Oznanila – 1. adventna nedelja

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Čujte torej, ker ne veste, kdaj se vrne hišni gospodar: zvečer, opolnoči, ob petelinjem petju ali ob zori, da vas ne najde spečih, če pride nenadoma. Kar pravim vam, pravim vsem: Čujte!« (Mr 13,35–37)

BESEDA O BESEDI

BOG PRIHAJA, DA NAS OBOGATI Mr 13,33–37

Ob času preroka Izaija, adventnega klicarja, je bil izvoljeni judovski narod v babilonski sužnosti. To je bila Božja kazen za nezvestobo sinajski zavezi. Judje so to slovesno pogodbo prelahko jemali. Ko je Bog dokazal, da misli resno, so se v sužnosti sklicevali na Božje usmiljenje. Tudi slovenski narod se v sedanjih časih vse bolj odtujuje veri svojih prednikov. Bomo lahko našli toliko ponižnosti in notranje moči, da se bomo kot Judje v preizkušnjah obrnili k Bogu? – Prevladujoče razpoloženje adventnega časa je hrepenenje po Odrešeniku. Štirje adventni tedni ponazarjajo tisočletno hrepenenje človeštva po Odrešeniku. Ob tem naj bi tudi mi sami osebno zahrepeneli po njem. Mnogi so se zadovoljili z majhnimi sodobnimi »odrešeniki« od vsakdanjih skrbi: odrešila sta jih jed in pijača, zadovoljili so se, če so bile potešene druge njihove potrebe. Veliki duhovi, taki, ki peljejo človeško zgodovino naprej, pa so čutili, da je svet okrnjen, da je človek razklan. Čutili so, kar je izrazil prerok Izaija v današnjem prvem berilu: »Postali smo vsi skupaj kakor nečistnik in vsa naša pravična dela kakor umazan obleka.« Že v stari zavezi so taki veliki, Božji ljudje spoznali, da je pravi Bog neskončno dober, da hoče človeku dobro in da vedno On naredi prvi korak k njemu. Odrešenja si nismo zaslužili, podarjeno nam je bilo. To velja za človeštvo, torej velja zame osebno. – Če sprejmemo Jezusa, govori apostol Pavel v drugem berilu, nas vera vanj obogati v vsem. Bog je bogat, hoče samo našo pripravljenost, naše srce. Ne zanima ga naše bogastvo, ampak le naša revščina. Če resnično sprejmemo Boga v svoje življenje, če dejansko verujemo vanj, moramo nujno postati boljši, človeško bogatejši. Bog nas nikoli ne razočara, ne pusti nas praznih. Bog je namreč zvest. (po: S. Čuk, Misli srca)

1. adventna nedelja — nedelja Karitas

ADVENTNI ČAS je čas duhovne in bogoslužne priprave na božič. Začenjamo ga s praznovanjem prve adventne nedelje, ki je letos 29. novembra, in ga sklenemo v tednu po četrti adventni nedelji na sveti večer, 24. decembra.
Z adventnim časom v Katoliški cerkvi začenjamo novo cerkveno leto in neposredno pripravo na božič. Gospodovo rojstvo in prazniki, ki mu sledijo (Sv. trije kralji ali obisk treh modrih, Jezusov krst ter Gospodovo darovanje v templju ali svečnica), so priložnost za poglobitev vere. Veselje ob Novorojenem Odrešeniku pomenijo veselje ob novem življenju in lahko nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem. Letošnji adventni čas je zaznamovan z raznimi omejitvami zaradi širjenja koronavirusa Covid-19. To nam ne sme vzeti veselja, ki ga prinaša adventni čas. Naredimo si adventni venec Prva svečka na adventen vencu je zažarela. Vabi nas k čuječnosti o kateri govori današnji evangelij. Pavel pa nam v drugem berilu sporoča: »Zvest je Bog, ki vas je poklical v občestvo s svojim Sinom Jezusom Kristusom, našim Gospodom.« Ostanimo tudi mi zvesti. Ne le zvesti, naša zvestoba naj iz dneva v dan raste. Kakor bo plamen na adventnem vencu iz tedna v teden svetlejši, tako naj v naših srcih vedno bolj žari ljubezen in zvestoba, ki naj odsevata v življenje. Nedelja Karitas nas vzpodbuja, da ta naš žar še posebej začutijo tisti, ki so najbolj potrebni topline in vsakršne pomoči. AK
Običajnega darovanja za Karitas na nedeljo Karitas tokrat ne bomo mogli izvesti; morda kasneje.

BO MIKLAVŽ LETOS PRIŠEL? Tako se sprašujejo mnogi otroci.
Miklavž letos ne bo prišel v cerkev. Prišel pa bo tako kot nekoč. Dragi starši! A se še spominjate, kako je bilo, ko ste bili še majhni? Kako smo pričakovali Miklavža? Letos otroci ne bodo videli Miklavža. Prepričan pa sem, da bo ponoči, ko bodo otroci že spali prinesel darilo.
Miklavž je vzornik darežljivosti in dobrote. Vsi ga skušajmo posnemati. Že otroci naj se tega učijo. Daj sestrici ali bratcu kaj od tega, kar imaš sam rad.

Naslovljeno na vas

POSLOVIL SE JE UPOKOJENI ŠKOF DR. JOŽEF SMEJ (1922 – 2020)
»Vsak trenutek je korak proti večnosti. Čas je božja lastnina, mi ga moramo odkupljati z dobrimi deli.« (škof Jožef Smej)
Umrl je na vigilijo praznika Kristusa Kralja vesoljstva, 21. novembra 2020 je v 99. letu starosti. Rojen je bil 15. februarja 1922 v Bogojini. Mašniško posvečenje je prejel na praznik Brezmadežne leta 1944 v Sombotelu. Po vojni je opravljal različne službe, bil je tudi kaplan in župnik v Murski Soboti in dekan murskosoboške dekanije. Leta 1969 je postal stolni kanonik v Mariboru, kjer je nato opravljal še druge službe. Leta 1983 je bil imenovan za mariborskega pomožnega škofa in 23. maja je prejel škofovsko posvečenje. Zadnjih nekaj let je živel v Domu sv. Lenarta v Lenartu v Slovenskih goricah. Svoje življenje je zaznamoval z globoko vero v Jezusa Kristusa, z zaupanjem v Marijino priprošnjo. Živel je globoko duhovno življenje, v molitvi in povezanosti z Bogom, kar mu je dajalo moč za služenje bližnjemu. O njegovem delu govorijo številna pisana dela, romani in krajši literarni zapisi, pesmi, meditacije, nekrologi in drugi zapisi, znanstvena dela s področja zgodovine, jezikoslovja, ekumenizma … O njegovem neutrudnem delu govorijo prevodi poljudnih in znanstvenih del iz latinščine, madžarščine in francoščine. Čeprav je živel v Mariboru, je bil ves čas tesno povezan z Prekmurjem. Skrbel je, da se ni izgubil spomin na velike može naše najbolj vzhodne pokrajine. V svojem srcu pa je nosil tudi Slovence v Porabju. Hvala Bogu zanj!

Obvestilo: Župnijska cerkev je veliko časa odprta, zagotovo pa 1 uro pred sv. mašo. V cerkvi naj bi bili le posamezniki ali člani istega gospodinjstva ob upoštevanju zdravstvenih ukrepov razkuževanja rok in maske. Če naletite na zaprta vrata, pokličite župnika in vam bo odprl. Možnost tudi za sv. spoved in obhajilo. Na voljo Družinske pratike in koledarji.

MAŠNI NAMENI

NED – 29.11.
1. ADVENTNA NEDELJA
Nedelja Karitas
Filomen, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 do 11.00 priložnost za spoved in obhajilo

PON – 30.11.
Andrej, apostol
14.00 pogreb +Amalije Basle (v Šentrupertu)
17.00 za +Andreja Urankarja (god)

TOR – 1.12.
Edmund Campion, mučenec
17.00 za +Milico Strožnik—30. dan

SRE – 2.12.
Bibijana (Vivijana), mučenka
17.00 za +Franca Košir in vse Šramove in Koširjeve

ČET – 3.12. prvi četrtek
Frančišek Ksaver, duhovnik, misijonar
17.00 za +starše Ducman in Vido Krajnc
Molitev za duhovne poklice

PET – 4.12. prvi petek
Janez Damaščan, duhovnik, cerkveni učitelj
17.00 za vse +Drevove
Litanije Jezusovega srca, posvetitev

SOB – 5.12. prva sob.
Krispina (Pina), mučenka
14.00 pogreb +Kristine Pinter
17.00 za +starše Amalijo in Vinkota Topovšek—oblet.
Litanije Matere Božje, posvetitev

NED – 6.12.
2. ADVENTNA NEDELJA
Nikolaj (Miklavž), škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 do 11.00 priložnost za spoved in obhajilo