Oznanila za 3. postno nedeljo

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

V templju je našel prodajalce volov, ovc in golobov ter menjalce denarja, ki so sedeli tam. In iz vrvi je spletel bič ter vse izgnal iz templja z ovcami in voli vred. Menjalcem je raztresel denar in prevrnil mize, prodajalcem golobov pa rekel: »Spravite proč vse to
in iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!«  (Jn 2,14–16)

BESEDA O BESEDI

ALI MI JEZUS LAHKO ZAUPA Jn 2,13–25

Na polovici postnega časa je primerno, da se vprašamo: Mi Jezus lahko zaupa ali pa sem dvoličnež? Se imam za katoličana, tistega, ki je blizu Cerkvi, potem pa živim kot pogan?
‘On ni potreboval, da bi mu kdo pričeval; sam je namreč vedel, kaj je v človeku.’ Jezus ve za vse, kar je v našem srcu, Jezusa ne moremo prevarati. Pred njim se ne moremo pretvarjati, da smo svetniki, zapreti oči in potem živeti življenje, ki ga od nas želi On. In vsi vemo, kakšno ime je Jezus dajal dvoličnežem: hinavci.
Dobro nam bo delo, če bomo danes vstopili v svoje srce in gledali Jezusa. Mu rekli: ‘Gospod, poglej, v meni so stvari, ki so dobre, pa tudi tiste, ki niso. Jezus, mi ti zaupaš? Jaz sem grešnik …’ Jezusa to ne odvrača. Če mu rečeš: ‘Jaz sem grešnik,’ se ne ustraši. To, kar ga odvrača, je dvoličnost: kazati se pravične, da bi zakrili greh. Sicer lahko rečemo, da gremo vsako nedeljo v cerkev, vendar pa to ni dovolj. Če tvoje srce ni pravično, če ne ljubiš tistih, ki potrebujejo ljubezen, če ne živiš v duhu blagrov, nisi katoličan. Si hinavec. Prvo vprašanje je torej: Mi Jezus lahko zaupa?
Ko vstopimo v svoje srce, odkrijemo stvari, ki niso dobre, tako kot je Jezus v templju našel umazanijo trgovanja, nepoštenih trgovcev. Tudi znotraj nas je umazanija, grehi egoizma, ošabnosti, napuha, lakomnosti, zavisti, ljubosumja … Toliko grehov! Lahko tudi nadaljujemo pogovor z Jezusom: ‘Jezus, ali mi ti zaupaš? Jaz želim, da bi mi zaupal. Torej ti odpiram vrata, da očistiš mojo dušo.’ Prosimo Gospoda, naj tako, kot je šel očistit tempelj, pride očistit tudi mojo dušo. In predstavljamo si, da pride z bičem … Ali veste, kaj je Jezusov bič, ki očisti našo dušo? Usmiljenje. Odprite srce Jezusovemu usmiljenju! Recite: ‘Jezus, poglej, koliko umazanije! Pridi, očisti. Očisti s svojo milostjo, s svojimi blagimi besedami.’ Če bomo odprli svoje srce Jezusovemu usmiljenju, da bo očistil naše srce, našo dušo, nam bo Jezus ponovno zaupal. In to je prava pot skozi postni čas proti veselju velike noči. (po: E. Mozetič)

3. postna nedelja

Evangeljski odlomki prvih dveh postnih nedelj se nadaljujejo v še bolj poglobljeno vzpodbudo za naše osebne spremembe v postnem času. Lahko bi rekli, da je današnji odlomek lepa teoretična podlaga za našo rast.
Ločevati moramo dobro od hudega, pred seboj moramo imeti lik popolnosti … Vse to so poznali tudi farizeji. Vse so vedeli, na videz so vse tudi izpolnjevali. A le na videz. Zakaj? Prikrojili so si navade in zakone, po katerih je bilo mogoče navidezno krmariti med skušnjavami in se delati, da stremijo za popolnostjo. Dejansko pa so padali v vedno večje razvade in zablode, ki so jih sami celo uzakonili. Logično jim je bilo, da so iz templja naredili tržnico! Jezusova odločnost ni postavila pod vprašaj njihovega početja, ampak so se samozadostno spraševali: »S kakšno oblastjo to dela!«
Zdi se, da se je logika farizejev tudi v našem času že dodobra ukoreninila. Najbolj pridni vernik dobro pozna zapovedi in prepovedi, ve, kaj so skušnjave, in pozna Jezusovo popolnost. Da, to so ideali, poznani so tudi glavni grehi, a z vsakdanjim življenjem to pravzaprav nima posebne povezave. Navadili smo se, da ni prave razlike med obnašanjem vernika in nevernika, medsosedski spori so med vernimi enako pogosti, ločitve in priležništva so tudi običajna … Pravzaprav je vse običajno. Različni smo le v spraševanju nevernih. Te z vso avtoriteto sprašujemo: S kakšno oblastjo to delajo, in jim žugamo, da bodo pogubljeni.
Jezus želi, da se ustavimo čisto pri sebi. Da si ne domišljamo, da je s spoznavanjem dobrega in zlega, s poznanjem čudovitega Jezusovega in Marijinega lika, že vse storjeno. Jezus nas vabi, da očistimo SVOJ tempelj, da pogledamo, kaj je tja zašlo in kaj je preprosto potrebno zmetati ven. Naj vse skupaj ne ostane le teorija in kup lepih besed. Jezus je bil zelo konkreten in želi, da smo konkretni tudi mi sami. Povabimo ga, da še posebej v tem postnem času skupaj očistimo tempelj svojega življenja. (po: https://arhiv.mirenski-grad.si)

Molitveni namen za marec 2024: ZA MUČENCE NAŠEGA ČASA
“Molimo, da bi tisti, ki tvegajo svoja življenja za evangelij v različnih delih sveta, preželi Cerkev s svojim pogumom in misijonarskim zagonom.”

Naslovljeno na vas
Zgradimo Bogu tempelj z našim življenjem. Če bomo vsi mi pričevalci živega Kristusa, ga bodo lahko srečali tudi mnogi, na katere naletimo na naših poteh.
Toda, se Gospod zares počuti doma v templju mojega srca, v mojem življenju? Mu dovolim, da očisti moj tempelj in da prežene malike? Mu dovolim, da očisti vse drže, ki so proti Bogu, bližnjemu in nam samim?
Danes se včasih lahko zdi, da se Cerkev podira, da vera v Jezusa umira. Je sploh v naši moči, da kaj spremenimo? Bog vedno znova postavlja tempelj Cerkve. Seveda za tiste, ki to res želijo.
V vseh časih je bilo tako,. Zato se ne bojmo za živo Kristusovo Telo, ki je Cerkev – mi mu moramo ostati zvesti. Jezus namreč pravi: »Podrite ta tempelj – in v treh dneh ga bom znova postavil.« Z Jezusom smo lahko pogumni celo pred smrtjo in propadom. On ve, kaj dela. In on rešuje vse. (po: E. Mozetič)

Križev pot na postne petke, h katerim ste vabljeni vsi v čim večjem številu, naj bi vodile naslednje župnijske skupine: četrti petek, 8.3.: Karitas, peti petek, 15.03.: pevci, šesti petek, 22.03, slavilna skupina veliki petek, 29.3. ob 15h.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAŠNI NAMENI

NED – 3.3.
3. postna nedelja
Kunigunda, kraljica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Frančiško Šram

PON – 4.3.
Kazimir, kraljevič
17.00 za +Pavlo Polak –oblet. in vse Tepkarjeve

TOR – 5.3.
Olivija (Livija), mučenka
17.00 za +Mojco in vse Rojnikove, Laznikove
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE – 6.3.
Fridolin (Mirko), opat
17.00 za +Jožeta Kuglerja –oblet.

ČET – 7.3.
Perpetua in Felicita, mučenki
17.00 za +Mladena in Ivana Krsnik -oblet. (v Šentrupertu)

PET – 8.3.
Beata (Blaženka), mučenka
17.00 Križev pot s Karitas: za vse trpeče
Za +Elizabeto Brišnik

SOB – 9.3.
Frančiška Rimska, žena
17.00 za +Štefanijo Rančigaj

NED – 10.3.
4. postna nedelja
40 mučencev iz Armenije
7.00 češčenje
7.30 za vse Blaževe
15.00 Bogoslužje-oblet. Izidorja Završnika
Za vse župljane—žive in rajne

V tem tednu
Versko srečanje za odrasle (zadnje) bo v četrtek ob 19. uri v Domu srečanj. Tema bo sv. bolniško maziljenje – osebno pričevanje. Vljudno vabljeni!

Dežurni ministranti: Hana Rančigaj, Kristina Štrajhar
Bralci v nedeljo: I. ki bod pri jutrani maši II. Ob 15.00 Petra Basle, Miha Drolc
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Čiščenje župnijske cerkve (»generalno«) za nedeljsko slovesnost in hkrati za veliko noč bo v sredo od 14. ure. Lepo prošeni iz vseh skupin vsak, ki je voljan, zlasti pa tisti, ki niste v skupini rednih krasilcev cerkva.