Oznanila za 4. adventno nedeljo

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne spoznam moža?« Angel ji je odgovóril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojêno, imenovalo Božji Sin. (Lk 1,30–35)

BESEDA O BESEDI

ODREŠENIK PRIHAJA Lk 1,26–38

Zamislimo se v občutje oseb, nastopajočih v današnjem evangeljskem odlomku.
Bog, ki je človeka ustvaril in skozi čase vodil njegovo zgodovino, začenja danes izredno pomembno poglavje – odrešenje. V eni od naših adventnih pesmi je rečeno, da je Bog zemljo preklel. Naj to trditev jemljemo dobesedno ali preneseno ali kot izraz človekove stiske zaradi posledic greha – Bog danes prekletstvo zemlje ukinja. Namesto njega uvaja in uresničuje neko drugo, za nas nepričakovano lepo in osrečujoče sporočilo: Bog je svet tako ljubil, da je poslal svojega edinorojenega Sina, da bi bil svet po njem rešen. Skušajmo se vživeti v občutke Očetovega srca. Dolgo in skrbno je ta dan pripravljal. Izbral si je posebno ljudstvo, mu pošiljal očake in preroke, da so ga vodili in vzgajali prav za ta dan – in sedaj je ta dan tu. V sporočilu, ki ga danes nebo pošilja zemlji, ni sledu o prekletstvu. Nasprotno: Veseli se, Marija, milosti polna, blagoslovljenja med ženami …
Zamislimo se v občutje angela Gabrijela. Kako pozorno posluša, kar mu Bog naroča, s kakšno odgovornostjo sprejema naročilo, kako slovesno ga nosi na zemljo, s kako velikim spoštovanjem ga izroča Mariji, kako vesel se vrača v nebesa, s kakšnim ponosom pove, da je poslanstvo uspelo. – Marija se je že poprej, ko ni slutila, kaj Bog z njo načrtuje, vsa darovala Bogu. Njen »zgodi se« ni le izraz trenutnega navdušenja ob nenadni ponudbi, temveč je odraz celostnega razpoloženja njenega bitja. Ne ve sicer, kaj vse jo čaka, a ve, da se sme Bogu popolnoma izročiti. To ji zadostuje. Njena duša se raduje v njem, ki je velike reči storil njej in po njej jih pripravlja vsem ljudstvom. – Jezus, ki je pri vsem dogajanju glavni, sam zase izkuša prve trenutke zemeljskega bivanja. Njegovo srce začenja utripati po človeško. Za vso večnost povezuje svoj usodo s tvojo in mojo.
In kakšni občutki prevevajo tebe ob današnji Božji besedi, ko smo na adventnem vencu prižgali še zadnjo svečko, ko praktično stojimo tik pred rojstvom – pred jaslimi, v katerih leži naš Odrešenik? (po: F. Cerar)

B O Ž I Č – Jezusovo rojstvo

BESEDA ŽIVEGA BOGA

V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo. V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temí, a temà je ni sprejela. (Jn 1,1–5)

BESEDA O BESEDI

ODREŠENIK DETE JE ROJENO V HLEVU MOJEGA SRCA

Dobri Bog, danes praznujemo božič, praznik našega odrešenja, praznik rojstva tvojega Sina. K nam je prišel kot otrok.
Podobe jaslic, podoba Marije, ki svojega novorojenega otroka ljubeče drži v naročju ali kleče moli pred njim, se me dotaknejo. Pokažejo mi tvojo nežno ljubezen. Ta ljubezen ne prihaja z močjo. Kot dete je, ki ga vzamem v naročje in ga pestujem. Božji otrok – tako nam pripoveduje ta praznik – ni le v jaslih v betlehemskem hlevu. Je tudi v naših srcih.
Daj mi danes verovati v to in daj mi hkrati izkusiti, da je Božji otrok v meni, da je moje srce napolnjeno z ljubeznijo, ker si v njem rojen ti sam.
Ko se v meni rodiš ti, prepoznam lastno vrednost. Drzneš se roditi v hlevu mojega srca, da bi me v moji vsakdanjosti in banalnosti spomnil na to, da v meni prebiva skrivnost, ki je večja od mene.
Ta skrivnost tvoje ljubezni, ki jo vidim in začutim v otroku v jaslih, živi v meni in med nami. Dopušča, da smo doma v sebi in drug z drugim. V svoji hiši nismo sami. Ti sam si našo hišo izbral za svoje prebivališče. Daj nam na nov način bivati v naših srcih in naši hiši, kot ljudem, ki so bili vredni postati kraj tvoje navzočnosti. (po: A. Grün, Božična knjiga)

VOŠČILO

V sveti noči Novorojeni Odrešenik sveta podarja našim občestvom, našim družinam in posameznikom veselje in mir. Bodite v teh božičnih praznikih v obilju deležni Božje darežljivosti. Z vsem kar vam bo naklonjeno osrečujte tudi druge ljudi.

Župnik Martin z župnijskimi sodelavci

Naslovljeno na vas

Poslovili smo se
V sredo , 20. decembra smo se s sv. mašo v šentrupertski cerkvi, nato pa na šentrupertskem pokopališču poslovili od Jožefa Rakuna (Trapovega) iz Trnave 15. Kot dolgoletni cerkveni ključar in tudi drugače je veliko dobrega naredil za našo župnijo, zlasti za cerkev sv. Ruperta.
Naj ga Bog nagradi z večnimi darovi.
 
Luč miru iz Betlehema
Že preteklo nedeljo so Luč miru prinesli k nam. tako jo številni že doma; lahko pa jo v cerkvi dobite tudi danes in na božič. Naj polepša božične praznike.
 
Štefanovo – drugi dan božiča – župnijski praznik
26. decembra obhaja vsa Cerkev slovesno spomin sv.Štefana, diakona in prvega mučenca. Ker pa je zavetnik naše župnijske cerkve in žup nije, pa je za nas vse ta dan še toliko večji praznik. Vrhunec praznovanja bo v župnijski cerkvi ob 10.00 uri. Somaševanje bo vodil naš rojak g. Viki Košec. Po sv. maši blagoslov konj. Vabljeni ste vsi – odrasli, mladina, otroci! Tisti, ki boste imeli takrat druge obveznosti, pa ste vabljeni k sv. maši ob 7..30, uri. Bodimo kot ena velika družina!

Prihod treh kraljev
Tudi letos so mladi namenjeni potrkati (pozvoniti) na vaša vrata kot Trije kralji in vam prinesti božično sporočilo in novoletno voščilo. Pričakujete jih lahko v sredo in četrtek. Trikraljevska akcija je dobrodelno zbiranje sredstev za misijone, zato jo dobrohotno podprite.

Župnikovi obiski domov, družin
Kot veste, hodim zadnja leta le na vaše povabilo, da se dogovorimo za termin. Rad bi obiskal čim več domov. Pokličite na tel. 041 673 716

BLAGOSLOV DOMA, DRUŽINE
Na sveti večer je tudi zelo primeren trenutek za blagoslov doma, ki ga opravi družina, ali posameznik, če prebiva sam. V ta namen ste prejeli v cerkvi podobice, ki imajo na hrbtni strani predložen obrazec molitve za blagoslov. Tudi blagoslovljena voda je v cerkvi na razpolago. Možno pa bo dobiti tudi kadilo.

MAŠNI NAMENI

NED – 24.12.
4. ADVENTNA NEDELJA
Adam in Eva
SVETI VEČER
7.30 ne bo sv. maše
10.00 za +Jankota Lukanca
Dopoldne nabirka za bogoslovje
22.00 za +Rudolfa Zadobovška (v Šentrupertu)
24.00 za vse župljane—žive in rajne

PON – 25.12. d. p. d.
BOŽIČ –Jezus. Rojstvo
7.30 za +Pavlo Iršič, st. Andoljšek Blatnik
10.00 za +Minko Kunst in vse Gregurjeve (v Grajski vasi)

TOR – 26.12. d. p. d.
Štefan, diakon, prvi m.
Župijski praznik
Dan samostojnosti
Ves teden božična osmina
7.30 za župlj. in domovino, blagosl. soli
10.00 za +Petra Pavla Košca
za +žpk. Štefana Steinerja, gomil.d.
za +Štefana Šlandra, vse Koprivove
Blagoslov konj

SRE – 27.12.
Janez, apostol, evang.
17.00 za +Franca Drča
Blagoslov vina

ČET – 28.12.
Nedolžni otroci
17.00 za +Jožefa Rakuna –osmina (v Šentrupertu)

PET – 29.12.
David, kralj
17.00 za +Ljudmilo Jelen –oblet.

SOB – 30.12.
Feliks, papež
17.00 za +Margareto Lazar –30. dan

NED – 31.12.
4. SVETA DRUŽINA
Silvester I., papež
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Leopoldino Novak
Blagoslov otrok

PON – 1.1.2024 d. p.
Marija, Sv. Božja Mati
Novo leto, Dan miru
7.30 v zahvalo za materinsko ljubezen
10.00 za + Ivana Mahorja—oblet.

V tem tednu so veroučne počitnice, Trikraljevska akcija

Dežurni ministranti: ker so počitnice, naj bo vsak en dan
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Jure Vasle II. Starša predšolskih otrok
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava