Oznanila za 52. teden 2015

2015-52-1

2015-52-2SLAVA BOGU NA VIŠAVAH,
in NA ZEMLJI MIR LJUDEM!
Dovoli, da se ta, ki je prišel med nas kot betlehemsko  Dete
dotakne tvojega življenja.
Naj bo “Bog s teboj”.
Noče priti na silo.
Želi, da ga sprejmeš v svoje življenje,
v svoj dom, svojo družino.

Želi biti s teboj: v trudu tvojega vsakdana, v  sreči in nesreči, v veselju in žalosti; je zvest in te nikdar ne zapusti.
Sprejmi ga s iskrenim srcem!

Ta sveti večer in ta božični praznik obhajamo v svetem letu Božjega usmiljenja. Zato naj bi se pri letošnjem praznovanju Kristusovega rojstva, ki je prišel zaradi nas in našega odrešenja, še bolj globoko zavedali dragocenosti Božjega daru. Naj bi ga obhajali v hvaležnosti in veselju!
Voščila tudi ob župnijskem prazniku. Da bi bili čim bolj enega  duha in enega srca.
Vam vsem želim župnik s sodelavci


4. ADVENTNA NEDELJA –  leto C

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Angel jim je rekel: »Ne bojte se; zakaj, glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo:Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Zveličar, ki je Kristus Gospod. In to vam bo znamenje: našli boste dete, v plenice povito in v jasli položeno.«
(Lk 2,10–12)

BESEDA O BESEDI

KO SREČAŠ KRISTUSA   Lk 3,10–18

So srečanja in pogovori, ki so se mi vtisnili globoko v srce in jih ne bom pozabil. Tako se spominjam iskrene življenjske pripovedi mladega fanta. Ni mu manjkalo kruha in ni pogrešal strehe nad glavo, vendar je bilo njegovo življenje težko, polno trpljenja in nerazumevanja v družini. Prav zapleteni medsebojni odnosi so ga napolnjevali z občutkom nemoči, da bi se iztrgal iz začaranega kroga. Gotovo pa ne bom pozabil konca njegove pripovedi, ko je grenko dejal: »Sedaj veš vse skrivnosti mojega življenja. Kar sem ti povedal, me teži in zaradi vsega tega sem velikokrat žalosten v dno duše. Najbolj pa je žalostno, da tega trpljenja nihče ne razume in mojih solz  nihče ne vidi.«
Ne spominjam se več natanko, kaj sem mu takrat odgovoril, vem pa, da bi mu danes rekel: »Ne, je Nekdo, ki vidi tvoje solze. Je Nekdo, ki razume tvojo bolečino in je s teboj v tvoji žalosti in nemoči.« Ali ni prav to sporočilo božičnega praznika in evangeljske pripovedi o Jezusovem rojstvu?
Marija je Jezusa položila v jasli, kar pomeni, da Kristus stopa v najbolj temno plat našega življenja. Tam, kjer nas najbolj teži, tam, kjer je naša žalost najgloblja in zapuščenost največja, se rojeva Jezus. Na rano, ki nas najbolj boli in skeli, nas Bog najnežneje poljublja. Kjer nas je razočaral nekdo, od katerega smo to najmanj pričakovali, se nam Bog najljubezniveje bliža. Zato piše apostol Pavel učencu Titu v drugem berilu: »Razodela se je Božja milost, ki rešuje vse ljudi«(Tit 2,11). Da, razodela se je Božja ljubezen, Božje razumevanje z našo človeško nemočjo.
Vsak človek ima svoje jasli, ki jih skriva in se jih sramuje. Ob prazniku Jezusovega rojstva pa se jih ne sramujmo, ker vemo, da nas v naši nemoči in bolečini čaka neskončno ljubezniv pogled Božjega Sina, ki nam govori, kako nas ljubi in nas vabi, da tudi mi storimo korak ljubeznivosti do njega. Odkrijmo, kako nas ljubi Gospod in kako smo ljubljeni ter ustvarjeni zato, da ljubimo druge. Želim vam, da bi to odkrili na letošnji božič, zato vam voščim lepo in globoko praznovanje Gospodovega rojstva. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

Naslovljeno na vas

PRIPRAVA OBČESTVA IN VSAKEGA IZMED NAS NA BOŽIČ

Betlehemska luč miru je danes, na četrto adventno nedeljo priromala v našo župnijsko cerkev. Naj bo sprejeta tudi v naše domove, da se bomo bolj odprli luči in miru, ki jo božič prinaša v naše duše.

Adventna sv. spoved: v kolikor še niste uspeli pristopiti k temu zakramentu  Božjega usmiljenja doslej imate priložnost še ta teden  od ponedeljka do srede zvečer pred ali po sv. mašo in v četrtek zjutraj. To velja tudi za veroučence od četrtega razreda naprej.

Starejši in bolni, na Vas, ki ne boste mogli v cerkev, župnija še posebno misli. Želimo, da bi bili tudi vi v polnosti deležni duhovnih sadov božičnih praznikov. Zato boste imeli pred prazniki priložnost za prejem zakramentov na domu, kjer vas bo obiskal domači župnik. Če vam je le mogoče, sporočite župniku, da želite, da naj vas obišče /telefon 572-61-98.

Spored obiskov: v tem zadnjem adventnem tednu: v Šentrupertu in Trnavi torek, 22. decembra, dopoldne; v Grajski in na Gomilskem v sredo, 23. decembra, dopoldne; v Šmatevžu in Zaklu pa v sredo 23. decembra popoldne.
Če komu naveden čas ne odgovarja, naj sporoči, da se najde ustreznejši.

MAŠNI NAMENI

NED—20.12.
4. ADVENTNA NED.
Kvatrna nedelja
Dominik, opat
Prihod betlehemske luči
7.00 češčenje,  spovedovanje   (dva)
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Dragotina Stanko -oblet., spovedovanje
Pri mašah kvatrna nabirka
Od 13-ih naprej postavljanje jaslic

PON. – 21.12.
Peter Kanizij, duh., c.u.  
17.00 za +Marijo Semprimožnik
Z o r n i c e, devetdnevnica

TOR—22.12.   
Hunger, škof    
17.00 za +Mežnarjeve

SRE—23.12.
Janez Kancij, duhovnik 
17.00 za +Jankota Lukanca -oblet.

ČET—24.12.
Adam in Eva
SVETI VEČER
2015-52-37.30 za +Ano Pristalič in vse njene
Sklep zornic in devetdnevnice
22.00 za naše družine (v Šentrupertu)
23.40 božičnica
24.00 za vse župljane – žive in rajne

PET – 25.12.
BOŽIČ – Jezusovo rojstvo 
7.30 za +Pavlo  Iršič
10.00 za mir (v Grajski vasi)

SOB—26.12.
ŠTEFAN, diakon, prvi mučenec
ŽUPNIJSKI PRAZNIK  
7.30 za domovino
10.00 za +žpk Štefana Steinerja in vse + gomilske duhovnike
za +Petra Pavla Košeca
za + Štefana Šlandra
Blagoslov konj (g. Viki Košec)

NED—27.12.
SVETA DRUŽINA
Janez, apostol, evang.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
Blagoslov vina
10.00 za +Hribenske
Blagoslov otrok

Bralcina božič in Štefanovo: kadar boste pri sv. maši, v ned.: I. Lucija Blatnik, Franc Skok II. Marija Rančigaj, Ana Šram
Dežurni ministrant(ka): Ana Jelen, Katarina Možina, na Božič, Štefanovo in nedeljo VSI
Urejanje župnijske cerkve: v torek od 14. ure naprej iz vseh naselij župnije ste naprošeni, da pridite pripravit naš duhovni dom. Pa tudi v Šentrupertu in Grajski vasi.
Krašenje župnijske cerkve: Trnava

Napoved: romanje župnijskih sodelavcev (članov ŽPS, cerkvenih ključarjev, cerkvenih pevcev, bogoslužnih bralcev, krasilcev, sodelavcev Karitas, … bo v soboto, 16. januarja 2016  (odhod dopoldne) v Ljubljano.

Duhovne vaje za birmance:  Marijin dom na Bledu, od 29 do 31. januarja 2016.

2015-52-4Misijonska trikraljevska akcija bo v  prvih  dneh  božičnega časa. Trije kralji vas bodo obiskali v nedeljo, morda pa že v soboto.