Oznanila – 3. nedelja med letom

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko pa je hodil ob Galilejskem morju, je zagledal dva brata: Simona, z imenom Peter, in njegovega brata Andreja, ko sta mrežo metala v morje; bila sta namreč ribiča.  Reče jima: »Hodíta za menoj in napravil vaju bom za ribiča ljudi.« In takoj sta mreže popustila in šla za njim.  (Mt 4,18–20)

BESEDA O BESEDI

Ne zakopljite talentov! Stavite na velike ideale, tiste ideale, ki razširijo srce, na tiste ideale služenja, ki storijo, da so vaši talenti rodovitni. Življenje nam ni podarjeno zato, da ga ljubosumno ohranjamo sami zase, temveč nam je podarjeno zato, da ga darujemo. Dragi mladi, imejte velikodušno srce! Ne bojte se sanjati o velikih stvareh!

Kako težko je v našem času sprejeti dokončne odločitve! Mika nas začasno. Smo žrtve težnje, ki nas sili v začasnost …, kakor da bi želeli ostati mladostniki. Je kar malce očarljivo ostati mladostnik, in sicer za vse življenje. Ne bojmo se dokončnih obveznosti, obveznosti za vse življenje! In tako bo življenje rodovitno! In to je svoboda: imeti pogum sprejeti te odločitve z velikodušnostjo.

Kaj pomeni biti velikodušen? Pomeni, da imamo veliko srce, da imamo veličino duha. Pomeni, da imamo velike ideale, željo izvrševati velike stvari, da odgovorimo na to, kar Bog zahteva od nas: vestno izpolnjevati vsakdanje dolžnosti, vsakdanja dejanja, obveznosti, srečanja z ljudmi. Pomeni delati majhne vsakdanje stvari z velikim srcem, odprtim za Boga in za druge.                                                Papež Frančišek

NEDELJA SVETEGA PISMA

Pričevanja s Svetopisemskega maratona (v Ljubljani)

  • Doživela sem lepoto in moč Božje besede, ki je odgovor na vprašanja v vsakodnevnem življenju. Doživela sem zbranost pri branju, predvsem notranjo umirjenost in poglobitev.
  • Bil sem prvič in mi je bilo zelo všeč. Bom poskusil priti vsak večer vsaj za urco.
  • Brala sem psalma 69 in 80 in oba sta bila kot, da sta namenjena zame.
  • Nisem si predstavljala, da občutiš tako veselje, ko javno bereš Božjo besedo.
  • Začutila sem ozdravljenje, izhod iz depresije, za to se v preizkušnjah zatekam k Svetemu pismu.
  • Božja beseda je neusahljivi vir žive vode. Pijmo jo!
  • Kako te Sveto pismo nagovori in kako iz Svetega pisma razbereš in čutiš utrip današnjega življenja!
  • Brali smo o Pavlovem prijetju – kako so ga skušali obdolžiti in si po svoje prilagajali Postavo – tako kot danes! Sveto pismo je neverjetno aktualno tudi v današnjem času…
  • Kako je to mogoče, ali kakšno naključje, da te je tisto poglavje,  ki si ga bral na glas pri ambonu nagovarjalo tisti trenutek, pa nisi vedel vnaprej, katero poglavje boš bral.
  • Ob prebiranju Svetega pisma se umirim in takrat začutim Božjo bližino. Bog mi po njegovih besedah odgovarja na moja vprašanja.

Vir: www.svetopismo.si

Svetopisemski maraton na Gomilskem

V petek ob 14.00 so birmanci otvorili letošnji svetopisemski maraton. Začeli so z branjem Lukovega evangelija in božično zgodbo. V nadaljevanju se je zvrstilo več kot 25 bralcev, ki so brali Janezov evangelij in Apostolska dela.

Naj ta dogodek tudi v tistih, ki niste sodelovali, prebudi zavest in vero, da je Božja beseda živa in učinkovita ter zmožna spremeniti človekovo srce, če smo le za to odprti.

Odpusti mi, Nataša

Odlomek iz knjige, ki govori o spreobrnjenju preganjalca kristjanov v času komunizma v Rusiji (S. Kurdakov, Odpusti mi, Nataša):

Ponoči sem ob prvi priložnosti, ki mi je ponudila, to je bilo na mojem pogradu na akademiji, razgrnil tiste liste papirja in jih še enkrat prebral. Jezus je govoril in nekoga učil moliti. Še bolj sem postal radoveden in bral dalje. To prav gotovo ni bilo proti državi! Pisalo je, kako je treba biti boljši človek in kako je treba odpuščati tistim, ki ti store kaj slabega. Nenadoma so besede s papirja segle v moje srce. Bral sem in dobre Jezusove besede so se me polastile. Bilo je prav nasprotno od tistega, kar sem pričakoval. Pomanjkanje razumevanja, ki je bilo kot plašnice na moji očeh, se je takrat razblinilo in besede so se vtisnile globoko v mojo notranjost. Zdelo se mi je, da je nekdo z menoj v sobi in me uči teh besed in njihovega pomena. Ves sem bil prevzet. Znova in znova sem jih prebiral, potem pa začel premišljevati. Moje besede so se od začudenja ustavljale: to je torej tisto, v kar je verovala Nataša…

PROGRAMI ŠKOFIJSKE KARITAS CELJE

Škofijska Karitas Celje v tem tednu izvaja naslednje programe v Domu v Vrbju pri Žalcu: v torek ob 9.00 HACCP in varstvo pri delu, v sredo ob 9.00 Novosti na področju pokojninske zakonodaje in Medicinska pedikura, v četrtek ob 9.00 pa je možnost svetovalnega pogovora.

Tudi med letošnjimi zimskimi počitnicami (24. — 28. 2.) škofijska Karitas v domu v Vrbju organizira varstvo za otroke s kvalitetnim programom. Za otroke iz družin z manjšim dohodkom je brezplačno, ostali prispevajo od 20 do 50€, po svojih zmožnostih. Info: Saraja Šepec, 051 278 481. Prijave do 10. februarja!

 

NEDELJA – 26. 01.

3. nedelja med letom

SVETOPISEMSKA

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Magdo (Marijo) Mahor

PONEDELJEK – 27. 01.

sv. Angela Merici

17.30 za † Ivano Grah (osm.)
TOREK – 28. 01.

sv. Tomaž Akvinski

17.30 za † Vladka Juharta
SREDA – 29. 01.

sv. Valerij

17.30 za † starše Dobnik in vse  njihove
ČETRTEK – 30. 01.

sv. Martina

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Amalijo in Andreja Urankar

 

za † (Marijo) Miro Rakun

PETEK – 31. 01.

sv. Janez Bosko

17.30 za † Tomaža Lončarja
SOBOTA – 01. 02.

sv. Brigita Irska

17.30 za † Marijo Semprimožnik in starše
NEDELJA – 02. 02.

Jezusovo darovanje SVEČNICA

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu za † Ivana Štusej

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Sonja Mandelc, Jure Vasle

                                 pri 2. sv. maši: Tea Pogorevc, Nika Šram

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Dežurni ministranti: Jošt Polak, Jan Griguljak

Napovedujemo srečanje za birmance, njihove starše in botre. Naslednjo sredo 5. 2. ob 19.30 bo med nami gostja ga. Polona Vesel Mušič, ki bo podelila svoje znanje in pričevanje s področja birmanske pastorale.

V tem mesecu smo se poslovili od Franca Kneza in Ivane Grah. Oba sta nam bila velik zgled v pobožnosti, dobroti in sodelovanju v župnijskem življenju. Za to smo jima hvaležni. Naj bosta v nebesih priprošnjika za vse nas, še posebej mlajše generacije, da bi ju znali posnemati.

V nedeljo je svečnica, pri sveti maši bomo blagoslovili sveče. To je tudi dan posvečenega življenja, ko praznujejo redovniki in redovnice.  V soboto se bodo sešli na praznovanju v Celju. Imejmo jih v svoji molitvi.

 

Oznanila – 2. nedelja med letom

BESEDA ŽIVEGA BOGA

In Janez je pričeval: »Videl sem Duha, ki je prihajal kakor golob z neba in ostal na njem. In jaz ga nisem poznal; ali ta, ki me je poslal krščevat z vodo, mi je rekel: ›Na kogar boš videl prihajati Duha in ostati na njem, ta je, kateri krščuje s Svetim Duhom.‹ In jaz sem videl in sem priča, da je ta Božji Sin.«        (Jn 1,32–34)

BESEDA O BESEDI

Božji Sin, večna Beseda, se je učlovečil po devici Mariji in postal v določenem času določen človek, Jezus iz Nazareta. Ob njem so se ljudje spraševali: Ali ni to tesarjev sin? Ali ni njegova mati Marija? In njegovi bratje, ali niso Jakob in Jožef in Simon in Juda?

S tem da je postal določen človek v določenem času, je na skrivnosten način postal vsak človek v vsakem času. Bil je pred mano, pomeni: bil je v Adamu, bil je v Abelu, bil je v Abrahamu, v Mojzesu, v Davidu, v Izaiju in Jeremiju … Še posebej je bil v vseh trpečih, v vseh, ki so bili preganjani ali umorjeni zaradi resnice in pravice; v vseh, ki so delali dobro, oznanjali mir in ljubezen. V vsaki besedi, ki je tolažila, v vsaki roki, ki je božala, v vsakem pogledu, ki je prinašal luč in toplino, je bil On.

Janez ga je videl, ko je prihajal k njemu. Videl in prepoznal ga je po veri. Jezusov obraz je bil podoben obrazom vseh ljudi v množici ob Jordanu, toda Janez, ki je imel razsvetljene oči in čisto dušo, je na tem obrazu razpoznal poteze Božjega Sina.

Ta obraz pa razpoznavajo po veri razsvetljene oči tudi danes. V vsakem človeku. Kristus je tam, kjer je Cerkev. Cerkev pa je tam, kjer smo verniki. Pri vsaki maši, pri vsaki molitvi, povsod, kjer smo zbrani v njegovem imenu. On, ki je pred vsemi nami, je tudi med vsemi nami. Po: F. Cerar

SVETOPISEMSKI MARATON

Naslednjo nedeljo bo NEDELJA SVETEGA PISMA. V okviru te nedelje se že več let odvija svetopisemski maraton. To pomeni neprekinjeno branje Svetega pisma, ki poteka na osrednjem prizorišču v Ljubljani na Viču v kapeli Antonovega doma. To pomeni EN TEDEN NEPREKINJENEGA BRANJA, od 16. 1. do 1. 2. 2020. Tisti, ki ste ali zahajate v Ljubljano, vabljeni, da se udeležite branja samega in spremljevalnih predavanj, druženja, glasbe itd. Vse to lahko spremljate na spletu: https://www.svetopisemskimaraton.si/program-2020.

Ker se mnogi tega ne morete udeležiti, bomo v naši župniji , kot že zadnjih nekaj let organizirali t.i. MINI SVETOPISEMSKI MARATON.

V župnijski cerkvi na Gomilskem bomo Sveto pismo brali v petek, 24. januarja 2020.
Začeli bomo ob 14.00
.

Prosimo vas, da se prijavite in vpišete v seznam bralcev (v zakristiji oz. župnišču). Vsak bralec bere 15 minut. Bralce prosimo, da pridejo že 15 minut prej, da poslušajo bralca pred seboj.

Vsi lepo vabljeni, da si odtrgate delček petkovega popoldneva in pridete v cerkev za nekaj časa poslušati Sveto pismo. To lahko storite tudi mimogrede, ko greste po drugih opravkih ali kar tako na sprehod.

Svetopisemska družba v času maratona ponuja 10% popust na nakup Svetih pisem. Če naročate preko spleta ali telefona, uporabite kodo: maraton2020.

VPIS V ŠKOFIJSKO KLASIČNO GIMNAZIJO

Škofijska klasična gimnazij in Jegličev dijaški dom v Šentvidu v Ljubljani vabita na DAN ODPRTIH VRAT  v soboto, 25. januarja 2020 med 9. in 13. uro. Dobrodošli mladi, starši in vsi, ki vas zanima življenje v Zavodu sv. Stanislava. Udeležili se boste lahko pouka na gimnaziji, spoznali številne obšolske dejavnosti in tudi pestro življenje v dijaškem domu.

DUHOVNA ISKRICA

Ko se vam zazdi, da življenja nimate več pod nadzorom, zmolite to molitev in znova boste pridobili dušni mir.

Pride obdobje, ko se nam zdi, da izgubljamo nadzor nad svojim življenjem. Naše življenje kar poka po šivih od najrazličnejših dejavnosti in ne glede na to, v katero smer se obrnemo, nam nekaj prekriža načrte. Nič se ne zgodi tako, kot bi se moralo, in nenadoma se počutimo izgubljene kot ladja sredi viharnega morja. Na srečo zna Jezus precej uspešno pomiriti viharje. Njemu torej zaupajmo svoje življenje in ga pokličimo na pomoč, ko bo naše srce polno strahov in skrbi. To molitev pripisujejo sv. Baziliju Velikemu, svetniku iz 4. stoletja. Tudi on uporablja podobno primerjavo in prosi Boga, naj naša življenja znova usmeri v svoj varen pristan.

O Gospod, moj Bog, prosim te za dar, ki ga nujno potrebujem. Usmeri barko mojega življenja k sebi, v tihi pristan vseh duš, ki jih pretresa vihar. Pokaži mi smer, ki naj jo izberem, in v meni obnovi duha krotkosti. Naj tvoj Duh brzda mojo nestanovitnost; vodi in okrepčaj me, da bom deloval v svoje dobro, da bom spoštoval tvoje zapovedi ter se vedno radoval tvoje veličastne in poživljajoče navzočnosti. Tebi čast in slava na vekov veke. Amen.
Philip Kosloski

NEDELJA – 19. 01.

2. nedelja med letom

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Matjaža Tislja (obl.)

PONEDELJEK – 20. 01.

sv.  Fabijan in Boštjan

17.30 za † Julijano obl., Jakoba Korošec, Ivana Tekavca in sorodnike
TOREK – 21. 01.

sv. Neža

17.30 za † župnika Adolfa Pikla obl.
SREDA – 22. 01.

sv. Vincenc

17.30 za † Bognerjeve
ČETRTEK – 23. 01.

zaroka Marije in Jožefa

Gomilsko

17.30

Šentrupert

v zahvalo in v dober namen

 

za † Roziko Potočnik

PETEK – 24. 01.

sv. Frančišek Saleški

17.30 za vse † Luskarjeve
SOBOTA – 25. 01.

spreobrnitev ap. Pavla

17.30 za † Ivana Čulka
NEDELJA – 26. 01.

3. nedelja med letom

NEDELJA  SVETEGA  PISMA

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Magdo (Marijo) Mahor

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Lucija Blatnik, Magda Šalamon

                                 pri 2. sv. maši: Ana Šram in Anja Šket

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava

Dežurni ministranti: Janez Vošner, Jaša Cvenk

V nedeljo, 26. 1. se nam bodo pri sveti maši ob 10.00 predstavili letošnji prvošolčki veroučne šole. Lepo vabljeni njihovi botri in sorodniki!

Hvala vsem, ki ste ali še boste prispevali za ogrevanje župnijskih prostorov ter poravnali naročnine na verski tisk.

Škofijska Karitas Celje organizira četrtkova večerna srečanja v Vrbju pri Žalcu. Vabljeni ta četrtek 23. 1. ob 18.30 na katehezo z naslovom: Vera, upanje in ljubezen. Pripravlja g. Matej Pirnat, tajnik škofijske Karitas.

Oznanila – Jezusov krst

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Po krstu je Jezus takoj stopil iz vode; in glej, odprla so se mu nebesa in videl je Božjega Duha, ki se je kakor golob spuščal navzdol in prihajal nadenj; in glej, iz nebes se je začul glas: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje.«

(Mt 3,16–17)

BESEDA O BESEDI

Evangelist poroča, da so se ob Jezusovem krstu odprla nebesa. A so se kmalu zaprla. Nadaljevala se je poprejšnja vsakdanjost. Toda kratko doživetje tistega dne je Jezusa spremljalo naslednja leta in dajalo pečat vsemu njegovemu delovanju.

Tako se dogaja tudi nam. Trenutek krsta, prvega obhajila, birme, poroke ali kašnega drugega doživetja je bil kratek; nebesa nad nami so se spet zaprla, toda razsvetljenje tistega trenutka nas je spremljalo, vodilo, krepilo ter nam sproti dajalo moč za poklicno delo in stanovske dolžnosti.

Ko so se nebesa nad Jezusom odprla, se je slišal glas: »To je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje. » Jezus je v resnici vse življenje Očetu delal veselje. Svoj krst je namreč vzel zares.

Nad nami bo Bog imel veselje, če bomo tudi mi svoj krst jemali resno. Če bo videl, da svoj krst cenimo, da smo pripravljeni zanj tudi kaj tvegati, pustiti – če treba – svoje mreže, se povzpeti z Jezusom na goro, si zaradi njega izdreti oko ali odsekati roko, stopiti pod križ in tam vztrajati, pričati za resnico tam, kjer jo izigravajo, za pravico tam, kjer jo kršijo. Vse to delati mirno in brez hrupa, ne da bi zbujali pozornost, ne da bi kazali mučeniški obraz in ne pričakujoč drugega plačila kot zavest, da delamo to, kar je prav. Po: F. Cerar

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV

Od 18. do 25. januarja 2020 bo potekal teden molitve
za edinost kristjanov.

Vsako leto en teden posvetimo molitvi in prizadevanju za to, da bi vsi krščeni Jezusovi učenci bili eno, saj smo žal razdeljeni na različne Cerkve.

Gradivo za letošnji teden molitve za edinost so pripravili kristjani različnih Cerkva z Malte, ki je večinsko katoliška dežela. Zgodovina krščanstva na tem sredozemskem otoku sega nazaj vse do časa apostolov.

Delitve med kristjani nasprotujejo Božji volji, so v spotiko svetu in škodujejo oznanjevanju evangelija. Premaga jih lahko samo moč molitve, v katero zaupamo.

V molitvi doživljamo, da edinost ne more biti zgolj sad človeških naporov, ampak je vedno delo Svetega Duha. Edinosti ne moremo »ustvariti«, »izdelati« ali »organizirati«. Lahko jo samo sprejmemo kot dar Duha, ko smo notranje dovolj pripravljeni za to. dr. Bogdan Dolenc

V okviru tedna za edinost kristjanov bo v Celju v Domu sv. Jožefa
predaval upok. celjski škof dr. Stanislav Lipovšek na temo

»Slomšek in njegovo delo za edinost kristjanov«

predavanje bo v četrtek, 16. januarja ob 19.00

 

“SIN, KI SEM GA ŽELELA SPLAVITI, MI JE REŠIL ŽIVLJENJE!”
Vir: aleteia.si

Giulia Michelini je italijanska igralka.
Talent za igro pa ni edino, kar lepotica lahko pokaže.
Njena zgodba je polna težav in poguma, zato jo je vredno slišati

Leta 2015 je Vanity Fair objavil intervju z njo, naslovili so ga: “Dojenček me je rešil.” Ta dojenček ni bil nikakršna filmska osebnost, ampak njen lastni sin: Giulio Cosimo Michelini.

Vsi so ji svetovali, naj splavi
Pri 19 letih je odkrila, da je noseča. Sprva je razmišljala, da je bolje, da otroka ne bi imela. Vsi, ki so ji bili blizu – vključno z njenimi starši – so ji svetovali, naj splavi. Kajti otrok v tej starosti bi ji uničil življenje. Giulia se je že dogovorila za obisk pri zdravniku in uredila vse potrebno za splav. Ko pa je že bila na kliniki, si je premislila in odšla.
“Sama sem šla na kliniko. Neko dekle so poklicali v ordinacijo, nato naslednje in sploh ne vem, kaj me je pripravilo do tega, da sem vstala. Vem samo to, da sem v nekem trenutku vstala in odšla,” je povedala za Vanity Fair.
Na srečo si je premislila. Preplavljena s čustvi in strahom je z nekega javnega telefona poklicala svojo mamo. Sama pravi: “Bila sem popolnoma panična. Potem, ko sem zapustila čakalnico, sem stopila v neko telefonsko govorilnico, da bi poklicala mamo. Na telefonski slušalki je bil elastični trak za lase za majhne punčke. Vem, da se sliši neumno, a ko sem to videla, sem si rekla: v redu je, delam to, kar je prav.”

Strah in pogum
Z otrokovim očetom, osem let starejšim mladeničem, je imela v tistem obdobju težave. Z njim je hodila v degradirane četrti Rima, daleč stran od sveta, v katerem je odraščala. Ko se je igralka odločila, da bo otroka obdržala, je vedela, da to razmerje nima več prihodnosti, ampak …
“Nisem verjela v odnos z otrokovim očetom. V resnici, če sem iskrena, sem vedela, da se bo končalo in da bom ostala sama s svojim sinom. Ampak zdelo se je, kot bi mi ravno to dalo dodaten zagon.”

“Mislim, da je on rešil moje življenje”

Odločitev, da ne konča nosečnosti, jo je spremenila v odgovorno osebo, dala ji je moči in poguma ter – kot sama rada pove – rešila je njeno življenje.

“Čutila sem, kot da me je ta odločitev bolj jasno opredelila kot osebo, mi dala vpogled v to, da v resnici jaz želim biti jaz. V tistem trenutku sem morda imela potrebo po tem, da bi se počutila živo. Otroka v tej starosti nisem želela; želela sem neodvisnost, želela sem biti svobodna, da bi lahko letala kot ptica na nebu … Ampak ta otrok je dal mojemu bivanju smisel – mislim, da je on rešil moje življenje. On je odgnal destruktivno plat v meni. Če ga ne bi bilo, bi zelo verjetno šla po napačni poti.”

Njena družina se ni strinjala, ampak …
Starši se z njeno odločitvijo niso strinjali, a ji preprečili, da bi donosila, tudi niso. “To je bila moja prva večja odločitev v življenju. Odšla sem od doma in šest mesecev nismo spregovorili. Ko pa se mi je že začel videti trebušček, so se mi znova približali. (…) Danes je moj sin zanje dragocen biserček. Ne vem, kaj bi bilo z mano, če bi ga ne bilo tu; in ne vem, kaj bi storila brez staršev, ker so mi v veliko pomoč. Ko grem na delo, Cosimo ostane pri njih,” je še povedala za Vanity Fair.

 

NEDELJA – 12. 01.

Jezusov krst

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Jakoba Dreva in vse njegove

PONEDELJEK – 13.01 .

sv. Hilarij

17.30 za srečen porod
TOREK – 14. 01.

bl. Odon iz Jurkloštra

17.30 za † Jožeta Kunsta
SREDA – 15. 01.

sv. Pavel, puščavnik

17.30 za † Stankota Lobnikar in Merzelove

za † Franca Kneza (osm.)

ČETRTEK – 16. 01.

sv. Marcel

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Krumpakove in Aubrehtove

 

za † Anico Drev

PETEK – 17. 01.

sv. Anton Puščavnik

17.30 za † Španove
SOBOTA – 18. 01.

sv. Arsenij

17.30

 

za † Rozalijo Pustoslemšek

in vse njene

NEDELJA – 19. 01.

2. nedelja med letom

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Matjaža Tislja (obl.)

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Simon Brdnik, Mojca Strožer

                             pri 2. sv. maši: Jan Juhart, Tilen Natek

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž

Dežurni ministranti: Matic in Matevž Basle

V sredo 15. 1. ob 19.00 bo srečanje župnijskega pastoralnega sveta. Vabila z dnevnim redom prejmete po elektronski pošti.

V soboto 18. 1. ob 9.30 je v Celju srečanje za ključarje in cerkovnike. Prosimo za prijave in udeležbo.

Najlepša hvala vsem, ki ste že, ki boste danes po svetih mašah ali še kasneje prispevali za ogrevanje župnijskih prostorov. Letni stroški ogrevanja so cca. 3500€ letno. Ogrevamo na kurilno olje.

Hvala vsem, ki ste že in še boste poravnali naročnine na verski tisk. Ognjišče: 33,50€; Družina: 112,42€; Prijatelj: 11,70€; Mohorjeva zbirka: 49,00€; Misijonska obzorja: 9,00€; Magnificat: 55,80€.

 

Oznanila – 2. nedelja po božiču

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli.

Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga.

In Beseda je meso postala in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice. (Jn 1,10–14)

BESEDA O BESEDI

Kjer je tema, se rada prikriva hudobija, kjer je luč, pa so dela očitna. Že v navadnem življenju je tako, nič drugače pa ni v življenju z Bogom. Sveti Pavel pogosto govori o luči in kristjane imenuje »otroke luči«. Pri krstu duhovnik povabi starše, da prižgejo krstno svečo otroka ob velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in pri tem pravi: »Sprejmite Kristusovo luč!«Za rajne Cerkev pošilja prošnjo: »Večna luč naj jim sveti, Gospod.« Luč v nas pogosto ugaša, ker ni žive povezave s Kristusom – pravo Lučjo, ki razsvetljuje ta naš svet. Naše krščansko poslanstvo je, da bi pričevali o Luči. Luč je dobrota, iskreno prijateljstvo, poštenost, nesebična ljubezen. Vse to razsvetljuje življenje nam in drugim ter pričuje o Bogu, ki se je naselil med nami.

V življenju je treba sijati Kristusa – Luč sveta. »Če moreš biti zvezda na nebu,« je zapisal nekdo, »bodi zvezda na nebu! Če pa ne moreš biti taka zvezda, bodi kres na hribu! Če ne moreš  biti kres na hribu, bodi svetilka v hiši!« Ta je najbolj dragocena.
Po: S. Čuk

JANUAR — MESEC VERSKEGA TISKA

Januar je tudi mesec verskega tiska, ko naj bi razmislili, koliko nam v našem duhovnem življenju pomaga branje. Elektronski mediji ne morejo povsem nadomestiti pomembnosti tiskane besede.

Raziskave kažejo, da vedno manj beremo, še posebej knjig in daljših vsebinskih tekstov. Vera v današnjem pluralnem svetu je še bolj na prepihu, zato kristjan potrebuje več izobrazbe in znanja ter duhovne poglobitve. V tem nam lahko veliko pomagajo verski časopisi, revije, knjige, še posebej pa Sveto pismo. Mnogi kristjani se oddaljujejo od Boga in krščanske skupnosti, tudi zaradi tega, ker vere ne utrjujejo s kvalitetnim branjem in krepitvijo duha.

Mesec januar naj bo čas, ko se vsak bo izmed nas odločil vsaj podaljšati naročnino, še bolje pa, kupiti kakšno novo kvalitetno duhovno knjigo in bo več časa namenil branju. Dolgi zimski večeri so kot naročeni tudi za to pomembno človekovo dejavnost.

Nasvete za dobre knjige in naročilo (nakup) lahko opravite preko spleta: https://www.mohorjeva.org/, https://www.druzina.si/,
https://www.salve.si/, http://knjigarna.ognjisce.si/, https://zalozba-emanuel.si/

Naročnike na verski tisk prosimo, da poravnate stroške za leto 2020, ki so naslednji:
Ognjišče: 33,50€; Družina: 112,42€; Prijatelj: 12,60€; Mohorjeva zbirka: 49,00€; Misijonska obzorja: 9,00€; Magnificat: 55,80€.

SVETNIK MESECA

ANGELA FOLINJSKA (4. januar)

Rodila se je 1249 kot hči bogatih in uglednih staršev. Razcvetela se je v silno lepo dekle, ki se ni branila užitkov življenja. Zalo mlada se je poročila z bogatim posestnikom in mu rodila več otrok. Tudi kot žena in mati se ni odpovedala hrupnemu veseljačenju in tudi pregrešnim razvadam. Oglašala se ji je vest, da ne dela prav, toda sram jo je bilo, da bi se svojih grehov odkrito spovedala. Ko ji je bilo šestintrideset let, je trpela neznosne duševne muke. V tej stiski se je zatekla k svetemu Frančišku Asiškemu, naj ji pomaga, da bi opravila dobro spoved. Njena prošnja je bila uslišana. Odtlej je popolnoma spremenila svoje življenje in sprejemala vse žrtve, žalitve in ponižanja. Kot Božjo voljo je sprejela tudi izgubo vseh domačih: najprej ji je umrla mati, potem še mož in za njim še vsi otroci. Hotela je živeti v popolni revščini in po zgledu s. Frančiška. Prodala je svoje posestvo in vse imetje in izkupiček razdelila revežem, sama pa vstopila v tretji red sv. Frančiška. Ko se ji je bližala smrt, so bili ob njeni postelji zbrani mnogi. Bila je mirna in vesela. 12 let je živela samo od svete evharistije. 4. januarja 1309 je za vedno zatisnila oči.

KOTIČEK ZA OTROKE

Po dolgem potovanju so trije kralji prišli v Jeruzalem. Mislili so, da se bo kralj rodil v palači, zato so se oglasili pri kralju Herodu.

»Nov kralj?« se je prestrašil kralj Herod. »Tukaj sem jaz edini kralj. Povejte mi kaj o tem novorojenem kralju …«

Modri so mu povedali o novi zvezdi in kaj naj bi po njihovo pomenila. Kralj Herod je gledal zdaj enega zdaj drugega. V glavi so mu vstajale hudi misli … Potem se je pogovoril s svojimi svetovalci, ki so poznali Sveto pismo.

»V Betlehemu,« so rekli svetovalci, »naj bi se rodil novi, od Boga obljubljeni kralj.«

»Pojdite tja in ga počastite,« je dejal Herod modrim možem. »potem pa pridite nazaj in mi vse povejte, da ga grem tudi jaz počastit.«
Po: Božični delovni zvezek – 10  minut

 

NEDELJA – 05. 01.

2. nedelja po božiču

7.00

7.30

10.00

11.30

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu za † Katarino Korun

Gomilsko: blagoslov trikraljevske vode

PONEDELJEK – 06. 01.

Gospodovo razglašenje

(sveti trije kralji)

7.30

17.30

za vse žive in rajne župljane

za † Stanislavo Košenina

TOREK – 07. 01.

sv. Rajmund

17.30 za † Jožefo Lesnika in vse Mačkove 
SREDA – 08. 01.

sv. Apolinarij

17.30 za † Antona obl. in Marijo Pintar in vse Mehanove
ČETRTEK – 09. 01.

sv. Erhard

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Šramove in Koširjeve

 

za + (Marijo) Miro Rakun

PETEK – 10. 01.

sv. Agaton

17.30 za † Antona Jermana
SOBOTA – 11. 01.

sv. Pavlin Oglejski

17.30 za † Tomaža Lončarja
NEDELJA – 12. 01.

Jezusov krst

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Jakoba Dreva in vse njegove 

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Anka Trogar, Anja Rožič Plazovnik

                                 pri 2. sv. maši: Simeona Rakun, Matjaž Rožič

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.

Dežurni ministranti: Lara Natek, Ana Srebočan

Vse otroke in mlade, ki ste sodelovali pri Trikraljevski akciji, vabimo, da se udeležite srečanja vseh škofijskih kolednikov, ki bo v soboto 11. januarja v Celju. Odhod je ob 8.15 izpred cerkve na Gomilskem. Prosimo, da se čim prej prijavite zaradi organizacije prevoza!

Ob začetku leta in sredi mrzlih zimskih dni vas vabimo, da namesto stolnine, prispevate za ogrevanje cerkvenih prostorov. Svoj dar boste lahko v nedejo 12. 1. po obeh svetih mašah oddali cerkvenim ključarjem.