Oznanila za 5. postno nedeljo

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Jezus jima je odgovoril: »Prišla je ura, da se Sin človekov poveliča. Resnično, resnično, povem vam: Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu. Kdor ima rad svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa zavrača svoje življenje na tem svetu, ga bo ohranil za večno življenje. Če kdo hoče meni služiti, naj hodi za menoj, in kjer sem jaz, tam bo tudi moj služabnik. Če kdo meni služi, ga bo počastil Oče.« (Jn 12,23–26)

BESEDA O BESEDI

SEME UPANJA Jn 12,20–30

Ljudje so v Jezusa polagali veliko upanja: mnogi so od njega pričakovali čudeže in velika znamenja, izkazovanje moči in celo osvoboditev izpod sovražnih osvajalcev. Kdo med njimi bi si mislil, da bo čez nekaj časa Jezus ponižan, obsojen in ubit na križu? Zemeljska upanja tistih ljudi so se pred križem zrušila. Mi pa verujemo, da se ravno v Križanem naše upanje ponovno rodi. Zemeljska upanja se pred križem zrušijo, a rodijo se nova upanja, upanja, ki trajajo za vedno. Upanje, ki se rodi iz križa, je drugačno. Drugačno je od tistih, ki se zrušijo, drugačno od upanja sveta. In za kakšno upanje pravzaprav gre?
Poskusimo pomisliti na majhno zrno, ki pade v zemljo. Če ostane zaprto vase, se ne bo nič zgodilo. Če pa se prelomi in se odpre, bo dalo življenje klici, poganjku in zatem rastlini, ki bo obrodila sad.
Jezus je prinesel na svet novo upanje in prinesel ga je v obliki semena. Postal je majhen kakor pšenično seme. Zapustil je svojo nebeško slavo, da bi prišel med nas – ‘padel je v zemljo’. A to še ni bilo dovolj. Da bi obrodil sad, je Jezus živel ljubezen do konca, ko se je pustil razlomiti smrti kakor seme, ki se pusti razlomiti v zemlji. Ravno tam, na skrajni točki ponižanja, ki je tudi najvišja točka ljubezni, je vzklilo upanje. In to upanje je vzklilo ravno zaradi sile ljubezni, kajti ljubezen vse upa in vse prenaša. Ljubezen, ki je življenje Boga, je prenovila vse, kar je dosegla. Jezus je na veliko noč naš greh – s tem, da ga je vzel nase – spremenil v odpuščanje, našo smrt v vstajenje, naš strah v zaupanje. To je tudi razlog, zakaj je na križu rojeno naše upanje in zakaj se vedno na novo rojeva; zakaj se z Jezusom vsaka tema lahko spremeni v luč, vsak poraz v zmago, vsako razočaranje v upanje – in to prav vsako, upanje vse premaga, ker se rodi iz ljubezni Jezusa, ki je postal seme v zemlji in je umrl, da bi dal življenje, polno ljubezni in upanja. (po: E. Mozetič)

5. postna nedelja – tiha – pri nas spovedni dan

Gospod Jezus Kristus, ti si naš mir in sprava, ker si trpel in umrl za nas. Tako molimo pred pozdravom miru pri sv. maši v postnem času. Ta mir in spravo pa nam naš Rešitelj naklanja še posebno po zakramentu sprave—sv. spovedi. Že na prvi dan postnega časa, na pepelnico, nas Božja beseda vabi: »Spravite se z Bogom … Zdaj je čas milosti.« Ne preslišimo teh besed.
Za to je še posebna priložnost na današnjo nedeljo—spovedovanje je med obema mašama pa tudi pred in po njih. Tudi veroučenci naj opravijo sv. spoved v tem cvetnem tednu. Priložnost za vse bo med tednom vsaj pol ure pred sv. mašo, v petek pa celo uro.

Radijski misijon (Radio Ognjišče) »Molitev, utrip življenja« bo od 17. marca do 23. marca 2024. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bo sodeloval br. Štefan Kožuh, krajše nagovore pa bosta pripravljala duhovnik Mitja Markovič in gledališki igralec Gregor Čušin. Posebnost letošnjega misijona bodo »prenosi« govorov iz krajev sv. Frančiška Asiškega, kamor bomo romali radijski sodelavci. Vsebina premišljevanj pa bo v duhu »leta molitve«, kakor nas spodbuja papež Frančišek pred svetim letom. Misijonski nagovori bodo vsak dan ob 11.15 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22. in 24. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu, na spletni strani Radia Ognjišče.
V času radijskega misijona je petek, 22. marca, načrtovan kot spovedni dan. Za našo dekanijo bo priložnost za spoved od jutra do večera v petrovški baziliki, v naši župniji pa eno uro pred sv. mašo
Od 19. do 23. marca bo potekal Teden družine pod geslom »Velikonočna skrivnost v družinskem življenju«. Vsaka družina se skozi življenje vedno znova srečuje s skrivnostjo trpljenja in radostjo vstajenja.
Družine vabljene k ogledu kratkih mašnih nagovorov za posamezne dni na spletni strani Pridi in poglej:

  • torek, 19. 3. (sv. Jožef) – »Tvoj oče in jaz sva te žalostna iskala«;
  • sreda, 20. 3. – Biti osvobojen
  • četrtek, 21. 3. – Sveta maša in družina;
  • petek, 22. 3. – Hoditi za Jezusom pomeni hoditi po poti križa;
  • sobota, 23. 3. (Gospodovo oznanjenje) – Čujte in pričujte.

Naslovljeno na vas

Križev pot h kateremu ste vabljeni vsi v čim večjem številu, bodo vodili 22.03 birmanci II., veliki petek, 29.3. ob 15,00 uri slavilna skupina.

Božji služabnik, Izidor Završnik, 4. 4. 1917—10. 3. 1943
Preteklo nedeljo smo v naši župnijski cerkvi obhajali slovesno bogoslužje ob 81. obletnici daritve življenja našega domačina Izidorja Završnika. Na slovesnost so nas vabili Škofija Celje, Župnija Gomilsko in Župnija Sv. Jurij ob Taboru. Bilo je slovesno. Navzoča sta bila dva škofa (oba celjska), kar v naši cerkvi skoraj gotovo še nikoli ni bilo. S škofoma je somaševalo blizu dvajset duhovnikov. Cerkev je bila polna, za kar se moramo zahvaliti tudi »romarjem«, iz Jurija in drugod, ki so se nam v lepem številu pridružili. Mladi so lepo vodili križev pot.
Zahvala: Veliko vas je velikodušno sodelovalo, da je bilo tako kot je bilo. Posebno gre zahvala vsem, ki ste olepšali cerkev in jo pripravi za slovesnost, vsem bogoslužnim sodelavcem – bralcem, šetjurskim pevcem z organistom in pevovodkinjo, ministrantom, vsem za dobrote in postrežbo po končanem bogoslužju in še marsikomu, … Res ste se izkazali. Vse je pa obogatilo doživetje izjemnega dogodka.
Zdaj pa naj bi se zavedali, da je od nas, od našim molitev in dobrih del odvisno, kako se bo s postopkom nadaljevalo.

Molitev za beatifikacijo božjega služabnika Izidorja Završnika
Nebeški Oče, duhovnik Izidor Završnik je med vojno prostovoljno stopil na mesto drugega obsojenega zapornika in mu z darovanjem svojega življenja rešil življenje. – Prosimo te, usliši našre prošnje za njegovo beatifikacijo, da nam bo njegova daritev spodbuda za zastonjsko ljubezen do bližnjega, in bomo po njegovem zgledu gadili civilizacijo ljubezni. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

Sv. Jožef, Jezusov rednik in ženin Device Marije
Dan očetov, ki se bo nadaljeval v Teden družine in se zaključil z Materinskim dnem, na praznik Gospodovega oznanjenja Mariji. (25. marca)

Čestitka in voščilo
V soboto, 16. marca, je dovršila sto let življenja ga. Jožefa Kovačič z Gomilskega 66. Vse življenje vzorna župljanka, zdaj pa je z nami v molitvi. Župlani ji voščimo obilo blagoslova v prihodnje!

MAŠNI NAMENI

NED – 17.3. papeška
5. postna ned.—tiha
Jedrt (Jerica), opatinja
7.00 češčenje, spovedovanje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Andreja Urankarja –oblet.
Spovedovanje pri obeh mašah

PON – 18.3.
Ciril Jeruzalemski, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +starše Antonijo in Miha Štrajhar

TOR – 19.3.
JOŽEF, Jezusov rednik
Začetek tedna družine
7.30 za žive in rajne očete
17.00 za +Antona Vesolaka
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE – 20.3.
Kulbert, opat
17.00 za +Franca Kneza

ČET – 21.3.
Serapion, šk., mučenec
17.00 za zdravje (J.)

PET – 22.3.
Lea, spokornica
17.00 Križev pot s birmanci II.: za starše, botre
Za +Danijela Brišnika –oblet.

SOB – 23.3.
Gospodovo oznanjenje
Bogoslužno praznovanje
17.00 za +Pavlo –oblet in Viljema Natek

NED – 24.3.
6. postna ned. -cvetna
Katarina Švedska,
7.00 češčenje, spovedovanje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Jožefa Rakuna
Blagoslov zelenja pri pokopališču

V tem tednu:
Seja ŽPS bo ta ponedeljek ob 19.00 uri v Domu srečanj. Pomembno! Smo pred največjim praznikom in vrhom cerkvenega leta. Lepo vabljeni vsi.

Sestanek animatorjev oratorija 2024 bo v soboto ob 9.00 uri v Domu srečanj. Veseli bodo tudi vseh, ki se želite na novo vključiti med njih.

Dežurni ministranti: Alen in Jan Griguljak
Bralci v nedeljo: I. Aljaž Lončar, Anka Trogar II. Nika Šlander, Aljaž Lončar
Urejanje in krašenje cerkve: Trnava