Oznanila za 22. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2017-22-1
Po teh besedah je Jezus povzdignil oči k nebu in rekel: »Oče, ura je prišla. Poveličaj svojega Sina, da tvoj Sin poveliča tebe, kakor si mu dal oblast nad vsem človeštvom, da bo vsem, katere si mu dal, podelil večno življenje. To pa je večno življenje, da poznajo tebe, edinega pravega Boga, in katerega si poslal, Jezusa Kristusa. (Jn 17,1–3)

BESEDA O BESEDI

PRIČAKOVANJE SVETEGA DUHA Jn 17,1–11a

Od Gospodovega vnebohoda do binkošti obhaja Cerkev devetdnevnico k Svetemu Duhu. S tem posnema apostole, ki so se po Jezusovem vnebohodu vrnili v Jeruzalem in so v zgornjih prostorih vztrajali v molitvi »Vsi ti so enodušno vztrajali v molitvi z ženami in z Jezusovo materjo Marijo in z njegovimi brati« (Apd 1,14).
V tej devetdnevici s hrepenenjem pričakujemo, da bo prišel Sveti Duh nad nas, nad našo Cerkev, ki brez njega ne more obstajati, in na vsakega od nas, da bo oživelo posušeno in zakrnelo v nas. Število devet ima lastnost preobrata, spremembe. Pripravlja novo podobo – kot otrok, ki potrebuje devet mesecev v maternici, da se rodi. Prapodoba vseh devetdnevnic pa so prav binkoštne devetdnevnice apostolov skupaj z Marijo in ženami, ki so spremljale Jezusa.
Pred binkoštmi molimo za obnovo Cerkve in za svojo osebno obnovo. Tako Svetega Duha prosimo, da bi v nas ponovno priklical življenje, ki je sredi vsakdanjega truda izgubilo na moči. Mnogi ljudje danes hrepenijo po živosti in polnosti življenja. Občutek imajo, da je to, kar živijo, daleč od pričakovanj življenja v polnosti. Želimo si novega duha. In prav v dihanju, ki nas vsak trenutek napolnjuje, lahko zaslutimo, da nas Bog neprestano obnavlja z dihom svojega Duha.
Sveti Duh je hkrati pomočnik in tolažnik, je Očetov dar. Za nas je živi vir, ogenj, luč, ljubezen in maziljenje. Je vir življenja, iz tega vira lahko črpamo, ne da bi ga izčrpali, saj je Božji vir. Mnogi se danes počutijo preutrujeni, iztrošeni in izgoreli, ker morajo neprestano samo dajati. Zato prosim v teh dneh, da bi vir Svetega Duha v nas znova žuborel, nas vedno znova osvežil in nam dajal moč. Daje pa nam tudi ogenj in luč, ki nas grejeta in razsvetljujeta. S svojimi maziljenjem ozdravlja naše rane in nas pripravlja za naloge, ki nas čakajo. (po: A. Grün, Izkusimo velikonočno veselje)

7. velikonočna nedelja—nedelja sredstev obveščanja

Misli ob nedelji sredstev družbenega obveščanja

»Ali ste pripravljeni za tri mesece izklopiti televizijo in ta čas nameniti svojemu parterju in otrokom?« nas je pred kratkim na seminarju o duhovnosti izzval voditelj seminarja. Čeprav verjetno nisem edini od udeležencev, ki izziva nisem sprejel, me pobuda večkrat vznemiri, predvsem ob večerih, ko je na sporedu risanka pred spanjem. Na nesrečno staršev in na srečo otrok je teh risank danes več kot v času našega otroštva. Skušnjava je tako velika in risanka pred spanjem prevečkrat postane matineja …
7. velikonočna nedelja je tudi nedelja sredstev družbenega obveščanja in s tem priložnost za osvetlitev dileme sodobnega starša, ki s televizijskim pilotom v roki koleba med družinskim redom na eni strani in pisano paleto neskončnih risank, ki izžarevajo v otroških očeh, na drugi. Samo tipka OFF na daljincu in v trenutku nastopi prostor, ali bolje rečeno, priložnost za družino kot privilegirano okolje za srečanje v zastonjski ljubezni, kot je svojo poslanico že leta 2015 naslovil papež Frančišek. Poudarjam, priložnost, ker moramo v trenutku, ko izklopimo televizijo, na tisto mesto postaviti nekaj drugega, neko drugo vsebino … Takrat imamo čas, da komuniciramo, oziroma da se pogovarjamo, se poslušamo in tako gradimo odnose.
Zdi se, da imamo danes težave s to vsebino in enostavno ne znamo več živeti, ne le brez televizije, ampak tudi brez monitorjev in prenosnih tablic, ki nas spremljajo na vsakem koraku. Ne vemo več, kako preživeti čas brez sodobne tehnologije. Svojevrstni, tragični paradoks – še nikoli nismo imeli na voljo toliko informacij, kot jih imamo danes, a smo si vedno bolj odtujeni. Ali kot je ob predstavitvi omenjene papeževe poslanice takrat poudarila Paola Springheti, profesorica na papeški salezijanski univerzi: »Novi mediji skupaj s tradicionalnimi, kot je televizija, jemljejo družini prostore za dialog in komunikacijo: kradejo pozornost, kradejo čas in širijo kulturo, ki je po eni strani skrajno individualistična, po drugi pa potrošna, je ravno nasprotno od tistega, kar je družina: stvarnost odnosov in solidarnosti.«
Pa še konkretno vprašanje za slehernega izmed nas: Znam v sodobnem času uspešno shajati z zdravo mero uporabe medijev ter kopico informacij v odnosu s časom, ki ga posvečam bližnjim? (po: radio.ognjisce.si)

Naslovljeno na vas

SKLEP VEROUČNEGA LETA
2017-22-2
Veroučno leto bomo letos zaradi spleta okoliščin zaključili malo prej kot smo običajno, in sicer prihodnjo nedeljo, na veliki binkoštni praznik. Bogoslužni zaključek za vse veroučence, posebno devetošolce, bo pri drugi sv. maši—ob 10.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem.
Na koncu bo podelitev veroučnih spričeval. Samoumevno je, da naj se tega zahvalnega bogoslužja udeležijo vsi veroučenci, njihovi starši in svojci, botri in čim večji del župnijskega občestva.

Umrla je Katica Batalaki iz Grajske vasi. Kdaj bo pogreb se še ne ve. V kratkem boste obveščeni. Že zdaj pa se je spomnimo v molitvi.

ROMANJE V SVETO DEŽELO – Izrael in Palestino (od 19. do 26. septembra 2017)
Sveta dežela—Jezusova domovina kristjanom veliko pomeni. Pravijo, da je to 5. evangelij. Zato se je že od prvih krščanskih časov romalo tja. Tudi med vami ste nekateri to že doživeli.
Iz Slovenije je vsako leto organiziranih kar nekaj romaj v Sveto deželo; tudi letos. Med temi izstopa v naslovu navedeno romanje, ki ga bo duhovno vodil upokojeni nadškof dr. Anton Stres, strokovno vodstvo pa bo zaupano dobremu poznavalcu Svetega pisma in Svete dežele prof. p. Milanu Holcu.
Nekaj naših župljanov, tudi ta, ki je prejel vaš dar v ta namen, je namenjeno se pridružiti tej romarski skupini. Če imate tudi vi tako željo in vam je uresničljiva, vas vabimo, da o tem razmislite in se čim prej odločite; na zgodnjo prijavo do 15. julija je zagotovljen znaten popust. Program romanja lahko dobite v cerkvi ali župnišču.

MAŠNI NAMENI

NED – 28.8.
7. velikonočna ned.
Nedelja sredstev družbenega obveščanja
German Pariški, škof    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Marijo in Viktorja Justinek
16.00 šmarnice pri Mlinarjevi kapeli na Gomilskem—nasproti D. krajanov

PON – 29.5.
Maksim Emonski, škof    
19.00 za +Franca Hudomalj—osmina
šmarnice še trikrat

TOR – 30.5.
Kancijan in drugi muč.  
19.00 za +Friderika in Justino Šram in Antona Koširja

SRE – 31.5.
Obiskanje Dev. Marije
19.00 za +Antonijo Končan –30. dan
Sklep šmarnic

ČET – 1.6. prvi četrtek
Justin, mučenec
Začetek vrtnic    
17.00 za +Franca Rovšnika (v Šentrupertu)
19.00 za duhovne poklice
Molitev za duhovne poklice

PET – 2.6. prvi petek
Marcelin in Peter, muč  
19.00 za +Filipa in Katarino Rot

SOB – 3.6. prva sobota
Karel Lwanga in drugi ugandski mučenci
19.00 za +Anico Drev

NED – 4.6.
B I N K O Š T I
Kvirin iz Siska    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Albina in Marijo Stepišnik—oblet. /maša bo v župnijski cerkvi
ZAKLJUČEK VEROUČNEGA LETA

Karitas: sestanek sodelavcev Župnijske karitas bo v torek ob 19.45. uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni.

V sredo je sklep šmarnic in zadnji čas, da prinesete veroučna spričevala.

V tem tednu bo prvi četrtek, prvi petek in prva sobota. Lepo vabljeni k bogoslužju in zakramentom.

Bralci v ned.: I. Lucija Blatnik, Franc Skok II. devetošolca
Dežurni ministrant(ka): šmarničarji do srede, nato: Tajda Natek, Špela Pajer
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl