Oznanila za 9. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2017-09-1
Poglejte ptice pod nebom ne sejejo in ne žanjejo in ne spravljajo v žitnice, in vaš nebeški Oče jih živi. Ali niste vi veliko več vredni ko one? Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo dodati svojemu življenju en sam komolec? In za obleko, kaj ste v skrbeh? Poglejte lilije na polju, kako rastejo; ne trudijo se in ne predejo, a povem vam, da se še Salomon v vsem svojem sijaju ni oblačil kakor katera izmed njih. (Mt 6, 26–29)


BESEDA O BESEDI

DRUGAČNA LJUBEZEN Mt 5,38-48

Ljudje se hitro zbegamo in preusmerimo svojo pozornost od tega, k čemur smo zavezani. Osredotočenost na služenje Bogu pomaga človeku, da ima enega gospodarja. Če služimo dvema gospodarjema, se prej ko slej znajdemo v precepu glede tega, kako ohraniti zvestobo enemu ali drugemu. Če se je človek posvetil Bogu, potem se ne more na isti način posvetiti služenju denarja. Mamon oziroma denar je namreč eden največjih konkurentov Bogu, saj, vsaj na videz, človeku daje občutek varnosti in blagostanja. Posedovanje denarja človeku pravi, da je lahko neodvisen in samostojen, da se lahko zanese sam nase. Vendar ni čisto tako. Denar človeku ne more zagotoviti ničesar, saj je končno človekovo življenje v Božjih rokah. – Jezus torej spodbuja ljudi, ki ga poslušajo, naj se otresejo nepotrebnih skrbi in ne zapravljajo moči za tisto, kar jim ne zagotavlja blagostanja. Bog sam skrbi za človeka in zaupanje v Boga je pravo blagostanje. Pravo bogastvo se odkrije v skromnosti in preprostosti, v zaupanju v Boga. Jezus ne kliče k brezdelju, temveč predstavlja Boga kot tistega, ki ljudi resnično hrani in oblači. – Kdor ne zaupa Bogu, živi v stalni napetosti, kdor pa išče njegovo kraljestvo in njegove zakone, temu bo navrženo tudi vse drugo, kar potrebuje.
In končno modrost, vezana na sedanjost: Vse kar je je to, kar je tukaj in sedaj. Jutri še ne obstaja, zato ni mogoče z gotovostjo napovedati, kaj bo jutri prinesel. Če bom čakal na jutri, se mi kaj hitro lahko zgodi, da ne bom zaznal današnjega dne. Mnogi izmed nas pa živimo za jutri in tako nikoli resnično ne zaživimo. Modrost je torej v tem, da ostanemo navzoči v Bogu in vse podredimo in izročimo njemu. (po: F. Cerar, Evangelij na prepihu)

8. nedelja med letom

»Spreobrnite se« je povabilo, da zapustimo stare in uhojene poti in tvegamo nekaj novega, neobičajnega. Je povabilo, da sprejmemo sami sebe, s svojimi odlikami in sposobnostmi, s svojimi slabostmi in omejenostjo, s svojo preteklostjo in s svojo življenjsko zgodbo. Kaj bogati moje življenje in kaj bi ga lahko še bolj bogatilo? Kaj me odvrača od polnosti življenja, ki mi ga je Bog podaril? To so vprašanja, s katerimi se bi morali odpraviti na pot skozi 40-dnevni postni čas.
Da bi imelo nekaj novega prostor, se mora nekaj, kar je starega, umakniti. Si že izbral-a to, kar se bo v tvojem življenju umaknilo … Že veš, kaj je tisto novo, kar prihaja v tvoje življenje? (po: Praznujemo cerkveno leto – pepelnica)

2017-09-2Postiti se … spremeniti (na bolje) nekaj v svojem vsakdanu: za tistega, ki veliko dela, je lahko to polurni sprehod, za drugega mogoče deset minut, v katerih se posveti razmišljujočemu besedilu ali preprosto sedi v tišini, mogoče v cerkvi. Za marsikoga bo mogoče res prava odločitev, da enkrat tedensko ne prižge televizije, za drugega pa morda končno kakšna dobra knjiga.

Postni čas – to ni čas mučenja ali samotrpinčenja – preprosto lahko poskusimo, da bi v tem času vsaj malo uresničili svoje sanje in hrepenenja. Tako lahko malo za vajo že doživljamo praznik osvoboditve, praznik življenja … Tako lahko ta čas postane priložnost, da odložimo del bremena, ki nas loči od Boga. To je priložnost, da naredimo nekaj drugega, da lahko nekaj postane drugače. (po: A. Schwarz, Odvalimo kamen, ki nam zapira pot v življenje)

S FEBRUARSKE (16.2.) SEJE ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA
Po molitvi v cerkvi smo se srečali s temo Spoštuj očeta in mater.
1. Sklenili smo, da staršem oziroma družinam, ki dobijo novega člana v imenu župnije pošljemo čestitke.
2. Animatorjem počitniškega oratorija predlagamo, da kdaj na delavnice povabijo tudi koga od starejših, da bi otrokom posredovali tudi kašne zanimive veščine in izročila, da se ohranijo za prihodnje rodove.
3. Oblikuje naj se skupina za redno druženje starejših. Oživijo de duhovni dnevi starejših.
4. Nekateri so sprejeli posebne zadolžitve pri pripravi in izvedbi škofijske slovesnosti, ki jo bo vodil g. škof, posvečeni mučencem 20. stoletja, ki bo v župnijski cerkvi na Gomilskem, v nedeljo 12. marca ob 15. uri, vsi ostali člani ŽPS in vsi župljani pa naj bi po svojih močeh sodelovali.

