Oznanila za 21. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2017-21-1
Ako me ljubite, ohraníte moje zapovedi. In jaz bom prosil Očeta in vam bo dal drugega Tolažnika, da ostane pri vas vekomaj, Duha resnice, ki ga svet ne more prejeti, ker ga ne vidi in tudi ne pozna; vi pa ga poznate, zakaj prebiva pri vas in bo v vas. (Jn 14,15–17)

BESEDA O BESEDI

SVETI DUH TOLAŽNIK Jn 14,15–21

V Janezovem evangeliju Jezus kar petkrat obljubi svojim učencem za pomočnika Svetega Duha. Pomočnik je tisti, ki tolaži in opogumlja. Jezus zato obljubi učencem Tolažnika, ki bo vedno ostal pri njih. Tega Pomočnika imenuje tudi »Duha resnice«. Njegova naloga je namreč v tem, da jih bo vse učil in spomnil na vse, kar jim je povedal Jezus. Skupnostim, ki jim je Janez posvetil svoj evangelij, je podoba Pomočnika zelo veliko pomenila. Pomagala jim je, da so vzdržali v sovražnem okolju rimske verske politike. Toda kakšno vlogo lahko ima danes za nas? – Meni zelo veliko pomeni, da vem, da s svojo vero nisem sam. Ne stojim sam proti svetu, ki se zapira pred vero. Čeprav se včasih kot menih zazdim samemu sebi le relikt iz prejšnjih časov, sem vendar globoko prepričan, da je duhovna pot prava pot v življenje. Na moji poti mi pomaga Sveti Duh: podarja mi gotovost, da je moja pot pravilna. In v svetu je mnogo ljudi, ki se s svojo vero pogosto počutijo izgubljeni: na delovnih mestih se samo norčujejo iz Cerkve, krščanske prireditve smešijo … Tako se pogosto počutijo s svojo vero zelo osamljeni. Podoba Tolažnika mi pomaga, da ob vsem, kar se danes postavlja pod vprašanje, zaupam temu, kar mi govori srce. V mojem srcu govori Sveti Duh in mi pomaga, zame se zavzema, mi varuje hrbet. Lahko in smem misliti drugače kot ljudje okoli mene. Smem drugače govoriti in drugače živeti. S Svetim Duhom ob sebi se počutim samostojen in svoboden. – Sveti Duh nas hoče pripeljati do vse resnice. Dviguje kopreno, ki leži nad vsem. Pod slednjo lahko nato spoznamo vso resnico. Spregledamo, vidimo na dno, naenkrat je vse jasno. Šele po Svetem Duhu lahko Jezusove besede razumem tako, da zadevajo mojo konkretno situacijo, da postanejo zame besede življenja, besede, ki me vodijo v življenje. (po: A. Grün, Izkusimo velikonočno veselje)

6. velikonočna nedelja—nedelja turizma

Ob nedelji turizma …

2017-21-2Razlogov, zakaj ljudje danes zapustijo domove in se odpravijo na potovanja, je več in se razlikujejo pri različnih ljudeh. Nekaterim potovanje predstavlja svojevrsten izziv, s katerim prekinejo vsakodnevno rutino in se preizkusijo, iz kakšnega testa so. Novi kraji, novi ljudje, nove izkušnje predstavljajo ovire, ki jih je potrebno spoznati, osvojiti, premagati in si s tem graditi svojo samozavest.
Drugi na pot odidejo zaradi učenja, ki ga pridobiš v nepoznanih situacijah, ki ti jih pot prinese »na pot«. Učenje iz izkušnje je veliko bolj vzgojno kot učenje v učilnicah ali iz knjig. Vsak kraj ima nekaj edinstvenega, kar lahko nauči popotnike. Sicer pa se ljudje na potovanjih lahko naučijo tudi nov jezik, spoznajo novo kuhinjo, kulturo, način delovanja … In ker gre za učenje iz prve roke, znanje ostaja dalj časa.
Tretji razlog je lahko širjenje svojih obzorij. Na potovanju lahko odkriješ, da ni nujno samo enega načina delovanja, da drugje ljudje drugače razmišljajo, kot razmišljaš sam. Težko si je predstavljati, kakšno je življenje drugje, dokler ga ne vidiš na lastne oči. S tem se popotnikom odpira širši nazorski pogled nas vet.
Spet drugi se na pot podajo zaradi možnosti srečanja s samim seboj. Oddaljenost od doma daje možnost, da preveriš svoje življenje in nanj pogledaš z razdalje. Način, kako premaguješ težave na potovanju, ti kaže na to, kdo in kakšen si ter kaj želiš v življenju.
Hkrati pa lahko na potovanju, kjer morda stvari niso tako urejene kot jih imaš doma, ugotoviš, kako zelo si v vsakodnevnem življenju obdarjen in da to, kar imaš za samoumevno, ni nujno tako. Pa naj gre za stvari ali za ljudi. Potovanja so namreč krasna priložnost za obnavljanje in utrjevanje odnosov. Skupne izkušnje namreč. Doživeti avanturo, pa naj bo ta v obliki tajske hrane ali potapljanja ali spuščanja po vrvi, so skupaj z umikom iz vsakdanjika še dodaten razlog, zakaj so potovanja priljubljena. Da o tem, da nam dajo možnost sprostitve in polnjenja baterij (duhovnih bogatitev) ter praznovanja, niti ne govorimo. (po: M. Feltrin Novljan)

Naslovljeno na vas

ŠMARNICE V NEDELJO POPOLDNE
Letošnje šmarnice obhajamo v okviru praznovanja 100-letnice fatimskih dogodkov. Zato naj bi jih toliko bolj vestno in zavzeto. Tudi šmarnice ob nedeljah popoldne tu nekaj pomenijo. Zato lepo vabljeni na ta mini romanja h kapelicam in sv. znamenjem: to nedeljo (21.5.) ob 16.00 uri h križu pri šmatevški cerkvi v Šmatevž, na zadnjo nedeljo v maju (28.5.) ob 16.00 uri pa k Mlinarjevi kapeli – nasproti Doma krajanov na Gomilskem.
Hvala vsem, ki ste dali svojo kapelico ali križ na razpolago, da smo se lahko zbrali k šmarničnemu bogoslužju.

Z MAJNIŠKE SEJE ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.
Bila je pretekli četrtek. Molitvi v cerkvi je sledil pregled sklepov predhodne seje in njihova uresničitev, nato smo se posvetili temi meseca za ŽPS: soočili smo se z dejstvom neuspelih zakonov. Poudarjeno je bilo, da nismo poklicani, da sodimo, še manj, da kogarkoli obsojamo. Vsak, ki je to doživel, je ranjen z bolečo izkušnjo. Postavljeni smo bili pred vprašanje, kako pomagati ločene vernike (sta civilno razvezana in živita ločeno) na različne možne načine vključevati v našo župnijsko skupnost, njeno življenje in delovanje? V gradivu so navedeni primeri dobrih praks s katerimi smo se povsem strinjali: vabimo jih k vključitvi v različne župnijske skupine (molitvene, svetopisemsko, …) in sodelovanju v pevskem zboru, župnijski karitas, pri pripravi župnijskih prireditev in dogodkov. Je pa razlika med razvezanimi, ki niso ponovno civilno poročeni in tistimi, ki so ponovno poročeni ali v izvenzakonski skupnosti. Pri slednjih je ovira za prejemanje zakramentov spovedi in obhajila.
Na kratko smo se ustavili ob lepih doživetjih: lepi udeležbi animatorjev na pripravljalnem dnevu, gasilski sv. maši, romanju na Brezje, veselju s 13 prvoobhajanci, šmarnicah pri Mežnarjevi kapelici, …

Pogled naprej: sklep veroučnega leta bo na binkoštno nedeljo,
4. junija ob 10.00 uri v župnijski cerkvi (v Šentrupertu ne bo maše – prosimo za razumevanje)
Župnijski misijon se hitro približuje – pospešimo pripravo!

MAŠNI NAMENI

NED – 21.5.
6. velikonočna ned.
Nedelja turizma
Timotej, diakon, muč.    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Slavico Drolc –oblet. krst
16.00 šmarnice pri križu pri šmatevški cerkvi

PON. 22.5.
Marjeta Kasijska, red., prošnji dan    
19.00 za +Alojza Lukmana—oblet.
Ves teden šmarnice

TOR – 23.5.
Evtihij, opat, prošnji dan    
19.00 za +Franca Derča (r. d.)

SRE – 24.5.
Marija Pomočnica kristjanov, prošnji dan    
7.30 za blagoslov pri oznanjevanju
19.00 šmarnice

ČET – 25.5.
Gospodov vnebohod    
17.00 za +Marjana Žnidarja (v Šentrupertu)
19.00 za +Ferdinanda Orožima, Jakovčeve

PET – 26.5.
Filip Neri, duhovnik    
19.00 za +Marijo, Vinkota in Antona Vitanc

SOB – 27.5.
Alojzij Grozde 
19.00 za +Romana Zupanca –30. dan

NED – 28.8.
6. velikonočna ned.
Nedelja sredstev družbenega obveščanja
German Pariški, škof    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Marijo in Viktorja Justinek
16.00 šmarnice pri Mlinarjevi kapeli na Gomilskem—nasproti D. krajanov

Svetopisemska skupina se bo zbrala v torek ob 19.45. uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni.

Sestanek za starše veroučencev sedmega in osmega razreda – kandidatov za birmo 2018, ki jih prejšni teden ni bilo bo, v petek ob 19.40 uri v Domu srečanj.

Bralci v ned.: I. Matjaž Rožič, Anka Trogar II. Ana Šram, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka): šmarničarji
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava