Oznanila za 14. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2017-14-1
Odvalili so torej kamen. Jezus pa je povzdignil oči kvišku in rekel: »Oče, zahvalim te, da si me uslišal. Jaz sem vedel, da me vselej uslišiš, toda zaradi okoli stoječega ljudstva sem rekel, da bi verovali, da si me ti poslal.« In ko je to izrekel, je z močnim glasom zaklical: »Lazar, pridi ven!« In umrli je prišel ven, … (Jn 11,42–44)

BESEDA O BESEDI

OBUJATI ŽIVLJENJE Jn 11,1–45

Pomislimo na tesarjevega sina iz Nazareta, o katerem so njegovi poslušalci ugotavljali: velik prerok je vstal med nami. Drugi so spet rekli, da je po njem in v njem Bog obiskal svoje ljudstvo. In ta prerok, o katerem njegovi rojaki omalovažujoče pravijo, saj je to vendar tesarjev sin, dobro poznamo vso njegovo žlahto, ta prerok zagotavlja Lazarjevi sestri: tvoj brat bo vstal. In še več: lahko bi rekli, da v tej okoliščini, ob mrtvem prijatelju, ob grobu, ob žalujočih sestrah predstavi sebe v vsej božanskosti: jaz sem vstajenje in življenje. Nikoli nihče ni mogel izreči takih besed, vsa človeška zagotavljanja so se vedno razblinila, če ne prej, ob izteku človekovih let, on pa zagotavlja življenje, zagotavlja to, kar je človekova največja dragocenost, življenje, ki ne mine. V priliki, ko o sebi spregovori kot o dobrem pastirju, zatrjuje: jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju, življenje torej, ki ne pozna več konca. To je njegovo poslanstvo: obujati življenje, posredovati življenje, ohranjati življenje. Tudi naše! – Kaj nam ob vsem tem preostane drugega kot globoka hvaležnost Gospodu, da je med nami, da nas poživlja z vero in trdnim zaupanjem vanj, da nam zagotavlja neminljivo srečo pri Očetu, da je za slehernega od nas življenje in vstajenje. In kaj nam preostane drugega, kot da smo Gospodu hvaležni, da nam vedno znova pošilja može in žene, po katerih nam izkazuje svoje usmiljenje in dobrotljivost. In kaj nam preostane drugega, kot da nas prežema trdna vera in neomajno zaupanje v Gospoda, in ne nazadnje, da bi tudi po nas mnogi ljudje začutili, da nas Gospod nikoli ne zgubi izpred oči, da smo mu otroci, ki jih ima rad. (po: http://radio.ognjisce.si/sl/176/utrip/20138)
5. postna nedelja

Jezus pomaga ob pravem času

Jezus je tedaj prišel in ga dobil, ko je bil že štiri dni v grobu (Jn 11,17).
Mi bi že zdavnaj obupali, če bi se znašli v takšni situaciji. Jezus nam razodeva, da njemu ni nič nemogoče; pri njem je prav vse mogoče. On pride vedno ob pravem času, želi nam pomagati, ker nas ima rad.
Verujmo! Odstranimo dvom; dvom je namreč naša glavna ovira do razodetja Božje slave. Jezus nato v evangelijskem odlomku pravi Marti (in s tem sporoča tudi nam): »Ti mar nisem rekel, da boš videla Božje veličastvo, če boš verovala?« (prim. Jn 11,40).
Vera odpira vrata za delovanje Boga, verujmo Jezusu. Jezus ni rekel moja vera, ampak tvoja vera, Jezus tako ima vso vero. Verujmo Bogu, saj nas kliče iz teme v svetlobo.
Jaz sem vedel, da me vselej uslišiš, toda zaradi množice, ki stoji okrog mene, sem rekel, da bi verovali, da si me ti poslal.« In ko je to izrekel, je zaklical z močnim glasom: »Lazar, pridi ven!«  (Jn 11, 42–43).
Jezus včasih čaka, da bi naša vera rastla, zato ne dvomimo, ampak verujmo, če se takoj nič ne zgodi. Bog nas ljubi, Jezus nas ima rad in nam želi pomagati, da se poveliča njegovo ime. (po: F. Lorbek)
V cvetnem tednu, v dneh od 2. do 8. aprila bo radijski misijon na Radiu Ognjišče, ki ga bodo letos vodili lazaristi. Misijon bo potekal pod geslom: „Poslal me je, da oznanim blagovest ubogim“.
O letošnjem misijonu: Vodili ga bodo lazaristi, ki letos praznujejo 400-letnico vincencijanske karizme. Prvi misijonski govor bo v nedeljo ob 17.uri. In potem bodo vsak dan, do petka, osrednji govori ob 17.00. V času misijona bo vsak večer ob 20.00 prenos molitve rožnega venca.
Vsak večer – od ponedeljka do petka – prenos svete maše iz frančiškanske cerkve na Tromostovju v Ljubljani.
V dopoldanskem času bo misijonski govor ob 10.15. In po njem bo priložnost za pogovor z misijonarjem. Misijonar bo na voljo do 12.ure, pa tudi med 18. in 20.uro. Telefonska številka: 01 292 75 19.
Če ne bo prilike za poslušanje dopoldanskega in popoldanskega govora, boste lahko poslušali zvečer ob 21.00, ko bo ponovitev obeh govorov. Sicer pa bodo posnetki na voljo – za poslušanje kadar koli – na spletni strani Radia ognjišče (http://radio.ognjisce.si/).
V času misijona je pomemben dan v petek – letos 7. aprila, ko bo v več cerkvah po Sloveniji priložnost za prejem zakramenta svete spovedi. Pri nas od 18.15 ure naprej.
Slovesni sklep misijona bo v soboto, 8. aprila ob 16.00, ko se bo darovala sveta maša v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani.
Osrednje dnevne teme radijskega misijona so petere kreposti, ki so povzete iz Jezusovega življenja. To so: preprostost, ponižnost, krotkost, zatajevanje, gorečnost za zveličanje duš in pogled v večno življenje.” V središču misijona bo vprašanje, kako te Jezusove kreposti živeti v današnjem svetu.
Priprava na veliko noč:
Priložnost za velikonočno sveto spoved bo še vsak dan do velikega četrtka pol ure pred bogoslužjem; kasneje pa bo manj možnosti, nekaj pa gotovo še: v župnijski cerkvi zlasti v sredo zvečer, na veliko soboto ob blagoslovu jedil, v Šentrupertu pa 20 min. pred blagoslovom. K svetemu obhajilu pa ste vabljeni za praznike tudi vsi, ki ste bili drugod pri zakramentu sprave.
Starejši in bolni bodo imeli priložnost prejeti zakramente na domu. Tisti, ki prejemate sv. obhajilo na prve petke, ga boste prejeli tudi ta petek, ostali pa v soboto dopoldne. Če je kdo, ki bi bil na novo, prosim, sporočite župniku. Prav tako sporočite, če vam ta termin ne ustreza, da se dogovorimo za primeren čas. (telefon 03/572 61 98). Velikonočno sveto obhajilo, na katerega se najbolje pripravimo s sv. spovedjo, je za katoličana vrhunec velikonočnega praznovanja. Naj ne »gremo žejni preko vode (žive vode)«.
Lepo obhajanje velikonočnih praznikov bo tudi velika dodana vrednost naši pripravi na župnijski misijon.
MAŠNI NAMENI

NED – 2.4. – tiha ned.
5. POSTNA NEDELJA
Frančišek Paolski, puščavnik, red. ustan. 
7.00 češčenje – kratek križev pot
7.30 za vse župljane
10.00 za +Marijo in vse Stepišnikove
spovednik pri obeh mašah

PON – 3.4.
Rihard, škof
19.00 v čast svetemu Duhu

TOR – 4.4.
Izidor Sevilski, šk., c. u.
19.00 za +Franca Merzelja

SRE – 5.4.
Vincencij Ferrer, duhov
19.00 za +starše Antonijo in Miha Štrajhar

ČET – 6.4. prvi četrtek
Irenej, škof, mučenec
Molitev za duh. poklice
17.00 križev pot: za vero
za +starše Brdnik –oblet., Amalijo (v Šentrupertu)
19.00 za +Marijo in Ivana Knez

PET – 7.4. prvi petek
Janez de la Sale, duhovnik, redov. ustanov
19.00 križev pot: za upanje
za +Vinkota in Stanislavo Mazej -oblet., Litanije Jezusovega srca

SOB – 8.4.
Maksim in Timotej, mučenca
19.00 za +Ivana –oblet. in Jožico Vaš
Litanije Matere Božje

NED – 9.4. – CVETNA
6. POSTNA NEDELJA
Maksim Aleksandrijski, škof
7.00 češčenje – kratek križev pot
7.30 za vse župljane, pasijon
10.00 blagoslov zelenja—pri pokopališču
za +Mahorjeve, pasijon

V tem tednu: je prvi četrtek, prvi petek, prva sobota (oziroma sobota po prvem petku), za številne še dnevi priložnosti za sv. spoved, posvetili pa se bomo tudi pripravi butar—pri čemer naj sodelujejo tudi otroci.

Veroučenci vabljeni h križevem potu: vsi, ki letos še niste bili – vsak naj bi bil vsaj enkrat v tem postnem času.

Bralci v ned.: pri obeh mašah pasijon po vlogah—čim več bralcev
Dežurni ministrant(ka): Tajda in Lara Natek
Krašenje župnijske cerkve: Gomilsko