OBČNI ZBOR ŽUPNJSKE KARITAS (ŽK)
V torek 21. februarja je bil občni zbor ŽK Gomilsko. Udeležili so se ga sodelavci ŽK, povabljeni pa so bili tudi člani Komisije za dobrodelnost pri ŽPS. Najprej je bil na programu pregled dela v preteklem obdobju, nato pa razgrnjeni načrti za naprej. Izvedene so bile spremembe v vodstvu. Gospe Mariji Sovinc, ki je dobri dve desetletji vodila ŽK je bila izrečena zahvala in priznanje za njeno požrtvovalno delo. Zahvale je bila deležna tudi ga Marija Orožim, ki jo je v času daljše odsotnosti nadomeščala. Novi voditelj ŽK je postal g. Simon Brdnik blagajničarka dosedanja ga. Marija Orožim, zapisnikarica pa ga. Mojca Skok. Novemu vodstvu in vsemu ŽK Gomilsko obilo Božjega blagoslova!

ŽUPNIJSKI MISIJON
V soboto popoldne, 4. marca in v nedeljo dopoldne, 5. marca bo med nami pater frančiškan Silvin Krajc, ki bo s patrom Lebrehtom vodil župnijski misijon pri nas v adventu: pri sv. mašah nas bo nagovoril, spovedoval, v soboto zvečer po maši pa se bo srečal z vsemi župnijskimi sodelavci – člani ŽPS, karitas, cerkvenimi ključarji, pevci župnijskih pevskih zborov, bralci, krasilci, … To bo že priložnost za postno-velikonočno sv. spoved – izkoristite priložnost, ker je vprašanje, če bo še kasneje tuj spovednik pred veliko nočjo.
Vse dogajanje to soboto in nedeljo, naj bi nas vse spodbudilo in okrepilo za zavzeto pripravo na župnijski misijon.
Na voljo so tudi kartončki z molitvijo za uspeh misijona, ki naj pride v čim več domov – in še čim pogosteje v roke.
Prvo nedeljo v marcu, 5.3., ne bo sv. maše v Šentrupertu, ker so v župnijski cerkvi boljši pogoji za tako posebno dogajanje. Prosim za razumevanje.

MAŠNI NAMENI

NED – 26.2.
8. nedelja med letom
Aleksander, škof    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Amalijo, Andreja Urankar-obl.

PON. 27.2.
Gabrijel ŽMB, redovnik  
17.00 za +Jožefo Rančigaj in vse njene

TOR – 28.2.
Roman, opat  
17.00 za +Jelko in oba Alojza Kobal

SRE – 1.3.
Pepelnica -strogi post
Albin, škof  
POSTNI ČAS
17.00 za +Franca Merzelja
Obred pepeljenja

ČET – 2.3. prvi četrtek
Neža Praška, klarisa  
16.00 Križev pot: za duhovne poklice (v Šentrupertu)
za +Romana Stepišnika –oblet.
17.00 za +Anico Drev
Molitev za duhovne poklice

PET – 3.3. prvi petek
Kunigunda, kraljica  
17.00 Križev pot: v zahvalo za odrešenje
za +Štefana Šlandra (30.) oblet.

SOB – 4.3. prva sob.
Lucij I., papež    
17.00 za +Julijano in vse Rovšnikove
Litanije Matere Božje

NED – 5.3.
1. POSTNA NEDELJA
Livija, mučenka    
7.00 češčenje – kratek križev pot
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za vse Blaževe

Svetopisemska skupina v torek ob 18.00 uri v župnišču. Vsi lepo vabljeni.

Versko srečanje za odrasle bo v četrtek ob 19.00 uri v Domu srečanj. Gost—voditelj bo g. Matej Pirnat, tajnik Škofijske karitas. Tema: Dotakniti se ran. Lepo vabljeni. Povabite še druge.

Ustvarjalne delavnice za otroke bodo v soboto od 15. do 16.45. ure v Domu srečanj. Otroci, lepo vabljeni. Starši spomnite in spodbudite jih.

Srečanje župnijskih sodelavcev z p. misijonarjem bo po sv. maši (17.45) bo v Domu srečanj. Pridite, prosim, zagotovo. /več na prejšnji strani/

Bralci v ned.: I. Saša Griguljak, Franc Skok II. Saša Pobregar, Simeona Rakun
Dežurni ministrant(ka): Marko Mak, Nejc Lapuh
Urejanje župnijske cerkve: Zakl