Oznanila za 49. teden 2017

Nadvse pomembno dogajanje se bo začelo na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, na dan Brezmadežne, ta petek. Res smo lahko veseli, da se nas misijon začenja prav na praznik Brezmadežne. Ona je zarja, ki naznanja, da vzhaja sonce, ki nikoli ne zaide – Kristus. Njemu naj bi po Marijinem zgledu in priprošnji odprli svoja srca. On je Resnica in Ljubezen, kot nam naznanja tudi geslo našega misijona. Še več: on je tudi Mir, veselje, življenje. On je vse po čemer v globini hrepeni vsako človeško srce.
V času svojega javnega delovanja je Jezus izmed svojih številnih učencev izbral 12, in jih poslal po dva in dva v vsak kraj, kamor je hotel sam priti. V tem poslanstvu glejmo tudi na naša misijonarja, ki bosta prišla te dni k nam. Naj se zavedamo, da želi Kristus priti v tista področja našega življenja in v tiste globine naših duš, kamor ga še nismo povabili, ali pa smo mu odrekli gostoljubje.
Ne pustimo, da bi klic življenjskega adventa »Pridi Gospod Jezus, ostal brez odmeva. Morda je to zadnja priložnost?!

1. ADVENTNA NEDELJA

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Čujte torej, zakaj ne veste, kdaj pride hišni gospodar, ali zvečer ali opolnoči ali ob petelinjem petju ali zjutraj – da vas ob nenadnem prihodu ne najde spečih. Kar pa vam pravim, pravim vsem: »Čujte!« (Mr 13,35–37)

BESEDA O BESEDI

ČUJTE TUDI VI! Mr 13,33–37

Adventni čas je čas ponovnih začetkov. Zdi se nam, kot da nam je na novo obljubljeno vse to, v kar upamo, in da bo praznik Božiča nekako na novo zgradil navzočnost, ki jo vsi tako kruto pogrešamo. Prav o tem nam spregovori Gospod v današnji Božji besedi.
Evangelij nam pripoveduje zgodbo o človeku, ki je odšel na potovanje. Prav ta gospodar hiše, ki je začasno odsoten, se bo vrnil. Jezus na koncu te zgodbe da tistim, ki ga poslušajo, zelo jasen ukaz: »Čujte torej …« Najbrž je prav to preprost nasvet glede budnosti, ki se je uporabljal v vsakdanji govorici in ga je Jezus spretno uporabil v tej kratki priliki. V resnici je to precej več kot zgolj nasvet ali moralna zapoved. Gospod nam govori o svoji odsotnosti. – Povsem jasno je, došel je. Zapustil je sovjo hišo. Zdi se, da je zapustil ljudi. Prav to tudi pravi Izaija Gospodu v svoji molitvi: »Svoj obraz si skril pred nami.« Nahajamo se času Božje odsotnosti, tako v naših srcih, kot v svetu. – Redkokdaj Božja beseda tako kot danes sovpade s splošnim prepričanjem ljudi. Vtis, ki ga imajo ljudje v tem zemeljskem bivanju, je prav tak, kot ga opisuje tisti Izaijev vzklik, v katerem presenečeno vpije: »Zakaj si pustil, Gospod, da smo zašli?«
Bodimo dosledni. Gotovo je, da če se nam zdi Bog oddaljen in odsoten v tej naši vsakdanji resničnosti, to nikakor ne pomeni, da ga sploh ni. Ravno nasprotno. On zopet pride. Tu bo iznenada, nepričakovano. Ponoči, opolnoči, ob petelinjem petju, zjutraj, nihče ne ve. Znano je le: »Vsem pravim: Čujte!« Zato prav v adventnem času, ki se zdi sprva kot čas odsotnosti, še bolj občutimo, da postaja advent obdobje čuječnosti in zavestne pozornosti do nečesa, kar se bo kmalu razodelo. (po: T. Kompare)

Naslovljeno na vas

MIKLAVŽ VAS BO OBISKAL, OTROCI! V torek popoldne, 5. decembra
Prihaja dan, ki se ga otroci veselite – god sv. Miklavža. Zdaj je že pred vrati.
K vam bo se bo s spremstvom pripeljal na kočiji: po 15,30 bo potoval skozi Šmatevž, nato skozi Zakl in Trnavo v Šentrupert, kjer se bo ob 16.00 uri v cerkvi v Šentrupertu srečal z vami in vam razdelil darilca.
Drugo srečanje z Miklavžem bo ob 17.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem. Tudi tukaj vas bo nagovoril in se izkazal darežljivega. Darilca bo imel za vsakega otroka od najmanjših do petega razreda osnovne šole. Starši pa ste naprošeni, da otroke spremljate. Na prireditev pa ste vabljeni tudi večji šolarji.
Na obeh srečanjih boste imeli otroci priložnost pokazati, kako lepo znate moliti in Miklavžu zaupati svoj sklep: da boste odslej še bolj pridni in dobri Božji otroci, pa tudi mamini in atovi.

Bog povrni vsem odraslim, ki boste Miklavža podprli z darom – v župnijski cerkvi v nabiralnik Karitas, v Šentrupertu pa bo tudi nastavljena košarica.

Poslovili smo se
V mesecu novembru, ki je od vseh mesecev v letu najbolj zaznamovan z mislijo na minljivost zemeljskega bivanja in mislijo na onostranstvo, smo bili dvakrat soočeni s smrtjo v našem občestvu.
V soboto, 4. novembra smo se s sv. mašo in pogrebnim obredom v Šentrupertu poslovili od +Zofije Anžlovar iz Šentruperta 12 a.
V četrtek, 30. novembra pa tako na Gomilskem od +Antona Žontarja iz Grajske vasi 14 b.
Oba sta bila poklicana od tod nepričakovano – ne vemo ne ure, ne dneva.

2. ADVENTNA USTVARJALNA DELAVNICA
Veroučenci, vabljeni ste na ustvarjalno delavnico, ki bo v soboto, 16.12., od 11. do 13. ure v Domu srečanj na Gomilskem. Ustvarjali bomo za dom in družino ter izdelovali darilca za naše starejše župljane, s katerimi jih bo ob obiskih obdaril Karitas.

MAŠNI NAMENI

NED – 3.12.
1. adventna nedelja
Frančišek Ksaver, duhovnik, misijonar
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Ano Jernejc, Angelo Medved

PON. 4.12.
Janez Damaščan, duhovnik, cerkveni učitelj
17.00 za +Antona Žontarja—osmina

TOR – 5.12.
Krispina, mučenka
7.30 za +brata in starše Zupančič
Popoldne miklavževanje

SRE – 6.12.
Nikolaj (Miklavž), škof
dekanijska rekolekcija
17.00 za vse Ostrožnikove

ČET – 7.12.
Ambrož, škof, c. učitelj
16.00 za +Franca Rovšnika (v Šentrupertu)
17.00 za +Franca Derča

PET – 8.12.
Brezmadežno spočetje Device Marije
16.30 Začetek misijona Pete litanije
17.00 v čast Svetemu Duhu
za +Marijo Miro Turk
za +Anico Drev

SOB – 9.12.
Peter Fourier, red. ust.
8.00 za +Marijo Praprotnik
16.00 za vse naše družine
za +Antona Kovačiča

NED – 10.12.
2. adventna nedelja
Loretska Mati Božja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Marijo Justinek
za +Marijo Šmit

V tem tednu: bodo prvi dnevi župnijskega misijona. Od petka dalje bo glavni program za nas vse na zloženki MISIJON NA GOMILSKEM. Ta oznanila bodo samo dopolnilo glede nekaterih podrobnosti /mašni spomini,…

Verouk: ta teden za višje razrede (ki jih poučuje župnik) odpade.

Bralci: vsak dan misijona naj bodo navzoči bralci na razpolago za branje
Dežurni ministrant(ka): Urška Rančigaj, Špela Završnik, v času misijona
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II. VSI