Oznanila za nedeljo Svete Družine

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Bil pa je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ. Pričakoval je Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil nad njim. V Duhu je prišel v tempelj. In ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj opravili vse po običaju postave, ga je tudi Simeon vzel v naročje, slavil Boga in rekel: »Zdaj odpuščaš, Gospodar, svojega služabnika v miru, kakor si obljubil s svojo besedo. Kajti moje oči so videle Odrešenika, ki si ga poslal vsem ljudstvom: luč v razodetje vsem narodom in v slavo Izraela, tvojega ljudstva.« (Lk 2,25.27–32)

BESEDA O BESEDI

KAKŠEN PA JE TVOJ HVALOSPEV? Lk 2,22–40

Evangelij nam pripoveduje, kako so Jezusovi starši prinesli otroka v tempelj, da izpolnijo postavo. Ta je obsegala dva obreda: materino očiščevanje in otrokovo darovanje. Mariji se sicer ni bilo potrebno očiščevati, a je hotela izpolniti predpis. Prav gotovo pa je otroka, ki je bil od Boga darovan, z vsem srcem in z velikim veseljem Bogu darovala. Nobena mati pred njo in za njo ni nikoli prinesla v tempelj bolj dragocenega daru. Njen Sin, ki je pozneje dejal, da je prišel postavo dopolnit, je prav tako hotel, da se nad njim postava izpolni.
Simeonov hvalospev je poleg Zaharijevega in Marijinega tretji, ki se je ohranil iz dobe Jezusovega otroštva. Je najkrajši in najbolj preroški.
Starček najprej prerokuje sebi. Potem ko je smel videti Gospoda s telesnimi očmi, mu bo dano stopiti v večnost, kjer ga bo gledal vse drugače. O otroku je prerokoval, da se bodo ob njem ljudje razhajali. Za tiste, ki ga bodo sprejeli takega, kot je, bo vstajenje, za one, ki ga bodo zavrgli, ker ne bo ustrezal njihovim željam in zamislim, bo padec. O materi je prerokoval, da ji bo dušo presunil meč. Ta meč bo najprej v njenem popolnem pristajanju na Sina, tudi takrat, ko njegovih besed in dejanj ne bo razumela, a jih bo sprejela v globoki in neomajni veri. Ta meč bo še posebej ostro zarezal v njeno dušo, ko bodo biči rezali hrbet njenega Sina ter ko bodo žeblji prebadali njegove roke in noge.
Evangelist ob Simeonu pove, da je prišla k Jezusovemu darovanju tudi prerokinja Ana. Poleg duhovnika, ki je opravil obred, ter Simeona, je edina priča tega dogodka. Oba s svojo starostjo nakazujeta dolgo dobo, ko je moral Izrael in z njim vse človeštvo čakati na odrešenje. To je tudi edino mesto, v katerem evangelij govori o starih ljudeh. Ana, skladno s svojo žensko naravo, ni mogla zadržati zase, kar je doživela. Moremo si predstavljati, s kakšnim veseljem je vsakomur, ki jo je hotel poslušati, govorila o svojem srečanju z Marijo, Jožefom in Jezusom, o katerem je Simeon napovedal tako izredne reči.
Ali je tudi v našem govoru kaj tega žara, ki ga je premogla prerokinja Ana, kadar govorimo o tem, da Jezus živi v našem življenju? (po: Beseda da Besedo)

SVETA DRUŽINA

Bog je z nami. Bog je s teboj, tudi ko ne misliš Nanj. Bog je s teboj, ko se čutiš zapuščenega. Bog je s teboj tudi, ko se odvrneš od Njega. Bog je s teboj, ko veselo korakaš po svoji poti. In On je s teboj, ko si žalosten. Če Božjo (od)rešujočo in ljubečo bližino vzameš zares, če jo izkusiš, se bo novo leto zate resnično spremenilo v leto odrešenja. Božja navzočnost tvojemu življenju daje nov sijaj in celi vse tvoje rane.
Kaj bi lahko na prvi dan novega leta lepšega zaželel sebi in vsem vam? Naj bo to leto za vse nas res leto odrešenja, polno Božje navzočnosti, ki bo celila naše rane in dajala našemu bivanju nov sijaj.
Naj bo za vse blagoslovljeno in milosti polno novo leto! Dopustimo Gospodu, da nas osvobaja starih sužnosti, da bi lahko zaživeli v svobodi Božjih otrok, kot bratje in sestre v Kristusu! Naj nas pri tem spremlja materinska ljubezen Marije, Božje Matere! (po: E. Mozetič)

Na prvi dan leta je z nami Marija, ki je rodila Jezusa, Zveličarja. To Dete je Božji blagoslov za vsakega človeka in za ves svet. Jezus ni odvzel zla s sveta, ampak ga je v korenini porazil. Njegovo zveličanje ni magično, temveč je potrpežljivo zveličanje, vsebuje namreč potrpežljivost ljubezni, ki prevzame nase krivico in ji odvzame moč. Zato želim tudi potrpežljivost ljubezni. Ljubezen nas dela potrpežljive. Marija nas blagoslavlja. Kako? Tako, da nam kaže svojega Sina. Zazrimo se torej v Marijo in v Sina, ki nam ga ona kaže. Na začetku leta se pustimo blagosloviti!
Jezus je blagoslov za vse. On blagoslavlja z ljubeznijo, ki pravi: Oče te ljubi, ne zapusti te in z neomajno potrpežljivostjo te pričakuje.

Bog je ob začetku našega časa stopil v naš svet kot otrok, ne ker bi ga človek bil vreden, ampak ker ga je potreboval; ne samo da bi mu pomagal graditi mostove, ki bi spet vzpostavili porušene odnose, ampak da bi sam postal most, ki bo človeka povezal v eno. Iz poslanice slovenskih škofov

ZAHVALA in VOŠČILO
Hvala Bogu za vse darove v preteklem letu. Hvala tudi vsem dobrim ljudem. Na vam v novem letu dano obilo priložnosti za vse lepo in dobro in v tem tudi zadovoljstvo in srečo! Župnik Martin z župnijskimi sodelavci

Naslovljeno na vas

Poslovili smo se
V soboto, 30. decembra smo se s sv. mašo v šentrupertski cerkvi, nato pa na šentrupertskem pokopališču poslovili od Frančiške (Fanike) Šram iz Trnave 47. Od mladosti je bila zavzeta cerkvena pevka pri cerkvenem pevskem zboru in pri ljudskem petju. Rada je sodelovala pri bogoslužju. Naj jo Bog nagradi z večnimi darovi.
 
Molitev k sveti družini
Jezus, Marija in Jožef, v vas občudujemo lepoto prave ljubezni in se vam zaupno izročamo v varstvo.
Sveta nazareška družina, naredi tudi naše družine
za kraje občestva in prostore molitve, resnične šole evangelija in male domače Cerkve.
Sveta nazareška družina, nikdar več naj ne bo v družinah prizorov nasilja,
zapiranja vase in razdeljenosti; kdorkoli je bil ranjen ali prizadet, naj bo nemudoma potolažen in ozdravljen.
Sveta nazareška družina, daj, da se bomo vsi zavedali svetega in nedotakljivega značaja družine, njene lepote v Božjem načrtu.
Jezus, Marija in Jožef, poslušajte nas in sprejmite našo ponižno prošnjo. Amen.
Papež Frančišek

Na začetku novega leta molim, da hiter razvoj oblik umetne inteligence ne bi povečal v svetu že tako prevelikih neenakosti in krivic, ampak bi prispeval h končanju vojn in spopadov ter olajšanju številnih oblik trpljenja, ki pestijo človeško družino. Naj verni kristjani, verniki različnih verstev ter možje in žene dobre volje usklajeno sodelujejo, da bodo izkoristili priložnosti in se spoprijeli z izzivi, ki jih prinaša digitalna revolucija, ter prihodnjim rodovom izročili bolj solidaren, privlačen in miroljuben svet.
Papež Frančišek v Poslanici za 57. svetovni dan miru

NOVOLETNO BOŽIČNI KONCERT MEŠANEGA PEVSKEGA ZBORA
Je eden uspešnejših pevskih sestavov v Zasavju. Sestavlja ga okoli 30 pevcev iz Zagorja, Trbovelj, Hrastnika ter širše. Vodi ga Aljaž Bastič. Koncert bo 2. januarja 2024 ob 17.30 v župnijski cerkvi na Gomilskem Vstopnine ni, prostovoljni prispevki.
Vabljeni!

MAŠNI NAMENI

NED – 31.12.
SVETA DRUŽINA
Silvester I., papež
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Leopoldino Novak
Blagoslov otrok

PON – 1.1.2024 d. p.
Marija, Sv. Božja Mati
Novo leto, Dan miru
7.30 v zahvalo za materinsko ljubezen
10.00 za + Ivana Mahorja—oblet.

TOR – 2.1.
Bazilij Vel., cerkv. uč.
7.30 za +Franca–oblet. in Milko Rančgaj
17.30 Božično novoletni koncert

SRE – 3.1.12.
Presveto Jezusovo ime
17.00 za +Ano –oblet. in Antona Laznik
Slavljenje—Bog je Ljubezen

ČET – 4.1. prvi čet.
Angela Folinjska, red.
17.00 za +Frančiško Šram –osmina (v Šentrupertu)
Molitev za duhovne poklice

PET – 5.1. prvi petek
Janez Nepomuk, škof
17.00 za +Franca Kneza –oblet.
Litanije Jezusovega srca
Blagoslov vode

SOB – 6.1.
Gospodovo razglašenje
Sv. Trije kralji
10.00 za vse verne rajne
17.00 za +Ivana Vaša

NED – 7.1.
Ned. Jezusovega krsta
Rajmund P., duhovnik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Štefanijo Rančigaj

V tem tednu
Praznik Marije Božje Matere na Novo leto, prvi četrtek in prvi petek v mesecu. Sv. Trije kralji

Dežurni ministranti: Karin Jelen, Neža Rožič Kelenberger
Bralci v nedeljo: I. Tilen Hadolin, Sonja Mandelc; II. Saša Pikl, Ivi Rančigaj
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl