Oznanila za 18. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-18-1
»Mir vam zapustim, svoj mir vam dam; a ne, kakor ga daje svet, vam ga dam jaz. Vaše srce naj se ne vznemirja in se ne plaši. Slišali ste, da sem vam rekel: Odhajam in pridem k vam‘. Ko bi me ljubili, bi se razveselili,da grem k Očetu, zakaj Oče je večji od mene.« (Jn 14,27–28)

BESEDA O BESEDI

PODARJATI MIR Jn 14,23–29

Koliko ljudem manjka notranji mir! Kako zelo potrebujemo zdravilno navzočnost Kristusovega Duha ljubezni in miru! Kristus je imel notranji mir, zato ga je lahko podaril svojim učencem. Temelj njegovega miru je bil v notranjem razmerju, ki ga je imel z Očetom. V današnjem evangeljskem odlomku kar petkrat omenja Očeta in govori o povezanosti z njim. Kristus tudi nam poklanja svoj mir: »Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši« (Jn 14,27). Kristus nam podarja notranji mir, ki ga težave in žalosti ne morejo vzeti. Njegov mir ni odvisen od zunanjih okoliščin, je drugačen kot tisti mir, ki »ga daje svet«. Ta mir lahko posredujemo drugim le, če ga nosimo v sebi. Zagotovo bomo v slabih odnosih z drugimi, če smo nezadovoljni s samim seboj in ne pustimo, da Kristusov mir prodre v nas. Kristus je zdravnik, on nam pomaga ozdraviti rane notranjega nemira, ki ga je v nas povzročil greh. Kako bomo gledali na druge, na svet in na ljudi okrog nas, je odvisno od naše notranje drže. Bolj ko bomo polni Kristusovega miru in Svetega Duha, drugačni bomo mi in drugačen bo naš pogled. Kristusov mir je mir čistih src, je mir tistih, ki si prizadevajo za življenje po njegovih zapovedih. Notranji mir je tako sad našega življenja po Božjih zapovedih, to pa je sad naše povezanosti s Kristusom. Saj kdor ne ljubi Boga, se ne drži njegovih zapovedi. Mir pa Sveti Duh poklanja tistim, ki se mu odprejo: »Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.« – »Če je mir v tebi, potem na vsakem kraju sveta vlada mir,« je rekel Thomas Merton. Prosimo Kristusa, naj očisti naša srca in jih napolni s Svetim Duhom, da bo v njih prebival njegov mir. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

6. velikonočna nedelja – C – v birmanski devetdnevnici

BIRMANSKO DOGAJANJE PRI NAS TE DNI

Še zlasti dva dneva bosta v znamenju birme: v sredo se bo naš g birmovalec ob 18.15 uri v župnijski cerkvi srečal z veroučenci, še posebno z birmanci. Na to srečanje naj bi zagotovo prišli starši birmancev in ostali domači, botri in čim večje število našega občestva – še posebno župnijski sodelavci. Sv. mašo bo po srečanju (okrog 19.00 ure) daroval g. Marjan Jezernik. Med srečanjem in sv. mašo bo na voljo tudi tuj spovednik.
V nedeljo pa bo v župnijski cerkvi osrednje birmansko bogoslužje ob 10.00 uri. Za 2016-18-2birmance in botre bodo sedeži rezervirani, za njimi pa naj bi bil prostor najprej za starše in ožje sorodnike birmancev. Upam, da boste to upoštevali in se vam vnaprej v imenu birmancev zahvaljujem. S svojim sodelovanjem pa vsi prispevajmo k lepemu verskemu doživetju, ki nas bo vse duhovno obogatilo!
Vse vabim k lepemu sodelovanju, posebno prosim (tudi v imenu birmancev) vse bogoslužne sodelavce – vse pevce, ministrante, bralce… Med sv. mašo pa bo fotografiral samo pooblaščeni fotograf in snemal prav tako samo za to pooblaščeni.
Če bo vsak storil to kar zmore, in tako kot zmore, bo slovesnost res Bogu v čast, nam, zlasti birmancem, pa lepo doživetje, ki nas bo trajno duhovno obogatilo.
Po končani slovesnosti v cerkvi pa naj nadaljno praznovanje ohrani versko duhovni značaj.

Molimo. Pridi Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni. Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in prenovil boš obličje zemlje.

Naslovljeno na vas

Z APRILSKE SEJE ŽPS
Glavni sklep te seje se nanaša na župnijski dan. Ta je bil časovno vezan na sklep oratorija. Ker pa so takrat mladi in otroci utrujeni od celotedenske dejavnosti in zato niso razpoloženi za sodelovanje na župnijskem dnevu, je bil sprejet predlog, da bo letos župnijski dan na dan bogoslužnega sklepa veroučnega leta – to bo letos v nedeljo, 19. junija. Zabeležite si ta datum in si, če bo le mogoče rezervirajte čas za udeležbo na našem župnijskem dnevu.

Letošnje šmarnice za otroke, avtorja mag. Aca Jeranta, z naslovom PATER, KI JE VIDEL JEZUSA
2016-18-3V svetem letu usmiljenja, ki ga povezujemo z zakramentom spovedi, so v februarju v Rim prinesli posmrtne ostanke dveh velikih spovednikov: sv. p. Leopolda Mandića in sv. p. Pija. O slednjem je papež Frančišek dejal, da je bil »služabnik usmiljenja«. Zato je življenjepis o p. Piju z naslovom Pater, ki je videl Jezusa v letošnjem letu še kako primerno šmarnično čtivo. Besedilo je prirejeno za otroke in vsebuje ključne dogodke iz dela in poslanstva p. Pija. Vsak dan prinaša nalogo.
Lepo vabljeni po Mariji k Jezusu. Vabljeni vsi – otroci, mladi in odrasli. Prvi teden bo s šmarnicami združena birmanska devetdnevnica. Pa boste birmanci tudi po birmi radi prihajali k majniški pobožnosti. Gotovo pa bo sodelovanje pri šmarnicah lepa priprava na prvo sv. obhajilo, ki bo zadnjo majniško nedeljo.
Ta teden pa izročajmo Bogu po Mariji 30 mladih, ki naj bi na 2. majniško nedeljo prejeli zakrament potrditve v veri. Veselimo se!

PEŠ ROMANJE NA BREZJE bo od 6. do 8. maja. Tisti, ki rabite prevoz za domov, pokličite na tel. št. 031 280 574.

MAŠNI NAMENI

NED – 1.5. Delavski praznik
6. velikonočna n. turizma
Jožef Delavec
Začetek šmarnic
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo in Binija Stepišnik (v Šentrupertu)

PON. 2.5. prošnji dan
Atanazij, šk., c. učitelj    
18.30 za +Baševe
Ves teden birmanska devetdnevnica

TOR – 3.5. prošnji dan
Filip in Jakob ml., app.
18.30 za +Zvonkota -oblet. in Amalijo Merzelj

SRE – 4.5. prošnji dan
Forijan (Cvetko), muč, zavetnik gasilcev  
18.15 srečanje z g. birmovalcem
19.00 za +Ano Mahor -oblet. /spovednik

ČET – 5.5. prvi četrtek
GOSPODOV VNEBOHOD
Gotard, menih    
17.00 v dober namen (v Šentrupertu)
18.30 za duhovne poklice (V.)

PET – 6.5. prvi petek
Dominik Savio, dijak, zavetnik ministrantov    
18.30 za +Antona Jelena /spovednik
Posvetitev Jezusovemu srcu

SOB – 7.5. prva sob.
Gizela, opatinja    
18.30 za +Marijo Podbregar
Posvetitev b. Marijinemu srcu

NED – 8.5. birmanska
7. velikonočna
Viktor Milanski, muč.
Ned. sredstev druž.obv    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 Slovesnost sv. birme
Za birmance in njihove svojce

V tem tednu:
Karitas: sestanek sodelavcev bo v ponedeljek po sv. maši, ki bo ob 18.30.

Srečanje župnijskih sodelavcev z g. birmovalcem (generalnim vikarjem naše škofije opatom Marjanom Jezernikom) po maši v Domu srečanj. Vabljeni.

Mladinski bo v soboto ob 19.45 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni.

Bralci v ned.: I. ki bodo pri prvi sv. maši II. starši birmancev
Dežurni ministrant(ka): ministranti birmanci
Urejanje župnijske cerkve: starši birmancev

Napoved: šmarnice bodo ob med tednom 18.30 uri.