Oznanila – 15. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tisti čas je vstalneki učitelj postave,ki je takole skušal Jezusa: »Učenik, kaj naj storim, da dosežem večno življenje?« On pa mu je rekel: »Kaj je pisano v postavi? Kako bereš?« Ta je odgovoril: »Ljubi Gospoda svojega Boga, z vsem srcem in vso dušo, in vso močjo in vsem mišljenjem, in svojega bližnjega kakor sam sebe.« –»Prav si odgovoril,« mu je rekel: »to izvršuj in boš živel.« (Lk 10,25–28)

BESEDA O BESEDI

TO IZVRŠUJ IN BOŠ ŽIVEL Lk 10,25–37

Kdo je moj bližnji? Temeljno vprašanje naše vere in naših odnosov! Pa res poznamo odgovor? Učitelj postave je Jezusa skušal, a se Jezus ni dal. Povedal mu je zgodbo in vprašanje zapleteno vrnil: Kdo je bil bližnji nekemu človeku, ki je šel iz Jeruzalema v Jeriho in je padel med razbojnike? Jezus sprašuje: Kaj se ti zdi, kateri od teh treh je bil bližnji tistemu, ki je padel med razbojnike? Učitelj je razumel: »Tisti, ki mu je izkazal usmiljenje.« In Jezus mu je rekel: »Pojdi in ti delaj prav tako!
Zdi se, da odgovora ne moremo razumeti, če se ob njem temeljito ne ustavimo. Navajeni smo odgovorov iz veroučnih klopi: Naš bližnji je vsak človek. A Jezus nakaže, da je bil v priliki o usmiljenem Samarijanu od treh mimoidočih bližnji le Samarijan. In če nam Jezus pravi, naj bomo tudi mi podobni Samarijanu, se moramo vprašati naprej: Kaj je oviralo duhovnika in levita, da nista postala bližnja pretepenemu in kaj je pomagalo Samarijanu, da je postal bližnji? Najbrž lahko sklepamo takole: Duhovnik in levit sta imela pomembni službi, bila sta pomembna in to je zameglilo njun pogled. V pretepenem nista mogla videti bližnjega in zato tudi sama nista postala bližnja njemu. Samarijan pa je bil preziran, manjvreden od Judov in je najbrž v drugem srečal podobnega reveža, kot je on sam. V drugem je videl sočloveka, prepoznal je bližnjega in mu postal bližnji.
In kako priti do uresničitve Jezusovega povabila Pojdi in tudi ti tako delaj? Najprej moramo priti do spoznanja, da je moj bližnji vsakdo. Kdo bo moj bližnji in komu bom bližnji, je stvar moje odločitve! Pot do tega spoznanja je spoznanje naše revščine – ali pa še bolje, Jezusovo učlovečenje. Po Jezusu postajamo med seboj bratje in sestre. On kaže na nebeškega Očeta in nam s tem daje razumeti, da smo med seboj vsi enakovredni in vsi ljubljeni Božji otroci. To ne sme biti le naučena trditev, ne more biti le fraza, ki jo ponavljamo v pridigah, to mora biti temelj naše vere. To je temelj naših odnosov! (po: E. Mozetič)

15. nedelja med letom – zahvala ob duhovniških jubilejih

Ko pa je neki popoten Samarijan prišel do njega in ga videl,
se mu je v srce zasmilil. (Lk 10,33)

Prvi korak, da postanemo bližnji, je, da živimo z odprtimi očmi za druge.
Kdor ima zaprte oči v skrbi samo zase, v sanjarjenju, ki zraste v njegovi fantaziji, ali v sanjah, ki jih vzbudi npr. televizija; kdor jih ima prilepljene na svoje ambicije in načrte; kdor ne vidi »prave« resničnosti, ker si je nataknil plašnice ideologij in modnih smernic; kdor si pusti napolniti oči s pretirano predanostjo skrbi za telo, športu, glasbi, ne more niti začeti poti, ki naj bi jo prehodil, da bi »postal bližnji«.
Ker ne vidi tistega, ki živi ali se pojavi pred njim.
Samo kdor »vidi«, se lahko odloča, ali naj stopi na drugo stran ceste ali naj gre dalje ali naj ima sočutje.
Sočutje, ki pa ni jokava in neučinkovita sentimentalnost iz televizijskih nadaljevank, niti zgolj površinski »Revež, kako se mi smili!« Sočutje je popolno poistovetenje s stanjem drugega, sodoživljanje, ob katerem vztrepeta človekova notranjost.
Gospod, Jezus, ti želiš, da na takšen način postanem bližnji vsem, prijateljem in sovražnikom, »lepim in grdim«.
Gospod Jezus, oprosti mi! Mogoče še nisem postal bližnji nikomur.
Daj mi moči, da se vsak dan znova trudim, da postanem bližnji drugemu; da bom lahko uresničil svoje poslanstvo; da bom oznanjal tvojo ljubezen. (po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

Slovesnost duhovniških jubilejev v naši župnijski cerkvi

To nedeljo obhajamo svoje jubileje trije duhovniki: g. Alojz Pirnat je že preteklo nedeljo slovesno obhajal svojo zlato mašo v župnijski cerkvi pri Sv. Juriju ob Taboru, pa ima danes ponovitev zlate maše pri nas – prav je in spodobi se, da je tako. Župnik Martin, ki sem predokus zlate maše doživel že preteklo nedeljo s sobratom Alojzem, pa danes obhajam »original«. Veselimo pa se tudi z g. Vikijem Košcem, ki slavi pomenljivo obletnico — 15-let let mašništva. Voščimo mu tudi za »srečanje z Abrahamom, ki ga je doživel v maju. Namen tega praznovanja ni poveličevanje kogarkoli, ampak zahvaljevanje Bogu in vam, dobrim ljudem!

Naslovljeno na vas

TA TEDEN (od 11. do 17. julija) SE PRI NAS DOGAJA ORATORIJ

Ta teden je je v naši župniji osrednje dogajanje počitniški oratorij za otroke. V njem bo sodelovalo 35 animatorjev in 120 otrok (več jih ni bilo možno sprejeti). Gotovo bo to veselo, zanimivo in koristno dogajanje.
Letošnja tematika bo posvečena življenju in delu sv. Ignacija Lojolskega. Oratorij povezuje glavni junak, ki se v obliki zgodbe s pomočjo animatorjev predstavi otrokom. »Pri Ignaciju Lojolskemu me nagovarja njegova neustrašnost, gorečnost in razločevanje,«  je povedal mladinski delavec pri Oratoriju Slovenija. Geslo je: »Za Božjo slavo!«

Naše občestvo in vsak njen član pa naj oratorij podpre z lepo mislijo, molitvijo in po možnosti tudi materialno podporo. To kar je dobro za otroke in mlade naj nam bo vsem pomembno!
V nedeljo bo pri zaključni sv. maši ob 10.00 uri darovanje za animatorje.
Hvala, v imenu animatorjev!

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Na seji Župnijskega sveta je bilo dogovorjeno, da bo letos župnijsko romanje že zadnjo julijsko soboto —30.7.2022. Predlog romarske poti je: Šentilj v Slovenskih goricah (nova poslikava stropa župnijske cerkve), romarska cerkev Marija Snežna (Zgornja Velka), Apače, … zaobšli bomo prometno gnečo, občudovali lepo vinorodno pokrajino in našli »mirne oaze, za duhovno osvežitev«. Rok prijave je do petka 22. julija.
Povejte, prosim, še drugim. Odločite se in prijavite župniku, čim prej. (tel. 041 673 716)

Marija slavi Boga:
»Moja duša poveličuje Gospoda, moje srce se raduje v Bogu, mojem Rešitelju. Velike stvari mi je storil Vsemogočni, njegovo ime je sveto.«

MAŠNI NAMENI

NED – 10.7.
15. ned. med letom
Amalija (Alma), redov.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 zlata maša župnika Martina
ponovitev zl. m. g Alojza Pirnata
15 let mašništva g. Vikija Košca
Bogu v zahvalo in blagor dobrotnikov
za +starše in sorodnike, za nove duhovne poklice, za blagoslov oratorija
z jubilanti bo somaševal g. Matic Lesjak

PON – 11.7.
Urh (Uroš), škof
19.00 za +Ingrid Krumpak in njene

TOR – 12.7.
Mohor, škof in Fortunat, diakon, mučenca
19.00 za +Marijo Orožim in vse Mlinarjeve

SRE – 13.7.
Henrik II. (Hinko), cesar
19.00 za +Radota in Anico Drev, vse njune

ČET – 14.7.
Kamil, duhovnik, red. u.
19.00 za +Terezijo Žnidar (v Šentrupertu)

PET – 15.7.
Bonaventura, šk., c. uč.
19.00 za +Jožefa– oblet. in Frančiško Rožič

SOB – 16.7.
Karmelska Mati Božja
19.00 za zdravja Žana

NED – 17.7.
16. ned. med letom
Aleš, spokornik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ Ivana Rančigaja in njegove
Sklep oratorija

V tem tednu: počitniški oratorij. V nedeljo pa vabljeni v čim večjem številu na sklep oratorija. Veselimo z mladimi kristjani!

Dežurni ministranti: Jaša in Ana Vita Cvenk
Bralci v nedeljo: I. kateri bodo pri tej sv. maši; II. animatorja
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž