Oznanila – 15. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA 

Tisti čas je Jezus poklical k sebi dvanajstére in jih začel pošiljati po dva in dva. Dajal jim je oblast nad nečistimi duhovi in jim naróčil, naj razen palice ne jemljejo na pot ničesar, ne kruha ne popotne torbe ne denarja v pasu, obujejo naj sandale in naj ne oblačijo dveh oblek. Govóril jim je: »Kjer koli stopite v hišo, ostanite tam, dokler ne odidete. Če vas kakšen kraj ne sprejme in vas ne poslušajo, pojdite od tam in si otresite prah z nog, njim v pričevanje.« (Mr 6,7–11)

BESEDA O BESEDI

OD BOGA POSLAN Mr 6,7–13

Božja beseda današnje nedelje nam govori, kako Bog v vseh časih pošilja ljudem svoje poslance. Izbira, koga sam hoče. Pokliče tistega, ki ni gluh za njegov glas. Da mu v usta svoje besede, ki so besede življenja, besede, ki ozdravljajo, besede, ki osvobajajo od hudičeve oblasti. V stari zavezi je Bog izvoljenemu ljudstvu pošiljal preroke. Tudi če so bili na zunaj za to službo nepripravni kot pastir Amos. Bog gleda na srce. Zadnji prerok stare zaveze, Janez Krstnik, je pokazal Poslanega od Očeta. – Kmalu po nastopu svoje službe popotnega učitelja je Jezus iz Nazareta okoli sebe zbiral učence, nato pa poklical dvanajst ožjih sodelavcev, ki jim pravimo apostoli. To je grška beseda, ki pomeni »poslani«. Potem ko so bili nekaj časa v njegovi šoli – poslušali so njegov nauk, strmeli nad njegovimi čudeži, predvsem pa občudovali njegovo osebnost – je Učitelj sklenil, da jih pošlje »na prakso«. Pater Albin Škrinjar si tale prizor predstavlja nekako takole: »Jezus stoji tu, pred njim dvanajsteri apostoli. Veseli so, slovesno razpoloženi; sedaj odhajajo, da bodo oznanjali Božji nauk kakor Jezus. Stoje pred Jezusom, pripravljeni za pot, pa brez popotnih torb, brez denarja: po evangelistu Marku jim Jezus dovoljuje imeti palico za oporo na potovanju, ne pa kot orožje. Jezus razpošilja apostole zares kakor prave ubožce. Po dva in dva odhajajo od Jezusa. Spremlja jih Jezusova molitev. »Sveti Avguštin je zapisal, da je Jezus razposlal apostole po dva in dva zato, ker je hotel s tem pokazati neločljivost obeh največjih zapovedi: ne more biti oznanjevalec Božje ljubezni nekdo, ki ne z na biti pozoren na človeka ob sebi.
Od Boga poslani apostol uči predvsem s tem, kar je! In tudi mi smo po krstu poklicani, da pričujemo. Bog slehernega od nas pošilja, da v prvi vrsti učimo s tem, kar smo! (po: S. Čuk, Misli srca)

15. nedelja med letom

Angleški mislec David Hume (18. stol.) je kljub svojim dvomom in neveri včasih obiskal bogoslužje, ki ga je vodil pobožen duhovnik. Prijatelji so ga vpraševali, kako se to sklada z njegovimi načeli, in pojasnil jim je: »Veste, ne verjamem vsega, kar govori, toda vem, da on sam verjame v to. In enkrat na teden rad slišim človeka, ki verjame v tisto, kar govori.«
Kdor ni prepričan, pač ne more biti posebno prepričljiv. In kakšni pričevalci smo mi? Smo prepričani v to, o čemer bi naj pričevali?
Kakor učence Jezus danes pošilja tudi nas med ljudi, kjer bi naj pričevali o njegovi neskončni ljubezni. Res je, vsi nas ne bodo sprejeli z našimi pogledi, mislimi in dejanji, a ne smemo obupati. V prvi vrsti moramo biti mi v to popolnoma prepričani, potem bo že naše življenje prepojeno s Kristusom, ogromen zgled. (Bogdan Dolenc)

Dobri Jezus!
Med počitniškimi dnevi imamo več priložnosti za to, da se družimo s prijatelji. Bodi ob nas in nas spremljaj, da bo naša sproščena igra tudi varna. Ker si pa tudi ti naš prijatelj, se bomo v teh prostih dneh trudili, da ne pozabimo nate. Vsaj ob nedeljah te bomo obiskali v cerkvi, vsak dan pa se ti bomo v jutranji in večerni molitvi še posebej priporočili.

VSAK DAN LAHKO DOŽIVLJAŠ ČUDEŽE

V življenju imamo zaklad, ki ga ne vzamemo dovolj resno: veselje. Saj rečemo, da je smeh zdrav. Toda na to zdravilo za naše zdravje mnogo premalo mislimo. Ne gre za neumen smeh in režanje, ampak za smeh, ki izvira iz našega zadovoljstva in iz globoke radosti. Upam, da si nekje v svojem srcu še vedno ostal vsaj malo otrok: ne da bi hodil skozi življenje naivno, ampak da bi se znal čuditi in se veseliti. Vsak dan lahko doživljaš čudeže, imaš odprte oči za mnoge drobne stvari, s katerimi angeli krasijo tvojo pot. (po: Phil Bosmans, Živi vsak dan)

Vsa lepota narave, blagoslov sonca in lune, sadovi zemlje, prijetno sožitje v družini in s prijatelji, vse te dobre stvari so le čudovita podoba tvoje dobrote in znamenja blagrov tvojega kraljestva. (bl. John Henry Newman)

Naslovljeno na vas

Krščena sta bila
Preteklo nedeljo, 4. julija sta prejela zakrament sv. krsta Julija Bastl Enci iz Trnave 25b in Tibor Kadrijevič iz Trnave 72 ter bila v polnosti vključena v naše župnijsko občestvo. Župljani se ju veselimo in jima voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botrom in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otroku dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

Oratorij 2021 –na Gomilskem od pon. –12.7. do ned. –18.7.
Oratorij je zelo pomembno počitniško dogajanje za mlade in otroke—in če je zanje, je pomembno za vse naše občestvo. Zato naj bi oratorij spremljali z lepimi željami, pa tudi z dejanji: z vsestransko podporo, tudi molitveno. Veselimo se duhovne obogatitve za nas vse.
Hvaležni smo vsem, ki karkoli dobrega storite za uspešen potek oratorija. Bog daj, da bi letošnji oratorij izpolnil pričakovanja animatorjev, zlasti pa otrok, da bili zdravi in veseli in se čimbolj vživeli v glavnega junaka blaženega Carla Acutisa in se navdušili za njegove ideale.

Nova zvonova za župnijsko cerkev na Gomilskem
Bosta bronasta in bosta nadomestila sedaj manjšega jeklenega in tako premostila glasovni razpon med velikim-jeklenim in starim-bronastim. Tehtala bosta ca 720 kg in 370 kg. prvi F, drugi A.
Župnija Gomilsko prosi za vaš dar—prispevek v ta namen. Lahko tudi nakažete TRR Župnija Gomilsko: NOVA KBM SI56 0400 1004 8653 831 namen: za zvonove. V naprej: Bog vam povrni!
Zvonovi zvonite, nas k molitvi vabite!

MAŠNI NAMENI

NED – 11.7.
15. nedelja med letom
Benedikt opat
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Danijela (r. d.), vse Brišnikove

PON – 12.7.
Mohor in Fortunat, mučenca
začetek počitniškega oratorija
19.00 za +Kristino Pinter

TOR – 13.7.
Henrik, kralj
17.00 Pogrebna sv. maša in pogreb +Terezije Žnidar /od 16. žara v cerkvi (v Šentrupertu)

SRE – 14.7.
Kamil de Lellis, duhovn.
19.00 za +Radota –oblet. in Anico Drev

ČET – 15.7.
Bonaventura, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Miro Rakun (v Šentrupertu)

PET – 16.7.
Karmelska Mati Božja (Karmen)
19.00 za +Franca Turka

SOB – 17.7.
Aleksij (Aleš), spokornik
15.00 poroka
19.00 za +Antona Jelena

NED – 18.7.
16. nedelja med letom
Elij, diakon, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za našo mladino in otroke
Sklep oratorija, darovanje za animatorje

V tem tednu: bo počitniški oratorij otroke in mladostnike
Sodelovanje pri bogoslužju: Še vedno je treba upoštevati navodila za preprečevanje širjenja covid –19.

Dežurni ministranti: Mak Mitja in naj se še kdo pridruži
Bralci Božje besede v nedeljo: I. dva bralca, ki bosta pri prvi sv. maši
II. animatorja
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas