Oznanila za 53. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2015-53-1
Ko so ga (starši) zagledali, so se zavzeli in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama to storil? Glej, tvoj oče in jaz sva te žalostna iskala.« In rekel jima je: »Kaj sta me iskala? Ali nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« (Lk 2,48–49)

BESEDA O BESEDI

PRVENSTVO BOŽJIH NAČRTOV Lk 2,41–52

Ko sta Jožef in Marija našla dvanajstletnega Jezusa v templju sredi učenih pismoukov in ko je slišala njegov odgovor, je Marija v trenutku dojela: Jezus se ni izgubil, ampak jo je namenoma zapustil! Verjetno je pričakovala normalno reakcijo izgubljenega otroka: da se bo močno razveselil svoje matere, da ji bo pohitel v objem, se ji celo opravičil, a ni dočakala ničesar od tega. Jezus ji je celo nekako karajoče dejal: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega očeta?« (Lk 2,49). Marijo je ta odgovor globoko presunil.
»Mar nista vedela!?« Kakor da bi Jezus hotel reči: »Saj bi vendar morala vedeti, da je vse, kar delam, v skladu z voljo mojega Očeta, ki je v nebesih!« Kjer pa kliče nebeški Oče, ni nobenega »zakaj«, tedaj morajo odpasti vsi, še tako nežni oziri in svete človeške vezi, tedaj morajo biti žrtvovane vse želje človeškega srca! Kljub vsej pripravljenosti izpolniti Božje načrte Marija tedaj svojega otroka resnično ni več razumela. Vendar zato ni nastopala jezno, užaljeno, ni hotela izsiliti svoje volje, ampak se je znova uklonila Božji volji. Jezusovo skrivnostno ravnanje je zaklenila v svoje srce. Evangelist poudarja: »Njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu« (Lk 2,51). Šele pozneje se ji bodo ta dejanja razjasnila in jih bo lahko razumela, v tem trenutku je morala dogajanje sprejeti in nanj odgovoriti s svojo vero.
Še večkrat bo Marija morala boleče spoznati, da so Božji načrti vedno prvi in da se mora ona vedno znova umikati v ozadje. Tako je bilo v Kani Galiljeski, ko je Jezus izustil zagonetno besedo: »Kaj je meni in tebi, žena?!« (Jn 2,4). Ali kasneje, ko je ob nekem svojem obisku v času Jezusovega učenja morala iz njegovih ust slišati trpko besedo, ki je zvenela kakor odpoved njej: »Kdo je moja mati in kdo so moji bratje!?« (Prim, Mt 12,49) (po: J. Kužnik, V Marijini šoli – Veseli del)

SVETA DRUŽINA –  leto C

Na poti iz Jeruzalema si ostal v templju, mi pa smo begali in te iskali.
Izstopil si iz varnega družinskega zavetja in z nesluteno modrostjo zablestel v javnosti.
Učitelji in pismouki so te hvalili, tvoji materi pa je krvavelo srce.
Ob njej smo poslušali tvoje besede, da moraš spolnjevati voljo nebeškega Očeta.
Zahvaljen za spoznanje, da nimamo pravice zahtevati vsega zase,
dokler so okrog nas taki, ki jih žeja po Božji blagovesti.
Oznanjali bomo tvoj nauk ljubezni, in to, kar nam boš zastrl, hranili v srcu,
da bi bili podobni materi Mariji.
Ona nas povezuje v skupnost vernih,v njenem varstvu ti ostajamo zvesti.
(po: Berta Golob, Zahvala za Božji kruh)

Svetniških zakoncev (kanoniziranih parov) ni veliko. Morda ne zato, ker bi jih bilo številčno malo, ampak zato, ker je težje ugotavljati njihovo svetost. Vsi mi zagotovo poznamo pričevanja številnih zakoncev, ki uradno niso priznani za svetnike, ki niso kanonizirani. Gre 2015-53-2za običajne ljudi, kakršni so številni kristjani, ki so z veseljem prehodili krščansko življenje.
Tovrstne družine so bile in so še; razlog za njihovo svetost je potrebno iskati prav v zakonu, v zakramentu, ki posvečuje osebe. Zakramentalna milost zakona ni samo pomoč, s katero bi zakonca veselo živela svoj vsakdanjik – je tudi pomoč pri udeleženosti v svetosti Boga. Iz tega razloga je zakon zakrament, ne zgolj blagoslov. Zagotovo je dobro, da našim mladim ponudimo pričevanja o zakonski svetosti. Še posebej se moramo spomniti na zgled svete družine, ki je vzorčna podoba svetih zakoncev. (po: G. L. Müller, Upanje družine)

Zahvala Bogu

Hvala ti dobri Bog, da je družina v našem narodu še vedno med najbolj cenjenimi vrednotami in so ljudje pripravljeni jo braniti, zanjo moliti in se zanjo žrtvovati. Hvala ti, da jih s svojo pomočjo podpiraš.
amen

Naslovljeno na vas

Večerna molitev ob koncu leta

Milijoni let so minili, preden sem bil jaz.
Milijoni let bodo morda minevali, ko me več ne bo.
Nekje v sredini je nekaj poletij, v katerih je zame dan na tej zemlji.
Za ta čas se ti zahvaljujem, Gospod.
Ni moja pravica, da ga uživam.
Vse, kar se dogaja, je tvoj dar.
Vsaka resnica, ki jo razumem, je tvoje darilo.
Vsaka ljubezen, ki jo dajem ali sprejemam,
vsaka življenjska moč, ki me napolnjuje,
kar sem in kar imam, vse je tvoj čudež.
V vsem uzrem tebe.
Zahvalim se ti, Gospod, da lahko spoznavam tvojo voljo,
zahvalim se ti iz vsega svojega srca.

Januar: Marija sveta Božja Mati, Novo leto, dan miru.

Danes Cerkev obhaja praznik Marije Božje Matere. V drugem berilu sv. Pavel takole oznanja to skrivnost:
»Ko pa je nastopila polnost časa, je Bog poslal svojega Sina, rojenega iz žene, rojenega pod postavo, da bi odkupil tiste, ki so bili pod postavo, da bi mi prejeli posinovljenje.«
Naslov Božja Mati postavlja Marijo v enkraten odnos z vsako izmed oseb Svete Trojice. Sv. Frančišek to v eni od molitev takole izrazi: »Sveta Devica Marija, ni tebi enake med vsemi ženami sveta, hči in dekla vzvišenega in najvišjega Kralja, Očeta v nebesih, mati najsvetejšega Gospoda našega Jezusa Kristu­sa, nevesta Svetega Duha; prosi za nas … svojega presvetega ljubljenega Sina, Gospoda in Učenika.«

Napoved: romanje župnijskih sodelavcev (članov ŽPS, cerkvenih ključarjev, cerkvenih pevcev, bogoslužnih bralcev, krasilcev, sodelavcev Karitas, … bo v soboto, 16. januarja 2016 (odhod dopoldne) v Ljubljano.
Duhovne vaje za birmance:  Marijin dom na Bledu, od 29 do 31. januarja 2016.

MAŠNI NAMENI

NED—27.12.
SVETA DRUŽINA
Janez, apostol, evang.    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Hribenske
blagoslov vina
blagoslov otrok

PON. – 28.12.
Nedolžni otroci, muč.    
17.00 za +Ivana Vaš
Božična osmina – do petka

TOR—29.12.   
David, kralj    
17.00 za +Ivana Orožim, vse Mlinarjeve

SRE—30.12.
Feliks I., papež    
17.00 za +Ano – oblet. in Antona Laznik

ČET—31.12.
Silvester (Silvo), papež
15.30 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
17.00 v zahvalo ob koncu leta

PET – 1.1.2016
Marija, Božja Mati
Novo leto – dan miru
prvi petek    
7.30 za +starše Ducman in sorodnike, Vido Krajnc
10.00 za blagoslov v novem letu

SOB—2.1. prva sobota
Bazilij Veliki, škof, c. u.
17.00 za +Franca – oblet- in Ljudmilo Rančigaj
Litanije Matere božje

NED—3.1
2. nedelja po božiču
Genovefa, devica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Franca Šram (v Šentrupertu)

V tem tednu: so veroučne počitnice. Bodo pa veroučenci sodelovali pri pri misijonski trikraljevski akciji. Župnija jih k temu lepo vabi.

Bralci v ned.: I. Anka Trogar, Jure Vasle II. Št.R. Simeona Rakun, Nika Šram
Dežurni ministrant(ka): Ana Jelen, Janez Vošner
Urejanje župnijske cerkve: Gomilsko