Oznanila za 19. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko so ga učenci videli hoditi po jezeru, so se vznemirili in rekli: »Prikazen je.« Od strahu so zavpili. Jezus pa jim je takoj rekel: »Bodite pogumni! Jaz sem. Ne bojte se!« Peter mu je odgovóril in rekel: »Gospod, če si ti, mi ukaži, da pridem po vodi k tebi.« On mu je dejal: »Pridi!« In Peter je stopil iz čolna, hodil po vodi in šel k Jezusu. Ko pa je videl, da je veter močan, se je zbal. Začel se je potapljati in je zavpil: »Gospod, reši me!« Jezus je takoj iztegnil roko, ga prijel in mu dejal: »Malovernež, zakaj si podvómil?« (Mt 14,26–31)

BESEDA O BESEDI

BREZ VERE NE GRE Mt 14,22–33

Jezus ne draži svojih učencev, le naučil bi jih rad česa. To pokaže tudi v viharju. Ni mu bilo potrebno hoditi po vodi. Rad pa bi jim pokazal, kdo on je. Naj se vendar zavedo, da je med njimi Bog sam. A spreobrnjenje se pri apostolih, kot pri nas, ne dogaja ravno naglo. Najprej se prestrašijo in ničesar ne razumejo. Ko pa se jim Jezus spet dobrohotno razodene, ostajajo apostoli pri starem. Peter jih pooseblja, ko namesto da bi prosil, skoraj ukaže: »Gospod, če si ti, mi zapovej, da pridem po vodi k tebi.« Kakšna ponižnost?!!! Hkrati izraža dvom, potem pa še ukazuje. Vse je po starem. Kljub čudežu s kruhom, kljub blagim opozorilom, da niso oni gospodarji Božjega delovanja, Peter narekuje, kako naj se Bog obnaša, da bo on lahko veroval. Jezus se tudi tokrat ne pusti zmesti. Pridi, si misli, saj ti tudi to ne bo pomagalo. Seveda po vodi brez vere ne bo šlo. No, po napornem dnevu morajo učenci vsaj približno priznati, da so le ubogi ljudje, Gospod pa je Božji Sin. – Mar nismo na las podobni učencem. V glavi imamo svoje scenarije, svoje predstave in naročamo Bogu, kako naj jih uresniči. Bog nam vsak dan dopoveduje, da ne bo stregel naši lenobi, naši navidezni skrbi za druge, našemu egoizmu itd. Užaljeni odhajamo in čakamo nove priložnosti, da mu povemo, da se moti. Pričakujemo, da se bo opravičil, potem pa nas preseneti vihar, v njem skoraj prosimo za pomoč in se hkrati razočarani srečujemo s svojo nevero in polomijo. No, pod največjim pritiskom napetih situacij celo rečemo, ti si Božji sin. Potem pa spet po starem izsiljujemo in čakamo rezultatov. Ne, tako ne bo šlo. Pred Bogom bomo morali priznati, da je on gospodar vsega. Da le on lahko pomiri vihar. Mi smo ubogi učenci, ki ga lahko predvsem prosimo, naj nas vzgaja. Naj nas oklesti pomembnost in sebičnosti. Naj nam pove, kaj naj storimo. Mogoče je zadosti, če nam od tega evangeljskega odlomka ostane le eno: Da si skušamo reči, Bog je Gospod, mi pa smo njegovi služabniki. (po: E. Mozetič)

19. nedelja med letom

Peter, daj mi kakšno spodbudo! Nimam poguma, da bi tvegal. Izgubljam se v preračunljivosti. Bojim se, da ne bom uspel, da se bom osmešil. Govorim, se pogovarjam, razmišljam, vendar ničesar ne delam z vso predanostjo. Peter, daj mi kakšno spodbudo! Vem, da Gospod hodi po razburkanih vodah nepravičnosti, osamljenosti in brezbrižnosti, izrinjenosti in zapuščenosti, pomanjkanja solidarnosti, nikoli pa se ne zaženem, da bi hodil z njim. Peter, da mi kakšno spodbudo! Brez pomoči mi ne bo uspelo zapustiti čolna mojih »če« in »ampak«. Bojim se, da drugi ne bodo šli za menoj, da ne bom uspel, da se bom opekel. Mogoče nisem tako zelo prepričan, da me Gospod lahko drži na površini s svojo močjo. Peter, daj mi kakšno spodbudo! Vem, da je Gospod v nemirnih vodah, a si ne upam vreči se vanje. Peter, daj mi kašno spodbudo! (po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

Evangeljski odlomek prikazuje apostola Petra, ki je prevzet od ljubezni do Učitelja prosil, da bi mu šel po vodi naproti. ‘Ko pa je videl, da je veter močan, se je zbal. Začel se je potapljati in je zavpil: “Gospod, reši me!” (Mt 14,30). Sveti Avguštin pravi: ‘Gospod, se je sklonil in te prijel za roko. S svojimi močmi ne moreš vstati. Oprimi se roke Njega, ki se je spustil vse do tebe.’ Peter namreč ne hodi po vodi iz lastne moči, temveč zaradi Božje milosti, v katero veruje. Ko pa ga prevzame dvom, ko njegov pogled ni usmerjen na Jezusa, temveč v strah pred vetrom, ko ne zaupa Učiteljevim besedam, pomeni, da se začenja notranje oddaljevati od njega in tvega, da se utopi v morju življenja. Tako tudi mi, če vidimo samo sebe, postanemo odvisni od tokov in ne moremo več iti skozi viharje življenja. (po: Benedikt XVI.)

Slovenski škofje so zapisali, da smo kristjani povabljeni, “da stopimo skupaj, se povežemo v solidarnosti, se konkretno zavzamemo za vse ranljive ter za vse, ki so v strahu zaradi fizičnih nevarnosti; predvsem pa spet obudimo vero in zaupanje v Božjo bližino in pomoč.” Zato škofje vabijo župnike in župnijske upravitelje, da nabirko pri svetih mašah v nedeljo, 13. avgusta 2023, namenimo za prizadete v neurjih. Zbrana sredstva se bodo izročila Slovenski karitas.

Naslovljeno na vas

MARIJA V NEBESA VZETA (praznik ta torek) – MATI ŽIVLJENJA
O Marija, jutranja zarja novega sveta, Mati vseh, ki živijo,
tebi izročamo pravdo življenja:
ozri se, o Mati, na brezmejno število otrok, ki jim branijo, da bi se rodili;
ubogih, ki jim je življenje breme; vseh mož in žena, ki so žrte nečloveškega nasilja;
ostarelih in bolnih, ki jih ubijajo iz hladne brezbrižnosti ali nekega lažnega sočutja.
Daj, da bodo vsi tisti, ki verujejo v tvojega Sina,
znali prepričljivo in z ljubeznijo ljudem našega časa oznanjati evangelij življenja.
Izprosi jim milost, da bodo življenje sprejemali kot vedno novo darilo,
da ga bodo hvaležno doživljali z vsem svojim bistvom,
in daj jim poguma, da bodo zanj pričevali z dejavno zavzetostjo
in bodo skupaj z vsemi ljudmi dobre volje gradili nov svet –
civilizacijo resnice in ljubezni v hvalo in slavo Boga,
stvarnika in ljubitelja življenja. (sv. Janez Pavel II., Okrožnica Evangelij življenja)

ŽUPNIJSKI DAN – 19. avgust- mladinska maša in slavljenje s skupino Svetnik ob 19. uri. Bogoslužje bo vodil polzelski župnik Urban Lesjak, takoj po maši bo slavljenje pred Najsvetejšim s skupino Svetnik. Vabljeni vsi »mladi«.
20. avgust – Župnijski dan – Sveta maša ob 10. uri, pri kateri bodo sodelovali vsi pevci iz župnije. Po sv. maši bo organizirano kosilo. Zaradi organi- zacije števila obrokov, prosimo za prijavo kosil v nedeljo, 13. 8. pri Mariji Orožim , tel. 031 280 574 ali Domnu Novak, tel. 040 381 183.
Za pijačo bo poskrbljeno, gospodinje naprošamo za kaj sladkega.
V petek, 18.8. ob 19.30. uri se vsi pevci dobijo v Domu srečanj na skupni vaji za nedeljo.
Vabljeni v čim večjem številu, tudi družine z otroki, da se skupaj poveselimo.

MAŠNI NAMENI

NED – 13.8.
19. ned. med letom
Gertruda, opatinja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ido Lazar (r. d.)
Pri obeh mašah daruj za poplavljene

PON – 14.8.
Maksimilijan Kolbe, redovnik, mučenec
19.00 za +Milana Šlandra –osmina

TOR – 15.8.
MARIJINO VNEBOVZETJE—Veliki šmaren
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Štefanijo Rančigaj –30. dan

SRE – 16.8.
Rok, spokornik, priprošnjik zoper kužne bolezni
19.00 za +Slavko –oblet. in Jožeta Tiselj
Slavljenje – Bog je ljubezen (izjemoma samo to sredo)

ČET – 17.8.
Hijacint, redovnik
19.00 za +starše Ducman

PET – 18.8.
Helena (Alenka), cesarica
19.00 za +Mojco Rojnik in sorodnike

SOB – 19.8.
Janez Eudes, duhovnik
19.00 za +Franca Stanko

NED – 20.8.
20. ned. med letom
Bernard , opat, c. uč.
Župnijski dan
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo in Karola Semprimožnika in starše

V tem tednu: največji Marijin praznik, priprava na župnijski dan

Pripravljanje za župnijski dan—postavitev šotora in še marsikaj… Prosimo može in fante, da primejo za delo v sredo od 17. ure dalje.

PEŠ V PETROVČE –Zaradi stanja poti po ujmi, bo letos potekalo romanje k Materi Božji v Petrovče po cesti skozi Šempeter, Roje, Vrbje in Dobrišo vas. Odhod izpred cerkve ob 6. uri. Vabljeni!

Dežurni ministranti: Matevž Glušič, Matevž Lapuh, ostali dobrodošli

Bralci v nedeljo: I. ki bodo pri jutranji maši; II. Tilen Natek, Neža Novak

Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava