Oznanila za 1. adventno nedeljo

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

»Čujte torej, ker ne veste, kdaj se vrne hišni gospodar – zvečer, opolnoči, ob petelinjem petju ali ob zori – da vas ne najde spečih, če pride nenadoma. Kar pravim vam, pravim vsem: Čujte!« (Mr 13,35–37)

BESEDA O BESEDI

ČUJTE IN PRIČAKUJTE Mr 13,33–37

Kar štirikrat se v današnjem razmeroma kratkem evangeljskem odlomku pojavi Jezusovo naročilo, naj čujemo. Čuti je potrebno zvečer, opolnoči, ob petelinjem petju in zjutraj. Možno je namreč, da ob kateremkoli teh časov pride gospodar in nas najde speče, kar nikakor ne bi bilo dobro.
Jezus nas ne odvrača od prepotrebnega spanja, saj ve, da ga vsi potrebujemo. Znana je metoda, po kateri so med vojno ali ob drugih preiskavah od ujetnikov ali zapornikov izvedeli pomembne podatke. To so dosegli tako, da jim niso dovolili spati. Komaj je zaslišanec zatisnili oči, že so ga ponovno prebudili z vprašanjem o tem, kaj ve. Vse dokler ni povedal oz. izdal želenega, mu niso dovolijo zaspati.
Jezus nas ne želi mučiti. Privošči nam dober spanec. Ko pa smo se naspali, nas kliče na delo. To je povedano z besedami, da je gospodar, preden je odpotoval, »vsakemu dal svoje opravilo«.
Tako ga še danes daje mladim, mladoporočencem, zakoncem, duhovnikom …, vsem, ki se ob nedeljah zbiramo okrog mize Božje besede in Božjega kruha.
Kakšno opravilo pa nam daje? Gotovo ne, naj se pehamo za oblast ali kaj podobnega. To bi bilo ponižanje za evangelij in za nas. Pač pa, naj jemljemo vero zares. Naj evangelij oblikuje na vsakdanjik. Naj bomo marljivi v šoli, delavni na delovnem mestu, pošteni pri financah, odgovorni v poklicu, ki ga opravljamo, ter zvesti v zakonu. Naj bomo ljudje, ki živijo sredi množice, pa si vendar upajo živeti drugače od množice. Ki vidijo vrednote, katerih drugi ne vidijo. In slišijo besede, katerih drugi žal ne slišijo. Ki razpoznavajo znamenja časa in jih odkrivajo drugim.
Če bomo znali tako čuti in pričakovati Gospoda, bomo tudi sami postali znamenje tistim, ki ne čujejo in ne pričakujejo. (po: F. Cerar)

1. adventna nedelja

ČAKANJE NA BOŽJI PRIHOD

Advent je čas čakanja. Sredi noči čakamo jutro, ki bo osvetlilo naše življenje. Oziramo se po Bogu, ki v našo temo prinaša luč, po obljubi, ki v našem nesmislu ustvarja smisel in našim vprašanjem daje odgovor.
Čakanje je ena od osnovnih struktur našega življenja. Človek je vedno v pričakovanju. Spomnimo se, kako je bilo, ko smo na koga čakali. Ko smo bili zaljubljeni in smo se dogovorili s svojim fantom ali dekletom. Čakali smo na njegov/njen prihod. Natančno smo izračunali, kdaj mora priti. Gledali smo na uro, vznemirjeni in napeti. In občutili smo razočaranje, če nas je pustil/pustila čakati. Takole smo razmišljali: ko bo prišel/prišla, bo v našem življenju vse drugače, tedaj se bo naše nemirno srce umirilo, tedaj bomo izpolnjeni. Vendar dobro vemo, da so naša pričakovanja vedno večja od izpolnitev. Polni napetosti smo čakali na svojega fanta/svoje dekle. Potem pa je bil pogovor tako nepomemben. Pojavljali so se nesporazumi. Bili smo razočarani. Ni se izplačalo čakati z vsem srcem.
Advent je čas, ko čakamo, da Bog pride v naše srce. In v svoji notranjosti dobro vemo: ko bo prišel Bog, bo vse v redu. Vendar hkrati slutimo, da sploh nismo tako odprti za ta Božji prihod, da Bogu morda dovolimo le v del našega srca, ker smo še preveč zaposleni sami s seboj. Odprimo svoje srce in skušajmo z vsakim njegovim utripom čakati na Božji prihod. In zaupajmo, da bo Božji prihod izpolnil naša pričakovanja, vendar le za trenutek, le za čas, ko smo eno z navzočim Bogom. Nato bomo Boga znova občutili kot odsotnega in hrepeneli po tem, da bo nekoč za vedno prišel k nam in bomo za vedno eno z njim. (po: A. Grün, Božična knjiga)

Na 1. adventno nedeljo obhajamo tudi t. i. nedeljo Karitas.
Ta nas vzpodbuja, da bi znali začutiti sočloveka, da bi znali duhovne in materialne dobrine deliti med tiste, ki jih najbolj potrebujejo.
Prav vsi smo povabljeni k dobrim delom. Delajmo skupaj, ker en sam ne zmore vsega, ker en sam lahko v preizkušnji obupa, ker ima več ljudi več znanj in talentov. In nenazadnje, ker smo ljudje bitja skupnosti in smo skupaj v veselju. Šele z drugimi ljudmi je naše življenje polno in osmišljeno. Kot občestvo, skupnost kristjanov, zmoremo narediti marsikaj. Naj to ne bo izziv zgolj te nedelje, temveč vzpodbuda za naš vsakdan.

Naslovljeno na vas

Poslovili smo se
V sredo, 29. novembra smo se s sv. mašo v župnijski cerkvi, nato pa na gomilske pokopališču poslovili od + Marjane (Marije) Lukner iz Šmatevža 25. »Bližnji sosed sv. Matej« ji je veliko pomenil in ona je veliko pomenila za šmatevško cerkev. Vsa leta, dokler je to zmogla, je bila tudi zvesta zvonarka. Naj ji Bog da večno nagrado!
V soboto, 2. decembra pa smo se pa smo se prav toko s sv. mašo v župnijski cerkvi nato pa na gomilskem pokopališču poslovili od Grete (Margarete) Lazar iz Šmatevža. Vse do odhoda v dom starejših na Teharjih je bila dejavna v našem župnijskem občestvu.
Obe naj bosta deležni radosti nebeškega kraljestva.

MIKLAVŽ PRIHAJA! v Šentrupert in na Gomilsko v torek, 5. decembra

DRAGI OTROCI, na večer pred Miklavževim godom bo srečanje z vašim prijateljem Miklavžem, ki vas želi razveseliti. Okrog 15,30 ure se bo podal na pot s kočijo (morda pa z avtom) skozi Šmatevž, Zakl in Trnavo k cerkvi v Šentrupertu, kjer se bo ob 16.00 uri srečal z vami in vam kaj vzpodbudnega povedal in razdelil darilca. Drugo srečanje z Miklavžem pa bo ob 17.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem, kamor se bo pripeljal skozi Grajsko vas.
Na obeh srečanjih vas bo nagovoril in pokazal darežljivost: darilce bo imel za vsakega otroka od najmanših do 5. razreda. Na srečanje pa ste vabljeni tudi večji otroci; a mlajše, prosim, spremljajte starši.
Otroci boste imeli priložnost pokazati, kako lepo znate moliti in mu lahko povedati, da srčno želite biti vedno boljši.

(Vnaprej: Bog pa povrni vsem, ki boste Miklavža podprli s svojim darom – v župnijski cerkvi ga lahko oddate v nabiralnik za Karitas,
pa tudi v Šentrupertu bo priložnost za vašo dobroto.)
Obvestilo: v župnišču (nekaj tudi v cerkvi) so Marijanski koledarji, Družinske pratike, Sveta pisma in še nekaj drugih knjig katoliških založb. Posebej za Miklavža je na razpolago nekaj zelo primernih knjižnih daril za otroke, …

Taizejska molitev bo na praznik, v pet., 8. decembra ob 19.00 uri v župnijski cerkvi v Braslovčah, nato pa druženje s predstavitvijo evropskega taizejskega srečanja v Ljubljani (28.12.2023 do 1.1.2024). Vabljeni, zlasti mladi!

Ta ponedeljek verouka za birmance in 7. razred ne bo. Birmanci – 9. razred (8. razred je v šoli v naravi) naj pridejo vsi v četrtek ob 14. ali 15. uri, sedmošolci pa v kolikor lahko v sredo ob 13.50 uri. Prosim za razumevanje.       župnik-katehet Martin

MAŠNI NAMENI

NED – 3.12. leto »B«
1. ADVENTNA NEDELJA
Frančišek Ksaver, redovnik, misijonar
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Vero (god) in Viktorja Jelen
Pri mašah darovanje za Karitas

PON – 4.12.
Janez Damaščan, duhovnik, cerkv. učitelj
13.00 pogreb + Marije Pirš, roj. Pikl
14.00 pogreb +Rudolfa Zadobovška s sv. mašo (v Šentrupertu)
17.00 za +Andreja in Amalijo Urankar

TOR – 5.12.
Saba (Savo), opat
7.30 za vse verne rajne
17.00 Miklavževanje (ob 16.uri v Šentrupertu)

SRE – 6.12.
Nikolaj (Miklavž), škof
14.00 za + Marijo (Marjano) Lukner –osm.
Slavljenje – Bog je ljubezen

ČET – 7.12.
Ambrož, škof, cerkv. uč.
17.00 za +Silvota (10.) oblet. in Katarino Korun (v Šentrupertu)

PET – 8.12.
BREZMADEŽNO SPOČETJE DEVICE MARIJE
7.30 za +Ferdinanda in Alojzijo Kok
17.00 za +Margareto Lazar –osmina

SOB – 9.12. prva sob.
Valerija, mučenka
17.00 za +Matildo Brinovec –oblet.

NED – 10.12.
2. ADVENTNA NEDELJA
Judita, svetopis. žena
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana Božiča –oblet.

V tem tednu:
Svetopisemska skupina
Mladinsko–srečanje za dekleta in fante bo v soboto ob 18.00 uri. Vabljeni.

Napoved: adventna delavnica za otroke bo v soboto,16. dec od 9-12 ure.

Dežurni ministranti: Anže Klančnik, Jakob Lončar, vsi ostali dobrodošli
Bralci v nedeljo: I. Simon Brdnik, Magda Šalamon; II. Petra Basle, Marko Vasle
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.