Oznanila za 13. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2014-13-1Jezus ji reče: »Daj mi piti!« Njegovi učenci so bili namreč odšli v mesto kupovat živeža. Samarijanka mu pravi: »Kako, da ti mene prosiš piti, ko si Jud, jaz pa Samarijanka?« Judje namreč niti ne govorijo s Samarijani. Jezus ji je odgovoril: »Ko bi poznala božji dar in kdo je, ki ti pravi: ‚Daj mi piti‘, bi ga ti prosila in bi ti dal žive vode.« (Jn 4,8–10)

BESEDA O BESEDI

DRUGIM POMAGATI ODKRITI DOBRO (Jn 4,5–42)
Bog kaže na bogastvo, ki je v nas. Kristus računa z nami, čeprav smo grešni. Bog nas potrebuje. Išče nas, ker smo zanj dragoceni, in želi, da sodelujemo z njim. S tem ko nas Bog vabi za sodelavce, ne uničuje naše svobode. Razlagalci Svetega pisma vidijo v vodi, ki je omenjena v današnjem evangeliju, tudi simbol Božje milosti, ki jo Bog naklanja človeku. Božja milost je kakor »izvir vode, ki teče v večno življenje« (Jn 4,14). Voda, ki jo prinese dež, in zemlja, ki to vodo prejme, sta razlagalcem ponudila možnost, da so razložili razmerje med milostjo in človeškim prizadevanjem. Jasno je, da zemlja brez dežja ne bi obrodila. Z druge strani pa: čemu bi koristil dež, če polje ne bi bilo obdelano in posejano? Dež ne bi imel česa zalivati. Kakor pri dežju in zemlji imamo tudi pri človekovem sodelovanju z milostjo dve prvini: milost in človeško delo: končni rezultat je sad obeh. Kako lahko združimo dve tako različni prvini? Ne moremo reči, da je rezultat polovična zasluga nas, polovična pa nekoga drugega. Človeško delo, ki ga opravimo v Božji milosti, je vse Božje in vse naše. To ponazarjamo s primerom: roka prime pero in napiše pismo. Pismo je napisano z roko in s peresom. Pero je »instrument« roke. Prosimo Gospoda, naj v postnem času sodelujemo z njegovo milostjo, se trudimo v drugih odkriti dobro, pokazati nanj in jih voditi k Bogu. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

Gospodovo oznanjenje Mariji

2014-13-2Nič ni dalo slutiti, da bo tisti dan, o katerem teče beseda v današnjem evangeliju, pomenil prelomnico v zgodovini človeštva. Nihče od nazareških vaščanov ni imel vzroka, da bi pomislil, da se končuje tisto, v zavesti Marijinih rojakov tako dolgo in živo pričakovanje, ki jih je vedno znova opogumljalo, da bo namreč prišel Odrešenik in bodo vsi ljudje svobodneje zadihali. Dan kot vsi drugi dnevi na vasi, ko je angel stopil k skromnemu dekletu, izbranki izmed mnogih milijonov žena. Kratke in jasne so besede božjega poslanca, kratka so vprašanja in kratki odgovori in slednjič še krajša, pa do neskončnosti odmevna pritrditev: zgodi se mi po tvoji besedi. Nazarečanka Marija sprejema poslanstvo Odrešenikove Matere, Beseda je človek postala, Odrešenik se bo po devetih mesecih rodil kot človeški otrok: za vse človeštvo bije ura nove dobe odrešenja. V človeško zgodovino vstopa tisti, o katerem smo pred dnevi slišali v sporočilu nazareškemu tesarju Jožefu: kar je spočela, je od Svetega Duha; rodila bo sina, ki mu daj ime Jezus, ker bo on odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov.  Nič ni dalo slutiti, da bo tisti dan, o katerem teče beseda v današnjem evangeliju, pomenil prelomnico v zgodovini človeštva. Nihče od nazareških vaščanov ni imel vzroka, da bi pomislil, da se končuje tisto, v zavesti Marijinih rojakov tako dolgo in živo pričakovanje, ki jih je vedno znova opogumljalo, da bo namreč prišel Odrešenik in bodo vsi ljudje svobodneje zadihali. Dan kot vsi drugi dnevi na vasi, ko je angel stopil k skromnemu dekletu, izbranki izmed mnogih milijonov žena. Kratke in jasne so besede božjega poslanca, kratka so vprašanja in kratki odgovori in slednjič še krajša, pa do neskončnosti odmevna pritrditev: zgodi se mi po tvoji besedi. Nazarečanka Marija sprejema poslanstvo Odrešenikove Matere, Beseda je človek postala, Odrešenik se bo po devetih mesecih rodil kot človeški otrok: za vse človeštvo bije ura nove dobe odrešenja.
V človeško zgodovino vstopa tisti, o katerem smo pred dnevi slišali v sporočilu nazareškemu tesarju Jožefu: kar je spočela, je od Svetega Duha; rodila bo sina, ki mu daj ime Jezus, ker bo on odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov.

Naslovljeno na vas

Teden družine
“Slovenska Cerkev se med praznikom sv. Jožefa, varuha svete Družine, moža Device Marije in zavetnika mož in očetov ter praznikom Gospodovega oznanjenja Mariji, božje matere, Jožefove žene ter zavetnice žena in mater, ustavlja ob razmišljanju o božjem načrtu za naše družine, o skrivnosti zveze med moškim in žensko, ki jo krona zakrament zakona in o odnosih v naših družinah, med njihovimi člani, možmi in ženami, očeti in materami, otroci, starimi starši, tetami, strici, … Letos se bomo ob in z besedami svetega očeta Frančiška zamislili, kako v naših družinah živeti in naše družine ustvarjati. Ko se bomo sprehodili ob vprašanjih, kot so spoštovanje življenja, odnosi med družinskimi člani, o dostojanstvu žene, predvsem pa o družini, kakršna bi naj bila in kako naj bi živela po božjem nauku, bomo opazili rdečo nit, ki se vije skozi vsa razmišljanja: veselje, sočutnost, nežnost, ljubezen in spoštovanje, ki naj bi bili temelji družinskih odnosov. In takšna družina naj bi se odprla tudi navzven, k trpečim, ubogim, osamljenim in vsem, ki jim zaradi takšnega ali drugačnega razloga ni dano živeti v srečni družini.” (Sandi Koren, Teden družine, Družina živi veselje, marec 2014, str. 1)

2014-13-3Ne le dan staršev, vsak dan nam nudi priložnost, da se mami in očetu zahvalimo za njuno neizmerno ljubezen, za pomoč in razumevanje. Najdi priložnost, da jima večkrat rečeš ali izkažeš, kako rad/a ju imaš.

Vsem materam, ki 25. marca praznujete svoj praznik  pa tudi očetom, ki ste imeli svoj dan na Jožefovo, iskrene čestitke z voščilom, da bi  z veseljem in predanostjo opravljali to lepo in odgovorno poslanstvo.
Bog naj blagoslavlja vas in vaše družine!

KARITAS  –  V postnem  času želimo še posebej spodbuditi k poglobitvi petkovega posta. S spodbudo, da preživimo vsak petek v postu preprosto, solidarno in v bližini z Bogom. Odpovejmo se vsem nepotrebnim stvarem in dan preživimo resnično skromno.  Privarčevana sredstva lahko namenimo za ljudi v stiski v naši župniji, s Sloveniji ali po svetu.
V ta namen smo v cerkvi in Domu srečanj postavili škatle za živila. Svoj dar (živila – bolj obstojna)  lahko daste tudi v Karitasov nabiralnik v cerkvi. (Vabilo Škofijske Karitas Celje)

MAŠNI NAMENI

NED—23.3.
3. postna nedelja
Alfonz Turibij, škof    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
! 10.00 za +Danijela in vse Brišnikove
Sveti krst

PON—24.3.
Katarina Švedska, redovnica    
17.00 za +Mirana Roterja

TOR—25.3.   
Gospodovo oznanjenje
Prokop Češki, opat
Materinski dan    
8.00 za +Uršulo in Marijo -oblet. Pintar
17.00 za +Ljudmilo in Alojza Lukman
Sklep tedna družine

SRE—26.3.
Evgenija, mučenka    
17.00 za +Antona in Marijo Sovinc

ČET—27.3.
Peregrin, redovnik
15.30 križev pot/   (v Šentrupertu)
za vse +Petrovčeve
17.00 za +starše Dobnik in Vitanc, njihov

PET—28.3.
Milada Praška, devica        
17.00 križev pot: za birmance/
za +Martina Rezar -oblet., Šornove in Mažetove

SOB—29.3.  
Bertold, red. ustanov.
17.00 za +Franca Drča -oblet.

NED—30.3.
4. postna nedelja
Amadej (Bogoljub) vojvoda    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
! 10.00 za vse +Piškove

Skoraj bomo vstopili v drugo polovico postnega časa. Smo tudi na poti priprave na veliko noč že  tako daleč?! Z molitvijo – zlasti žalostnega dela rožnega venca in križevega pota, z postom in dobrimi deli hodimo za Kristusom skozi postni čas.

Srečanje skupine starejših bo v soboto ob 17.45. uri v Domu srečanj. Starejši, lepo vabljeni.

Mladinski bo v soboto ob 19.00 uri v Domu srečanj.  Vsi mladi, lepo vabljeni!

Bralci v nedeljo: I. Mojca in Jan Strožer  II. Mojca in Tjaša Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka):  Špela Polak, Anja Šket
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl