Oznanila – 3. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA  
Nato je zvitek zvil, ga vrnil služabniku in sédel. Oči vseh v shodnici so bile uprte vanj. In začel jim je govoriti: »Danes se je to Pismo izpolnilo tako, kakor ste slišali.« (Lk 1,8–10)

BESEDA O BESEDI

POSTAVA PO MERI SRCA Lk 1,1–4 ;4,14–21

Pred kar nekaj leti je p. Miha Žužek ob odlomku Nehemijeve knjige, ki smo ga slišali kot prvo berilo, pogumno dejal: »Tudi mi živimo v težkih časih. Smo sicer še na svoji zemlji in v svoji deželi, toda duhovno izgnanstvo je vedno ostrejše. Podira se svet vrednot. Še pred nekaj desetletji se je vsaj na splošno vedelo, kaj je prav in kaj ni, kaj se mora in kaj se ne sme. Danes si komaj kdo še upa povedati, kaj se mu zdi prav in kaj narobe. (V teh časih se to kaže tudi v boju zoper corona virus. S. Č.) Vsekakor pa je odgovor na to, kaj je prav in kaj narobe, odvisen od tega, kam hočemo priti. Kar nas vodi k cilju, je prav. Cilj daje smisel življenju. Cilj in smisel – to je vrhovna vrednota, ob kateri se merijo vse druge.«
Stari katekizem z vprašanji in odgovori je mnogim rodovom Slovencev v dobi pred »ideološko sužnostjo« posredoval versko znanje. V njem takoj na začetku naletimo na vprašanje »Čemu smo na svetu?«, ki mu sledi odgovor: »Na svetu smo zato, da bi živeli po Božji volji in se zveličali.« Preroki vabljivega, toda varljivega humanizma, so že pred veki začeli oznanjati, v našem času pa že na vse grlo razglašajo: »Na svetu smo zato, da sami sebe uresničimo in se otresemo vsakega gospodovanja nad seboj. Le tako bomo ustvarili raj na zelji. Ne potrebujemo nobenega Boga, ki je človekov tekmec in duši njegovo svobodo!« Ti samozvani preroki so bili že večkrat postavljeni na laž, a žal jim kljub temu še vedno mnogi verjamejo.
Veliko bolj po meri resničnega človeka, ustvarjenega po Božji podobi, a zaradi greha, usodno ranjenega, je beseda večno zanesljivega Preroka: »Gospodov duh je nad menoj … Poslal me je, da oznanim blagovest ubogim, da naznanim jetnikom oproščenje in slepim pogled, da izpustim zatirane v prostost in oznanim leto Božjega usmiljenja.«
Te besede so prepričljive predvsem zato, ker ne visijo v zraku, ampak na križu, oltarju ljubezni do konca, drevesu življenja in večnega upanja. (po: S. Čuk, Misli srca)

3. nedelja med letom— nedelja Svetega pisma

Dobri Bog, danes, ko obhajamo nedeljo Božje besede, bi se ti radi zahvalili za vse, ki so jo zapisali v knjigo vseh knjig, pa tudi za vse, ki jo še danes širijo med nas.
Naj moč Svetega Duha, ki deluje po njej, v naša življenja prinaša upanje in zaupanje. Naj bomo tudi mi dejavni pričevalci te Besede v našem vsakdanu. Naj jo vsakdo, ki se srečuje z nami, v naših dejanjih in načinu življenja prepozna.
Vzpodbujaj mlade, da začutijo moč, ki se skriva v Svetem pismu. V družinah pa ob svoji živi Besedi zberi člane, kakor so se v tvojih časih zbirali pismouki v shodnici. Naj bo Sveto pismo knjiga, iz katere bomo sleherni dan črpali moč in vzpodbude, da postajamo vse bolj tvoji. Amen. (AK)

Evangelist Luka – drugačen pristop, kot je bilo običajno

Luka je edini evangelist, ki govori o samem sebi. V svojem predgovoru nastopa kot pisec zgodovine, ki se skrbno ukvarja z vsemi izročili in bi rad od začetka pa naprej vse natanko popisal. Predgovor je podoben predgovorom helenističnih pisateljev. Luka ima močno ambicijo, da bi napisal uspešnico. Njegova knjiga naj pride na knjižni trg. Zato jo posveča neki vzvišeni in premožni osebnosti, »zelo spoštovanemu Teófilu«. Ta naj kot založnik skrbi za objavo in razširitev.
Luka je razložil Jezusovo zgodovino kot zgodovino odrešenja in ozdravljenja človeka. V Jezusovi zgodovini se Bog razodeva kot rešujoči Bog. Kar se je zgodilo takrat, je naš svet odločilno spremenilo. Če se mi spoprimemo z Jezusovo zgodovino, bo ta spremenila tudi nas.
Luka hoče kot pisatelj nuditi svoj lastni prispevek, da bi Jezusa človeka naredil razumljivejšega: »Ker so že mnogi poskušali urediti poročilo o dogodkih, ki so se dopolnili med nami, kakor so nam jih izročili tisti, ki so bili od začetka očividci in služabniki besede, sem sklenil tudi jaz, ko sem od začetka vse natančno poizvedel, tebi, spoštovani Teófil, to po vrsti popisati, da spoznaš zanesljivost naukov, v katerih si bil poučen« (Lk 1,1–4). S svojim tankočutnim pripovedovanjem Jezusovih dejanj pridobi bralca. Njegova knjiga je kakor reklamna brošura za Jezusa in njegovo sporočilo. Pri tem se ne omejuje na Jezusovo življenje, temveč vključuje tudi učinek Jezusovega delovanja v zgodovini Cerkve. (po: A. Grün, Jezus – podoba človeka)

Naslovljeno na vas

Teden molitve za edinost kristjanov—od 18. do 25. januarja
Od 18. do 25. januarja 2022 bo pod geslom »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit« (Mt 2,2) potekal teden molitve za edinost kristjanov. Sklenili ga bomo v torek, na praznik spreobrnjenja apostola Pavla. Ne slučajno. Opozarja nas, da tudi edinosti ne bo brez našega spreobrnjenja.

Vseslovenski Svetopisemski maraton— se začne v soboto pred nedeljo Božje besede—22. jan. Nadaljuje pa se še v tem tednu.

Maraton

Pri nas je bil Mini Svetopisemski maraton v soboto, 22.1. od 12. ure dalje. Hvala vsem, ki ste sodelovali. Nismo pa uspeli ustvariti nepretrgane verige branja kot v normalnih letih, ko je bilo »v živo« v cerkvi.

Prošnja za darove za zvonove še ni preteklost, tudi ne zgolj sedanjost, ampak zagotovo še nekaj prihodnost v 2022 letu. Hvala vnaprej.
Posnetek celotne slovesnosti posvetitve naših zvonov si lahko ogledate na internetu (na Yotubu), če kliknete google in napišete: slovesnost posvetitve zvonov na Gomilskem.

Poslovili smo se: v soboto 15. januarja s sveto mašo in pogrebnim obredom na Gomilskem od +Ane Slakan z Gomilskega. Po težki bolezni se je njeno življenje izteklo v 93. letu. Naj živi polnost življenja v nebesih.

Januar—mesec verskega tiska in pomen verski tiska
Letne naročnine za letos (možno je poravnati v dveh obrokih na pol leta): tednik Družina 130,00 eur do 31.1., mesečna revija Ognjišče 35,00 eur, dvomesečniki Prijatelj 13,80 eur, Misijonska obzorja 9,00 eur in Božje okolje 29,70 eur, letna Mohorjeva zbirka 51,00 eur, Magnifikat 59,40 eur, … Na voljo je še marsikaj—informacije lahko dobite.

Sodelovanje pri bogoslužju: Še vedno je treba upoštevati navodila za preprečevanje širjenja covid –19.—razkuževanje rok, maske ali razdalja/razen za člane gospodinjstva ali razreda. Potrebno je imeti potrdilo PCT, tudi otroke, ki so dopolnili 12 let starosti.

Povej mi, kaj bereš in povedal ti bom kdo si.

MAŠNI NAMENI

NED – 23.1.
3. nedelja med letom
Nedelja Božje besede
Zaroka Marije in Jožefa
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Matjaža Tiselja —oblet.

PON – 24.1.
Frančišek Saleški, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Roziko -oblet. in Roziko Keblič

TOR – 25.1.
Spreobrnitev apostola Pavla
17.00 ne bo sv. maše

SRE – 26.1.
Timotej in Tit, škofa
17.00 za +Ano Slakan

ČET – 27.1.
Angela Merici, ustanoviteljica uršulink
17.00 ne bo sv. maše

PET – 28.1.
Tomaž Akvinski, duhovnik, cerkveni učitelj
17.00 za +Silvota in Majdo Lenko

SOB – 29.1.
Valerij, škof
17.00 za +Andreja in Amalijo Urankar

NED – 30.1.
4. nedelja med letom
Martina, mučenka
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Jožeta Raka in vse Luskarjeve

V tem tednu: ta teden ne bo vsak dan sv. maše, zato bodo nekateri mašni nameni preloženi v prihodnji teden. Prosim za razumevanje.
Župnik bo ta teden dosegljiv samo na telefonu ali internetu.

Dežurni ministranti: David Zupančič
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Mojca Strožer; II. Tilen Natek, Brigita Stvarnik Novak
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl