Oznanila za 38. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

In vprašal jih je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter mu je odgovoril in rekel: »Ti si Mesija.« Strogo jim je prepovedal, da bi to komu povedali. In začel jih je učiti, da bo Sin človekov moral veliko pretrpeti, da ga bodo starešine, véliki duhovniki in pismouki zavrgli in umorili in da bo po treh dneh vstal. (Mr 8,29–31)

BESEDA O BESEDI

POT V ŽIVLJENJE Mr 8,27–35

Današnji evangelij nam predstavlja vsakodnevno življenje Jezusa s svojimi učenci. Med hojo v skupini je tudi sicer navada, da teče tak ali drugačen pogovor. Tokrat Jezus povprašuje »svoje bližnje« čisto po domače: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem jaz?« Enako, kot kdaj mi povprašamo svoje prijatelje, kaj si kdo misli o meni, o nas, o našem delu … Zagotovo na nas, tisti ki niso vsak dan v stiku z nami, gledajo drugače kakor ti, ki ob nas preživijo veliko več časa. S temi slednjimi tudi živimo skupaj »na drugačen način« kot morda z ostalimi. – Dejstvo je: ko so učenci prišli tako daleč, da so Jezusa spoznali za Božjega Sina, kar se je zgodilo s Petrovo izpovedjo (Mr 8,27–38), je Jezus »položil karte na mizo«. Naravnost jim je povedal, kakšna bo njegova pot; jasno pa jim je tudi povedal, kaj čaka tistega, ki mu na njegovi poti želi slediti še naprej. Jezus namreč razume svoje življenje kot pot, ki mu jo je Bog začrtal in jo mora prehoditi v poslušnosti Bogu. Skupnosti z Jezusom ni mogoče ustvariti samo z mislimi in čustvi; z Jezusom je zares povezan le, kdor mu na njegovi poti sledi, kdor z njim stopa po tej poti. Kdor želi biti skupaj z Jezusom, ta mora biti tam, kjer je on, mora slediti poti, po kateri je on hodil pred njim. Naj bo ta pot še tako strma, ozka in neprijetna in naj od tistih, ki Jezusu sledijo, še tako veliko zahteva, pa vendar samo ta pot prinaša človeku tisto, kar ga izpolnjuje in osrečuje – povezanost z Jezusom. Na tej poti je z nami in mi z njim; in on je Mesija, ki dokončno prinaša odrešenje; in on je Božji sin, ki nas vodi v otroški odnos z Bogom Očetom. Naše odrešenje je v tem, da nas nekdo osvobodi iz osamljenosti, izolacije, egoizma in samopotrjevanja; da smemo pripadati skupnosti oz. Jezusu. Če smo sebični in se upiramo Jezusovemu klicu, nas to vrže nazaj v temo in hlad osamljenosti. – Biti Jezusov učenec, biti osebno povezan z njim, je največ, kar nam lahko da kot njegovim učencem sodobnega časa. Če to sprejmemo, »ne bomo izgubili svojega življenja«. (po: K. Stoc k, Jezus – veselo oznanilo)

24. nedelja med letom

Kaj pomaga, bratje moji, če kdo pravi, da ima vero, del pa nima?
Ali ga more vera rešiti? (Jak 2,14) – Jakob, ampak ali se ti ne zdi, da trdiš nasprotno kakor Pavel?
– Jakob, ampak ali se ti ne zdi, da trdiš nasprotno kakor Pavel?
– To bi ti bilo všeč, kaj! Leni ljudje so me vedno poskušali postavljati nasproti Pavlu, kakor da bi medalja lahko imela samo eno stran.
– Ampak ti praviš, da je bil Abraham opravičen iz del …
– Seveda! Toda Abraham ne bi zapustil svoje zemlje in ne bi bil pripravljen žrtvovati svojega sina, če ne bi veroval v Boga.
– Pavel pa pravi, da nas rešuje vera, ne dela.
– Zato, ker se jezi, in to upravičeno, na farizeje, ki verjamejo, da se bodo rešili, ker so obrezani, ker umivajo kozarce in se postijo, da bi jih drugi videli. Toda Pavel tudi pravi, da »nič ne velja ne obreza ne neobreza, marveč vera, ki deluje po ljubezni« (Pismo Galačanom 5,6).
– Mi ne delamo problemov s kozarci ali z obrezo.
– Res je. Vam zadošča, da izgovarjate prošnje za revne, ne da bi se odpovedali omaram, natlačenim z oblekami, in prepolnim hladilnikom. Med vami in farizeji ne bi vedel, koga naj izberem …
– Torej?
– Torej pojdi in se loti dela: dokazuj z dejanji, da je tvoje srce polno vere.
(po: T. Lasconi,365 + 1 dan s Teboj)

PRIHODNJO NEDELJO BOMO PRAZNOVALI:
Dopoldne pri nas Šmatevško nedeljo v cerkvi sv. Mateja v Šmatevžu ob 10. uri, popoldne pa bo vseslovensko slavje Slomškove nedelje v Vuzenici ob 15.uri. Na obe praznovanji lepo vabljeni.

Pogled v bližnjo prihodnost:
V nedeljo, 30. septembra bo v župnijski cerkvi na Gomilskem srečanje starejših župljanov, 14. oktobra slovesnost zakonskih jubilantov ob 10. uri, ob 15. uri pa srečanje dekanijskih cerkvenih pevskih zborov — vsi ti dogodki bodo v župnijski cerkvi na Gomilskem. Pričakujemo vaše sodelovanje!

Naslovljeno na vas

Katehetsko-pastoralna šola vabi k vpisu v študijskem letu 2018/19
Škofija Celje, Prešernova 23, Celje, tel.: 0590-80-605 ali GSM: 041/276-937, e-naslov: klemen.sitar@gmail.com. Vodstvo: Klemen Sitar, uradne ure: po dogovoru. Začetek predavanj bo sporočen naknadno.
Informativni dan: petek, 21. septembra, ob 16.00, Dom sv. Jožef, Plečnikova 29, Celje.
Vpis: petek, 21. septembra, ob 16.30 in petek, 28. september, ob 16.00, Dom sv. Jožef, Celje.
KPŠ vam lahko veliko da za vašo osebno versko formacijo, pa vas tudi usposablja za poslanstvo v župniji zato bi bilo dobro, da bi se zanjo odločali, če le imate pogoje in možnosti za to.

ORGLARSKA ŠOLA—SV. JOŽEF CELJE
V štiriletnem izobraževanju, ki poteka  v sodelovanju z Glasbenimi šolami Celje, Šentjur in Velenje, boste prejeli široko glasbeno
in liturgično znanje s poudarkom na obvladovanju orgelske igre in vokalne tehnike ter poznavanju zborovodskih in dirigentskih veščin.
Za vse, ki vam manjka glasbenega predznanja, pa v pripravnici nudimo izobraževanje osnov klavirske tehnike in teorije.
Informacije: tel.:059-073-800, www.jozef.si, email: miha.lokovsek@jozef.si
Lepo in prav bi bilo, da bi župnija imela več organistov, da bi prišlo manj obveznosti na enega. Tudi župnijski pevski zbor vabi nove pevce in pevke!

SINODA POSVEČENA MLADIM
Papež Frančišek je 15. redno generalno zasedanja škofovske sinode namenil temi »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti. Potekala bo oktobra 2018. »Tematika, ki kaže na pastoralno skrb Cerkve za mlade, se navezuje na izsledke zadnjih zasedanj sinode o družini Njen namen je spremljati mlade na njihovi pomembni poti k odraslosti, da bi preko razločevanja odkrili načrt za svoje življenje in ga uresničili z veseljem, bili odprti za srečanje z Bogom in bližnjimi in dejavno sodelovali pri izgradnji Cerkve in družbe.« Spremljajmo priprave in molimo za uspeh.

SVETO BOGOSLUŽJE

NED – 16.9.
24. nedelja med letom
Peter Klaver, misijonar
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za družine z malimi otroki
3 sv. krsti

PON – 17.9.
Robert Bellarmino, škof, cerkveni učitelj
19.00

TOR – 18.9.
Ariadna, mučenka
19.00

SRE – 19.9.
Januarij, škof, mučen.
19.00

ČET – 20.9.
Andrej Kim Tae-gon duhov, korejski mučenci
17.00 (v Šentrupertu)
19.00

PET – 21.9.
Matej (Matevž), apostol in evangelist
19.00

SOB – 22.9.
Mavricij, mučenec
15.00 za srečo, blagoslov v zakonu-poroka
19.00

NED – 23.9. Slomškova
25. nedelja med letom
Pij iz Pietrelcine, redovnik, spovednik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 (v Šmatevžu)
sv. krst
15.00 slavje Slomškove nedelje-Vuzenica

V tem tednu:
Karitas: sestanek sodelavcev bo v torek ob 20.00 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni.
Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 20.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.