Oznanila za 51. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Ker pa je ljudstvo živelo v pričakovanju in so se v srcu vsi spraševali o Janezu, če ni morda on Mesija, je Janez vsem odgovóril: »Jaz vas krščujem z vodo, pride pa močnejši od mene, in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen njegovih sandal; on vas bo krstil s Svetim Duhom in ognjem.« Tako je torej Janez še z mnogimi drugimi opomini oznanjal ljudem evangelij. (Lk 3,15–16.18)

BESEDA O BESEDI

ČASNIKAR OB JORDANU Lk 3,10–18

Danes so v navadi intervjuji. Časnikarji raznih uredništev obiskujejo ljudi in jih sprašujejo o tem in onem, kar bi bralce in poslušalce utegnilo zanimati.
Današnji evangelij nam prinaša intervju, ki ga je za časa Tiberija ujel »časnikar« Luka iz Antiohije na bregu reke Jordan. Takrat je tam nastopal mogočen prerok. Njegov glas je odmeval po širni pokrajini. Množice so se zgrinjale okrog njega in ga poslušale. Ljudje raznih poklicev so ga spraševali, kaj naj storijo. Mož se ni izmikal odgovorom. Jasno in odločno jim je dajal navodila za življenje. Nikogar ni nagovarjal, naj pride za njim v puščavo, naj se, kot on, oblači v velblodjo kožo in hrani s kobilicami. Ne! Vsakdo naj ostane pri svojem poklicu, toda opravlja naj ga dobro in odgovorno in naj se varuje krivice. – Kako bi govoril ta prerok danes nam? Nič drugače. Poklicev je sicer mnogo več, kot so ji poznali v tistem času. Vsi so potrebni in nobenega ne bi zavračal. Vsakomur pa bi dal vedeti, da je njegova prva dolžnost delati dobro in se varovati krivice. – Zdravnikom bi govoril, da je njihov poklic življenje ohranjati, v nobenem primeru pa moriti; učiteljem in vzgojiteljem bi naročal, naj mladim vcepljajo ljubezen do resnice, pa naj bo ta na katerikoli strani; oblastnikom, naj krotijo nasilneže in ščitijo slabotne; inženirjem in kemikom, naj ne uničujejo narave in ne zastrupljajo okolja; sodnikom, naj odmerjajo pravico in se ne dajo podkupovati; umetnikom, naj pri odkrivanju lepote ne prestopajo meja nravnosti; duhovnikom, da je potrebno evangelij oznanjati bolj z življenjem kot z besedo …
Vsem pa bi povedal, naj bodo pripravljeni na prihod nekoga, ki bo imel v roki velnico. Čistil bo svoj skedenj in odbiral zrnje. Takrat ne bo dobro biti plevel. (po: p. F. Cerar: Evangelij na prepihu)

3. adventna nedelja

ZADNJI ADVENTNI DNEVI V NAŠI ŽUPNIJI
Z današnjo predzadnjo-3. adventno nedeljo vstopamo v zadnji adventni teden; v četrtem tednu bo samo ponedeljek do večera, ko bo že nastopil sveti večer. Do takrat pa imamo v pripravi na božične praznike in župnijski praznik še marsikaj opraviti.

V duhovni pripravi bo še veliko priložnosti za sv. spoved—zakrament sprave: v sredo in soboto pol ure pred sv. mašo, druge dni manj, vsak dan pa po sv. maši, v šentrupertski cerkvi pa v četrtek pol ure pred sv. mašo. Tudi veroučenci od 4. razreda naprej, ki še niso opravili adventne spovedi (večina je že) so vabljeni v navedenem času. Kjer pa bo možno, pa bo spoved tudi v času verouka ali po njem, izhod v sili.

Obisk bolnikov na domovih, ki tega obiska niso imeli na prvi petek v decembru, bo: na Gomilskem in v Grajski vasi v sredo dopoldne, v Trnavi in Šentrupertu, v Šmatevžu in v Zaklu v petek dopoldne.
Hvaležen vam bom (vaš župnik), če mi boste svojo željo po obisku sporočili. Prav tako, če vam napovedan čas ne odgovarja, da se zmenimo za drug termin.

Pripravimo v svoji duši bivališče Kristusu in ga v prejemu sv. obhajila povabimo k sebi. Naj vrata naših src ne ostanejo zaprta Prihajajočemu kot so bila v prvi sveti noči v Betlehemu. Ne zadovoljimo se s samo zunanjimi in obrobnimi prvinami božičnega praznovanja. Naj bodo prazniki dnevi Jezusovega prihoda, ne pa mimohoda!

Danes tudi začenjamo božično devetdnevnico. Potrudimo se vsaj te zadnje dni, bolj udeleževati zornic—sv. maš tudi med tednom. Tudi otroci; v nekaterih župnijah veroučenci sodelujejo pri celotni devetdnevnici.

Priprava na misijonsko trikraljevsko akcijo bo v soboto ob 11.00 uri v Domu srečanj. Prosim, da pridejo tudi kaj mladinci za voditelje skupin. Obvestite in dogovorite se kaj med seboj.

Urejanje in čiščenje župnijske cerkve bo v soboto od 14. ure naprej. Lepo prosimo, pokažimo ljubezen do našega skupnega duhovnega doma!
Posebno zahtevno pa bo letos za praznovanje urediti šentrupertsko cerkev. Prosimo, da se velikodušno odzovete. Informacije dobite pri gospe Mariji Posedel. Bog naj vsakemu povrne za njegovo dobro delo!

Naslovljeno na vas

BETLEHEMSKA LUČ prihaja k nam. Na tretjo adventno nedeljo, 16. decembra bo sprejem za mariborsko metropolijo (mariborsko nadškofijo, celjsko in murskosoboško škofijo) v župnijski cerkvi sv. Pavla—Prebold ob 15. uri. Maševal bo upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Vabljeni!
K nam pa jo bodo skavti prinesli, kot že nekaj let, na četrto adventno nedeljo, 26. decembra v župnijsko cerkev na Gomilskem. Sodelovali bodo pri obeh sv. mašah, seboj pa bodo imeli tudi sveče, da jih boste lahko nabavili. Del vašega daru gre, kot običajno v dobrodelne namene.
Vabljeni, da plamen ponesete na svoje domove. Delimo plamen—zanetimo mir.

VABILO NA ADVENTNO—BOŽIČNI KONCERT
Člani vokalne skupine Sije, ki delujemo v okviru župnije Gomilsko in 3. nedeljo v mesecu pri maši ob 10. uri prepevamo in igramo, vas vabimo na koncert adventnih in božičnih pesmi, ki bo v nedeljo, 23.decembra 2018 ob 16. uri v župnijski cerkve na Gomilskem.
Pred enim letom smo se združili s skupino Dominik iz Žalca, katera že 30 let ustvarja avtorske pesmi z duhovno vsebino. Raznolikost pesmi pa bomo združili še z vokalno skupino Draž iz Andraža nad Polzelo. Naš cilj in želja je podajati duhovno petje občestvu, saj pravijo: »Kdor poje, dvakrat moli.«
Vstopnine ne bo. Bomo pa iz srca hvaležni za kakršen vaš prostovoljni prispevek.
Veselimo se vašega obiska. Člani glasbene skupine

Postavitev jaslic v župnijski cerkvi. To že po tradiciji lepo opravite mladi. Letos bo zaradi koncerta v nedeljo popoldne možno šele v nedeljo po 18. uri ali v ponedeljek. Bi pa lahko v soboto vsaj pripravili stvari. Dogovorite se med seboj. Kontaktirajte z Tilnom Natek na št. 070272945.
Hvalevredno bo, če bo kdo lahko prispeval kaj mahu, ker nas je sneg prehitel. Še naprej lep in sadu poln advent!

 

 

 

MAŠNI NAMENI

NED – 16.12.
3. adventna nedelja
Adelajda (Adela), kraljica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Brankota Košenina –30. dan

PON. 17.12.
Vivijana, opatinja
17.00 za +Silvota (r. d.) in Majda Lenko
Začetek božične devednevnice

TOR – 18.12.
Vunibald, opat
17.00 za +Franca Završnika –oblet.

SRE – 19.12.
Anastazij, papež
17.00 v zahvalo (Z. L.)

ČET – 20.12.
Dominik, opat
16.00 za +Slavo, Jožeta in Vojkota Podgoršek (v Šentrupertu)
17.00 za vse +Mežnarjeve

PET – 21.12.
Peter Kanizij, duhovnik, cerkveni učitelj
17.00 za +Ivana in Magdo Mahor

SOB – 22.12.
Hunger, škof
17.00 za +Jankota Lukanca –oblet.

NED – 23.12.
4. adventna nedelja
Janez Kancij, duhovnik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Valentina in Marijo Rizmal
Kvatrna nabirka za bogoslovje

V tem tednu:
Karitas: sestanek sodelavcev bo ta ponedeljek ob 19.00 uri v župnišču. Lepo vabljeni.

Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava