Oznanila – 18. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

In rekel je: »Tole bom storil: podrl bom svoje žitnice ter postavil večje in tam bom spravil vso pšenico in svoje blago. In rekel bom svoji duši: Duša moja, veliko blaga imaš, spravljenega za veliko let; počivaj, jej, pij in bodi dobre volje!‹ Toda Bog mu je rekel: ›Neumnež, to noč bodo tvojo dušo terjali od tebe, kar pa si spravil, čigavo bo?‹ Tako je s tistim, ki si nabira zaklade, pa ni bogat v Bogu.« (Lk 12,18–21)

BESEDA O BESEDI

BOGAT NA PRAVILEN NAČIN Lk 12,13–21

Nekdo iz množice Jezusa prosi, naj posreduje pri razdelitvi dediščine. Jezus pa spregovori o našem odnosu do denarja. Pomislimo, koliko družin poznamo, ki so se prepirale, se prepirajo, se ne pozdravljajo, se sovražijo zaradi dediščine. To je samo eden od primerov. Ni najpomembnejša ljubezen v družini, ljubezen med otroki, brati, starši, ampak denar. In to uničuje. To je problem, ki ga srečujemo vsak dan. Veliko družin je uničenih zaradi denarja, ko se brat dvigne proti bratu, in oče proti otroku. To je prvo, kar povzroči drža navezanosti na denar – uniči! Ko je oseba navezana na denar, uničuje sebe, uničuje družino. Denar uničuje! Denar sicer služi za doseganje dobrih stvari, za razvijanje človeštva, a ko je srce nanj preveč navezano, te uniči. 
V evangeliju Jezus pripoveduje priliko o bogatašu, uspešnem podjetniku, ki mu je polje dobro obrodilo. A ta je hotel še več. Človeku to škodi. To je lakomnost. Imeti vedno več. Ne denar sam po sebi, ampak človekova drža, ki se imenuje pohlep, lakomnost – zaradi nje človek zboli, kajti vse postane odvisno od denarja. In navsezadnje, in to je najpomembnejše, lakomnost je orodje, ki vodi po poti, ki je nasprotna tisti, ki jo je za nas namenil Bog. Sv. Pavel nam pravi, da je Jezus Kristus, ki je bil bogat, za nas postal ubog, da bi nas obogatil. To je namreč pot Boga: ponižnost, ponižati se za služenje. Pohlep pa vodi po nasprotni poti.
Naše srce je kakor magnet: pusti se privlačiti ljubezni, vendar pa se lahko pritrdi le na enem mestu in mora izbrati: ali bo ljubilo Boga ali bo ljubilo bogastvo sveta; ali bo živelo za to, da bo ljubilo, ali pa bo živelo zase. Vprašajmo se, na kateri strani smo. Vprašajmo se, na kateri točki smo v naši povesti ljubezni z Bogom. Ali se zadovoljimo s kakšno zapovedjo ali sledimo Jezusu kot zaljubljeni, resnično pripravljeni kaj pustiti zaradi Njega? Skratka, nam zadošča Jezus ali iščemo mnoge druge gotovosti sveta? (po: E. Mozetič)

18. nedelja med letom

SREČA TI NE BO PADLA V NAROČJE

Kako misliš biti sploh kdaj srečen, če vedno vse pričakuješ od drugih? Če za vse, kar se v tvojem življenju izjalovi, krivdo prevališ na druge? Življenje je dajanje in jemanje. Ampak očitno so ljudje naučeni samo jemanja. Zahtevaj, vzemi, profitiraj, ne dovoli, da ti bo kaj všeč, protestiraj! In človek zahteva in jemlje in profitira in vsak, ki mu stoji na poti, postne sovražnik. Jeza, prepir, konflikt so tu. Človek se počuti ogroženega in pozablja, da si je sam ustvaril sovražnike.
Sreča je pravzaprav le drugo ime za mir, zadovoljstvo, prijateljstvo, veselje. Te stvari ti ne padejo v naročje. Ne moreš jih enostavno zahtevati do drugih. A dobiš jih zastonj, če premagaš svojo utrujenost in vzameš nekaj sam v svoje roke, če lahko ljudem prinašaš zaupanje, če lahko tudi v največji stiski misliš na to, da bo enkrat vse drugače.
Kdor hoče biti srečen, mora začeti ne jemati zase, ampak dajati za druge in sebe pri tem pozabiti. – Obstajajo ljudje, ki niso nikoli prav srečni. Zanje je sreča odvisna od tisoč stvari in nekaj jim vedno manjka.
Pozabljajo, da je sreča sestavljena iz veliko delov. Vedno je neki del prekratek. –
Vse življenje strmijo v manjkajoči del. Slepi so za mnoge druge dele, s katerimi bi lahko bili srečni. Vendar jih ne vidijo – majhnih, običajnih stvari. (po: P. Bosmans, V tebi je sreča)

Znamenje, da nismo v grehu malikovalstva bogastva, je dajanje miloščine, dajanje tistim, ki potrebujejo. A ne površno dajanje, ampak tisto, ki me stane določene odpovedi. To je dobro znamenje. Pomeni, da je ljubezen do Boga večja od navezanosti na bogastvo.
Zato obstajajo tri vprašanja, ki si jih lahko zastavimo. Prvo vprašanje: Dam? Drugo vprašanje: Koliko dam? Tretje vprašanje: Kako dam? Dajem kakor Jezus, z ljubeznijo? Ali pa, kot da plačujem davek? Kako dajem? Ko pomagaš človeku, ga gledaš v oči? Se dotakneš njegove roke? To je Kristusovo meso, to je tvoj brat, tvoja sestra. Ti pa si v tistem trenutku kakor Oče, ki nikoli ne dopusti, da bi pticam neba zmanjkala hrana. S koliko ljubezni daje Oče! Pa mi premoremo vsaj nekaj take ljubezni?

Naslovljeno na vas

ŽUPNIJSKO ROMANJE smo doživeli v soboto 30. julija
To soboto je bilo župnijsko romanje. Pot nas je najprej vodila v Šentilj v Slovenskih goricah (nova poslikava stropa župnijske cerkve), romarska cerkev Marija Snežna /Zgornja Velka, kjer je bil glavni cilj romanja s sv. mašo in kosilom, nato v Apače. Nato smo se vračali po drugi poti preko Lenarta v Slov. goricah. Tam smo zavili še v Sv. Jurij v Slovenskih goricah in si ogledali tamkajšnji Jurijev trg. Občudovali lepo vinorodno pokrajino in našli »mirne oaze« za duhovno osvežitev. V molitvi smo se spominjali tudi župljanov, ki niso mogli iti z nami.

Prihodnjo soboto, 6. avgusta pa bo župnijsko romanje Šentjurčanov po isti poti (na začetku bomo poromali še v cerkev blaženega Antona M. Slomška v Košakih-Maribor). Odhod izpred cerkve v Taboru bo ob 7.00 uri. Kdor od gomilskih župljanov tokrat ni imel priložnosti romat, se lahko pridruži šentjurskim romarjem. Čas za prijavo je do srede zjutraj lahko župniku na tel. 041 673 716.

Obvestilo
Po odločitvi Slovenske škofovske konference se bo s 1. avgustom 2022 priporočeni dar za sv. mašo (sv. maše se ne plačuje) zvišal na 23,00 EUR.
Pri tem pa velja, da je to samo priporočena vsota; v primeru, da kdo težko da ta dar, lahko da manj ali nič pa bo sv. maša prav tako po njegovem namenu. Hvala za razumevanje.

Darovi za nabavo šolskih potrebščin
Darovi se zbirajo na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo.  
Darujete lahko tudi s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispevali boste 5 EUR za šolske potrebščine.

MAŠNI NAMENI

NED – 31.7.
18. ned. med letom
Ignacij Lojolski, duhovnik, ustanov. jezuitov
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ starše Dobnik in vse njune

PON – 1.8.
Alfons Marija Ligvori
19.00 za +Marto Kunst in Julijano Pepel

TOR – 2.8.
Evzebij iz Vercelija
19.00 za +Ano Slakan

SRE – 3.8.
Konrad, redovnik
19.00 za +Janeza Hočevarja

ČET – 4.8. prvi četrtek
Janez M. Viannej, arški župnik
19.00 za +Jožeta Zupančiča

PET – 5.8. prvi petek
Marija Snežna (Nives)
19.00 za +Radota in Anico Drev

SOB – 6.8. prva sobota
Rufin, mučenec
19.00 ta dan doma ne bo sv. maše

NED – 7.8.
19. ned. med letom
Sikst II., papež, mučen.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ Ivana Novaka (v Šentrupertu)
V cerkvi »procesija« sv. Rešnjega telesa

V tem tednu: so trije pomembni dnevi v mesecu – prvi četrtek, prvi petek in prva sobota v mesecu. Ne prezrimo jih.

Počitničarjem in dopustnikom pa lep nov teden v novem mesecu! Pa na Boga ne pozabite!

Dežurni ministranti: Matevž in Jakob Lončar
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Magda Šalamon; II. V Št.R.: Tea Pogorelc, Anže Rožič
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.