Oznanila – 29. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

In Gospod je rekel: »Poslušajte, kaj pravi krivični sodnik! Pa Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu? Bo mar odlašal? Povem vam: Hitro jim bo pomagal do pravice. Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?« (Lk 18,7–8)

BESEDA O BESEDI

ZAOSTRENO VPRAŠANJE Lk 18,1–8

Današnji evangelij pred nas prinaša misel: »Če že brezvestni sodnik pomaga do pravice nepoznani vdovi, čeprav samo zato, da se reši njenega nadlegovanja – kako bo šele Bog pomagal svojim izvoljenim, ki v stiskah in nadlogah k njemu kličejo.«
Tu se naše misli ustavijo. Izkušnja ne samo da ne potrjuje Jezusove obljube, temveč jo – tako se vsaj zdi – krepko pobija. V Stari zavezi zasledimo nemalo primerov, ko nemočni in stiskani človek kliče k Bogu, naj se zbudi in mu pomaga, a se Bog ne zbudi in ne pomaga.
Koliko bolnih danes kliče k Bogu, da bi jih rešil dušnega in telesnega trpljenja. Koliko staršev kliče k Bogu, naj njihove otroke odvrne s krive poti. Koliko nas je, ki že leto in dan kličemo k Bogu, naj že vendar zaustavi morijo vojn. Koliko škofov, duhovnikov in redovnikov dan in noč kliče k Bogu, naj obudi nove duhovne poklice … A se Bog dela gluhega, naših klicev kakor da ne sliši. Pušča nas čakati in kdo ve, kako dolgo nas bo še puščal. Vprašanje je še bolj zaostreno, ko jezus obljublja, da Bog z uslišanjem ne bo odlašal, temveč bo hitro pomagal. Kje je ta »hitro«?
V veri in zaupanju tistih, ki vztrajno – noč in dan – prosijo. Tudi če s telesnimi očmi uslišanja ne vidijo, ga vidijo z očmi vere. Prepričani so, da Bog vse vidi in vse vodi, da je vse v načrtih njegove ljubezni, da jim z vsem, kar se dogaja, želi nekaj povedati, da bo na koncu vse obrnil v dobro.
Kaj pa, če te vere ne bi imeli? Znašli bi se v deželi nevere. V tej deželi ni nikogar, ki bi ljudi očetovsko ljubil, ki bi slišal njihove klice, videl njihovo stisko, v nadlogah pomagal, hudo obračal v dobro. V tej deželi vlada le hladna in brezosebna usoda, ki se z ljudmi poigrava brez smisla, brez cilja in brez srca. Zares, zaostreno vprašanje. (po: Beseda da Besedo)

29. nedelja med letom — dan izbire članov ŽPS

Žena v današnjem evangeliju stoji pred ogroženo krščansko skupnostjo, ki se zaman obrača na državno avtoriteto, kajti sodnik se Boga ne boji in se ne ozira na nobenega človeka. Ta žena pa je lahko razumljena tudi kot tip za posameznega človeka. Evangelist Luka opisuje osebni položaj ljudi, ki jih stiska sovražnik, ki jih drugi prizadevajo in se proti temu ne morejo braniti. Žena, ki je izgubila moža, je tako rekoč podoba slabotnih ljudi, ki so brez varstva prepuščeni čustvom okolja. Vse negativno iz njenega okolja vdira vanjo. Žena je od nekdaj tudi podoba za dušo, za notranje področje človeka, za dojemanja njegovega Božjega dostojanstva. Sovražniki predstavljajo življenjske vzorce, ki nam onemogočajo življenje, naše slabosti, ki nam povzročajo preglavice, in rane, ki nam jih je prizadejalo življenje. Sodnik, ki mu ni mar niti za Boga niti za ljudi, simbolizira nad-jaz, notranjo instanco, ki bi nas rada ponižala, ki se ne zanima za naš blagor. Njej gre le za norme in načela.
Navidezno nemočna žena se bori zase. Vedno znova gre k sodniku in ga poziva: »Pomagaj mi do pravice proti mojemu nasprotniku!« (Lk 18,3) Sodnik se pogovarja sam s seboj, kar je tipično stilno sredstvo grške komedije: »Čeprav se ne bojim Boga in se ne menim za človeka, bom tej vdovi vendarle pomagal do pravice, da me ne bo nenehno prihajala mučit. Sicer me bo na koncu še udarila v obraz.« (Lk 18,5) Prav s tem sodnikovim samogovorom Luka spodbudi bralca, da bi zaupal navidezno slabotnemu sredstvu molitve. Ta ima več moči kot vsi zunanji oblastniki. V molitvi pride človek do pravice. Človek ima pravico do življenja, pravico do pomoči, pravico do dostojanstva. V molitvi doživljamo, da ljudje nimajo moči nad nami. Kakor morilci ne morejo triumfirati nad Jezusom, ki moli na križu, tako tudi ti, ki nas stiskajo, nimajo nad nami nobene moči. Če vzamemo vdovo kot podobo za dušo, potem to pomeni: v molitvi doživljamo, da ima duša večjo pravico kot glasovi nadjaza, ki bi nas radi ponižali. V molitvi se duša razcvete. Tukaj dobi krila. Tukaj se dotaknemo svojega resničnega lastnega jaza, izvirne Božje podobe v nas. Božje podobe v nas svet ne more skaliti ali celo razdejati. (po: A. Grün, Jezus – Podoba človeka)

Izbiranje članov Župnijskega pastoralnega sveta
Hvala vsem, ki ste molili za modro izbiro članov ŽPS. Spremljajte z molitvijo izvoljene člane in izbrane po funkciji še naprej.

Naslovljeno na vas

Krščena je bila
15. oktobra je prejela zakrament sv. krsta Vela Mernik z Gomilskega 48 in bila s tem v polnosti vključena v naše župnijsko občestvo. Župljani se je veselimo in ji voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botru in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otroku dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

Misijonska nedelja
V nedeljo, 23. oktobra 2022, bomo obhajali misijonsko nedeljo – svetovni misijonski dan pod geslom »Vi boste moje priče« (Apd 1,8). 
Osrednje slovensko praznovanje misijonske nedelje bo letos potekalo v Župniji Rogaška Slatina. Ob 15.00 bo molitvena ura s pričevanjem slovenskih misijonarjev, ki so trenutno v domovini. Ob 16.00 bo slovesna sveta maša, pri kateri bosta prepevala otroški in mešani pevski zbor iz domače župnije. Somaševanje duhovnikov bo vodil celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. 
Na misijonsko nedeljo vsako leto poteka osrednja svetovna nabirka za misijone. Nabirka na misijonsko nedeljo se razdeli na svetovni ravni. Sredstva se vsako leto uporabijo za več tisoč misijonskih projektov po celem svetu. 

Peš romanje na Brezje—od 20. do 22.10.2022. Zberemo se pri župnijski cerkvi v četrtek ob 8.uri zjutraj.
Več informacij po telefonu 031 280 574.

MAŠNI NAMENI

NED – 16.10.
29. ned. med letom
Hedvika, kneginja, redovnica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Milko, Ivanko Grah, Naclnove
Izbiranje članov ŽPS

PON – 17.10.
Ignaij Antiohijski, škof, mučenec
18.00 za +Hedviko in Ivana Petek

TOR – 18.10.
Luka, evangelist
18.00 za +Julko in Alojza Slemenšek in Jurija Zorko

SRE – 19.10.
Pavel od Križa, duhovnik
18.00 za +Franca in Marijo Lončar in vse njune

ČET – 20.10.
Irena, mučenka
18.00 za spravo

PET – 21.10.
Uršula, devica, muč.
18.00 za +Lojzko Tuš in sorodnike

SOB – 22.10.
Janez Pavel II., papež
18.00 za +starše Dobnik in vse njune

NED – 23.10. misijonska
30. ned. med letom
Janez Kapistran, duhovnik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Ido Lazar
Misijonska nabirka

V tem tednu:
Svetopisemska skupina se bo srečala v sredo ob 18.45.

Roditeljski sestanek za starše osmošolcev bo v četrtek ob 16.30 uri.

Blagoslov obnovljene kapele – Mahorjeve (Bitenčeve) v Zaklu bo to nedeljo, 16. oktobra ob 15.00 uri.

Dežurni ministranti: Tjaša Glušič, Urška Rančigaj,
Bralci v nedeljo: I. Matjaž Rožič, Magda Šalamon; II. Tilen Natek, Brigita S. Novak
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl