Oznanila za 35. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

»Duh je tisti, ki oživlja, meso nič ne koristi. Besede, ki sem vam jih govoril, so duh in življenje. Toda med vami so nekateri, ki ne verujejo.« … Po tistem je mnogo njegovih učencev odšlo in niso več hodili z njim. Jezus je tedaj rekel dvanajsterim: »Ali hočete tudi vi oditi?« Simon Peter mu je odvrnil: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš in mi trdno verujemo in vemo, da si ti Sveti, Božji.« (Jn 6,63–65, 67-69)

BESEDA O BESEDI

DUH, KI OŽIVLJA Jn 6,60–69

Jezus ponovno zatrjuje, da je njegovo telo resnična jed in kri resnična pijača. Mnogi poslušalci tega sporočila ne sprejmejo. Jezusa trumoma zapuščajo. Ostane le skupina privržencev, zbrana okrog apostola Petra. – Današnje stanje ni veliko drugačno. Poznamo skupnosti kristjanov, ki trdijo, da ne verujejo v Jezusovo navzočnost pod podobama kruha in vina na naših oltarjih. Priznajo sicer, da je Jezus spremenil kruh v svoje telo, a da je to storil le pri zadnji večerji. Mi danes obhajamo le spomin na oni enkratni dogodek. Sklicujoč se na Jezusove besede: »Če ne boste jedli telesa Sina človekovega in pili njegove krvi, ne boste imeli življenja v sebi«, utegne kdo sklepati, da bi duhovnost teh ljudi morala biti mrtva, saj nima od česa živeti. Izkustvo pa dokazuje, da je marsikje živa in da prinaša sadove dobrih del. Kako si to razlagati?
»Duh je, ki oživlja, telo ne koristi nič,« nam zagotavlja Jezus v današnjem odlomku. To pomeni, da tudi mi, ki verujemo v Jezusovo resnično navzočnost v posvečenem kruhu, tega le takrat prav prejemamo, kadar to delamo v duhu, v veri in ljubezni. Sam zunanji obred brez duha nič ne koristi. – Iz dobrih del in lepega krščanskega življenja tistih, ki se z Jezusovim telesom ne hranijo, pa smemo sklepati, da jih oživlja in da jim navdihuje dobroto tisto razumevanje obhajanja Jezusove zadnje večerje, do katerega so se sposobni povzpeti. Spomniti se moramo pogostih Jezusovih besed: »Kdor more razumeti, naj razume.« Oživlja pa jih še nekaj: Božja beseda. Z njo se hranijo in z njo nadomeščajo, kar bi jim sicer dajalo prejemanje obhajila. Opirajo se na Jezusovo izjavo, da je njegov pravi učenec tisti, ki njegovo besedo posluša in izpolnjuje.
Naša misel gre še dalje. Odkriva duhovnost in dobra dela tudi pri nekaterih, ki se ne hranijo ne z Jezusovim telesom in ne krvjo. Upravičeno smemo sklepati, da jih oživlja Jezusov Duh od znotraj. Ta namreč ni vezan ne na kruh, ne na besedo in na nič zunanjega, temveč veje, kjer hoče, in oživlja, kogar hoče. (po: Beseda da besedo)

21. nedelja med letom

Ostati z Jezusom
Veliko njegovih učencev, ki so to slišali, je reklo: »Trda je ta beseda. Kdo jo more poslušati?« …
Po tistem je mnogo njegovih učencev odšlo in niso več hodili z njim (Jn 6,60–66).

Tudi če se oznanja evangelij na najboljši možni način, to ne zagotavlja, da ga bodo ljudje sprejeli. Tega se je dobro zavedal Jezus, ki je evangelij gotovo znal oznanjati.
Če ga zavrne kdo, ki ga je razumel, je za svoj »ne« odgovoren sam. Če pa ga zavrne kdo, ki ga ni mogel razumeti, pade odgovornost na tistega, ki je slabo oznanjal.
Kdor popači veselo novico, da bi jo naredil prebavljivo, je podoben hvalisavemu mešetarju; ne zanima ga resnica, temveč aplavz, ki ga bo deležen.
Ravno to, česar Jezus ni iskal.
Pazite se takšnih mešetarjev!
Lahko se vtihotapijo tudi med teologe, strokovnjake za moralna vprašanja, duhovnike, »dejavne« kristjane in kristjanke, lažne preroke.
»Pa kaj misli papež?« – pravijo – »Kaj se ne zaveda, da si bo s takim govorjenjem odtujil številne moške, številne ženske, številne mlade ljudi?«
Takšni mešetarji so tudi kristjani »na ameriški način«, ki bi radi pogojevali Božjo besedo z anketami: »70 odstotkov zagovarja splav, homoseksualnost, ločitev. Torej …«
Ti ljudje pozabljajo, da Jezus dvanajsterim, zmedenim zaradi svojega nauka preprosto reče: »Ali hočete tudi vi oditi?« (po: Tonino Lasconi, 365+1 dan s teboj)

Kakor apostol Peter tudi mi z veliko vero kličemo: »Gospod, h komu naj pojdemo, ti imaš besede večnega življenja.« Samo ti umiriš naše srce, samo po tvojih besedah lahko živimo polno in srečno življenje. Gospod, ti nas vedno poslušaš, zato se zaupno k tebi zatekamo. Ker imaš ti besede večnega življenja, usliši naše prošnje, kadar se z zaupanjem zatekamo k tebi. Saj ti živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.

Naslovljeno na vas

Ponovitev: ROMANJE V ASSISI (sv. Frančišek Asiški), SAN GIOVANNI ROTONDO (sv. pater Pij), MONTE SANT ANGELO, LORETO, … DA ali NE?
Spomladi je bilo objavljeno, da župnija Gomilsko in agencija Aritours vabita na romanje v Italijo—na zgoraj omenjene romarske kraje. Predlagan je bil termin od 22. do 25. junija (po februarskem izračunu bi bila cena 329 EUR). Ker pa je bilo v tistem času na vidiku kar veliko stvari, smo pripravo na to romanje kar nekako spregledali. So pa bili že takrat nekateri bolj za jesenski termin. In zdaj se jih je že nekaj zanimalo kaj je zdaj s to preložitvijo na jesenski čas. – Zato smo se zdaj odločili, da najprej preverimo kakšno je zanimanje za to romanje in če je dovolj veliko, pristopimo k pripravi in povabimo agencijo, da pošlje nekoga, ki bo predstavil program romarske poti. Zato vabimo vse, ki ste zainteresirani za to romanje, da to čim prej sporočite župniku (tel. O41 673 716) ali ga Mariji Rančigaj (041 696 866). Seznanite s tem tudi druge za katere menite, da bi morda tudi bili za to romanje. Program, zasnovan spomladi, pa lahko dobite v cerkvi pri oznanilih. (Podaljšujemo rok za prijave še za en teden —gre za prijave, ki bi pokazale, če je dovolj zanimanja in pri kolikih je velika verjetnost, da bi šli.)


Bazilika sv. Frančiška v Assisiju in sv. Frančišek Asiški

 
Bazilika v Pietrelcini in pater sv. Pij

SVETO BOGOSLUŽJE

NED – 26.8.
21. nedelja med letom
Zeferin, papež
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00

PON – 27.8.
Monika, mati sv. Avguština
19.00

TOR – 28.8.
Avguštin, škof, c. učitelj
19.00

SRE – 29.8.
Mučeništvo Janeza Krstnika
19.00

ČET – 30.8.
Feliks (Srečko), mučenec
17.00 (v Šentrupertu)
19.00

PET – 31.8.
Pavlin, škof
19.00

SOB – 1.9.
Egidij (Tilen), opat
19.00

NED – 2.9. – angelska
22. nedelja med letom
Marjeta, dev., mučenka
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 (v Šentrupertu)
sv. krst

V tem tednu: zadnji teden šolskih počitnic in bo že treba kaj misliti na novo veroučno leto. Za prvošolce trnavske šole bo informativno srečanje v šentrupertski cerkvi v nedeljo po sv. maši. Dobrodošli!

Ministrantski izlet bo ta torek. Odhod ob 8.00 uri izpred župnijske cerkve. Vsi lepo vabljeni. Prijavite se čim prej –vsaj do maše v pondeljek.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž