Oznanila za 51. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-51-1
Ko pa je to premišljeval, glej, se mu prikaže v spanju Gospodov angel in pravi: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marijo, svojo ženo; kar je namreč spočela, je od Svetega Duha. Rodila bo sina, ki mu daj ime Jezus, zakaj on bo odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov.« (Mt 1,20–22)


BESEDA O BESEDI

JOŽEF V SLUŽBI ODREŠENJA Mt 1,18–24

Ko pozorno poslušamo današnji evangelij, opazimo, da se je sv. Jožef znašel pred popolnoma nerazumljivim dogodkom v katerem bi se upravičeno spraševal, kako da se je to zgodilo prav njemu! Doživlja, da ga je izdala njegova zaročenka, ki jo je izredno ljubil in od katere bi kaj takega najmanj pričakoval. In to se ni zgodilo kakšnemu neverniku, ampak njemu, ki je bil »pravičen« (Mt 1,19) in se je trudil izpolnjevati Božje zapovedi.
Številni ljudje po hudih preizkušnjah ne morejo več zaupati v Boga, ampak se jih polotijo obup, žalost ali pa skriti občutek razočaranja, da jih je Bog »osleparil«. Tak »notranji črv«, ki razjeda človeka, zna izredno težiti ljudi, zato poglejmo, kako je v tej preizkušnji ravnal Jožef.
Bil je nadvse poslušen Božjemu glasu in pozoren na Božja znamenja. Bog mu je spregovoril na nenavaden način – po sanjah, in mu ponudil rešitev. Jožef je bil sposoben slišati Božje sporočilo, ker je bilo njegovo življenje v temelju naravnano na Boga. Kolikokrat ljudje nismo sposobni slišati Božjega sporočila, ker številni glasovi v našem življenju prevpijejo glas Boga. Kako bi ga slišali, ko je vse v življenju pomembnejše, kot pa, da bi razbirali in presojali, kaj je prav, kaj je dobro in kaj je Božje.
Današnji evangelij nosi močno sporočilo: Bog bo poslal Odrešenika, ki pa bo prišel po človekovem sodelovanju, po sodelovanju Jožefa in Marije. Zato tudi človek, ki se da v službo Boga, postane prinašalec upanja. Pa smo prinašalci upanja v današnjem svetu? Naj bo to naš izziv za uresničitev v teh zadnjih dneh pred božičem. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

4. adventna nedelja

Danes, na zadnjo adventno nedeljo je v naši župniji glavni spovedni dan pred božičem. Hvala Bogu za darove odpuščanja in sprave, hvala spovednikoma, ki sta ta dan prišla v naše občestvo deliti zakrament sv. spovedi, hvala pa tudi vsem, ki ste se odzvali in prišli k spovedi, ker ste s tem dali pomemben kamenček v mozaik priprave na praznike. Tako bo tudi sodelovanje pri prazničnem bogoslužju.

Luč miru iz Betlehema je dobrodelna akcija, ki poteka v Sloveniji že 26 let. Plamen Luči oznanja veselo sporočilo miru, povezanosti med narodi, sprejemanje različnosti. Prav v današnjem razburkanem svetu je to sporočilo pomembno ne samo prejeti, temveč ga tudi živeti.
Danes je prišla betlehemska Luč miru tudi k nam. V kolikor je niste že danes odnesli domov, jo boste lahko še med tednom. Seveda pa pazite, kam jo boste postavili, da ne bi prišlo do požara.
Tudi moja domača hiša je lahko »Betlehem«, hiša kruha. Pa ne le zaradi lepo urejenega doma z vsemi pripomočki, ki nam olajšajo delo ali omogočajo zabavo. Hiša je zares dom zaradi ljudi. Pa ne zaradi takih, ki domov prihajajo samo zaradi »servisa«. Dom je zaradi vseh v družini, ki si prizadevajo, da bi se drugi domači ob njih dobro počutili.
_______________________________

S SEJE ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA

Ta je bila pretekli četrtek kot zadnja v tem koledarskem letu. Kot tema meseca je bilo vprašanje: Kako v župniji spodbujati zakonske pare v rasti na njihovi skupni poti in vabiti tiste zakonske pare, ki so se po poroki od Cerkve oddaljili, naj se ponovno dejavno vključijo v naše župnijsko občestvo? Sprejetih je bilo kar nekaj predlogov, ki naj bi zaradi prostorske stiske v teh oznanilih, bila objavljena v enih od naslednjih. So pa ta vprašanja postavljena tudi vam vsem, da o njih razmišljate in tudi dodate kakšen predlog.
Seveda smo se ustavili tudi praznovanju božiča in župnijskega praznika—Štefanovega. Pogovor se je osredotočil na povabilo k udeležbi in lepem sodelovanju na praznovanju. Na mesto dosedanjega g. tajnika, ki je odstopil, je bila izbrana ga. Marija Rančigaj. Želimo ji blagoslova!

Naslovljeno na vas

PRIPRAVA OBČESTVA IN VSAKEGA IZMED NAS NA BOŽIČ

Glavni adventni spovedni dan pa bo na 4. adventno nedeljo, 16.12. ko bosta od 7. ure naprej in nato pri obeh sv. mašah 2 spovednika (kapucin p. Metod Benedik in g. duhovnik Lojze iz Jurija) res lepo vabljeni!

Veroučenci—od 4. razreda naprej, ki imate še na dolgu sv. spoved: naj vsak v tem ali naslednjem tednu vsaj enkrat pride s bogoslužju in pristopi k spovedi.

Obisk bolnikov in starejših na domu (v kolikor niso bili tega deležni že na prvi petek v decembru) bo to sredo. Če morete, sporočite svojo željo župniku po telefonu (035726198), zlasti tisti, ki boste na novo.

Urejanje župnijske cerkve za praznike bo v sredo od 14. ure naprej. Če takrat še ne boste mogli, se pridružite kasneje. Lepo prosimo, naj vas pride zadostno število, da bo mogoče pravočasno in lepo opraviti to nujno opravilo. Seveda bo potrebno pripraviti tudi šentrupertsko in grajsko cerkev, ker bo tudi tam v praznikih bogoslužje. Gorečnost za Božjo hišo naj nas vnema!
2016-51-2
Postavljanje jaslic v župnijski cerkvi bo v soboto od 9. ure naprej. Kakšno stvar bi se dalo pripraviti že petek zvečer po maši. Mladi lepo vabljeni.

Priprava na trikraljevsko akcijo bo v soboto ob 13.00 uri v Domu srečanj. Pridite vsi, ki ste pripravljeni sodelovati pri tej bogoljubni in človekoljubni akciji. Res lepo vabljeni vsi otroci in mladi, ki imate možnost sodelovati!
Veroučenci, ki ne bodo sodelovali v trikraljevski akciji, pa zagotovo sodelujte pri adventni misijonski akciji »otroci za otroke. Dobili ste Adventni koledar z besedilom za vsak adventni dan in škatlico za vas dar, ki ga boste za božične praznike položili k jaslicam v cerkvi.

MAŠNI NAMENI

NED – 18.12.
4. ADVENTNA NED.
Gacijan, misijonar    
7.00 češčenje, spovednik(a) pri obeh mašah
7.30 za vse župljane
10.00 za + Drogotina Stanko –oblet.
Kvatrna nabirka za bogoslovje

PON. 19.12.
Urban V., papež    
17.00 za +Ivana Orožima, Mlinarjeve
Ves teden božična devetdnevnica

TOR – 20.12.
Dominik, opat    
17.00 za +Antona Kovačiča –osmina p.

SRE – 21.12.
Peter Kanizij, duhovnik, cerkveni učitelj    
17.00 za +Ludvika Topovška

ČET – 22.12.
Hunger, škof  
16.00 za +Franca in Silvestro Rovšnik (v Šentrupertu)
17.00 za +Marijo Semprimožnik

PET – 23.12.
Janez Kancij, škof    
17.00 za +Ano Pristalič in vse njene

SOB – 24.12.
Adam in Eva
Sveti večer    
7.30 za +Boldinove – sklep zornic
22.00 za Binija Stepišnika (v Šentrupertu)
23.40 božičnica

NED – 25.12.
B O Ž I Č
Anastazija, mučenka  
polnoč za vse župljane—žive in rajne
7.30 za +Pavlo Iršič
10.00 za + Slavico Drolc (v Grajski vasi)

Karitas: Sestanek sodelavcev bo v torek ob 17.45 uri. Lepo vabljeni.

Obiski bolnikov po domovih za prejem božičnega sv. obhajila, če niso že za prvi petek v tem mesecu.

Mladi: v soboto od 9. ure dalje postavljanje jaslic v župnijski cerkvi. Vabljeni.

Bralci v ned.: za božič in Štefanovo bodite na razpolago, kadar boste tu.
Dežurni ministrant(ka): Nika Šlander, Ana Srebočan
Urejanje župnijske cerkve: v sredo od 14. ure dalje za božič – naprošeni vsi.

Napoved: v ponedeljek, 26.12 Štefanovo –ob 10.00 glavno slavje.