Oznanila – Svečnica

BESEDA ŽIVEGA BOGA

In glej, bil je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ in je pričakoval Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil z njim. Razodeto mu je bilo od Svetega Duha, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega Maziljenca.

Prišel je po navdihnjenju v tempelj. Ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj storili po predpisu postave, ga je tudi on vzel v naročje, in slavil Boga. (Lk 2,25–28)

BESEDA O BESEDI

Dar. Dar je sad ljubezni. Darovati more samo, kdor ljubi. Sebičnež ne daruje. Kar ima, zadržuje zase, pa še tujega bi se rad polastil.

Večja je ljubezen, dragocenejši je njen dar. Marija daruje najdragocenejše – Sina. Sin daruje največ – sebe.

Vse naše življenje je darovanje. Toliko smo prijatelji, družina ali skupnost, kolikor znamo darovati. Tudi služba, delo in poklic je darovanje. Zavest, da darujemo in da smo obdarovani, nas osrečuje in nam lepša vsakdanjost.

Meč. Marija je darovala, pa ji je videc napovedal, da ji bo dušo presunil meč. Jezus je daroval, pa mu je vojak prebodel srce. Daroval se je za nas – kako smo mu vrnili? Daroval se je Očetu, pa se je v trenutku najvelikodušnejšega darovanja čutil najbolj zapuščenega.

Vsako darovanje ima svoj meč. Katero prijateljstvo ni bilo nikdar ranjeno? Kateri mož ni nikdar ranil svoje žene in ona njega? Kateri otrok ni nikoli ranil srca svoje matere? Katera mati ni kdaj ljubljenemu otroku odrekla najbolj goreče želje?

Meč je našemu darovanju tako potreben kot zemlja zrnu. Če ne pade vanjo in ne umrje, ne more postati rodovitno. Po: F. Cerar

GOSPODOVO DAROVANJE — SVEČNICA

Štirideset dni po božiču (2. februarja) obhajamo praznik Jezusovega darovanja v templju. Praznik je dobil tudi ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče.

Ta je dan, ko sta mati Marija in sveti Jožef odnesla novorojenega sina v tempelj v Jeruzalemu in se zahvalila Bogu. Po judovski postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako očistiti.

Ko jih je Simeon v templju videl, je po Božjem razodetju spoznal, da je Jezus mesija, na katerega Izrael in svet čakata. Vzel je otroka v naročje, se zahvalil Bogu in naznanil, da bo otrok luč celotnemu svetu. V spomin temu dogodku, se prižgejo sveče, kot simbol očiščenja.

Ker je ta dan v ospredju darovanje ali posvetitev Bogu, redovniki in redovnice po vsem svetu obhajajo svoj praznik, »dan posvečenega življenja«.

Eden od osmih kristjanov žrtev verskega preganjanja

Jezus se v svojih učencih, kristjanih, nenehno daruje za rešitev sveta, zato tudi danes veljajo besede: »Če so preganjali mene, bodo preganjali tudi vas.«

Po poročilu nevladne organizacije Open Doors je eden od osmih kristjanov na svetu žrtev preganjanja zaradi vere, kar je približno 260 milijonov oseb. Poročilo World Watch List 2020, ki je bilo predstavljeno italijanskim poslancem, obsega podatke od 1. novembra 2018 do 31. oktobra 2019 in kaže na zelo visoko raven diskriminacije kristjanov – število naj bi naraslo kar za 15 milijonov.

Za kristjane najnevarnejša država ostaja Nigerija, in sicer zaradi plemena Fulani in islamistov Boko Haram. Kot kažejo rezultati, v 73-ih državah kristjani doživljajo visoko raven preganjanja. V enajstih državah je preganjanje kristjanov opredeljeno kot ekstremno. Že osemnajst let je na prvem mestu Severna Koreja, kjer je po poročanju Open Doors od 50.000 do 70.000 kristjanov zaprtih v delovnih taboriščih zaradi vere. Sledijo države, kjer že več let vlada vojna in kjer prevladuje islamska fundamentalistična komponenta, kot so Afganistan, Somalija, Libija in Pakistan.

Po podatkih poročila je bilo skoraj 10.000 cerkva zaprtih ali napadenih. Več kot 8000 pa je primerov zlorab nad ženskami zaradi verske diskriminacije. Gre za vrh ledene gore, kajti primere te vrste je še vedno težko odkriti, kar velja tudi za prisilne poroke. Po ocenah bi naj vsaj 23 žensk kristjank bilo vsak dan žrtev spolnega nasilja.

V ospredje stopa tudi Latinska Amerika, kjer je v nevarnosti življenje duhovnikov in vernikov, ki se zoperstavljajo organiziranemu kriminalu v državah, kot sta Kolumbija in Mehika.      Vir: https://portal.pridi.com/

OB SKLEPU MESECA VERSKEGA TISKA

»Družina« v vsak slovenski dom

»Spoštovani zbrani, ob koncu meseca verskega tiska, se vam uredništvo Družine zahvaljuje za zvestobo in podporo. Tednik Družina z vsebinami utrjuje vrednote, predaja vero in je vez s Cerkvijo.  Za vse, ki še niste naročniki so pripravili posebno naročniško akcijo in vas prosijo, da si po maši vzamete nekaj časa in izkoristite posebno ponudbo.

Danes so na voljo posebne naročilnice, ki vam bodo omogočile prejemanje treh zaporednih številk tednika brezplačno, ob tem vam Družina podarja priložnostno darilo (prejeli ste ga tudi vsi naročniki skupaj z Družino): kuharsko knjižico Kuhajmo s Markom Čižmanom. Ob izhodu iz cerkve vam bodo ministranti tistim, ki želite, razdelili naročilnice, ki jih izpolnite in oddajte v zakristiji ali kasneje v župnišču.«

Naj ne bo krščanske hiše brez verskega tiska.

PROGRAMI ŠKOFIJSKE KARITAS CELJE

V torek, 4. 2., bo v domu Karitas v Vrbju ob 9.00 usposabljanje za nove prostovoljce Karitas (vodita Matej Pirnat in Saraja Šepec), ob 17.30 pa srečanje za sodelavce na temo »Drugačen svet« (pričuje Andrej Vrabič). Dopoldne od 10.-11. ure istega dne je brezplačno pravno svetovanje (na naslovu Muzejski trg 8, Celje).

NEDELJA – 02. 02.

Jezusovo darovanje,

svečnica

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu za † Ivana Štuseja

PONEDELJEK – 03. 02.

sv. Blaž

17.30 za † Franca Vasle (obl.) in vse

Horvatove

TOREK – 04. 02.

sv. Oskar

17.30 za † Jelko in dva Alojza Kobala
SREDA – 05. 02.

sv. Agata

17.30 za † Franca Kneza (30. dan)
ČETRTEK – 06. 02.

sv. Pavel Miki in drugi Japonski mučenci

17.30 za † Franca obl. in Pavlo Jernejc 

za † Marijo Pintar

PETEK – 07. 02.

prvi petek

 

17.00!

dopoldne obiskovanje bolnikov

za † Miro Turk (obl.)

SOBOTA – 08. 02.

prva sobota

17.30 za † Marijo (obl.), Alojza Tiselj in vse njihove
NEDELJA – 09. 02.

5. nedelja med letom

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Karla Sirše (obl.)

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Elza Vasle, Ivi Rančigaj

                                 pri 2. sv. maši: Saša Griguljak, Damjana Rojnik

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.

Dežurni ministranti: Matevž Lončar, Anže Klančnik

Srečanje za birmance, njihove starše in botre bo v sredo 5. 2. ob 19.30 v Domu srečanj na Gomilskem. Med nami bo gostja ga. Polona Vesel Mušič, ki bo podelila svoje znanje in pričevanje s področja birmanske pastorale.

Med zimskimi počitnicami (24. — 28. 2.) škofijska Karitas v domu v Vrbju organizira varstvo za otroke s kvalitetnim programom. Za otroke iz družin z manjšim dohodkom je brezplačno, ostali prispevajo od 20 do 50€, po svojih zmožnostih. Info: Saraja Šepec, 051 278 481. Prijave do 10. februarja. Prijavnice dobite v župnišču!