDELJA – 24. 05.

7. velikonočna

7.30

10.00

za vse žive in rajne župljane

za † Jurija Bogataja (30. dan)

Glede na trenuten NIZEK OBISK nedeljskih maš ukinjamo navodilo, da pridete k mašam samo iz nekaterih vasi, torej:
VSAKO NEDELJO STE PRI MAŠAH DOBRODOŠLI VSI VERNIKI, PROSTORA V CERKVI JE DOVOLJ, KLJUB MEDSEBOJNI RAZDALJI. ČE BI PROSTORA ZMANJKALO, BOMO PRIPRAVILI SEDEŽE PRED CERKVIJO, seveda ob upoštevanju ukrepov (razkuževanje, medosebna razdalja, maske).

Prosimo, da člani istega gospodinjstva pridete k isti nedeljski maši in sedite skupaj, da bo tako na voljo več prostora.

Bralce in ministrante v času ukrepov  prosimo , da se prostovoljno daste na razpolago in upoštevate omenjena navodila za zaščito.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve ta teden: Trnava


Vsi, ki ste v tem času krize v osebni stiski ter potrebujete pogovor. Škofijska Karitas Celje vam nudi pomoč preko telefona 051 658 299 vsak dan med 8.00 — 13.00 ter 16.00 — 18.00.

Župnijska Karitas Gomilsko je v kontaktu s Civilno zaščito Braslovče. Če potrebujete dostavo hrane iz trgovine ali zdravil iz lekarne in podobno, pokličite brezplačno številko Civilne zaščite Braslovče 080 26 46 in vam bodo pomagali!

Oznanila – 5. velikonočna nedelja


Prenesite in natisnite Oznanila v PDF obliki.
Prenesite nedeljsko bogoslužje za družine.
Nova navodila Slovenske škofovske konference!


BESEDA ŽIVEGA BOGA

Jezus mu je dejal: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni. Če ste spoznali mene, boste spoznali tudi mojega Očeta. Od zdaj ga poznate in videli ste ga.« (Jn 14,6–7)

BESEDA O BESEDI

Francoski jezuit Aime Duval je pripovedoval, da mu je o Bogu največ povedal zgled očeta, ko so zvečer skupaj molili. Videl ga je, kako kleči, glavo ima v dlaneh in zbrano moli. In otrok je razmišljal: »Glej, kako je moj oče, ki je tako močan, da obvlada par volov, ki se prav nič ne boji župana in drugih veljakov, pred Bogom čisto majhen. Bog mora res biti zelo velik, ker moj oče pred njim kleči, pa tudi zelo prisrčen prijatelj, ker moj oče z njim govori kar v svoji delovni obleki.«

Slovenski pogovor pravi: »Kakršen oče, takšen sin.« Pa nima v mislih toliko zunanje, telesne podobnosti, potez obraza, tudi ne samo značaja. Meri predvsem na tisto, kar oče da svojemu sinu (seveda tudi hčeri) iz svojega notranjega bogastva, ki si ga je sam pridobil z vzgojo in samovzgojo, kot veren človek z oblikovanjem svoje osebnosti po načelih evangelija. Če je oče dober, pravimo: škoda da se sin ni vrgel po očetu! Tako govorimo, vendar vsak pameten človek ve, da se noben otrok ne »vrže« samo po starših, saj so poleg družinskih še nešteti drugi vzgojni vplivi. Psihologi in sociologi pravijo, da otrok že od najnežnejše dobe največ znanja in navad, dobrih in slabih, pridobi s posnemanjem, ki mu je prirojeno. Gotovo to še bolje kot učenjaki veste vsi, ki ste očetje in matere in ste svoje otroke ljubeče spremljali od trenutka spočetja dalje. Zaradi svoje telesne povezanosti z njim je otroku bliže mati, vendar otrok potrebuje tudi bližino očeta.      Po: S. Čuk

NAVODILA OB SPROŠČANJU UKREPOV
ob epidemiji korona virusa

S 4. majem so se cerkve znova odprle, vendar ni vse tako, kot je bilo prej, zato ponovno objavljamo nekaj najpomembnejših navodil in obvestil!

Svete maše

a) Udeležba je dovoljena samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal. Starejšim, kroničnim bolnikom in drugim zdravstveno ogroženim osebam priporočamo, da še naprej svete maše spremljajo po televiziji, radiu ali spletu.
b) V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo zaščitno masko oz. temu primerno zaščito (šal, ruta ipd.). Maske nosijo vsi sodelavci pri bogoslužju, razen duhovnika, ki jo nadene za delitev obhajila.
c) Pri vstopu in izstopu iz cerkve si mora vernik razkužiti roke.
d) Ves čas ohranjamo varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra. Pozor pri vstopu in odhodu iz cerkve in ko gremo k obhajilu!
e) Sedimo na označenih mestih. Skupaj lahko sedijo le osebe, ki živijo skupaj.
f) Blagoslovljene vode ob vhodu ni, kropljenje bo vključeno v mašni obred.
g) Pevski zbor ni dovoljen. Na koru so lahko organist in solist ali družina.
h) Pozdrav miru oz. rokovanje se opusti.
i) Sveto obhajilo se deli samo na roko brez izjeme. Za trenutek zaužitja si odmaknemo masko.
j) Pobiranja darov ne bo med mašo, ampak boste lahko darovali ob vhodu v cerkev, pred ali po maši (tudi med tednom, če v nedeljo ne boste mogli priti).
k) Škofje v tem času dovoljujejo, da dolžnost nedeljske svete maše izpolnimo tudi z obiskom maše enkrat v tednu na kateri koli dan.

Župnijska pisarna

bo odprta le po predhodnem dogovoru za nujne zadeve, ki jih ni mogoče urediti po telefonu ali spletu. Za naročilo svetih maš pokličite po telefonu.

Sveta spoved

v spovednicah ni dovoljena, zato bo spoved potekala pod zvonikom. Pri tem spovedanec in spovednik nosita zaščitno masko in ohranjata razdaljo 1,5 metra.

Sveta birma

je preložena na jesenski čas.

Prvo sveto obhajilo

se ravno tako preloži na jesenski čas.

Verouka in drugih srečanj

do preklica ne bo. Do nedelje 7. junija veroučenci oddajo izpolnjene delovne zvezke v škatlo pred vhodom v župnijski dom . Prav tako tudi spričevala, kdor jih ima doma. Kateheti bomo na podlagi tega zaključili letnik.

NEDELJA – 10. 05.

5. velikonočna nedelja

7.30

10.00

za vse žive in rajne župljane

za † Marijo Semprimožnik in starše 

PONEDELJEK – 11. 05.

sv. Antim, duhovnik

19.00 za † spomin mašniško posvečenje Izidorja Završnika
TOREK – 12. 05.

sv. Pankracij, mučenec

19.00 za † Marto Kunst (30. obletnica)
SREDA – 13. 05.

sv. Servacij, škof

19.00 za † Ano Pristalič in vse njene
ČETRTEK – 14. 05.

sv. Bonifacij, mučenec

19.00 za † Antona in Štefana Šlander ter vse Koprivove
PETEK – 15. 05.

sv. Zofija, mučenka

19.00 za † Zofko Vasle in Mimi
SOBOTA – 16. 05.

sv. Janez Nepomuk

19.00 za † Magdo (Marijo) Mahor
NEDELJA – 17. 05.

6. velikonočna

7.30

10.00

za vse žive in rajne župljane

za † Ivano in Jakoba Drev

Naslednjo nedeljo 17.5. pridite k mašam verniki iz Grajske vasi, Šentruperta in Trnave. Ostali pridite kakšen dan čez teden — šteje kot nedeljska maša.

Če bo ob nedeljah v cerkvi dovolj prostora, boste lahko nadalje prihajali vsi. Ob primeru lepega vremena bi glede na razlago SŠK lahko sedeli tudi zunaj, če se zagotovi upoštevanje koronavirusnih ukrepov.

Prosimo, da člani istega gospodinjstva pridete k isti nedeljski maši, ker lahko sedite skupaj in bo tako na voljo več prostora.

Bralce in ministrante v času ukrepov  prosimo , da se prostovoljno daste na razpolago in upoštevate omenjena navodila za zaščito.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve ta teden: Šmatevž

Vsi, ki ste v tem času krize v osebni stiski ter potrebujete pogovor. Škofijska Karitas Celje vam nudi pomoč preko telefona 051 658 299 vsak dan med 8.00 — 13.00 ter 16.00 — 18.00.

Župnijska Karitas Gomilsko je v kontaktu s Civilno zaščito Braslovče. Če potrebujete dostavo hrane iz trgovine ali zdravil iz lekarne in podobno, pokličite brezplačno številko Civilne zaščite Braslovče 080 26 46 in vam bodo pomagali!

Oznanila – 4. velikonočna nedelja


Prenesite in natisnite Oznanila v PDF obliki.
Prenesite velikonočno bogoslužje za družine.
Nova navodila Slovenske škofovske konference!


BESEDA ŽIVEGA BOGA

Kdor pa pride skozi vrata, je pastir ovac. Njemu vratar odpre in ovce poslušajo njegov glas in svoje ovce kliče po imenu in jih vodi iz staje. Ko vse svoje spusti ven, hodi pred njimi in ovce gredo za njim, ker poznajo njegov glas. Za tujcem pa ne bodo šle, ampak bodo bežale pred njim, ker ne poznajo glasu tujcev.« (Jn 10,2–5)

BESEDA O BESEDI

Dobro je, da je Jezus že v evangeliju mislil na »pastirje«, ki z ljubeznijo skrbijo za zaupane jim »ovce«. Še bolj kot poslušanja dušnih pastirjev, njihove podpore, vodenja in tolažbe so socialno angažirani laiki potrebni rednega, včasih celo vsakodnevnega obhajila. Omogočiti jim dar zakramentov, še posebej evharistije in spovedi, pa tudi stati jim ob strani v kriznih situacijah in v življenjskih odločitvah, sodi k neodložljivim nalogam pravega dušnega pastirja. Apostolsko služenje Božjemu ljudstvu obstaja tudi v mreženju in krepitvi vzajemno podpirajočih se jedrnih verskih skupin s pomočjo teoloških in duhovnih spodbud. Mladi in iščoči katoličani potrebujejo poleg tega še temeljne kateheze, da se lahko dobro poučijo o svoji veri – to je najbolj pristna naloga škofov, duhovnikov in pastoralnih delavcev.        Po: Docat – Kaj storiti?

Duhovnik ni preprosto uradnik, ki ga vsaka družba potrebuje, da v njej lahko izpolnjene določene naloge. On namreč dela nekaj, česar noben človek sam iz sebe ne more: v Kristusovem imenu izgovarja besedo odpuščanja nad našimi grehi in tako Bog po njem spreminja stanje našega življenja. Nad kruhom in vinom izgovarja Kristusove besede zahvale, ki so besede spremenjenja – on sam, Vstali, ponavzoči svoje telo in kri ter tako spremeni elemente zemlje: svet odpira Bogu in ga z njim združuje. Tako duhovništvo ni preprosto »javna funkcija«, marveč zakrament: Bog se posluži ubogega človeka, da je po njem na razpolago ljudem in zanje deluje. Ta drznost Boga, da zaupa človeku, čeprav pozna naše slabosti, človeka zavezuje, da zanj dela in da je tu. To je resnična veličina, ki se skriva v besedi duhovništvo. Papež Benedikt XVI.

NAVODILA OB SPROŠČANJU UKREPOV
ob epidemiji korona virusa

Splošna navodila so objavljena na spletni strani Slovenske škofovske konference!
Tukaj objavljamo navodila, aplicirana na župnijo Gomilsko.

Ukrepi veljajo od ponedeljka 4. maja 2020 do preklica!

Svete maše

a) Udeležba je dovoljena samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Starejšim, kroničnim bolnikom in drugim zdravstveno ogroženim osebam priporočamo, da še naprej svete maše spremljajo po televiziji, radiu ali spletu, saj je to zaradi njihovega zdravstvenega stanja najvarneje.
b) V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo zaščitno masko oz. temu primerno zaščito (šal, ruta ipd.). Maske nosijo vsi sodelavci pri bogoslužju, razen duhovnika.
c) Pri vhodu v cerkev si mora vernik razkužiti roke z ustreznim razkužilnim sredstvom, ki ga zagotovi župnija.
d) Verniki morajo v cerkvi in v klopeh ohranjati varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra. V cerkvi so za to označena mesta. To ne velja za osebe, ki živijo v istem gospodinjstvu.
e) Tudi bogoslužni sodelavci ves čas ohranjajo varnostno razdaljo, razen pri nujnih opravilih med mašo.
f) Blagoslovljene vode ob vhodu ni, kropljenje bo vključeno v mašni obred.
g) Dovoljeno je ljudsko petje. Pevski zbor med sveto mašo ni dovoljen. Na koru so lahko organist in solist ali družina, ki živi v istem gospodinjstvu.
h) Pozdrav miru oz. rokovanje se opusti.
i) Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko brez izjeme. Preden se obhajajo, si verniki s prosto roko odmaknejo masko, takoj po zaužitju svete hostije pa si masko zopet namestijo čez obraz. Med verniki v vrsti mora biti vsaj 1,5 metra razdalje. Delivec obhajila mora imeti pri obhajanju masko.
j) Ko verniki prihajajo v cerkev in odhajajo iz nje, naj upoštevajo medsebojno razdaljo 1,5 metra.
k) Pobiranja darov ne bo med mašo, ampak boste lahko darovali ob vhodu v cerkev, pred ali po maši (tudi med tednom, če v nedeljo ne boste mogli priti).
l) Škofje ordinariji s tem odlokom do preklica dovoljujejo, da verniki dolžnost nedeljske svete maše izpolnijo tako, da se udeležijo svete maše enkrat v tednu na kateri koli dan.
m) Zaradi majhnega cerkvenega prostora na Gomilskem bomo uredili tako, da se boste nedeljskih maš udeleževali po vaseh. Ostale, ki niste na vrsti pa prosimo, da pridete k maši kateri koli dan čez teden. Več v nadaljevanju.

Župnijska pisarna

bo odprta le po predhodnem dogovoru za nujne zadeve, ki jih ni mogoče urediti po telefonu ali spletu. V pisarni je lahko samo en obiskovalec, ki mora nositi zaščitno masko ter si mora ob vstopu razkužiti roke. Za naročilo svetih maš pokličite po telefonu.

Sveta spoved

v spovednicah ni dovoljena, zato bo spoved potekala pod zvonikom. Pri tem spovedanec in spovednik nosita zaščitno masko in ohranjata razdaljo 1,5 metra. Spovedovanje po telefonu in po spletu je izrecno prepovedano. Redna oblika spovedovanja je osebna spoved.

Sveti krst

je dovoljen ob navzočnosti najožjih sorodnikov oz. največ 15 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno in obredu primerno razdaljo ter nosijo zaščitne maske. 

Sveta birma

Podeljevanje zakramenta birme je zaradi osebnega stika med birmancem in birmovalcem preloženo na jesenski čas oz. čas po začetku novega veroučnega leta. Nove termine birm bodo posamezne škofije uskladile z župniki. S starši se bomo o tem pogovorili na sestanku.

Prvo sveto obhajilo

Če so otroci ustrezno pripravljenih, je mogoče podeliti zakrament prvega svetega obhajila v skupinah z največ 5 prvoobhajanci ob nedeljah oz. delavnikih. Če otroci še niso pripravljeni, se podeljevanje zakramenta prvega svetega obhajila preloži na jesenski čas. Dokončno odločitev bomo sprejeli po sestanku s starši.

Poroke

Podeljevanje zakramenta svetega zakona je dovoljeno ob navzočnosti najožjih sorodnikov oz. največ 15 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo ter nosijo zaščitne maske.

Bolniško maziljenje

je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena. 

Cerkveni pogrebi

so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogrebni obred se opravi v navzočnosti najožjih sorodnikov. Pogrebna sveta maša je lahko darovana ob upoštevanju določil v poglavju I) Svete maše tega navodila. Med pogrebom je treba upoštevati medsebojno razdaljo 1,5 metra.

Verouk in druga srečanja

Do preklica ne bo verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj (sestanki ŽPS in ŽGS itd.).

Do nedelje 7. junija naj vsi veroučenci oddajo delovne zvezke, v katerih so rešene vse naloge, v škatlo pred vhodom v župnijski dom na Gomilskem. Prav tako tudi spričevala, tisti, ki jih imajo doma. Kateheti bomo na podlagi tega zaključili letnik.

Oratorij

lahko poteka ob upoštevanju navodil in predpisov državnih ustanov. Več navodil sledi.

Šmarnice za otroke

letos niso v cerkvi, ampak potekajo po spletu in jih otroci skupaj z družino opravljajo doma. Še vedno se lahko prijavite tukaj: https://forms.gle/ZhoWrQ8qemUzfv2i8.

 

NEDELJA – 03. 05.

4. velikončna nedelja

nedelja dobrega pastirja

7.30

10.00

za vse žive in rajne župljane

za † Tomaža Lončarja

PONEDELJEK – 04. 05.

sv. Florijan, mučenec

19.00 za vse † Hacetove in starše Šketa
TOREK – 05. 05.

sv. Leon, puščavnik

19.00 za † Rozi Drča obl. in Poldi

in vse Drčeve

SREDA – 06. 06.

Marija, srednica milosti

19.00 za † Jurija Bogataja (osmina)
ČETRTEK – 07. 05.

sv. Roza, redovnica

19.00 za † Cirilo in Antona Plajh Šentrupert
PETEK – 08. 05.

sv. Viktor, mučenec

19.00 za † Jožeta Žnidarja (30. dan)
SOBOTA – 09. 05.

sv. Pahomij, opat

19.00 za † Marijo Sovinc
NEDELJA – 10. 05.

5. velikonočna nedelja

7.30

10.00

za vse žive in rajne župljane

za † Marijo Semprimožnik in starše 

V ponedeljek 4. maja lahko prvič spet pridete k maši. Prosimo, da upoštevajte navodila na prejšnji strani!

V nedeljo 10. 5. pridite k mašam verniki iz Gomilskega, Šmatevža in Zakla, ostali pridite kakšen dan čez teden — šteje kot nedeljska maša.

Naslednjo nedeljo 17.5. pa boste na vrsti verniki iz Grajske vasi, Šentruperta in Trnave.

Prosimo, da člani istega gospodinjstva pridete k isti nedeljski maši, ker lahko sedite skupaj in bo tako na voljo več prostora.

Bralce in ministrante v času ukrepov  prosimo , da se prostovoljno daste na razpolago in upoštevate omenjena navodila za zaščito.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve ta teden: Gomilsko II.


Vsi, ki ste v tem času krize v osebni stiski ter potrebujete pogovor. Škofijska Karitas Celje vam nudi pomoč preko telefona 051 658 299 vsak dan med 8.00 — 13.00 ter 16.00 — 18.00.

Župnijska Karitas Gomilsko je v kontaktu s Civilno zaščito Braslovče. Če potrebujete dostavo hrane iz trgovine ali zdravil iz lekarne in podobno, pokličite brezplačno številko Civilne zaščite Braslovče 080 26 46 in vam bodo pomagali!