Oznanila za 40. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

In rekel je: ›Prosim te torej, oče, da ga pošlješ v hišo mojega očeta; imam namreč pet bratov in te naj posvari, da tudi oni ne pridejo v ta kraj trpljenja.‹ Abraham pa reče: ›Imajo Mojzesa in preroke, te naj poslušajo!‹ Le-ta je pa odgovoril: ›Ne, oče Abraham, temveč, ako pojde do njih kdo izmed mrtvih, se bodo spokorili.‹ Rekel pa mu je: ›Ako ne poslušajo Mojzesa in prerokov, ne bodo verjeli, tudi če kdo od mrtvih vstane.‹ (Lk 16,27–31)

BESEDA O BESEDI

Glavna oseba v odlomku je bogataš. Pa ne zato, ker je bogat. Morda je prišel do imetja s pridnostjo in po pošteni poti.

Kaj ga je torej »pokopalo v podzemlje«? Pokopala ga je popolna in izključna usmerjenost  v ta svet. Živi samo zato, da se sijajno gosti in razkošno oblači. Ne briga se za brate in sestre, ne vidi njihovih stisk in ne čuti njihovih potreb. Ne meni se za Boga, nima časa za molitev, nima denarja za tempelj. Čas, denar in imetje ima le za to, da streže svojemu telesu. Zato je tudi v večnosti sam s svojim telesom, brez bratov in sester, brez Boga in brez Očeta. Plamen, ki ga žge, je zavest, da je zavozil življenje in zapravil dušo. Nikogar in ničesar nima, kar bi mu bilo v uteho.

Rešitve ni. Sam si užival, sam trpi. Na nikogar nisi v življenju mislil, sedaj nihče ne misli nate. Nikomur nisi v stiski pomagal, sedaj tebi nihče ne pomaga. Kako pričakuješ kapljivo vode, ko je pa sam nikdar nikomur nisi dal? To ni maščevanje, temveč je le v večnost podaljšana iztirjenost, ki si jo sam zakrivil.

Ne vemo, če se je ali se bo vse to komu zares zgodilo. Vemo pa, da je Jezus to povedal zato, da se ne bi zgodilo prav nam.                      Po: p. F. Cerar

OKTOBER JE MESEC MOLITVE ROŽNEGA VENCA

Spodbujamo vse posameznike, še posebej pa družine, da skupaj molite to lepo molitev, ki so jo mnogi opustili — a delamo veliko napako!

ROŽNI VENEC REŠUJE VSE PROBLEME

Sestra Lucija, ena izmed vidkinj Device Marije v Fatimi leta 1917, je duhovniku Fuentesu leta 1937 rekla:

»Sveta Devica Marija je v teh poslednjih časih v katerih živimo, dala molitvi rožnega venca novo moč. Tako veliko, da ni nobenega problema, ni pomembno kako težkega, posvetnega in posebej duhovnega, osebnega, družinskega, verskega in celo narodnega in mednarodnega, ki se ga ne bi dalo rešiti z molitvijo rožnega venca.

Povem vam, da ni nobenega problema, ni pomembno kako težkega, ki ga ne bi mogli rešiti z molitvijo rožnega venca. Z rožnim vencem se bomo rešili. Potolažili bomo našega Gospoda in dosegli rešitev mnogih duš.«

 Svetniki o rožnem vencu

»Oklepajte se rožnega venca, kakor se plazilec oklepa drevesa, kajti brez Naše Gospe ne moremo obstati.« (sv. mati Terezija)

»Rožni venec je moja najljubša molitev. Čudovita molitev! Čudovita v svoji preprostosti in globini.« (sv. Janez Pavel II.)

»Ko starši molijo rožni venec, naj jagode dvignejo visoko in rečejo Mariji: ‘S temi jagodami priveži moje otroke na svoje srce,’ in Marija bo poskrbela za njihove duše.« (sv. Ludovika de Marillac)

»Kdor vsak dan moli rožni venec, ne bo nikoli zašel. To izjavo bi z veseljem podpisal s svojo krvjo.« (sv. Ludvik Montfortski)

»Marijin rožni venec je orožje proti zlu današnjega časa. Vse milosti, ki nam jih daje Bog gredo preko Matere Marije.« (sv. pater Pij)

»Načudovitejši način molitve je molitev rožnega venca.« (sv. Frančišek Saleški)

»Če želite, da bo v vaših domovih vladal mir, naj družina skupaj moli rožni venec.« (sv. Pij X.)                                                                                            Vir: Aleteia.si

TETOVIRATI SI JE DALA ROŽNI VENEC

Federica Pellegrini in njena predanost Mariji

31-letna beneška plavalka Federica Pellegrini, ki velja za eno najboljših italijanskih športnic vseh časov, se je odločila za nov tatu. Petkratna svetovna prvakinja v plavanju si je dala tetovirati verski simbol, ki neizogibno spominja na Marijo. Na svojem Instagram profilu je celo delila fotografijo, na kateri ji tetovator dela tatu rožnega venca.

“Vedno me je spremljal skozi vse preizkušnje … vedno pod mojim vzglavnikom … sedaj ne bo več odšel proč,”

je Federica zapisala pod fotografijo. S tatujem je želela izjemna plavalka proslaviti svojo četrto zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v Gwangjuju, ki jo je dobila v disciplini 200 metrov.                                                                                            Vir: Aleteia.si

NAPOVEDUJEMO

V soboto 5. 10. bo izlet ministrantov! Ministrante vabimo, da se prijavijo zaradi prevoza. Dobimo se ob 9.00 in se vračamo pozno popoldne.

V nedeljo 13. 10. bo pri deseti sveti maši srečanje zakonskih jubilantov. Vse, ki praznujete okrogle obletnice 10, 15, 20, 25 … 50 itd., lepo vabimo, da si rezervirate termin!

Dekanijsko srečanje župnijskih pevskih zborov bo v nedeljo 13. 10. ob 15.00 v župnijski cerkvi v Taboru. Vabljeni vsi ljubitelji sakralne glasbe!

V soboto 19. 10. bo romanje na avstrijsko Koroško. Ker je avgustovsko romanje odpadlo, ste na oktobrsko romanje vabljeni župnijski sodelavci in vsi ostali župljani. Prijave: župnijski upravitelj. Več informacij sledi!

Koncert skupine Dominik ob 30-letnici delovanja bo v žalski cerkvi v soboto 5. 10. ob 20.00. Vabljeni!

 

NEDELJA – 29. 09.

26. nedelja med letom

7.00

7.30

10.00

 

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Sonjo Topovšek in vse Topovškove

PONEDELJEK – 30. 09.

sv. Hieronim

19.00 za † Ivana Čulk (obl.) in starše
TOREK – 1. 10.

sv. Terezija Deteta Jezusa

  ni svete maše
SREDA – 2. 10.

sv. angeli varuhi

19.00 za † Ivana Rajovec (obl.)
ČETRTEK – 3. 10.

sv. Frančišek Borgia

17.00

Šentrupert

za † Ferdinanda Plaskana

 

PETEK – 4. 10.

sv. Frančišek Asiški

19.00 za † Jožeta in Frančiško Rožič
SOBOTA – 5. 10.

sv. Favstina Kowalska

19.00

 

za † Darjo Lobnikar in vse pokojne Šibilove
NEDELJA – 6. 10.

27. nedelja med letom

 

7.00

7.30

10.00

Šentrupert

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Miro (Marijo) Rakun

 

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Lucija Blatnik, Anka Trogar

                                 pri 2. sv. maši: Matjaž Rožič, Simeona Rakun

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž

Dežurni ministranti: Rok in Zala Rojnik

V NEDELJO 6. OKTOBRA OB 10.00 BO PRI MAŠI V ŠENTRUPERTU BLAGOSLOV OBNOVITVENIH DEL! Slovesnost bo vodil g. dekan Damjan Ratajc, med nami pa bo prvič po bolezni tudi g. župnik Martin Cirar. Dobrodošli!

Še ste vabljeni na Delavnice molitve in življenja, pridružite se lepi skupini iskalcev Boga: v četrtek ob 19.00 uri v Domu srečanj (www.dmz.si).

Od ponedeljka do četrtka dopoldne bo župnijski upravitelj odsoten zaradi duhovnih vaj za duhovnike v Tinjah. Obrnite se na g. Pirnata v Taboru! Verouk poteka normalno!

Oznanila za 39. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Pridobivajte si prijateljev s krivičnim mámonom, da vas sprejmejo v večna bivališča, ko mámon poide…

 Noben služabnik ne more služiti dvema gospodarjema; ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali se bo enega dŕžal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mámonu. (Lk 16,9.13)

BESEDA O BESEDI

Dobrine, ki jih ima človek, ne pripadajo njemu. Pripadajo Bogu. Tisto pravšnje, kar nam odgovarja, kar ustreza naši naravi, je zveličanje, ki nam ga daruje Bog v Jezusu.

Evangelist Luka vidi stvarnost tega sveta. Ne demonizira lastnine in denarja. Vendar pa zahteva socialno obnašanje. Kdor poseduje bogastvo, naj svoje imetje proda in da izkupiček ubogim. Jezusove zahteve so bile v prvi skupnosti učencev v Jeruzalemu uresničene. Tudi tu se preprosto ne pridiga o uboštvu, temveč o skupnosti dobrin.

Evangelist Luka ne sledi nikakršnim romantičnim idealom uboštva, temveč mu gre predvsem za socialno obveznost lastnine in za deljenje lastnine, da bi imeli vsi dovolj. Ta ideal, ki ga je uresničila Pracerkev, si predstavlja evangelist tudi za njegov čas. To je ideal, ki nagovarja tudi Grke, ki Jezusove besede o prodaji vsega imetja prestavlja v položaj grških trgovcev in jim kaže pot, kako lahko – ne da bi se odpovedali svojemu poklicu – sledijo Jezusu ter v sledenju Jezusu najdejo pravo svobodo in resnično življenje.           Po: A. Grün

NAŠ BLAŽENI

Slomšek je s svojim delom zaznamoval kulturno, cerkveno in politično zgodovino našega naroda. Na številnih področjih, od šolstva in vzgoje, do cerkvene glasbe in ekumenizma, je pustil sledi, ki so opazne še danes. In še nečesa ne smemo pozabiti: v vsem svojem ravnanju je bil že svojim sodobnikom zgled svetosti, zadnjih nekaj let pa ga smemo častiti tudi na naših oltarjih. Pokojni papež Janez Pavel II. ga je namreč 19. septembra leta 1999 prištel med blažene. Ljudje so ga častili že veliko prej. Pisatelj in duhovnik Finžgar ga je na primer imenoval kar “Slomšek svetnik”.

Kar je oče dobrega
od svojih dedov prejel,
mora svojemu sinu zapustiti. 
Kar se je mati od svoje matere hvalevrednega
naučila, bo svoji hčeri zapustila.

Slomškova svetost ima svoje korenine v skladnosti njegovih besed z življenjem. To, kar je učil, je najprej sam živel. Tudi drugim, še zlasti staršem in učiteljem, je svetoval, naj tako ravnajo: “Svoje dni so ljudje manj znali, pa so Boga bolj spoznali. Sedanji kristjani imajo krščanski nauk v glavi, v srcu pa ne. Glava je polna vednosti, srce pa prazno čednosti. Če se glava česa nauči, se mora tudi srce poživiti! Ako je srce mrzlo za Božje reči, potem govori jezik prazne besede, pa naj bodo še tako lepe in svete: od srca ne pridejo in k srcu ne gredo …”

Koliko hudega prid
iz slabe vzgoje otrok!
Po resnici vam povem: 
Kriva vzgoja je slabih časov mati!

Slomškova govorica je preprosta, jasna in vsem razumljiva. Ni se spuščal v zapletene teološke razprave, ampak je govoril tako, da so ga lahko razumeli vsi: “Krščanske nauke lahko vsak daje, kdor jih zna, toda učence za Božje reči obudi samo tisti, ki ima svoje srce vneto od Božje ljubezni. Takih mater in očetov pa močno pogrešamo, takih učiteljev premalo imamo!”               Po: T. Gorjup

DRUŽINA JE NEKAJ LEPEGA

Družina je danes postavljena na glavo in drugače sploh ne bi moglo biti glede na globoke spremembe v družbi. Problemom ni videti konca: ločitve in razveze le nekaj mesecev po poroki in trideset lepo njej; žene, ki na vsem lepem zapustijo moža in pobegnejo s precej nezanesljivimi bogatimi tipi; možje, ki zapustijo ženo in otroke zaradi nezrelih punčar; otroci, ki se psihično sesujejo zaradi neuspeha pri izpitu ali nesrečni ljubezni; skrajno izčrpane družine, ki skrbijo za ostarelega očeta ali mater; že več let priklenjeno na posteljo, ki jo je potrebno hraniti s cevko in je popolnoma neprištevna; pari v zunajzakonski skupnosti, ki se starajo v pričakovanju trenutka, ko bodo zbrali pogum, da bodo prevzeli svoje odgovornosti …

V tej situaciji je neumno še naprej sanjati o nekdanji družini ali živeti v utvari, da se bomo vrnili v čas, ko bo držani zakon določal takšno družino, kakršno hoče Bog.

Ljudem je potrebno ponovno predstaviti Božjo zapoved: ne kot breme, temveč kot osvoboditev, lepoto in pristno željo vsakega človeka.

Predvsem je potrebno pokazati kot nekaj občudovanja vrednega družine, ki so resnično zgrajene na svobodnem in zavestnem sprejemanju četrte Božje zapovedi. To so sijajne družin in v današnji družbi jih ni malo. Še nikoli v zgodovini ni bilo toliko vzornih krščanskih družin kot danes. Te družine je potrebno »postaviti na strehe«, da bi jih vsi videli in pomislili: »To je lepše. Tudi jaz hočem takšno družino!« Kako so si prvi kristjani prizadevali za širitev krščanske misli, za krščansko družino? Ali so zahtevali zakone od cesarja? Ne! Dajali so lasten zgled, zgled družine. To je prava pot tudi za današnji čas. Pokažimo se, krščanske družine. Zgledi najbolj vlečejo. Pričujmo o lepoti družine, življenja, ljubezni. Naj našo medsebojno ljubezen in spoštovanje okolica začuti in jo vzame kot nekaj, kar bi si tudi vsak sam želel.             Po: T. Lasconi, 10 … iz ljubezni

POMEMBNO!

Delavnic molitve in življenja se je na prvem srečanju udeležilo 10 ljudi. Še ste vabljeni, ne ustrašite se in ne zamudite te duhovne obogatitve življenja: v četrtek ob 19.00 uri v Domu srečanj (www.dmz.si).

V NEDELJO 6. OKTOBRA OB 10.00 BO PRI MAŠI V ŠENTRUPERTU BLAGOSLOV OBNOVITVENIH DEL! Slovesnost bo vodil g. dekan Damjan Ratajc, med nami pa bo prvič po bolezni tudi g. župnik Martin Cirar. Dobrodošli!

NEDELJA – 22. 09.

25. nedelja med letom

Slomškova, Šmatevžka

7.00

7.30

10.00

Šmatevž

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Anico Drev (obl.)

 

PONEDELJEK – 23. 09.

sv. p.  Pij iz Pietrelcine

19.00 za † Alojza in Ljudmilo Lukman
TOREK – 24. 09.

bl. Anton M. Slomšek

   ni svete maše
SREDA – 25. 09.

sv. Nikolaj iz Flüe

19.00 za † Zofijo Vasle (obl.)
ČETRTEK 26. 09.

sv. Kozma in Damijan

17.00

Šentrupert

za † Franca in Silvo Rovšnik

 

PETEK – 27. 09.

sv. Vincencij Pavelski

19.00

 

za † Alojza in Marijo Tiselj

ter vse njihove

SOBOTA – 28. 09.

sv. Venčeslav

19.00 za † Ivana Mahorja
NEDELJA – 29. 09.

26. nedelja med letom

sv. nadangeli Mihael, Gabrijel in Rafael

7.00

7.30

10.00

 

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Sonjo Topovšek

in vse Topovškove

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Anja Rožič Plazovnik, Sandi Završnik

                                 pri 2. sv. maši: Ana Šlander, Melanija Hadolin

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.

Dežurni ministranti/ke: Lara Natek, Tjaša Glušič

Danes popoldne (22.9.) lepo vabljeni na Slomškovo nedeljo v Črenšovcih v Prekmurju: 15.00 molitvena ura, 16.00 sv. maša.

V nedeljo 29.9. je srečanje starejših! Pri maši ob 10h je maziljenje bolnikov, potem pogostitev v Domu. Gost: eden od patrov iz Nazarij. Dobre žene prosimo za pecivo, mlade pa, da starejše pripeljete na dogodek!

Župnijski upravitelj bo med tednom odsoten zaradi uvajalnega tedna duhovniških kandidatov (o tem več v Družini, 8. sept., str. 4). V petek 27.9. bodo vsi skupaj prišli na Gomilsko. Lepo vabljeni k večerni maši, kjer boste lahko videli mlade fante, ki se odločajo za duhovništvo!

 

Oznanila za 38. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

‘Vstal bom in šel k očetu in mu rekel: Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin. Vzemi me za enega od svojih najemnikov.’

In vstal je ter šel k očetu. Ko je bil še daleč, ga je oče zagledal in se ga usmilil; pritekel je, ga objel in poljubil.  (Lk 15,19 — 20)

BESEDA O BESEDI

»Živim s svojo skoraj triindevetdesetletno materjo, ki še vedno kuha, pomiva, pospravlja in opravlja nalogo telefonistke.

Pogosto se mi zgodi, da moram po večerji od doma. Ko se vrnem, ne glede na uro, jo najdem, kako me čaka na vratih. Ne vem, kako zazna, da prihajam. Zaklepanje garažnih vrat? Vklop stikala za luč?  Škripanje vhodnih vrat? Antene pričakovanja?

Večkrat sem jo poskušal prepričati, naj me ne čaka budna. Potem sem nekega večera nehal vztrajati.

Domov sem s vrnil zelo pozno. Stala je pri odprtih vratih. Rekel sem ji dokaj odločno: »Mama, morala bi biti v postelji, prestara si že, da bi ostala na nogah do tako pozne ure. Zakaj me hočeš na vsak način čakati?«

S svojo običajno milino mi je odgovorila: ‘To boš razumel takrat, ko boš prišel domov in ne boš več našel nikogar, ki bi te čakal.’

Od tistega večera se trudim, da ne prihajam domov prepozno, rekel pa ji nisem nič več.

Gotovost, da nas Bog vedno čaka, od koder koli in kadar koli se vrnemo, je najmočnejši dokaz  ljubezni, ki nam ga je lahko dal.«            T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj

spodbuda za mlade
VZPONI IN PADCI SPADAJO SKUPAJ

Se tudi tebi kdaj zgodi, da kljub močni in jasni želji obupaš na pol poti ali še prej? Da se ti ovire zazdijo prehude? Da se utrudiš, pričneš dvomiti ali se prestrašiš? Nič hudega, to še ne pomeni, da si zguba! Alenka Rebula v povezavi s srčnimi željami piše o notranji moči in veščinah, ki jih lahko razvijamo, da dosežemo tudi najzahtevnejše cilje. Kako pristopiti?

Cilj izberi odgovorno. Daj si čas za razmislek in tehtanje, ko se odločiš, pa ne glej več nazaj. Zavedaj  se, da ima tvoja odločitev tudi posledice.

Odpovej se popolni svobodi. Odločitev te seveda omejuje, a to pot si izbral.

Veliko pričakuj od sebe. Zavedaj se, da ne bo šlo vedno vse gladko, s težavami se sooči in jim ne daj  priložnosti, da bi omajale tvojo odločitev.

Postajaj vzdržljiv. Uri se v zvestobi svojim sanjam in se ne sprašuj, koliko bo trajalo. Ne priganjaj se.

S seboj bodi potrpežljiv. Veseli se vsakega majhnega napredka. Zaradi  počasnosti si že ni treba premisliti!

Zaupaj si. Zanesi se nase – ko bodo prišle težave, jih boš znal premagati.

Redno delaj. Svoj čas uredi tako, da bo tvoja odločitev imela prednost.

Premaguj strah. Vsakič, ko je treba, zberi pogum, premagaj strah in naredi tisti korak.

Privošči si počitek. Išči pravo ravnotežje med naporom in počitkom, pomisli pa tudi na to: Si v resnici  utrujen ali se hočeš nalogi izogniti? Če si z nalogo občasno obremenjen, lahko sprejmeš izziv in izkusiš svojo moč.

Bog je tisti, ki je izoblikoval srčne želje po meri – tudi zate. Seveda pa ne pričakuje, da se boš mučil sam, prepuščen strahovom, dvomom in podcenjevalnim mislim. Zato se poleg zaupanja sebi uči tudi zaupanja Vanj, v njegovo ljubezen in dobroto. Z Njim ob strani si lahko močnejši, pogumnejši, vztrajnejši … pa tudi nežnejši, bolj spodbuden in razumevajoč, ko je to potrebno. Srečno … in srčno!             Po: Rad te/se imam

DELAVNICE MOLITVE IN ŽIVLJENJA
na Gomilskem

V Delavnicah molitve in življenja (DMŽ) se učimo potrpežljivo in vztrajno vstopati v osebni molitveni odnos z Gospodom, od prvih korakov do nedoumljivih globin kontemplacije.

Prek pouka in umiritvenih vaj večina udeležencev Delavnic postopoma doseže naslednje:

– osvobodijo se žalosti in tesnob,
– ozdravijo rane življenja,
– premagajo komplekse krivde, negotovosti in manjvrednosti,
– končno obnovijo svojo čustveno uravnovešenost in povrne se jim veselje do življenja. DMŽ dosežejo, da si božje in človeško podata roki.

Delavnica ponuja zelo preprosto, vendar učinkovito pot, ki nas posvečuje za podobnost s Kristusom: preneham biti ‘jaz sam’ z mojimi negativnimi lastnostmi in postopoma prevzemam Jezusove pozitivne lastnosti: potrpežljivost, moč, krotkost, ljubezen, ko se v vsaki novi okoliščini sprašujem:

“Kaj bi na mojem mestu storil Jezus?”

prvo srečanje Delavnic molitve in življenja bo

v četrtek 19. septembra ob 20.00

v Domu srečanj na Gomilskem

več o DMŽ na: http://dmz.si/

NEDELJA – 15. 09.

24. nedelja med letom

Žalostna Mati Božja

7.00

7.30

10.00

 

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Jožija Planjšek in vse Hrvatove

Pri maši sodelujejo veroučenci

PONEDELJEK – 16. 09.

sv. Kornelij in Ciprijan

19.00 po namenu
TOREK – 17. 09.

sv. Robert Bellarmino

19.00 za † Marto Kunst
SREDA – 18. 09.

sv. Jožef Kupertinski

19.00 za † Mežnarjeve
ČETRTEK – 19. 09.

sv. Januarij

17.00

Šentrup.

za † Ivana Krsnik in Marijo Stepišnik

 

PETEK – 20. 09.

sv. Evstahij

19.00 za † Milko in Zlatkota Blatnik
SOBOTA – 20. 09.

sv. Matej (Matevž)

19.00

 

za † Jakoba (obl.), Julijano Korošec in Ivana Tekavca
NEDELJA – 25. 8.

25. nedelja med letom

Slomškova, Matevžka

7.00

7.30

10.00

Šmatevž

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Anico Drev (obl.)

 

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Mojca Strožer, Nejc Lončar

                             pri 2. sv. maši: Nika Šram, Marko Vasle

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.

Dežurni ministranti: Marko in Mitja Mak

V sredo 18.9. ob 20.00 je redno srečanje ŽPS. Člani lepo vabljeni!

V četrtek 19.9. ob 20.00 uvodno srečanje Delavnic molitve in življenja v Domu srečanj na Gomilskem.

Stična mladih 21.9. Prijavljenih je 11 mladih. Še je prostor na avtobusu!

V nedeljo 22.9. bomo po drugi maši krstili Nejo Cijan iz Gomilskega. Molimo zanjo in njeno družino.

V nedeljo 29.9. bo srečanje starejših, ob 10h maša z maziljenjem bolnikov, po maši pa bo pogostitev v Domu. Med nami bo eden od patrov frančiškanov iz Nazarij.

 

Oznanila za 37. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tisti čas so z Jezusom potovale velike množice. Obrnil se je in jim rekel: »Če kdo pride k meni in ne zavrača svojega očeta, matere, žene, otrok, bratov, sester in celo svojega življenja, ne more biti moj učenec. Kdor ne nosi svojega križa in ne hodi za menoj, ne more biti moj učenec.«

(Lk 14, 25 — 27)

BESEDA O BESEDI

Za Jezusom gre velika množica. Pričakovati bi bilo, da bo izkoristil priložnost ter imel navdušujoč govor, s katerim bo ljudi še bolj pritegnil in jim obljubil, kaj vse velikega in dobrega jih čaka, če postanejo njegovi učenci. On pa jim govori nekaj povsem drugega, celo nasprotnega: njegov učenec more biti le tisti, ki je zaradi njega pripravljen pustiti očeta in mater, ženo in otroke, brate in sestre in se poleg tega odpovedati sploh vsemu, kar ima ali bi mogel imeti, celo lastnemu življenju.

Družinske vezi so nekaj velikega in lepega, a same povedo, kaj so: vezi. V tem je njihova slaba stran. Vežejo! Za Jezusom pa ne moreš, če si na karkoli navezan. Za njim moreš le, če si vsega prost, če si pripravljen pretrgati vse vezi, se vsega osvoboditi, vse njemu zapostaviti in zgolj v tem pomenu »zasovražiti«…       (Povzeto po: Beseda da Besedo)

SPODBUDA OB ZAČETKU VEROUČNEGA LETA

Verouk je v bistvu spoznavanje Boga in poglabljanje ljubezni do Njega. Je pomoč nam staršem pri verski vzgoji otrok.

Poteka na treh temeljih:

– poučevanje znanja o veri,

– poglabljanje osebne vere,

– dejavno vključevanje v življenje Cerkve.

Večina otrok redno in rada hodi k verouku in lepo sodeluje. Pri tem so za otroka zelo pomembne spodbude nas staršev in naš odnos do verouka. Pri verouku se bo otrok naučil tudi nekaterih molitvenih obrazcev, še pomembneje pa je, da starši skupaj z otrokom doma molimo.

Pomembno je, da otrok redno prihaja k sveti maši, še pomembneje je, da starši prihajamo z njim.

Marsikaj se bodo otroci naučili pri verouku, pridobljeno znanje pa največkrat uporabljali po zgledu staršev. Otroci so predvsem posnemovalci. Še kako je tu na mestu pregovor: »Jabolko ne pade daleč od drevesa.«

Če želimo otrokovo življenje resnično obogatiti z vero, moramo tudi starši svojo vero vedno znova poglabljati, odkrivati njeno bogastvo in iz nje živeti.

Naj Vsemogočni blagoslavlja vsa naša skupna prizadevanja v tem letu!

VEROUČNA ŠOLA

Podrobnejša navodila o poteku veroučne šole, ki so namenjena predvsem stašrem, bodo dobili veroučenci ob začetku leta v publikaciji Veroučni vodnik. Tukaj pa objavljamo nekaj nujnih informacij.

Veroučna šola se začne s ponedeljkom 9. 9. 2019, in sicer v Domu srečanj na Gomilskem. Razen za prve štiri razrede, ki obiskujejo POŠ Trnava — tam se izvaja v prostorih POŠ.

Začetek veroučnega leta bomo obeležili pri 10.00 nedeljski maši 15. 9. Vabljeni veroučenci in starši!

Verouk bosta poučevala župnijski upravitelj Vlado Bizjak (6.— 9. razred) in katehistinja Marija Rančigaj (1.— 5. razred).

Potrebščine

Veroučenci potrebujejo delovni zvezek in učbenik (za prve tri razrede  je samo delovni zvezek), nižji razredi še delovno mapo. Vsi imajo na voljo tudi liturgični zvezek (obvezen pa bo za prvoobhajance in birmance).

Rabljene učbenike si lahko veroučenci priskrbijo od starejših sošolcev. Nove pa bodo nabavili pri verouku. Starše vljudno prosimo, da stroške čim prej poravnajo.

Cenik učbenikov

1., 2., 3., 8. in 9. razred: 10€

4., 5., 6. in 7. razred: 14€ (učbenik 8,5€ ; delovni zvezek 5,5€)

Mapa (za 1.— 5. razred) 1€

Liturgični zvezek 1€

URNIK ZA LETO 2019/20

Dom srečanj na Gomilskem

  1. razred: četrtek 12.35
  2. razred: četrtek 11.35
  3. razred: ponedeljek 12.35
  4. razred: četrtek 13.25
  5. razred: četrtek 14.15
  6. razred: ponedeljek 14.15
  7. razred: četrtek 14.15
  8. in 9. razred: četrtek 15.00

POŠ Trnava

  1. in 2. razred: ponedeljek 14.10
  2. in 4. razred: četrtek 7.15
NEDELJA – 08. 09.

23. nedelja med letom

Marijino rojstvo

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Franca Završnika

PONEDELJEK – 09. 09.

sv. Peter Klaver

19.00

 

za † Antona Kovačiča ter starše Kovačič in Virant
TOREK – 10. 09.

sv. Nikolaj Toletinski

19.00

 

za † Franca Kolška (obl.) ter Ivana in Terezijo Božič
SREDA – 11. 09.

sv. Prot in Hijacint

19.00 za † Boldinove
ČETRTEK – 12. 09.

Marijino ime

17.00

Šentrup.

za † Miroslava st. Roterja in teto Terezijo
PETEK – 13. 09.

sv. Janez Zlatousti

19.00

 

za † Milko Grah

Obiskovanje bolnikov na domovih!

SOBOTA – 14. 09.

povišanje sv. Križa

19.00

 

v zahvalo in priprošnjo za srečen zakon
NEDELJA – 15. 9.

24. nedelja med letom,

katehetska, ob začetku veroučnega leta

7.00

7.30

10.00

 

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Jožija Planjšek in vse Hrvatove

Pri maši sodelujejo veroučenci

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Sonja Mandelc,  Magda Šalamon

                                 pri 2. sv. maši: Karmen Posedel Golob, Ivi Rančigaj

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Dežurni ministranti: Matevž in Aljaž Lončar

Molitveni shod za duhovne poklice bo v Petrovčah, v soboto 14.9. ob 9.00. Sv. mašo bo vodil upokojeni škof Stanislav Lipovšek. Vabljeni!

Srečanje mladih v Stični bo 21.9. Prijave do četrtka zbira Nika Šram preko Facebooka ali 031 638 850!

Slomškova nedelja ob 20 letnici njegove beatifikacije bo v nedeljo 22.9. v Črenšovcih. Kdor bi šel, naj se oglasi župnijskemu upravitelju za organizacijo prevoza.