Oznanila – 7. nedelja med letom

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Slišali ste, da je bilo rečeno: »Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika.« Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo, da boste otroci svojega Očeta, ki je v nebesih. On namreč daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim. Če namreč ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mar tega ne delajo tudi cestninarji? In če pozdravljate le svoje brate, kaj delate posebnega? Mar tega ne delajo tudi pogani? Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.« (Mt 5,43–48)

BESEDA O BESEDI

Pogosto vidimo ali tudi v svojem lastnem okolju doživljamo, kako otroci in mladi v domači družini ali med sosedi ravnajo v duhu naročila, ki nam ga daje Jezus v današnjem evangeliju – da ne vračajo krivice s krivico, hudobije s hudobijo. »Nehajte že vendar s tem!« pravijo otroci in mladi, ki so zaradi svojega še neomreženega srca Božje orodje za graditev miru. »Ja kam pa pridem, če bi vsaki barabi, ki mi v življenju nagaja, vedno znova odpuščal?« bi se vprašal marsikdo po »treznem« premisleku. »Ali ne bom s tem hudobnežem dajal potuhe?« Slovenski pregovor pravi: »Kdor hudim odpušča, dobrim škodi.« Jezus ne misli tako in to je tudi utemeljil s svojim zgledom odpuščanja na križu.
»Jezus ne brani državi, da se upira s kaznimi hudim, zločinskim nagonom hudobnih ljudi,« piše p. Albin Škrinjar. »Tudi ne brani posamezniku, da se zavaruje zoper človeško hudobijo in išče zadoščenja za krivico pred sodiščem. Vsekakor pa hoče Jezus gasiti v nas plamene maščevalnih želja, ki nas spodjedajo, nam nič ne koristijo, nasprotnike pa še bolj podžigajo k hudobiji. Miroljubnost blaži prepir.

IZBIRA ČLANOV ZA ŽUPNIJSKI PASTORALNI SVET
za mandat 2020 — 2025

Pričevanja članov ŽPS

»V zadnjih letih so tudi po zaslugi srečanj za člane ŽPS in izobraževanj  člani  župnijskih  pastoralnih  svetov  postali  veliko bolj samostojni in opolnomočeni«, pravi Matej, eden izmed članov ŽPS, ki sodeluje tudi pri pripravi izobraževanj za člane ŽPS. »Veliko lažje spregovorijo o svoji veri in jo živijo. Če so pred leti na naših srečanjih govorili o tem, kaj vse bi bilo na pastoralnem področju  v  župniji  treba  narediti  ali  bi  moral  narediti  župnik, danes pridejo in ponosno povedo: ›Pri nas pa smo izpeljali tole … in sicer na naslednji način.‹«
Iz leta v leto v številnih župnijah rastejo čut odgovornosti za župnijo in prizadevanja mnogih članov župnijskega pastoralnega sveta za skupno dobro župnije. Župnik Ivan, ki je deloval na župniji, ki jo vodijo redovniki, je o vlogi ŽPS v župniji nedavno dejal: »Če v župniji ne bi imel ljudi, ki sem jih poklical, ko je bilo treba kaj narediti, in sem nanje res lahko računal, župnija in jaz ne bi preživela.«
Članica ŽPS Maja na vsakem srečanju pastoralne narave odkrito pove, kaj si misli o tem, kakšna je vloga nekoga, ki je pristal, da postane član ŽPS: »To pomeni, da moraš od sebe nekaj dat!« Kaj to zanjo pomeni, dokazuje njeno bogato sodelovanje v krajevni Cerkvi. »Če me nekdo prosi za sodelovanje, res redko odklonim.« In to velja ne le za njeno sodelovanje v župniji in škofiji, pač pa tudi v službi in v kraju, v katerem živi.

Kako lahko sodelujem v župniji?

Skrb za živo občestvo:

  • usposabljanje za vodenje različnih skupin in dejavnosti v župniji
  • spodbujanje medsebojnega zaupanja med verniki in potrjevanje le tega
  • priprava piškotov, peciva, drugih prigrizkov za župnijske dogodke, goste v župnišču
  • povabilo župnika na kosilo
  • srečanja družin, zakoncev, starejših, članov župnijskih skupin
  • agape in druženje župljanov po sveti maši
  • sprejemanje majhnih otrok in mladih družin pri bogoslužju
  • prizadevanje vseh župnijskih skupin, da ostanejo odprte za nove člane in rast
  • medsebojna pomoč in podpora
  • mladinski centri
  • dobri medsebojni odnosi med člani občestva in topla dobrodošlica novim župljanom
  • usposabljanje na Katehetsko pastoralni šoli, orglarski šoli in posredovanje znanja v župniji
  • organizacija dogodkov, slovesnosti, protokola
  • povezovanje s širšim kulturnim in družbenim življenjem v župniji
  • romanja
  • priložnostni dogodki

ODLOMEK IZ PASTIRSKEGA PISMA SLOV. ŠKOFOV ZA POSTNI ČAS 2020

»Domoljubje  ni  nič  drugega  kakor  povsem upravičena  in  potrebna  narodna  zavest,  ko vemo, kdo smo, od kod prihajamo in kaj moramo tudi v prihodnosti biti in ostati. Zrel človek se veseli svojega življenja, je ponosen in vzravnan,  sebe  sprejema  in  pričakuje,  da  ga  sprejemajo  in  spoštujejo  drugi.  K  tej  spoštovanja vredni vrednoti spada tudi njegova vera. Enako velja za njegovo pripadnost narodu in državi, katere državljan je. Ne samo da to pričakovanje nikakor ni pretirano, ampak je celo nujno potrebno, da v zdravi narodni samozavesti in ponosu vzgajamo tudi mlade rodove.
Posebno  pa  se  domoljubje  nanaša  na  lastno kulturo. Z besedo »kultura« ne mislimo samo na umetniško ustvarjalnost, ampak na vse duhovne značilnosti, zaradi katerih smo to, kar smo, in so torej bistvene za našo identiteto. Brez identitete je človek razklana osebnost, zato brez nje ni nihče, kdor je zrela osebnost. Gre samo za to, ali bomo ohranili identiteto, ki nam je bila položena v zibelko, ali pa se bomo prelevili v nekaj drugega, pravzaprav v ponaredek nekoga drugega, ki pa bo vedno ostal samo – ponaredek.«

POSTNA POSTAVA

Strogi post je na pepelnično sredo (26. 2.) in na veliki petek (10. 4.). To pomeni, da se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

NAPOVEDUJEMO

Þ         Slavljenje ob sodobni krščanski glasbi z nagovorom in adoracijo bo v petek, 6. 3. ob 19.00 v Domu srečanj na Gomilskem. Med nami bo Tadej Vindiš iz skupine Svetnik! Mladim in mladim po srcu bo všeč!

Þ         Dekanijska Karitas Petrovče vabi v ponedeljek, 2. marca, ob 19.30 na 24. tradicionalni dobrodelni koncert “Z roko v roki”, ki bo v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu. Vstopnice: v zakristiji, župnišču, na TIC-u Žalec, eno uro pred koncertom.

NEDELJA – 23. 02.

7. nedelja med letom

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Marijo Semprimožnik

PONEDELJEK – 24. 02.

sv. Matija

17.30 za razumevanje v družini
TOREK – 25. 02.

sv.Valburga

17.30 za † Marjana Šmigla (osm.)
SREDA – 26. 02.

Pepelnica, strogi post

17.30 za † Mežnarjeve

med mašo pepeljenje

ČETRTEK – 27. 02.

sv. Julijan in Eunus

17.30 za † Matildo Jilg, roj. Brinovec, (obl.) in + Iva Jilga

za † Madgo (Marijo) Mahor

PETEK – 28. 02.

sv. Ožbolt

17.30 križev pot (vodi ŽPS)

za † Brankota Košenina

SOBOTA – 29. 02.

sv. Hilarij

17.30 za † Marijo Laznik, vse Laznikove in Mojco Rojnik
NEDELJA – 1. 3.

1. postna nedelja

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu za † Franca Kneza

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši:  Anja Rožič Plazovnik, Magda Šalamon
                              pri 2. sv. maši: Karmen Posedel Golob, Simeona Rakun

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava

Dežurni ministranti: Rok in Zala Rojnik

S pepelnico začenjamo postni čas. Vabljeni h križevemu potu ob petkih zvečer. Naj bo ta čas zaznamovan z več molitve, odpovedi in dobrih del.

V februarju smo se na domačem pokopališču poslovili od Marjana Šmigla.  Gospod naj mu da večni mir pri sebi!

VEČER Z EKSORCISTOM

V sredo 26. 02. ob 18.30 bo versko srečanje za odrasle. Med nami bo
eksorcist (izganjalec hudih duhov) Marjan Veternik,

župnik v Žičah. Predavanje v Domu srečanj bo obogateno z njegovimi večletnimi izkušnjami. Opozarja nas, da je zlo med nami, v nas in ni vseeno, kako živimo, kaj verujemo, saj smo nenehno v duhovnem boju.