Oznanila za 52. teden 2018

BOŽIČ 2018

Luč, mir in veselje ne visijo na božičnem drevescu.
Ne objamejo te ob sentimentalni božični glasbi.
Božični sejmi, voščila in priprava daril ne morejo napolniti s srečo nobenega srca.
V revščini in hladu in globoki osamljenosti je prišel na svet k vsem ljudem Nekdo, ki je s svojim življenjem želel postati luč in toplina.
Če si odprt za skrivnost tega Novorojenega, odprt kot otrok, te bo objela luč in začutil boš toplino. (po: Phil Bosmans)

V teh dneh vam želimo v srcih luč in toplino, da bi ljudem pregnali hlad in jim v temi prižgali nekaj zvezd.
župnik Martin s sodelavci

4. adventna nedelja

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Šel je tudi Jožef iz Galileje, iz mesta Nazaret, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, …, da bi se popisal s svojo ženo Marijo, ki je bila noseča. Ko sta bila tam, se ji je dopolnil čas poroda. Rodila je sina prvorojenca, ga povila v plenice in položila v jasli, ker zanju ni bilo prostora v prenočišču.

 

BESEDA O BESEDI (Lk 2,4-7)

OTROK V JASLIH (Lk 2,1-14)

Skoraj ni človeka, ki se ga ne bi dotaknila božična zgodba evangelista Luka, ki jo beremo pri vsaki božični maši in pogosto tudi v krogu družinskega praznovanja. Luka postavi zgodbo o rojstvu v revnem okolju hleva pri Betlehemu v samo središče svetovnega dogajanja: z nebogljenim otrokom v hlevu nam prikaže prav nasprotni program kralju Avgustu, ki je veljal za miroljubnega kralja, toda ta lažni mir je v Rimskem cesarstvu dosegal s silo orožja. Jezus pa je resnični kralj miru. Prinaša mir, ker je v njem pravi Bog, ker samo z njim vidimo in občutimo Božji mir. Božič nagovarja naše hrepenenje po miru v svetu in v naših družinah. Če vsi skupaj pustimo, da se nas dotakne ta čudovita božična zgodba, se lahko v nas in med nas naseli mir. – Marija in Jožef se podata na pot v Betlehem, da bi se popisala, toda v mestu zanju ni prostora. Tako se otrok rodi v votlini pod neko hišo, ki je služila za zatočišče živini. To je za človeka prostor skrajne revščine. In pastirji so prvi, ki jim je bila sporočena vesela novica o rojstvu otrokaV sebi nosijo čut za Božjo ljubezen, ki se je uresničila z detetom v hlevu: njim sporoči angel veselo novico o rojstvu Zveličarja. Z njim je človeštvu rojen pravi rešitelj in resnični vladar sveta, ki ga ne rešujejo kralji in vladarji, tudi gospodujejo mu ne: z detetom v jaslih je Bog postavil svoje gospostvo v svetu. Vladal bo z močjo ljubezni in svet spreminjal koreniteje, kot je kdaj koli uspelo kateri od vojaških moči. – Pri domačem praznovanju na sveti večer v naši družini je oče prebiral božični evangelij po Luku. Vedno znova se me je globoko dotaknil. In tudi iz očetovega glasu sem začutil, da so ga te besede močno ganile. Njegovo branje je globoko potrjevalo to, kar so govorile besede: sam Bog je stopil v našo hišo. Ko je oče bral božični evangelij, je naša hiša postala pravi dom, saj je v njem bival Bog, velika Skrivnost. (po: Anselm Grün, Blagoslovljen božič)

Naslovljeno na vas

BETLEHEMSKA LUČ prihaja k nam – na četrto adventno nedeljo, 26. decembra v župnijsko cerkev na Gomilskem.
Skavti pa bodo imeli seboj tudi sveče, da jih boste lahko nabavili. Del vašega daru gre, kot običajno v dobrodelne namene.
Vabljeni, da plamen ponesete na svoje domove. Delimo plamen—zanetimo mir.

VABILO NA ADVENTNO—BOŽIČNI KONCERT
Člani vokalne skupine Dominik Sije vas vabimo na koncert adventnih in božičnih pesmi, ki bo v nedeljo, 23.decembra 2018 ob 16. uri v župnijski cerkve na Gomilskem. Raznolikost pesmi pa bomo združili še z vokalno skupino Draž iz Andraža nad Polzelo.
Vstopnine ne bo. Bomo pa iz srca hvaležni za kakršen vaš prostovoljni prispevek.
Veselimo se vašega obiska. Člani glasbene skupine

TRIKRALJEVSKA MISIJONSKA AKCIJA
Tudi letos vas bodo obiskali mladi in otroci v vlogah treh kraljev in prinašali v naše domove veselo oznanilo o Jezusovem rojstvu in prosili darove za misijone (namene boste lahko videli na vizitkah, ki vam jih bodo izročili in tudi popis, kaj se je naredilo z lanskimi nabirkami). Kot vedno doslej, juh boste tudi letos prijazno sprejeli in tudi njim namenili kakšne dobrote. Obiskali vas bodo verjetno že v sredo popoldne (dopoldne bomo skupaj praznovali Štefanovo) pa potem še en dan—odvisno od vremena in drugih okoliščin; vsekakor do konca tedna. Če boste zdoma, se morda dogovorite s sosedi, da bodo oni uredili tudi za vas. Božji blagoslov naj bo z vami ob tem srečanju!

BLAGOSLOV DOMA IN DRUŽINE
Zame je bilo lepo, ko sem vrsto let obiskoval domove po naseljih. Zdaj je to iz različnih vzrokov vedno težje. Najtežje vas je najti doma. Zato bo tudi letos tako, da tisti, ki želite župnikov obisk, da mi sporočite in se bomo dogovorili za ustrezen čas. Obveznosti pa v zvezi s tem obiskom nimate. vaš župnik

MAŠNI NAMENI

NED – 23.12.
4. adventna nedelja
Janez Kancij, duhovnik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Valentina in Marijo Rizmal
Kvatrna nabirka za bogoslovje

PON – 24.12.
Adam in Eva
SVETI VEČER
7.30 za +Ano Pristalič in vse njene
Sklep božične devetdnevnice
22.00 za +Borisa (20.) oblet., Ljubo Fišer (v Šentrupertu)
23.40 božičnica

TOR – 25.12. – d. p. d.
B O Ž I Č – Jezusovo rojstvo
Polnoč: polnočnica: za vse župljane
7.30 za +Pavlo Iršič, st. Blatnik, Andoljšek
10.00: za +Vlatkota Juharta (v Grajski vasi)

SRE – 26.12. – d. p. 
ŠTEFAN diakon, prvi mučenec, zavetnik naše župnije
ŽUPNIJSKI PRAZNIK
7.30 za našo domovino
10.00 za vse župljane-žive in rajne
za +Petra Pavla Košeca
za +Štefana Šlandra (god)
za +Antona in Marto Žontar
Blagoslov konjev

ČET – 27.12.
Janez, ap., evangelist
16.00 za +Silvestro (r. d.), Franca Rovšnik
17.00 za +Ivana Vaš
blagoslov vina

PET – 28.12.
Nedolžni otroci, mučenci
17.00 za +Krumpahove in Avbrehtove

SOB – 29.12.
Peti dan božične osmine
17.00 za +Ano –oblet. in Antona Laznik

NED – 30.12.
SVETA DRUŽINA
Feliks I., papež
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Ferdinanda in Alojzijo Kok
Poseben blagoslov otrok

Mladinski: Mladi, lepo vabljeni v soboto ob 18.00 uri v Dom srečanj
Dežurni ministrant(ka): za praznike vsi, od četrtka pa po en dan, kdor ne bo sodeloval v trikraljevski akciji.
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl