Oznanila za 3. adventno nedeljo

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Vprašali so ga in mu rekli: »Kaj torej krščuješ, če nisi ne mesija, ne Elija, ne prerok?« Janez jim je odgovóril: »Jaz krščujem z vodo, med vami pa stoji on, ki ga ne poznate, tisti, ki pride za menoj, in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen na sandalih.« (Jn 1,25–27)

BESEDA O BESEDI

VESELITE SE Jn 1,6–8.19–28

Ali se lahko veselimo v okoliščinah, ki so nam nenaklonjene, ki ne vlivajo optimizma, ampak prej tesnobo in strah. Ali se v teh časih sploh lahko veselimo tako, da bo to veselje pristno?
Pomembno je, da povabilu k veselju damo pravo vsebino. Navadno si veselje predstavljamo kot čas brez skrbi, kot čas, v katerem uresničujemo svoje načrte, ko so nam ljudje naklonjeni in je vse v našem življenju in okoli njega na pravem mestu. Naše razumevanje veselja je večinoma ujeto v dojemanje veselja kot stanja prijetne vznemirjenosti, ki se izraža v smehu, petju in živahnosti.
Ne, ne gre za takšno veselje. Tega veselja je veliko navzven, in ko ga navzven ni več, ga sploh ni več.
Naša naloga je, da v veselju pričujemo o luči. Kako pomembno je to v našem času! To pa predvsem zato, ker je svet kot celota postal praktično kakor izvoljeno ljudstvo v izgnanstvu. Koliko je strtih v srcu, koliko je revežev vseh vrst, koliko je ujetih, koliko zaprtih vase, v svojo sebičnost, v svojo vzvišeno skupino! Kdo bo oznanjal blagovest, obvezoval srca, kdo bo oznanjal prostost in osvoboditev? Tisti, ki se bo pustil odeti z oblačilom odrešenja in z ogrinjalom pravičnosti. Tisti, ki bo pustil, da ga Jezus, ki tudi v letošnjem božiču prihaja na naš svet, objame in prevzame; ki bo pustil, da mu ta Božja luč presveti življenje, da bo mogel luč nositi drugim: ubogim, strtim, ujetim.
Naj tretja sveča adventnega venca razkrije resnico o nas samih, da bomo v ponižni iskrenosti sprejeli Jezusa, ki prihaja, in tako kakor Janez Krstnik postali tisti, ki mu bodo pripravljali prihod v jaslice svojih src, svojih družin in celotne družbe.
In še eno sporočilo je pomembno: Gospod je tisti, ki prihaja k nam. A če naše poti niso usmerjene k njemu, nikoli ne bo prišel.
Potrudimo se za pristno veselje in pričevanje o Luči, ki prihaja. Le tako bo lahko Gospod resnično prišel v naše jasli. (po: S. Zore)

3. adventna nedelja, dan—spovedni dan

Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku. (prim. Lk 1, 46–47)

Današnji spev med berilom je vzet iz Lukovega evangelija. Gre za čudovito Marijino hvalnico. Cerkev slednjo »poje« zvečer ob večernicah.
Najprej začne Marija s hvalnico na povsem osebni ravni. Izhaja iz svojih lastnih občutkov, iz svoje duše, ki se razširi, kadar pomisli na Boga, svojega rešitelja, in iz njenega duha, ki ob tem zavriska. Bog se je milostno ozrl nanjo in ji storil velike reči. Razlog za vse to je Božja milosrčnost. – To Marijino osebno izkušnjo lahko povežemo s seboj. Vsak lahko hvali Boga za vse, kar mu je velikega storil v dnevu, ki se izteka, ali v vsem dosedanjem življenju.
Nadalje opevano dejanje bi lahko povezali z Božjim učlovečenjem v Jezusu Kristusu. Rojen je bil v nizkotnosti, da bi povišal preproste in revne ljudi. Lačne je napolnil z dobrotami. Posvetil se je ravno grešnikom, ki so bili sestradani oznanila ljubezni. Toda bogate je odpustil prazne. Njim ni mogel dati ničesar, ker so bile njihove roke že polne. Se je pa zavzel za služabnika Izraela. Lahko bi tudi prevedli: objel je služabnika Izraela, ljudstvo je ljubeče objel; mu ne le oznanjal, ampak tudi ljubeče posredoval nežno Božjo ljubezen.
Kljub temu da se je vse to zgodilo v preteklosti, lahko istočasno vse opevamo kot to, kar Bog danes dela za nas: Tudi danes nas uslišuje v Jezusu Kristusu, kadar se počutimo nizke in majhne. Tudi danes teši našo lakoto z dobrotami svoje ljubezni. Tudi danes nas objema, kot je takrat objemal otroke in jih je jemal v naročje, da bi jih blagoslavljal. Tudi če vsak dan pojemo to čudovito pesem, ne bo nikoli postala dolgočasna. Vsakič jo namreč lahko pojemo drugače, ker vstopamo v molitev z drugačnimi izkušnjami. Hvalnica preobraža to, kar smo danes doživeli, obdarja nas s hvaležnostjo za vse, kar je Bog velikega storil in kar velikega dela. (po: A. Grün, Kaj nam omogoča živeti)

LUČ MIRU 2023
Novembra letos je Luč miru prispela iz Betlehema v Avstrijo. Zaradi nepredvidljivih razmer v Izraelu, je Luč miru v votlini Jezusovega rojstva prižgala 12 letna izraelska deklica Pillar. V nedeljo, 10.12. 2023 so se predstavniki akciji LMB 2023 pojavili tudi v oddaji Obzorja duha na državni RTV. Prispevek si lahko ogledate na: https://365.rtvslo.si/arhiv/obzorja-duha/ Danes so jo k nam prinesli skavti. Ponesimo jo v svoje domove, da nam bo osvetljevala adventno pričakovanje in Božič!

Naslovljeno na vas

ADVENTNA SV. SPOVED
Hvala vsem, ki ste že opravili sv. spoved in s tem dali svoj delež k duhovni pripravi našega občestva na te velike praznike!
Priložnost za sv. spoved za vse bo še ves teden pol ure pred sv. mašo.
Veroučenci od vključno 4. razreda naprej, ki pretekli teden še niste pristopili k sv. spovedi, storite to za gotovo v tem tednu.
Za bolne in ostarele, ki niste že ta mesec (na prvi petek) prejeli zakramentov, bo priložnost še v četrtek popoldne. Sporočite svojo željo /župnikov tel. 041 673 716/. lahko se tudi dogovorimo za čas.

ADVENTNE SV. MAŠE MED TEDNOM—ZORNICE
Letos je najkrajši možni čas adventa. Pa se doslej pri bogoslužju med tednom glede obiska skoraj ni poznalo, da je advent. Vsaj zadnji adventni teden, ko je tudi devetdnevnica, se bolj potrudimo!

PRIPRAVA CERKVA ZA PRAZNIČNA BOGOSLUŽJA
Pred nami so pomenljiva praznovanja. Priprave po domovih in družinah potekajo že nekaj časa. Zdaj je nastopil čas za »zaključna dela«. Kristjani imamo pa tudi Božje hiše, ki so tudi skupni dom božje družine. Tudi te moramo primerno olepšati za praznična bogoslužja, ki so središče našega skupnega praznovanja. Pri nas bo to v treh svetiščih: glavnina v župnijski cerkvi, bogoslužje pa bo tudi v cerkvi sv. Ruperta in sv. Krištofa.
Kakor ni prav, da preveč dela po domovih pade na žene, ampak naj bi sodelovali tudi ostali družinski člani, tako ni pošteno, da se pri urejanju cerkva računa samo na ene, zlasti tiste, ki skrbijo za lepoto naših cerkva vse leto. Prosimo, kdor more, naj se pridruži, da bo za eno dobro delo bogatejši šel naproti Kristusovemu rojstnemu dnevu.
Čiščenje župnijske cerkve v sredo od 14. ure dalje. Lepo prošene(i).

BLAGOSLOV DOMA, DRUŽINE
Na sveti večer je tudi zelo primeren trenutek za blagoslov doma, ki ga opravi družina, ali posameznik, če prebiva sam. V ta namen ste danes prejeli v cerkvi podobice, ki imajo na hrbtni strani predložen obrazec molitve za blagoslov. Tudi blagoslovljena voda je v cerkvi na razpolago. Možno pa bo dobiti tudi kadilo. Lepo je, če se ponovi tudi na starega leta zvečer in na večer pred Tremi kralji.

MAŠNI NAMENI

NED – 17.12. spoved
3. ADVENTNA NEDELJA
Lazar iz Betanije, svetopisemski mož
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Andreja Krajnca, Silvo in Franca Rovšnik in Marijo Rovšnik

PON – 18.12.
Teotim, mučenec
17.00 za +Ivana Orožima, vse Mlinarjeve
Ves teden božična devetdnevnica

TOR – 19.12.
Urban III., papež
17.00 za+ Ivanko Lončar oblet., Hacetove
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 20.12.
Evgen, mučenec
14.00 pogreb +Jožefa Rakuna s sv. mašo (v Šentrupertu)
17.00 za+ starše Vitanc in Dobnik

ČET – 21.12.
Peter Kanizij, duhovnik, cerkveni učitelj
17.00 za +Ludvika in Terezijo Topovšek in vse Mežnarjeve

PET – 22.12.
Frančiška Cabrini, r. u.
17.00 za +Marjano Lukner—30. dan

SOB – 23.12. kvatre
Janez Kancij, duhovnik
17.00 za +Ano Pristalič in vse njene

NED – 24.12.
4. ADVENTNA NEDELJA
Adam in Eva
SVETI VEČER
7.30 ne bo sv. maše
10.00 za +Jankota Lukanca
Dopoldne nabirka za bogoslovje
22.00 za +Rudolfa Zadobovška (v Šentrupertu)
24.00 za vse župljane—žive in rajne

PON – 25.12. d. p. d.
BOŽIČ –Jezusovo Rojstvo
7.30 za +Pavlo Iršič, st. Andoljšek Blatnik
10.00 za +Minko Kunst in vse Gregurjeve (v Grajski vasi)

V tem tednu:
Sestanek Karitas bo v ponedeljek, 18.12.2023 ob 17.45. Vabljeni!
Mladinci bodo postavljali jaslice od 9. ure naprej. Vabljeni.
Priprava na trikraljevsko akcijo bo v soboto ob 14.00 uri.

Dežurni ministranti: Hana Rančigaj, Kristina Štrajhar, vsi ostali dobrodošli
Bralci v nedeljo, na Božič, na Štefanovo—bodite vedno na razpolago
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž