Oznanila za 17. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tisti čas je rekel Jezus množicam: »Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril. Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo. Nebeško kraljestvo je tudi podobno trgovcu, ki išče lepe bisere.
Ko najde en sam dragocen biser, gre in proda vse, kar ima, in ga kupi. (Mt 13,44–46)

BESEDA O BESEDI

ALI IŠČEMO PRAVI ZAKLAD? Mt 13,44–52

Kaj naj iščemo, kaj je tisti zaklad, o katerem govori Jezus v priliki? V oporo nam je lahko Salomon v prvem berilu. Ko se mu prikaže Gospod, ga ne prosi ne za dolgo življenje, ne za bogastvo, ne smrti svojih sovražnikov, ampak razumnosti za pravilno ravnanje. In s tem prejme vse in še več. Najprej modrost, potem vse ostalo. Pogosto je bil v skušnjavah, da bi ravnal po svoje, ker je bilo težko zaupati Gospodu. Vendar, kadar je sledil Gospodu, je ohranjal mir v sebi in mir v kraljestvu. Zaklad je modrost, ki se ravna po Božji volji. To bi še nekako šlo, a Stara zaveza in naše življenje poznata tudi drugačne izide lova za zakladom in zvestobe njemu.
Če recimo pomislimo na zvestega Joba, o katerem pravi Sveto pismo, da je bil svet in pravičen, kako je Bog dopustil, da mu je propadlo prav vse imetje, da je izgubil zdravje itd. Ali je bilo vredno? Žena mu je rekla celo: Prekolni Boga in umri, saj se ne splača. Le s težavo Job spozna, da je navsezadnje pomembno le, da ostane zvest Bogu. In ko se tudi v stiski oklene le Njega, ko mu do konca zaupa, se umiri ter ponovno najde vse, kar je izgubil.
In kje smo kristjani danes? Ali iščemo zaklad, ki bi bil vreden več kot vse? Ko ga najdemo, prodamo vse ostalo, zastavimo zanj vse ostalo?
Ta zaklad je pravzaprav naša vera, ki je zaupanje v Boga, je Božja modrost, po kateri se v življenju ravnamo. Zaklad je neprestano spraševanje, kaj želi Bog. Je odpovedovanje vsemu, kar nas v zvestobi Gospodu ovira.
Iskati Božje kraljestvo je mogoče le, če smo vedno pripravljeni zavreči vse, kar nas ovira, da bi sledili Božji modrosti. Pogosto je tako, kot pravi prilika. Če je trgovec hotel imeti biser, je moral prodati vse. Če hočemo hoditi za Gospodom, se moramo odreči marsičemu.
Samo če tvegamo takšno kupčijo, bomo resnično zadovoljni in mirni. Če to nismo, pomeni, da zaklada še nismo našli, ali pa ga nismo pripravljeni kupiti. (po: E. Mozetič)

17. nedelja med letom

Kristjani, ki so prepričani, da so našli zaklad, so ponosni na svojo vero in se je veselijo

Nebeško kraljestvo je podobno zakladu,
skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril.
Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo. (prim. Mt 13,44)

Če vero čutimo in živimo kot breme, to ni pristna krščanska vera.
Bolje je, da se je otresemo in jo zavržemo.
Če nas vera spravlja v položaj, da gledamo na ljudi, ki ne verujejo, z neke vrste nevoščljivostjo, prikrito in ne da bi si to priznali, kakor da so neverujoči v primerjavi z verujočimi bolj svobodni, potem to ni pristna vera.
Bolje je, da se je otresemo in jo zavržemo.
Če je vera vzrok, da gledamo na tiste, ki so nam jo posredovali, kakor na ljudi, ki so nam naložili na ramena težko breme, je bolje, da položimo karte na mizo in natančno preverimo: ali so nam podtaknili kakšno napačno karto ali pa niso govorili iskreno.
Vera ni pristna, če nam ne daje vesele in nepremagljive gotovosti, da smo presrečni, ker smo našli zaklad.
Samo kristjani, ki so prepričani, da so našli zaklad, so ponosni na svojo vero in se je veselijo. Samo taki kristjani spodbujajo k iskanju vere tiste, ki je še niso našli. (po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

V NAŠI ŽUPNIJI JE TO NEDELJO KRIŠTOFOVA NEDELJA IN AKCIJA MIVA

V Cerkvi v Sloveniji je bila že preteklo nedeljo, pri nas pa je zaradi zaključka Oratorija s tedenskim zamikom. Hkrati je danes slovesnost ob godu zavetnika cerkve v Grajski vasi. Po obeh sv. mašah je tudi molitev za srečno vožnjo s blagoslovom vozil in šoferjev. Seveda je pri cerkvi sv. Krištofa še posebej primeren kraj za to. Prav je, da prosimo za Božje varstvo v prometu, saj vsaka vožnja predstavlja neko tveganje. Prav je tudi, da se z darom za misijonsko akcijo MIVA, v kateri prispevamo za vozil za slovenske misijonarje, zahvalimo za srečno prevožene kilometre. To bo hkrati priporočilo za Božje varstvo tudi v naprej. Bog vam povrni za vaš dar!

Naslovljeno na vas

ŽUPNIJSKO ROMANJE V OGLEJ IN VIPAVSKI KRIŽ

V soboto, 5.8. 2023 se bomo podali na župnijsko romanje. Letos bomo obiskali Oglej. Na avtobus boste lahko vstopili ob 7. uri zjutraj pri trgovini v Trnavi, nato pri Pekarni Roter v Šentrupertu, pri Gasilskem domu v Grajski vasi, na Rezani ob cesti za Gomilsko in pri cerkvi na Gomilskem . Prosimo, da prednje sedeže na avtobusu odstopite tistim, ki slabo prenašajo vožnjo. Po avtocesti se bomo odpravili v Oglej in si med 11. in 12. uro ogledali njegove znamenitosti in ob 12. uri imeli sveto mašo. Takoj po maši se bomo odpeljali na kosilo v Bilje pri Novi Gorici, od tam pa krenili v Vipavski križ in imeli v cerkvi Litanije Matere Božje. Od tam se bomo napotili proti domu in v našo župnijo prispeli ob 19. uri.

ŽUPNIJSKI DAN – 20. avgust (koncert na predvečer)

Po nekaj letih prekinitve v župniji ponovno organiziramo župnijski dan.
V soboto, 19. avgusta vabljeni vsi župljani , stari in mladi na nastop skupine Svetnik, ki bo v primeru lepega vremena na odru pri cerkvi.
V nedeljo, 20. avgusta po drugi sveti maši pa ste prav vsi vabljeni, da si vzamete čas za druženje, da se skupaj poveselimo in pogovorimo. Za okrepčilo bo poskrbljeno.

MOLITEV ZA BEATIFIKACIJO SLOVENSKIH MUČENCEV

Nebeški Oče, v božjih služabnikih, slovenskih mučencih, med katerimi je tudi duhovnik Izidor Završnik, si nam razodel zgled ljubezni do Kristusa in doslednega življenja po evangeljskih načelih, za katere so živeli in delovali vse do svojega pogumnega pričevanja v smrti. Njihova kri naj bo resnično seme za našo zvestobo, edinost in spravo. Podeli nam milost, da tudi vesoljna Cerkev prizna to njihovo junaško vere. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

MAŠNI NAMENI

NED – 30.7.
17. ned. med letom
Krištofova nedelja
Rufin, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo (Minko) Kunst –oblet. (v Grajski vasi)
Blagoslov vozil in šoferjev, MIVA

PON – 31.7.
Ignacij Lojolski, ustanovitelj jezuitov
19.00 za zdravje (V.)

TOR – 1.8.
Alfonz Ligvorij, škof, cerkveni učitelj
19.00 za +starše Virant –oblet. in Antona Kovačiča
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 2.8. porcijunkula
Evzebij, škof
19.00 za +Janeza Jelena

ČET – 3.8. prvi četrtek
Lidija, svetopis. žena
19.00 za +Elizabeto Brišnik
Molitev za duhovne poklice

PET – 4.8. prvi petek
Janez Vianej, duhovnik
19.00 za +Šramove in Koširjeve
Litanije Jezusovega srca

SOB – 5.8. prva sob.
Marija Snežna (Nives)
19.00 za +Radota (r. d.) in Anico Drev, sor.
Litanije Matere Božje

NED – 6.8.
18. ned. med letom
Jezusova spremenitev na gori
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +vse pokojne Novakove (v Šentrupertu)

V tem tednu: bo prvi četrtek, prvi petek, prva sobota. Lepo vabljeni tudi k prejemu zakramentov.

Napoved: Župnijski dan bo v nedeljo, 20. 8. 2023. Rezervirajte si čas! Lepo bo.

Dežurni ministranti: Neža Rožič K., Kristina Štrajhar
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Tilen Hadolin; II. V Št.R.: Simeona Rakun, Anže Rožič
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas