Oznanila – 30. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Cestninar pa je stal daleč proč in še oči ni hotel vzdigniti proti nebu, ampak se je tolkel po prsih in govoril: ›Bog, bodi milostljiv meni grešniku!‹  Povem vam, ta je šel opravičen domov, oni pa ne; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.« (Lk 18,13–14)

BESEDA O BESEDI

KOMU SEM PODOBEN? Lk 19,1–10

»Samoprevara je v nekem pogledu večje zlo kot greh. Spreobrnitev lahko zabriše greh, ovira temu pa je zaslepljenost. Pravega farizeja ne poboljšaš.« Tako je o »svetem možu« iz današnjega evangelija zapisal nemški bogoslovni profesor Janez Krstnik Hirscher. Drugo ime za farizeja je hinavec, licemerec, svetohlinec, človek z dvema obrazoma. Eden – brez gube in madeža – je za javnost, drugi, ki ga skrbno skriva, pa je njegov pravi obraz. Tega gotovo pozna Bog, najbrž pa tudi tisti, ki živijo ob njem.
V današnjem evangeliju si nasproti stojita dva moža – farizej in cestninar – ki sta prišla molit v jeruzalemski tempelj. Prvi je pripadnik stranke najbolj pravovernih Judov, ki so do potankosti poznali vsa določila Mojzesove postave in jih tudi izpolnjevali. Cestninar pa je eden nižjih davčnih uradnikov, ki so na mitnicah pobirali pristojbine za ceste in mostove. Pri ljudeh so bili osovraženi, ker so bili v službi rimskih okupatorjev, pa tudi zato, ker so pogosto bili sleparji. Za farizeje so bili cestninarji najslabši med ljudstvom – drhaljo.
Farizej se ima za svetega in na to svojo svetost je silno ponosen. Pred Bogom se širokousti s svojimi dobrimi deli. V besedah še nekako priznava, da ni dober sam od sebe, zato pravi: »Bog, zahvalim te.« Vendar pa svoje zasluge razklada pred Bogom kot kramar svoje blago. Boga nič ne prosi, kakor da ničesar ne potrebuje. Povsem drugače se obnaša cestninar. V svoji kratki molitvi se sklicuje na Božje usmiljenje. Išče odpuščanje grehov pri Bogu, ker ve, da bo obogatel, če bo s kesanjem in z iskreno ponižnostjo izpraznil svoje srce. Potem bo v njem spet prostor za Boga in za ljudi.
»Dva človeka sta se vračala iz templja: farizej in cestninar,« razmišlja ob evangeliju pater Lojze Bratina. »Farizej se je vračal takšen, kakršen je prišel. Drugače pa cestninar: prišel je slaboten, vrača se okrepljen; prišel je ubog, vrača se obdarjen; prišel je duševno omajan, vrača se ozdravljen.« Bistveno vprašanje pri tem pa je: kakšen se danes vračam jaz iz našega templja, iz naše cerkve. (po: S. Čuk, Misli srca)

30. nedelja med letom — misijonska nedelja

Danes je misijonska nedelja. Povabljeni smo k premišljevanju o poslanstvu v osrčju krščanske vere. Cerkev je namreč misijonska po naravi; če to ne bi bila, ne bi bila več Kristusova Cerkev, ampak eno izmed združenj, ki bi kaj kmalu iztrošilo svoj smisel in izginilo.
Svet najbolj potrebuje evangelij Jezusa Kristusa.
Po Cerkvi nadaljuje svoje poslanstvo usmiljenega Samarijana in zdravi krvaveče rane človeštva; nadaljuje poslanstvo Dobrega pastirja in neprestano išče izgubljene na krivih in brezciljnih poteh. Hvala Bogu ne manjka pomenljivih izkušenj, ki pričujejo o moči preobrazbe evangelija. Lahko pomislimo na mnoga pričevanja o tem, kako evangelij pomaga premagovati zapiranje, spopade in rasizem ter spodbuja spravo, bratstvo in deljenje dobrin.
Misijon Cerkvi govori, da ni sama sebi namen, temveč orodje in posrednica kraljestva. Povabljeni smo k veselemu oznanjevanju v Cerkvi. Ne imejmo pred seboj strahu, ampak veselje, ki ga daje mirna vest in navdušenje nad Kristusom. Naredimo tisto, kar nam vest naroča. Bodimo zvesti Bogu, čeprav ne moremo storiti veliko. Vsak droben korak šteje, naj bo le narejen vedno v pravi smeri.
Kako preprosto lahko razumemo, kaj je naša naloga, da bomo resnični misijonarji. Bodimo kakor otroci. Odpovejmo se svojim predstavam in samovolji ter sprejmimo Njegovo voljo za življenjsko vodilo. Brez dvoma nas bo ta vodila v ljubečo skrb za bližnjega, še posebej za najbolj trpečega. Ne zadošča, da živimo za drugega, zanj moramo tudi umreti, še več, ne herojske smrti, ampak v preziru in zasmehovanju, ker se borimo za Božjo ljubezen, za Njegovo resnico … Tu se začne naše misijonsko delo. Naj traja vse življenje, ne le na misijonsko nedeljo. Po: E. Mozetič

Osrednje slovensko praznovanje misijonske nedelje bo danes potekalo v Župniji Rogaška Slatina. Ob 15.00 bo molitvena ura s pričevanjem slovenskih misijonarjev, ki so trenutno v domovini. Ob 16.00 bo slovesna sveta maša, pri kateri bosta prepevala otroški in mešani pevski zbor iz domače župnije. Somaševanje duhovnikov bo vodil celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. 

Naslovljeno na vas

ZAKLJUČIL SE JE MANDAT DOSEDANJEGA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA
Dosedanji ŽPS zaključuje svoj mandat. V normalnih okoliščinah bi se naj to zgodilo že pred dvema letoma. Ker pa so zaradi zdravstvenih razmer vse stvari zastale in drugih okoliščin je bilo izbiranje članov novega sestava ŽPS v naši škofiji šele preteklo nedeljo. Tako je dosedanji ŽPS deloval sedem let in pol. V celoti je ta ekipa delovala zelo zavzeto, požrtvovalno in tudi lahko rečemo uspešno, za kar jim gre priznanje in naša hvaležnost.
Dobri Bog naj vsem obilno povrne! V podaljšku so nekateri omagovali – Bog pa ve – kakšne so bile ovire.
Je pa bil ta mandat poseben ne le po trajanju, ampak tudi po dogajanju. Dva člana sta se iz župnije odselila, kar trije pa so o bili poklicani v večnost— ga. Anica Drev, ga. Marija Sovinc ter g. Karol Semprimožnik. Naj pokojne člane Bog, ki dobro plačuje, bogato nagradi v nebesih.

OBLIKOVAN JE ŽUPNIJSKI PASTORALNI SVET 2022 do 2026
Hvala vsem, ki ste molili za modro izbiro članov ŽPS in ste potem tudi sodelovali pri izbiri članov novega ŽPS.
Člani novega ŽPS – izbrani, člani po službi, zastopniki župnijskih skupin – so: Basle Matic, Beloglavc Filip, Brdnik Simon, Cirar Martin, Jelen Majda, Jernejc Veternik Tanja, Krsnik Mira, Mahor Bogdan, Mahor Jani, Natek Robert, Novak Domen, Orožim Marija, Pencelj Sonja, Pintar Helena, Rakun Simeona, Rančigaj Marija, Rančigaj Marjana, Sirše Majda, Srebočan Ana, Stepišnik Sonja, Šlander Damjana, Štrajhar Miha, Vasle Marko, Zupančič Jasenka.
Članom novega ŽPS naše občestvo čestita in se jim zahvaljuje za pripravljenost sprejeti poslanstvo, ki zahteva čas in moči.
Želimo jim blagoslova pri pomembnem poslanstvu, spremljajmo jih z molitvijo in jim pomagajmo, saj smo molili za vse člane občestva, naj nas Bog spodbuja in podpira, »da jim bomo tudi vsi ostali župljani pri tem odgovornem delu, vsak po svojih močeh pomagali s svojimi darovi …«
V programu je še kratko skupno romanje članov obeh ŽPS.

MAŠNI NAMENI

NED – 23.10. misijonska
30. ned. med letom
Janez Kapistran, duhovnik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Ido Lazar (2 krsta)
Misijonska nabirka

PON – 24.10.
Anton Marija Claret, škof, redovni ustanov.
18.00 za zdravje v družini M.

TOR – 25.10.
Darija, mučenka
Dan suverenosti –d. p.
18.00 za +Vilkota Natek

SRE – 26.10.
Lucijan in Marcijan, mučenca
18.00 za +Matildo Brinovec

ČET – 27.10.
Sabina Avil., mučenka
17.00 za +Marijo oblet. in vse Petrovčeve (v Šentrupertu)

PET – 28.10.
Simon in Juda Tadej, apostola
18.00 za +Elizabeto Brišnik -30. dan

SOB – 29.10.
Mihael Rua, duhovnik, redovnik
18.00 za +Šramove in Koširjeve
Premaknemo uro na zimski čas

NED – 30.10. žegnanjska
31. ned. med letom
Marel, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Alfonza Tekavca –oblet.

V tem tednu:
Roditeljski sestanek za starše devetošolcev bo v četrtek ob (!) 18.00 (!) uri.

Seja ŽPS – ustanovna v novem sestavu bo v petek ob 19.00 uri. Če bo le mogoče, pridite zagotovo. Vsa srečanja so v Domu srečanj.

Mladinski —srečanje za dekleta in fante bo v soboto ob 19.00. Oživimo!

Dežurni ministranti: Zala in Karin Jelen
Bralci v ned.: I. Lucija Blatnik, Simon Brdnik; II. Marija Rančigaj, Marko Vasle
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.