Oznanila – 14. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA
Tisti čas je Gospod določil še drugih dvainsedemdeset in jih poslal pred seboj po dva in dva v vsako mesto inkraj, kamor je sam nameraval. Rekel jim je: »Žetev je obilna, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev. Pojdite! Pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove. Ne nosíte s seboj ne denarnice ne torbe ne sandal in spotoma nikogar ne pozdravljajte! V katero koli hišo pridete, recíte najprej: »Mir tej hiši!« (Lk 10,1–5)

BESEDA O BESEDI

JEZUS POŠILJA TUDI VSAKEGA IZMED NAS Lk 10,1–12.17–20

Najprej mi je v današnjem evangeliju padlo v oči število 72. Zakaj ravno 72? V tistem času je to bilo število narodov, ki so jih Judje poznali na zemlji.  Od vsega začetka je evangelij odprt za vse ljudi. Nihče ni izključen ali pozabljen.
Jezus s pogledom, ki zajame ves svet, vzklikne: »Žetev je velika, delavcev pa malo.« Gre na eni strani za velika pričakovanja in na drugi je malo število učencev. Ne gre samo za veliko nasprotje v številkah. Problem ni samo v številkah, Jezus vidi problem v kvaliteti. – Danes se soočamo z istim problemom. Malo je oznanjevalcev, vedno več občestev tako ostaja brez pastirja. To, kar nas preveva s skrbjo, je dejstvo, da se še med temi eni preveč posvečajo sebi, svojim problemom, obdelujejo svoj mali vrtiček, ali so utrujeni, naveličani, ko ne vidijo rezultatov svojega dela …
Evangelij nam kaže pot. Ob tej veliki žetvi Jezus pošilja učence po dva in dva. Logično bi bilo poslati samo enega, da bi »pokrili« več krajev. A se vendarle odloči za dva, da bi v medsebojnem sodelovanju in odprtosti  bili znamenje ljubezni, znamenje tega, kar  oznanjujejo. Pošilja jih kot »jagnjeta med volkove«. Dejstvo je, da tako grozni ljudje vendarle niso bili. S tem Gospod nakaže, da bo stil krščanskega oznanjevanja razviden v blagosti, nenasilju … Kljubovati bo potrebno pritisku okolja. Ravno v tem je moč učencev, kot pravi sv. Janez Zlatousti: »Dokler smo jagnjeta, zmagujemo. Če postanemo volkovi, izgubljamo, kajti v tem primeru izgubimo pomoč Pastirja, ki pase jagnjeta in ne volkove!« – Ko stopajo v hiše, naj govorijo: »Mir v tej hiši!« Zakaj tak pozdrav? Je mar povsod vladal prepir ali nasilje in vojna? Ne, gotovo da ne. A Jezus vidi v ljudeh mnogo nemira, nestrpnosti, strahov in ranjenosti. Njegovi učenci naj prinašajo mir, ki ga svet ne more dati, more pa ga dati zaupanje v Božje usmiljenje in Božjo dobroto.
Če je prva naloga prinašanje miru, potem je druga ozdravljanje bolnih, tretja pa oznanjevanje. In ta priporočila, ki jih Jezus daje učencem, niso namenjena samo izbranim, marveč vsem kristjanom, vsem, ki smo ga v veri sprejeli za svojo pot. (po: E. Mozetič)

14. nedelja med letom, sv. Tomaž, apostol

3. julij: SVETI TOMAŽ, apostol
Vsemogočni Bog, veseli obhajamo praznik svetega apostola Tomaža, ki je izpovedal vero v tvojega Sina Jezusa Kristusa. Na njegovo priprošnjo nas vodi iz dvomov k trdni veri, da bomo tudi mi priznavali Jezusa za našega Gospoda, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj. Amen.

Dobri Bog, da tudi vsi mi z apostolom Tomažem izpovedujemo, da je Jezusu naš Gospod in naš Bog. Naj to oznanjajo tudi vsa naša dela in vse naše življenje, ko stopamo na pot med ljudi. V svet smo namreč poslani, da bi med volkovi sodobnega časa po nas ljudje spoznavali resnični mir, ki prihaja od tebe. Naj nas pri bistvu našega poslanstva in življenja ne ovirajo denarnice, draga obutev ali obleka, prestižno vozilo ali najnovejši mobilni telefon. Osredotočimo se na to, kar je namen naše poti: Jezus Kristus in njegova ljubezen, ki nam jo je izkazal, mi pa smo jo dolžni s svojim zgledom in dobrimi deli podeliti naprej.

ZLATA MAŠA DUHOVNIKA G. ALOJZA PIRNATA
To prvo julijsko nedeljo obhaja zlatomašno slavje g. Alojz Pirnat, duhovnik pri S. Juriju ob Taboru. Že osmo leto velikodušno opravlja dušnopastirsko službo v šentjurskem občestvu, ko je prej že dobrih štirideset let služil Cerkvi v različnih odgovornih službeh. Rad sodeluje tudi v gomilski župniji: mašuje, nas nagovori z lepimi pridigami, spoveduje, po potrebi nadomešča, … Zato je prav, da z njim praznujemo in se veselimo njegovega jubileja tudi gomilski župljani. Številni tudi z udeležbo pri bogoslužju na ta osebni praznik v šentjurski cerkvi, ki je kot nalašč za to slovesnost prenovljena tudi na zunaj.
Iskrene čestitke zlatomašniku Alojzu v imenu vse gomilske župnije. Bog mu daj še potrebnega zdravja, ohranja njegovo dobro voljo in pripravljenost za vse dobro. Naj bomo po njem deležni še obilo Božjih darov, njemu pa v tem obilo notranjega zadovoljstva in miru!

Naslovljeno na vas

Poročila sta se
V soboto 25. junija stasta v župnijski cerkvi na Gomilskem sklenila zakonsko zvezo in jo posvetila z zakramentom ženin Dejan Kralj in nevesta Saša Aleksandra Svetko, bivajoča v Šentrupertu, v naši župniji.
Novoporočencema čestitamo in želimo obilo blagoslova na skupni poti!

ORATORIJ 2022 PRI NAS
Dragi otroci in starši! Letošnji oratorij na Gomilskem bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Torej nas do začetka oratorija loči le še ta teden. Oratorijski program se bo začel s ponedeljkom. Lepo in prav bi bilo, da bi bila prihodnja nedelja za udeležence oratorija dan duhovne priprave na oratorij, vključno s sodelovanjem pri nedeljski sv. maši. Marsikje imajo na oratoriju nekajkrat sv. mašo ali celo vsak dan, pri nas pa največkrat samo na zaključku. Če pa jo bomo imeli tudi pred začetkom, bomo pa še globlje doživeli te prijetne in koristne počitniške dni. Lepo vabljeni vsi.
Naše občestvo in vsak njen član pa naj oratorij podpre z lepo mislijo, molitvijo in tudi materialno podporo. To kar je dobro za otroke in mlade naj nam bo vsem pomembno!

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Na seji Župnijskega sveta je bilo dogovorjeno, da bo letos župnijsko romanje že zadnjo julijsko soboto —30.7.2022. Predlog romarske poti je: Šentilj v Slovenskih goricah (nova poslikava stropa župnijske cerkve), romarska cerkev Marija Snežna /Zgornja Velka, Apače, … zaobšli bomo prometno gnečo, občudovali lepo vinorodno pokrajino in našli »mirne oaze, za duhovno osvežitev. Rok prijave je do petka 22. julija. Povejte, prosim, še drugim. Odločite se in prijavite župniku, čim prej. /tel. 041 673 716.

MAŠNI NAMENI

NED – 3.7.
14. ned. med letom
Tomaž, apostol
7.00 češčenje
7.30 za +Ivana Štuseja /za vse župljane bo v Juriju
9.00 zlata maša g. Alojza Pirnata (sv. Jurij Tabor)
11.30 v dober namen

PON – 4.7.
Urh (Uroš), škof
19.00 za +Ivano in Jakoba Drev oblet.

TOR – 5.7.
Ciril in Metod, slovan. ap., sozavetnika Evrope
19.00 za +Ivana Tekavca –oblet in starše Korošec ter sorod.

SRE – 6.7.
Marija Goretti, mučenka
19.00 za +Laznikove in Rojnikove

ČET – 7.7.
Vilibald, škof
19.00 za +Novak in Teršek (v Šentrupertu)

PET – 8.7.
Kilijan, škof , mučenec
19.00 +za zdravje (Š.)

SOB – 9.7.
Avguštin Zhao Rong, in drugi kitajski mučenci
19.00 za +Elizabeto Obreza

NED – 10.7.
15. ned. med letom
Amalija (Alma), redovnica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 zlata maša župnika Martina
ponovitev zl. m. g Alojza Pirnata
Bogu v zahvalo in blagor dobrotnikov
za +starše in sorodnike, za nove duhovne poklice, za blagoslov oratorija
Z jubilantoma bosta somaševala g. Viki Košec in g. Matic Lesjak

V tem tednu:
Vabljeni na zlato mašo in k druženju po maši.

Dežurni ministranti: Jaša in Ana Vita Cvenk
Bralci v nedeljo: I. kateri bodo pri tej sv. maši; II. animatorja
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas