Oznanila za 17. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce. Tisti pa, ki je najemnik in ne pastir in ovce niso njegove, pusti ovce in zbeži, ko vidi, da prihaja volk, in volk jih pograbi in razkropi. Je pač najemnik in mu za ovce ni mar. Jaz sem dobri pastir in poznam svoje in moje poznajo mene, kakor Oče pozna mene in jaz poznam Očeta.
Svoje življenje dam za ovce. (Jn 10,11–15)

BESEDA O BESEDI

OVCE IN VOLK Jn 10,11–18

Pravijo, da je evangelij umetnina, polna pesniškega navdiha. Naj bo res ali ne, gotovo je zelo stvaren. O tem nam priča tudi današnji odlomek o dobrem pastirju, brezbrižnem najemniku in krvoločnem volku. – Kdo je ta volk? Pohujševalec, ki kvari nedolžna srca? Hinavec, ki si nadeva ovčje oblačilo? Krivoverec, ki potvarja Božji nauk? Vsi trije pa še marsikdo. – Vendar se zdi, da se krvoločnejši volk današnjega dne skriva drugje. Z nastopom novega veka se je začela razvijati znanost, ki je odkrila v naravi čudovite zakonitosti. Človek je pred njimi najprej ostrmel, potem pa jih je začel uporabljati v svoj prid. Naredil je računalnik, razbil atom, stopil na Luno. Toda ta ista znanost se s svojo hčerko tehniko vse bolj spreminja v volkuljo. Vse glasneje renči in vse nasilneje se nam trga iz rok. Kako dolgo jo bomo še krotili? Kaže nam pa še ostrejše zobe. Zakonitosti, ki veljajo za naravo, smo začeli uvajati v svoje medsebojne odnose. Človeka, ki se dviga nad naravo, samostojno bitje, nadotakljivo osebo spreminjamo v del narave, v stvar, in ravnamo z njim po mili volji. Osebo spreminjamo v predmet, toliko vreden, kolikor je uporaben. V stroj, ki je toliko koristen, kolikor proizvaja. Človek je vse bolj razčlovečen, izgublja notranjo vrednost, postaja tehnično in trgovsko blago, ki ga do skrajnosti izkoristiš, nazadnje pa brez srca odvržeš. Cenjen je moški, ki ima mišice: bolj jih zna uporabiti, bolj mu ploskamo. Oboževana je ženska, ki je »seksi«: koliko nerojenih bitij je pripravljena spraviti s sveta, pa nas ne zanima. Volk nam jemlje človečnost, nas poneumlja, nam loka kri in nas dela zveri.
Kdo nas bo rešil njegovih krempljev?
Če kdo, potem tisti, ki nas kliče, naj postanemo spet ljudje in se vrnemo k človeškemu dostojanstvu. V nobeni knjigi, kar jih premore človeštvo, ni tako razumljivo razloženo in tako živo utemeljeno, kot v blagovesti Sina Človekovega. (po: F. Cerar)

4. velikonočna nedelja—nedelja Dobrega Pastirja

Jezus, Dobri Pastir, prebudi v vseh župnijskih občestvih duhovnike, diakone, redovnice in redovnike, apostolske laike in misijonarje za ves svet,
ki ga imaš rad in ga želiš zveličati.
Še posebej ti priporočamo naše župnijsko občestvo,
ustvarjaj v nas duhovno ozračje prvih kristjanov,
da bomo postali molitveno občestvo,
ki bo z ljubeznijo sprejemalo Svetega Duha v njegovih darovih.
Pomagaj vsem duhovnikom in redovnikom.
Vodi korake tistih, ki so se velikodušno odzvali tvojemu klicu
in se pripravljajo na posvečenje ali na evangeljske zaobljube.
Ljubeče se ozri na številne mlade in jih povabi, naj gredo za teboj.
Daj jim razumeti, da se bodo mogli samo v tebi povsem uresničiti.
Te velike srčne zadeve izročamo priprošnji Marije,
saj je ona mati in vzornica vseh duhovnih poklicev.
Prosimo te, ohranjaj nam trdno vero, da nas bo Oče uslišal,
ko ga prosimo za tisto, kar si nam ti naročil prositi. Amen.
sv. Janez Pavel II. ob 23. svetovnem molitvenem dnevu za duhovne poklice

VABILO VERNIKOM CELJSKE ŠKOFIJE
Prisrčno vabim k obhajanju NEDELJE SVETNIŠKIH KANDIDATOV CELJSKE ŠKOFIJE, ki jo bomo slovesno obhajali na 4. velikonočno nedeljo, nedeljo Dobrega Pastirja, 22. aprila 2018, ko bo ob 15. uri v Marijini cerkvi v Celju molitvena ura, nato ob 16. uri slovesno somaševanje duhovnikov celjske škofije, pri katerem sodelujejo ministranti in drugi liturgični sodelavci, zlasti bralci, izredni delivci obhajila, kandidati za stalne diakone in molivci MZDP, ker je na to nedeljo tudi dan molitve za duhovne poklice.
Sodelovali bodo naši mladi, pela naša glasbena skupina Sije in skoraj gotovo tudi otroški zbor, povezovala pa Marija Petra Mlakar (roj. Košec). Tudi birmanci naj bi imeli ta dan devetdnevnico na tej slovesnosti. Avtobus bo peljal iz Gomilskega ob 14.05 uri in bo stal tudi na Rezani in v Trnavi pred trgovino. Prijavite se še.

Naslovljeno na vas

BIRMANSKO DOGAJANJE PRI NAS TE DNI – obisk g. škofa, srečanje z njim in birmovanje
Za 26 kandidatov za prejem zakramenta sv. birme, za njihove starše in vse domače, za botre in vse naše občestvo so v tem tednu dnevi končne priprave na slovesnost sv. birme.
Še zlasti dva dneva bosta v znamenju birme: v petek se bo birmovalec gospod škof ob 18.15 uri v župnijski cerkvi srečal z veroučenci, še posebno z birmanci. Na to srečanje naj bi zagotovo prišli starši birmancev in ostali domači, botri in čim večje število našega občestva – še posebno župnijski sodelavci.
Sv. mašo bo po srečanju (okrog 19.00 ure) daroval g. škof. Med srečanjem bo na voljo tudi tuj spovednik.
Po maši pa bo srečanje g. škofa z župnijskimi sodelavci.
V nedeljo pa bo v župnijski cerkvi osrednje birmansko bogoslužje ob 9.00 uri. Za birmance in botre bodo sedeži rezervirani, za njimi pa naj bi bil prostor najprej za starše in ožje sorodnike birmancev. Upam, da boste to upoštevali in se vam vnaprej v imenu birmancev zahvaljujem. S svojim sodelovanjem pa vsi prispevajmo k lepemu verskemu doživetju, ki nas bo vse duhovno obogatilo!
Vse vabim lepemu sodelovanju, posebno prosim (tudi v imenu birmancev) vse bogoslužne sodelavce. Med sv. mašo bo fotografiral samo pooblaščeni fotograf in snemal prav tako samo za to pooblaščeni.
Če bo vsak storil to kar zmore, in tako kot zmore, bo slovesnost res Bogu v čast, nam, zlasti birmancem, pa lepo doživetje, ki nas bo trajno duhovno obogatilo.
Po končani slovesnosti v cerkvi pa naj praznovanje ohrani versko duhovni značaj.

MAŠNI NAMENI

NED – 22.4.
4. VELIKONOČ. NED.
Ned. Dobrega pastirja
Leonid, mučenec
Sklep tedna za duhovne poklice
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Marijo Nikico, Julijano Rančigaj
Celje, Marija: 15.00 molitveni shod—svetniški kandidati celjske škofije – I. Završnik

PON – 23.4.
Jurij, mučenec
19.00 za +Marijo Praprotnik
Ves teden birma. devetdnevnica

TOR – 24.4.
Vilfrid, škof
19.00 za +Anico Drev
Srečanje za očete birmancev

SRE – 25.4.
Marko, evangelist
18.15 spoved birmancev
19.00 za +Marijo Pintar—osmina

ČET – 26.4.
Marija, Mati dobrega sveta
17.00 za +Romana Zupanca—osmina (v Šentrupertu)
19.00 za botre, nato srečanje za botre

PET – 27.4. državni p.
Cita, dekla
18.15 srečanje birmancev in vseh veroučencev z g. škofom
19.00 v čast Svetemu Duhu

SOB – 28.4.
Vital, mučenec
19.00 za +Ivana Mahorja

NED – 29.4.
5. VELIKONOČ. NED.
Dan sv. birme
Katarina Sienska, dev, c. u., sozavetn. Evrope
7.00 češčenje
7.30 za pokojno
! 9.00 SLOVESNOST SV. BIRME
Za vse župljane – zlasti za birmance in njihove svojce

Ministrantske vaje bodo v sredo ob 16.00 uri v župnijski cerkvi. Vabljeni

Srečanje g. škofa s člani ŽPS in zastopnikov drugih župnijskih skupin bo v petek po večerni sv. maši (ca 20. uri) v Domu srečanj. Pridite zagotovo.

Bralci v ned: I. ki boste pri prvi sv. maši II. starša birmancev
Dežurni ministrant(ka): ministranti birmanci
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: starši birmancev

Napoved: Peš romanje na Brezje bo letos od petka, 4. maja do nedelje, 6. maja.
Če bo do nedelje 29.4. dovolj prijav za avtobus, se jim bomo 6.5. ob 14. pridružili.