Oznanila za 6. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014-06-1Ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj storili
po običaju postave, ga je tudi on vzel v naročje, zahvalil Boga in rekel: »Zdaj odpuščaš, Gospod, po svoji besedi svojega služabnika v miru; zakaj moje oči so videle tvoje zveličanje, ki si ga pripravil pred obličjem vseh narodov: luč v razsvetljenje poganov in slavo Izraela, tvojega ljudstva.« (Lk 2,28–32)

BESEDA O BESEDI

JEZUS OPRAVLJA SPRAVNO DARITEV  Lk 2,22–40
Na 40. dan po Jezusovem rojstvu se Marija in Jožef odpravita iz Betlehema v Jeruzalem. Pot je trajala približno dve uri. Dve uri! Veliko prekratek čas, da bi sveti zakonski par premislil vse skrivnosti Božjega otroka: »Ta bo velik, Sin Najvišjega, dan mu bo prestol Davida kralja, njegovemu kraljestvu ne bo konca«; »Marija, ti si blagoslovljena bolj kot vse druge žene, saj si Gospodova mati«; »obisk pastirjev«; »prve kaplje krvi, predobčene na osmi dan po rojstvu, in skrivnostno ime Ješua (Bog je rešitelj).«
Jožef v kletki, ki jo je sam izdelal, nese dve grlici ali dva golobčka za odkup prvorojenca in za daritev. Grlica vso pot poje, golob gruli. Ne zavedata se, da bosta kmalu darovana, žrtvovana namesto 40-dnevnega otroka. Ta pa se je na podlagi blaženega gledanja zavedal, da je Božja oseba, da bo darovan. Srce Jezusa otroka je z večno Božo Besedo v osebi zedinjeno. V Jeruzalemu, na tempeljskem dvoru poganov, so menjalci in prodajalci videli mlado ženo z otrokom v naročju. Nevoščljivo so gledali mladega moža s parom grlic ali golobčkov v kletki. Prinesel si ju je s seboj. Oni pa bi radi prodali svoje ptiče in pri barantanju kaj zaslužili. Po Božji previdnosti so se ob Jezusovem darovanju znašli štirje: Marija, Jožef, starček Simeon in prerokinja Ana. Sledil je pomenljiv obred, kadar je šlo za reveže: »Če kdo ne more kupiti ovce, naj prinese Gospodu kot spravni dar za svoje grehe grlici ali dva golobčka, enega za daritev za greh in drugega za žgalno daritev« (3 Mz 5,7).
Še preden se je na Kalvariji izpolnila prerokba »gledali bodo vanj, ki so ga prebodli«, so se prisotni ozrli na predpodobo Jezusove daritve na križu: gledali so kri, ki je curljala iz prve grlice ali golobčka, in ogenj, ki je na oltarju použil drugo grlico ali golobčka. Peruti so bile samo nalomljene, ne strte (»Nobene kosti mu ne bodo strli«, Jn 19,36). Pod podobo grlice ali golobčka se je že vnaprej darovalo Jezusovo telesno srce kot simbol njegove Božje-človeške ljubezni. (po: Pastoralni pogovori)

Jezusovo darovanje -svečnica

Marija in Jožef darujeta Jezusa v templju.
Marija je vsa v svetlobi,
dete Jezus je v njenem naročju.
Marija je kot posoda, vsa za Jezusa,
žarki svetlobe jo kot meči prebadajo,
prerokba starčka Simeona se bo uresničila.
Starček Simeon je bil izvoljen,
da je med prvimi prepoznal Odrešenika
in prerokoval.
Simeon je stopil iz teme in se približal Luči.
2014-06-2Kakor je bil običaj in je zapovedovala Mojzesova postava, sta Jožef in Marija 40. dan po rojstvu otroka prinesla v tempelj, da bi ga »odkupila« in  zanj darovala Bogu.
Od izhoda iz Egipta dalje, ko so pomrli egiptovski prvorojenci, izraelski otroci pa so bili čudežno obvarovani smrti, so vsi izraelski prvorojenci pripadali Bogu in so jih morali starši »odkupiti«. Prvorojenci, ki so pripadali Gospodu, naj bi v templju opravljali duhovniško službo. To je bilo praktično nemogoče, zato je že Mojzes za opravljanje duhovniške službe določil moške člane Levijevega rodu, za vse ostale prvorojence pa so morale družine duhovniku plačati za odkup pet srebrnikov.

ROMANJE V LURD iz župnije Gomilsko
Po  navdihu Duha je verni starček prišel v tempelj. Tam se je  po Mariji zaslugi srečal z Jezusom – Odrešenikom.  Prav gotovo se to  dogaja  v vseh  svetiščih, ki so posebej zaznamovana z Marijino bližino ali celo navzočnostjo. Še zlasti velja to za najznamenitejše romarsko svetišče v Lurdu. Letos bo za to posebna priložnost .
Če imate željo in možnost razmislite in se čim prej odločite. Povabite še svoje znance.

Pogled naprej

2014-06-3V vsej Cerkvi velja sv. Blaž za priprošnjika zoper bolezni vratu in grla. Legenda, ki se opira na zgodovinsko jedro, namreč pripoveduje, da je bil Blaž najprej zdravnik, potem pa škof v Sebasti v Armeniji. Ko je začel cesar Licinij preganjati kristjane, so prijeli tudi Blaža. Peljali so ga pred sodnika. Naproti mu je prihitela vdova z edinim sinom in jokaje prosila svetnika, naj reši otroka gotove smrti. Požrl je ribjo kost, ki je niso mogli spraviti iz grla. Trpel je silne bolečine. Sv. Blaž je nekoliko pomolil, dečka blagoslovil in ga ozdravljenega vrnil srečni materi. Sam pa je šel naprej v strašno smrt. Rablji so ga neusmiljeno tepli, potem pa trgali z železnimi grebeni. Naposled ga je dal sodnik obglaviti. To se je zgodilo najbrž leta 316. Sv. Blaž goduje 3. febr.
V zvezi z omenjenim čudežem, ki ga je storil svetnik na poti v smrt, deli Cerkev vsako leto na god sv. Blaža – Blažev blagoslov.  »Blažev žegen« je eden izmed številnih blagoslovov, s katerimi Cerkev prav posebno moli za svoje vernike. Tudi ta blagoslov ima moč iz njene molitve in našega pobožnega prejemanja. Zato je neupravičeno vsako zaničevanje, ki ga izražajo besede: »Koristi toliko ko blažev žegen.«

Že videno:
DUHOVNA OBNOVA ZA ŽUPNIJSKE SODELAVCE  bo v soboto, 15. februarja 2014 ob 10. uri v samostanu v Olimju, pod vodstvom patra Ernesta. Vabljeni vsi pevci, bralci, člani ŽPS, gospodarskega sveta – cerkveni ključarji, sodelavci Karitas, krasilke, … Prijavite se do nedelje, 2. februarja župniku ali predstavnikom posameznih skupin.
Župnijski sodelavci ste nepogrešljivi v življenju in delu župnije. Veliko dajete, mnogo se od vas pričakuje. Zato je dobro, da si vzamete čas tudi zase in napolnite »duhovne akumulatorje« , kar bo lepa priložnost tudi ta duhovna obnova.

Informacija – napoved: duhovni dnevi  za  starejše bodo letos  od 7. do 9. marca v našem Domu srečanj. Starejši župljani, mislite na to druženje koristnega s prijetnim.

MAŠNI NAMENI

NED—2.2.
Jezusovo darovanje – SVEČNICA
Simeon in Ana, prerok
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Franca Vasleta, vse Horvatove
10.30 za +Ivana Štuseja (v Šentrupertu)

PON—3.2.
Blaž, škof, mučenec
17.00 za +Marijo in Alojza Turnšek
Blagoslov sv. Blaža

TOR—4.2.
Gilbert, redovni ustanovitelj
17.00 za +Alojza Lukmana

SRE—5.2.
Agata, devica, mučenka
17.00 za +Ivana Goričnika (r. d.)

ČET—6.2.
-prvi četrtek
Pavel Miki in drugi japonski mučenci
15.30 za +Silvota Koruna (v Šentrupertu)
17.00 za +Marijo in Ivana Grah
Molitev za duhovne poklice

PET—7.2.
-prvi petek
Rihard, kralj
17.00 za +Jožefa (r. d.) in Frančiško Rožič
Litanije Jezusovega srca

SOB—8.2.
-prva sob.
Jožefina Bakhita, sužnja
Prešernov dan
17.00 za +Marijo -oblet. In vse Tiseljeve
Litanije Matere božje

NED—9.2.
5. nedelja med letom
Apolonija, dev., muč.
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Karla Sirše -oblet.

Pospravljanje jaslic v župnijski cerkvi bo to nedeljo – na svečnico po 13.30 uri.
Mladi, prosimo, da to velikodušno opravite..

Srečanje za odrasle bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Srečanje bo vodila družina Hadolin iz Grajske vasi. Tema: Romali smo v Fatimo, Santiago di Compostela in v Lurd.  Bo veliko lepega za uho, za oko in srce. Lepo vabljeni, pa povabite še koga. Tudi za mlade bo zanimivo in koristno.

Mladinski bo v sob. ob 19.00 uri v Domu srečanj.  Vsi mladi, lepo vabljeni!

Bralci – v nedeljo:  I. Rožič Matjaž, Anka Trogar II. Simeona Rakun, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka):  Tilen in Tajda Natek
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas