Oznanila za 21. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Simon Peter je odgovóril; rekel mu je: »Ti si Kristus, Sin živega Boga.« Jezus pa mu je dejal: »Blagor ti, Simon, Jonov sin, kajti tega ti nista razodela meso in kri, am- pak moj Oče, ki je v nebesih. Jaz pa ti povem: Ti si Peter, Skala, in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva; kar koli boš zavezal na zemlji,bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.« (Mt 16,16–19)

BESEDA O BESEDI

»TI SI KRISTUS, SIN ŽIVEGA BOGA!« Mt 16,13–20

Petrov odgovor je izredno globok in nedvomno preseneča. Videti človeka in spoznati, da je to Božji Sin, res ni v človekovi moči. Jezus pravi, da je to mogoče reči le z Očetovo pomočjo. Teža tega Petrovega spoznanja se kaže tudi v Jezusovem odgovoru. Na to spoznanje namreč Jezus veže Petrovo nadaljnje življenje: Jaz pa ti povem, ti si Peter, skala, in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev. Torej Petrovo spoznanje ni bilo prazna izjava ali globokoumna ideja. Spoznanje je bilo temelj njegovega novega življenja, njegovega odnosa do Boga, sveta in ljudi. To spoznanje, to srečanje z živim Bogom ga je zaznamovalo, spremenilo mu je življenje. Čeprav je Petrova izjava zanj in za njegov čas izrednega pomena, se zdi, da danes na nas nima pravega vpliva. Pravzaprav za kristjana ne predstavlja več nekaj izrednega, ampak rutino. Večina kristjanov še vedno, upam, nima težav s priznavanjem, da je Jezus Božji sin. A to vprašanje danes ni ključno in ne spreminja življenja. V tem vidim težavo. Ko nas Jezus sprašuje: Kaj pa vi pravite, kdo sem, je očitno premalo reči s Petrom: Ti si Sin živega Boga! Peter je namreč v svojem času razumel, da bo ‘novi vladar’ ustvaril nov red. Ko ga najde, mu bo sledil vse življenje. Izjava, ti si Božji Sin, pomeni, ti si tisti, ki ga čakamo. Ker si odgovor na vse naše hrepenenje, gremo za teboj. Naš čas pa ne živi v pričakovanju nekoga, ki bi mu zaupali svoje življenje. Mogoče iščemo odgovore, kako si zagotoviti boljši standard, kako ohraniti zdravje, kako se znebiti kakega kilograma ali odvisnosti od ene ali druge stvari. Kljub temu je Jezusovo vprašanje Petru namenjeno tudi nam: Kaj pa vi pravite, kdo sem? Kako pomemben je On v naših iskanjih odgovorov na različna življenjska vprašanja? (po: E. Mozetič)

21. nedelja med letom

NAJ NAS PEKLENSKA VRATA SODOBNEGA ČASA NE PREMAGAJO
Gospod Jezus Kristus, ustanovil si svojo Cerkev na zemlji,
da bi v njej živel in nadaljeval svoje odrešilno delo.
Zato si jo postavil za varuhinjo svoje resnice in za delivko milosti.
Hotel si, da je tvoja Cerkev velika družina Božjih otrok,
edina, sveta, katoliška in apostolska.
In za temelj si ji dal nepremagljivo skalo, ko si prvaku apostolov rekel:
»Ti si Peter skala in na to skalo bom sezidal svojo Cerkev
in peklenska vrata je ne bodo premagala.«
Iz vsega srca se ti zahvaljujem za tvojo Cerkev.
Hočem ji biti vedno zvest, jo varovati in braniti, kolikor bo v moji moči.
Pomagaj pa svetemu očetu, nasledniku svetega Petra, svojemu namestniku,
da bo v viharjih našega časa srečno vodil Cerkev po tvoji volji.
Varuj vse vernike, podeli jim bogate milosti,
da bodo prestali nevarnosti, ki jim pretijo z vseh strani;
da je peklenska vrata ne bodo nikoli premagala.
Daj vsem vernikom duha prvih kristjanov,
ljubezni, ki vse združuje v tvojem imenu,
odločen pogum, ki z veseljem sprejema žrtve.
Daj, da bomo nekoč vsi prišli iz potujoče Cerkve v blaženo občestvo
s Teboj in vsemi svetimi. Amen.

Danes moraš živeti. Danes moraš biti srečen.
Ne bodi žalosten zaradi tega, kar se je zgodilo včeraj. Pri tem ne moreš nič več spremeniti. Ne uničuj svojega srca v strahu pred jutri, s pretiranim skrbmi o tem, kar se bo zgodilo. Osvobodi svoje srce, da boš lahko živel danes, da boš srečen sedaj, v tem trenutku. To ni preprosto, predvsem takrat, ko te življenje težko prizadene, če si razočaran v svoji ljubezni, če so se sesula tvoja pričakovanja … Tvoje veselje do življenja naj ne bo odvisno od dopusta, ki je že mimo; od dela, ki se začenja; od denarnice, prebave, vremena, od tisoč malenkosti … Vzemi svojo srečo sam v roke! Vse je odvisno od tvoje notranjosti – od tvojih misli in čustev. Išči vedno luč, teme se izogibaj. (po: P. Bosmans, Živi vsak dan)

Naslovljeno na vas

OBNOVITVENA DELA V ZVONIKU ŽUPNIJSKE CERKVE.
Že kar nekaj časa je bila prisotna odločitev, da se izvede obnova stopnišča—stopnic, podestov, vključno z zamenjavo nekaterih nosilnih tramov, v zvoniku naše župnijske cerkve, ker dostop do zvonov ni bil več dovolj varen. To poletje je končno le prišlo do izvedbe. Delo je opravilo mizarstvo Drev, ki je pred leti izdelalo tudi nove klopi. Sedaj je izgled notranjosti zvonika lepši, kar pa je najvažnejše: dostop do zvonov in razglednih lin varnejši. Brez prisotnosti »množice« bo opravljen tudi blagoslov. Hvala izvajalcem. Bog pa povrni tudi možem, ki ste spravili iz zvonika odpadlo lesovje, ki se je že dolgo nabiralo. Sedaj bo v kratkem opravljeno v zvoniku še nekaj zidarskih del, in takrat bodite tudi naprošeni za pomoč. Po končanih delih pa še za temeljito očiščenje.

NA PRAGU NOVEGA ŠOLSKEGA IN VEROUČNEGA LETA
Vedno velja: začni »Z Bogom vsako delo, da bo dober tek imelo!« šolsko leto se bo začelo že ta petek, veroučno pa z 11. septembrom. So pa starši bodočih veroučencev prvega razreda, ki bodo obiskovali šolo na Gomilskem, lepo vabljeni, da pridejo prvi dan z otrokom po šoli v Dom srečanj /poleg šole/. Starši prvošolcev trnavske šole pa prihodnjo nedeljo po maši. Ob tej priliki bodo lahko nabavili veroučni delovni zvezek, Mavrico, …
Na katehetsko nedeljo, 10.9. pa se boste ob 10. uri zbrali vsi veroučenci, po možnosti s starši, v cerkvi na Gomilskem. Z vsem dobrim nas Bog blagoslovi!

Darilo za nove naročnike
Slovenska katoliška revija za otroke, starše, katehete in vzgojitelje:
• otrokom na zanimiv način odgovarja na vprašanja o Bogu in večnosti,
• predšolskim otrokom ponuja obilo branja skupaj s starši,
• šolarjem širi obzorja, budi radovednost, prava revija za vse navihane, radovedne, vedoželjne otroke.

POPLAVE 2023 – Kdor želi pomagati prizadetim v poplavah, lahko svoj dar odda v cerkvi, v nabiralnik Karitas. Na slavilnem večeru v soboto smo zbrali 1.328,50 Eur. Hvala vsem!

MAŠNI NAMENI

NED – 27.8.
21. ned. med letom
Monika, mati sv. Avguština
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Borisa Turnška —oblet.

PON – 28.8.
Avguštin, škof, cerkveni učitelj
19.00 za +Ivana (god) in Marijo Knez

TOR – 29.8.
Mučeništvo Janeza Krstnika
19.00 za +Ivana Rojnika (god), Terezijo, Slavkota in Zofijo
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 30.8.
Feliks (Srečko), muč.
19.00 za +Veroniko Kunst

ČET – 31.8. pred 1. pet
Pavlin, škof
19.00 za +Marijo Juhart
Molitev za duhovne poklice

PET – 1.9. prvi petek
Egidij (Tilen), opat
19.00 Za +Milana Šlandra –30. dan
Litanije Jezusovega srca

SOB – 2.9.
Marjeta, devica
19.00 za +Pavlo Polak
Litanije Matere Božje

NED – 3.9. – angelska
22. ned. med letom
Gregor Veliki, papež, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Španove

V tem tednu: četrtek pred prvim petkom, prvi petek in prva sobota v mesecu vabljeni tudi k prejemu s. zakramentov.

Ministranski izlet načtovan za sredo ob 8. uri. /Če bo vreme dopustilo/

Dežurni ministranti: Urban Rančigaj, Anej Semprimožnik, ostali dobrodošli
Bralci v nedeljo: I. Anka Trogar, Elza Vasle; II. Anže Basle, Nika Bastl Enci
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.

Oznanila za 20. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Prišla je, padla predenj in rekla: »Gospod, pomagaj mi!« Odgovóril ji je in dejal: »Ni lepo jemati kruh otrokom in ga metati psom.« Ona pa je rekla: »Tako je, Gospod, pa vendar tudi psički jedo od drobtinic, ki padajo z mize njihovih gospodarjev.« Tedaj je Jezus odgovóril. Rekel ji je: »O žena, velika je tvoja vera! Zgodí naj se ti, kakor želiš!« In njena hči je ozdravela tisto uro. (Mt 15,25–28)

BESEDA O BESEDI

SE TUDI TEBI ZDI BOG GLUH ZA TVOJE POTREBE? Mt 15,21–28

Mater ali očeta, ki se res bori za svojega otroka, vedno občudujemo. Tako je tudi z ženo iz današnjega evangelija, ki je Jezusa skorajda prisilila v to, da pozdravi njeno hčer. To je storila njena vera.
Vprašujem pa se: Kaj bi v tem trenutku, v katerem se je znašla ta žena, storil jaz? Verjetno bi se zgrožen obrnil in bi užaljen odšel godrnjaje sami pri sebi: »Ali je to način nekoga, ki se razglaša za prijatelja revežev in stiskanih, da tako ravna z ljudmi?« Kanaanska žena ne stori tega. Je popolno nasprotje zamerljivega človeka, ki je zlahka užaljen. Kaj torej stori? Približa se Jezusu, pade predenj in pravi: »Gospod, pomagaj mi!« Na zavrnitev odgovori s še bolj gorečo prošnjo in pričakovanjem.
Jezus jo že tretjič zavrne. Trda beseda: Otroci so Abrahamovi potomci, psi pa so pogani. Vsakdo bi se v tem trenutku nemudoma zagrenjen umaknil. Toda kanaanska žena tega ne stori. Z vsako naslednjo evangeljsko vrstico samo še raste.
Tista žena je postala »vernica«, ena prvih vernic, ki prihajajo iz poganskega sveta; ona je pionirka krščanske vere. Ona je naša predhodnica.
Če bi jo Jezus uslišal na njeno prvo prošnjo, bi prejela le dar ozdravitve hčerke. Njeno življenje bi teklo dalje s kakšno težavo manj. A vse bi se končalo tam in končno bi tako mati kot hči umrli, ne da bi za seboj pustili kakšno sled. Tako pa je njena vera rasla in se prečistila tako zelo, da je iz Jezusovih ust izvabila čudoviti vzklik navdušenja. – Kakšna vera!
Koliko stvari nas uči ta preprosta evangeljska pripoved! Eden najglobljih vzrokov trpljenja za vernega človeka so neuslišane molitve. Več tednov, mesecev, morda celo let smo molili za neko določeno stvar. Toda nič. Bog se je zdel gluh. Kanaanska žena je tu kot vzornica in učiteljica vztrajne molitve.
Kadar vztrajno molimo, se stvari začno dogajati. (po: E. Mozetič)

20. nedelja med letom — župnijski dan

Cerkev vabi k stalni molitvi za naše drage, ki jih je prizadela bolezen. Molitev za bolnike ne sme nikoli manjkati. Nasprotno! Še več moramo moliti, tako osebno kot v skupnosti. Spomnimo se na evangeljski prizor o kanaanski ženi (prim. Mt 15,21-28). Poganska žena je. Ne pripada izraelskemu ljudstvu. Poganka je, ki Jezusa prosi, naj ozdravi njeno hčer. Jezus pa, da bi preizkusil njeno vero, najprej trdo odgovori: »Ne morem. Najprej moram misliti na izraelske ovce.« A žena ne odneha – Mama, ko prosi pomoči za svoje otroke, se nikoli ne vda, bori se za otroka! – in mu odgovori: »Ko se gospodarji najedo, se tudi psičkom kaj dá.« Kot da bi mu hotela reči: »Ravnaj z mano vsaj kot s psičkom.« In Jezus ji odgovori: »Žena, velika je tvoja vera! Zgodi naj se ti, kakor želiš (v. 28)!«
V soočenju z boleznijo se zaradi človeške krhkosti tudi v družini pojavijo težave. Vendar na splošno čas bolezni prispeva h krepitvi družinskih vezi. Razmišljam, kako pomembno je otroke vse od malega vzgajati za solidarnost v času bolezni. Vzgoja, ki hoče zaščititi pred občutljivostjo za človeško bolezen, osiromaši srca. Otroci ostanejo brezčutni do tujega trpljenja, nesposobni soočiti se s trpljenjem in doživeti izkušnjo omejitve, omejenosti.
Kolikokrat vidimo priti na delo – vsi smo jih opazili – kakšnega moškega ali žensko z utrujenim obrazom, z držo telesa, ki govori o utrujenosti. Ko vprašamo: »Kaj se dogaja?« odgovori: »Spal/a sem samo dve uri, ker se doma izmenjavamo za dežurstvo pri sinčku, hčerkici, pri bolniku, pri dedku, pri babici.«
In nato se dan nadaljuje z delom. Res, to je junaško, to je herojstvo družin! To je skrito junaštvo, ki ga živimo, ko je nekdo bolan, ko to očka, mama, sin ali hči živijo z nežnostjo in s pogumom. Krhkost in trpljenje naših najnežnejših in najsvetejših čustev je lahko za naše otroke in vnuke šola življenja. Pomembno je vzgajati otroke in vnuke v razumevanju te bližine v času bolezni v družini. Ko družina čas bolezni spremlja z molitvijo ter s prisrčno in skrbno bližino svojih članov, to zanje postane šola. (Papež Frančišek)

O, Bog, hvala ti za današnji dan. Blagoslovi ga in nam ga daj lepo doživeti in nas obdari s trajnimi sadovi.
Hvala pa tudi vsem, ki ste skrbno in zavzeto pripravljali to praznovanje. Hvala tudi vsem, ki ste sodelovali sinoči in sodelujete danes na bogoslužjih. Hvala vsem pevskim skupinam, bralcem, ministrantom, … hvala vsem, ki ste poskrbeli za postrežbo, vsem, ki ste podarili čas za druženje, …

Naslovljeno na vas

Župnijsko občestvo, ki je združeno v poslanstvu služenja Kristusu
Uspešna župnija je pravi izvir milosti, kraj sprejemanja, miru in misijonarskega apostolata. V kolikor ste del takšne župnije, se Bogu zahvaljujte za prejeti blagoslov! Dejstvo pa je, da smo še daleč od idealnega, zato naj tudi vztrajno molimo in delamo na tem, da bi se temu čim bolj približali.
V ŽUPNIJI JE JEZUS “TAKO DOSTOPEN, KOT JE LE MOGOČE”.
Evharistija je “izvir in višek” krščanskega življenja in posledično vsake katoliške župnije. Župnija torej lahko najbolje izpolnjuje svoje nadnaravno poslanstvo, če vernikom ponuja čim več priložnosti, da se združijo z Gospodom.
Pogost in preprost dostop do zakramentov je temeljnega pomena, pa ne le do svete maše, temveč tudi do krsta, spovedi in celo bolniškega maziljenja. Župnija je izvir zakramentalne milosti: velikodušno podeljevanje zakramentov je vsekakor prva in najpomembnejša naloga njenega poslanstva. Nič ne bi smelo biti pomembneje.
Druga pot do srečevanja z Jezusom je, da ritem župnijskih dogodkov uskladimo z bogoslužnim letom Cerkve. Če bogoslužni koledar vključimo v življenje župnije, recimo z načrtovanjem posebnih dogodkov, kot so skupne molitve, ali izpostavitev Najsvetejšega ob cerkvenih praznikih, ali pa zbiranje sredstev za skupno obhajanje pomembnejših dogodkov, to celotnemu župnijskemu občestvu pomaga, da skupaj živi bogoslužno leto.
Ko dušo preoblikuje Kristus, si ta želi njegovo ljubezen deliti z zunanjim svetom. Na enak način župnijsko občestvo, ki je živo v Kristusu, samo po sebi ponuja svojo ljubezen in usmiljenje tudi zunanjemu svetu.
“Župnija je navsezadnje naravni prostor, kjer udejanjamo telesna dela usmiljenja. Župnija ima polnejše razumevanje občestvenih potreb in večje zmožnosti, da usklajuje odzive nanje, bolje kot to lahko stori posameznik ali družina. Najlepše je, če “ljudje vedo, da je katoliška župnija njihovo zatočišče, pa naj gre za rastoče predmestje ali malce zakrnelo mestno sosesko, kraj, kjer običajna pravila strahu in negotovosti ne veljajo, kraj, kjer se stvarnost Kristusove navzočnosti v evharistiji udejanja v drznem služenju in nesebični pomoči.

POPLAVE 2023– Kdor želi pomagati žrtvam poplav, lahko svoj dar odda v naši cerkvi, v nabiralnik Karitas. Sredstva bomo nakazali Škofijski Karitas Celje, ki je do sedaj finančno pomagala že 918 gospodinjstvom.

MAŠNI NAMENI

NED – 20.8.
20. ned. med letom
Bernard , opat, c. uč.
Župnijski dan
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo in Karola Semprimožnika in starše

PON – 21.8.
Pij X., papež
19.00 za vse Hacetove

TOR – 22.8.
Devica Marija Kraljica
19.00 za +Ivana (r. d.) in starše Rojnik
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 23.8.
Irenej, mučenec
19.00 za +Amalijo in Franca Merzelj

ČET – 24.8.
Jernej (Natanael), apostol
19.00 za +Franca Šrama – (20.) oblet. (v Šentrupertu)

PET – 25.8.
Patricija, devica
19.00 za +Franca Orožima in vse Mlinarjeve

SOB – 26.8.
Tarzicij, mučenec
19.00 za +Antona in vse Praznikove

NED – 27.8.
21. ned. med letom
Monika, mati sv. Avguština
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Borisa Turnška —oblet.

V tem tednu: v sredo Dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov (fašističnih, nacističnih in komunističnih). Med njimi je tudi Izidor Završnik, žrtev nacizma.

Dežurni ministranti: Jan in Alen Griguljak, ostali dobrodošli
Bralci v nedeljo: I. Majda Jelen, Matjaž Rožič; II. Melanija Hadolin, Lara Natek
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Oznanila za 19. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko so ga učenci videli hoditi po jezeru, so se vznemirili in rekli: »Prikazen je.« Od strahu so zavpili. Jezus pa jim je takoj rekel: »Bodite pogumni! Jaz sem. Ne bojte se!« Peter mu je odgovóril in rekel: »Gospod, če si ti, mi ukaži, da pridem po vodi k tebi.« On mu je dejal: »Pridi!« In Peter je stopil iz čolna, hodil po vodi in šel k Jezusu. Ko pa je videl, da je veter močan, se je zbal. Začel se je potapljati in je zavpil: »Gospod, reši me!« Jezus je takoj iztegnil roko, ga prijel in mu dejal: »Malovernež, zakaj si podvómil?« (Mt 14,26–31)

BESEDA O BESEDI

BREZ VERE NE GRE Mt 14,22–33

Jezus ne draži svojih učencev, le naučil bi jih rad česa. To pokaže tudi v viharju. Ni mu bilo potrebno hoditi po vodi. Rad pa bi jim pokazal, kdo on je. Naj se vendar zavedo, da je med njimi Bog sam. A spreobrnjenje se pri apostolih, kot pri nas, ne dogaja ravno naglo. Najprej se prestrašijo in ničesar ne razumejo. Ko pa se jim Jezus spet dobrohotno razodene, ostajajo apostoli pri starem. Peter jih pooseblja, ko namesto da bi prosil, skoraj ukaže: »Gospod, če si ti, mi zapovej, da pridem po vodi k tebi.« Kakšna ponižnost?!!! Hkrati izraža dvom, potem pa še ukazuje. Vse je po starem. Kljub čudežu s kruhom, kljub blagim opozorilom, da niso oni gospodarji Božjega delovanja, Peter narekuje, kako naj se Bog obnaša, da bo on lahko veroval. Jezus se tudi tokrat ne pusti zmesti. Pridi, si misli, saj ti tudi to ne bo pomagalo. Seveda po vodi brez vere ne bo šlo. No, po napornem dnevu morajo učenci vsaj približno priznati, da so le ubogi ljudje, Gospod pa je Božji Sin. – Mar nismo na las podobni učencem. V glavi imamo svoje scenarije, svoje predstave in naročamo Bogu, kako naj jih uresniči. Bog nam vsak dan dopoveduje, da ne bo stregel naši lenobi, naši navidezni skrbi za druge, našemu egoizmu itd. Užaljeni odhajamo in čakamo nove priložnosti, da mu povemo, da se moti. Pričakujemo, da se bo opravičil, potem pa nas preseneti vihar, v njem skoraj prosimo za pomoč in se hkrati razočarani srečujemo s svojo nevero in polomijo. No, pod največjim pritiskom napetih situacij celo rečemo, ti si Božji sin. Potem pa spet po starem izsiljujemo in čakamo rezultatov. Ne, tako ne bo šlo. Pred Bogom bomo morali priznati, da je on gospodar vsega. Da le on lahko pomiri vihar. Mi smo ubogi učenci, ki ga lahko predvsem prosimo, naj nas vzgaja. Naj nas oklesti pomembnost in sebičnosti. Naj nam pove, kaj naj storimo. Mogoče je zadosti, če nam od tega evangeljskega odlomka ostane le eno: Da si skušamo reči, Bog je Gospod, mi pa smo njegovi služabniki. (po: E. Mozetič)

19. nedelja med letom

Peter, daj mi kakšno spodbudo! Nimam poguma, da bi tvegal. Izgubljam se v preračunljivosti. Bojim se, da ne bom uspel, da se bom osmešil. Govorim, se pogovarjam, razmišljam, vendar ničesar ne delam z vso predanostjo. Peter, daj mi kakšno spodbudo! Vem, da Gospod hodi po razburkanih vodah nepravičnosti, osamljenosti in brezbrižnosti, izrinjenosti in zapuščenosti, pomanjkanja solidarnosti, nikoli pa se ne zaženem, da bi hodil z njim. Peter, da mi kakšno spodbudo! Brez pomoči mi ne bo uspelo zapustiti čolna mojih »če« in »ampak«. Bojim se, da drugi ne bodo šli za menoj, da ne bom uspel, da se bom opekel. Mogoče nisem tako zelo prepričan, da me Gospod lahko drži na površini s svojo močjo. Peter, daj mi kakšno spodbudo! Vem, da je Gospod v nemirnih vodah, a si ne upam vreči se vanje. Peter, daj mi kašno spodbudo! (po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

Evangeljski odlomek prikazuje apostola Petra, ki je prevzet od ljubezni do Učitelja prosil, da bi mu šel po vodi naproti. ‘Ko pa je videl, da je veter močan, se je zbal. Začel se je potapljati in je zavpil: “Gospod, reši me!” (Mt 14,30). Sveti Avguštin pravi: ‘Gospod, se je sklonil in te prijel za roko. S svojimi močmi ne moreš vstati. Oprimi se roke Njega, ki se je spustil vse do tebe.’ Peter namreč ne hodi po vodi iz lastne moči, temveč zaradi Božje milosti, v katero veruje. Ko pa ga prevzame dvom, ko njegov pogled ni usmerjen na Jezusa, temveč v strah pred vetrom, ko ne zaupa Učiteljevim besedam, pomeni, da se začenja notranje oddaljevati od njega in tvega, da se utopi v morju življenja. Tako tudi mi, če vidimo samo sebe, postanemo odvisni od tokov in ne moremo več iti skozi viharje življenja. (po: Benedikt XVI.)

Slovenski škofje so zapisali, da smo kristjani povabljeni, “da stopimo skupaj, se povežemo v solidarnosti, se konkretno zavzamemo za vse ranljive ter za vse, ki so v strahu zaradi fizičnih nevarnosti; predvsem pa spet obudimo vero in zaupanje v Božjo bližino in pomoč.” Zato škofje vabijo župnike in župnijske upravitelje, da nabirko pri svetih mašah v nedeljo, 13. avgusta 2023, namenimo za prizadete v neurjih. Zbrana sredstva se bodo izročila Slovenski karitas.

Naslovljeno na vas

MARIJA V NEBESA VZETA (praznik ta torek) – MATI ŽIVLJENJA
O Marija, jutranja zarja novega sveta, Mati vseh, ki živijo,
tebi izročamo pravdo življenja:
ozri se, o Mati, na brezmejno število otrok, ki jim branijo, da bi se rodili;
ubogih, ki jim je življenje breme; vseh mož in žena, ki so žrte nečloveškega nasilja;
ostarelih in bolnih, ki jih ubijajo iz hladne brezbrižnosti ali nekega lažnega sočutja.
Daj, da bodo vsi tisti, ki verujejo v tvojega Sina,
znali prepričljivo in z ljubeznijo ljudem našega časa oznanjati evangelij življenja.
Izprosi jim milost, da bodo življenje sprejemali kot vedno novo darilo,
da ga bodo hvaležno doživljali z vsem svojim bistvom,
in daj jim poguma, da bodo zanj pričevali z dejavno zavzetostjo
in bodo skupaj z vsemi ljudmi dobre volje gradili nov svet –
civilizacijo resnice in ljubezni v hvalo in slavo Boga,
stvarnika in ljubitelja življenja. (sv. Janez Pavel II., Okrožnica Evangelij življenja)

ŽUPNIJSKI DAN – 19. avgust- mladinska maša in slavljenje s skupino Svetnik ob 19. uri. Bogoslužje bo vodil polzelski župnik Urban Lesjak, takoj po maši bo slavljenje pred Najsvetejšim s skupino Svetnik. Vabljeni vsi »mladi«.
20. avgust – Župnijski dan – Sveta maša ob 10. uri, pri kateri bodo sodelovali vsi pevci iz župnije. Po sv. maši bo organizirano kosilo. Zaradi organi- zacije števila obrokov, prosimo za prijavo kosil v nedeljo, 13. 8. pri Mariji Orožim , tel. 031 280 574 ali Domnu Novak, tel. 040 381 183.
Za pijačo bo poskrbljeno, gospodinje naprošamo za kaj sladkega.
V petek, 18.8. ob 19.30. uri se vsi pevci dobijo v Domu srečanj na skupni vaji za nedeljo.
Vabljeni v čim večjem številu, tudi družine z otroki, da se skupaj poveselimo.

MAŠNI NAMENI

NED – 13.8.
19. ned. med letom
Gertruda, opatinja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ido Lazar (r. d.)
Pri obeh mašah daruj za poplavljene

PON – 14.8.
Maksimilijan Kolbe, redovnik, mučenec
19.00 za +Milana Šlandra –osmina

TOR – 15.8.
MARIJINO VNEBOVZETJE—Veliki šmaren
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Štefanijo Rančigaj –30. dan

SRE – 16.8.
Rok, spokornik, priprošnjik zoper kužne bolezni
19.00 za +Slavko –oblet. in Jožeta Tiselj
Slavljenje – Bog je ljubezen (izjemoma samo to sredo)

ČET – 17.8.
Hijacint, redovnik
19.00 za +starše Ducman

PET – 18.8.
Helena (Alenka), cesarica
19.00 za +Mojco Rojnik in sorodnike

SOB – 19.8.
Janez Eudes, duhovnik
19.00 za +Franca Stanko

NED – 20.8.
20. ned. med letom
Bernard , opat, c. uč.
Župnijski dan
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo in Karola Semprimožnika in starše

V tem tednu: največji Marijin praznik, priprava na župnijski dan

Pripravljanje za župnijski dan—postavitev šotora in še marsikaj… Prosimo može in fante, da primejo za delo v sredo od 17. ure dalje.

PEŠ V PETROVČE –Zaradi stanja poti po ujmi, bo letos potekalo romanje k Materi Božji v Petrovče po cesti skozi Šempeter, Roje, Vrbje in Dobrišo vas. Odhod izpred cerkve ob 6. uri. Vabljeni!

Dežurni ministranti: Matevž Glušič, Matevž Lapuh, ostali dobrodošli

Bralci v nedeljo: I. ki bodo pri jutranji maši; II. Tilen Natek, Neža Novak

Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava

Oznanila za 18. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Pred njimi se je spremenil: obraz se mu je zasvetil kot sonce in njegova oblačila so postala bela kot luč. In glej, prikazala sta se jim Mojzes in Elija in sta govorila z njim. Oglasil pa se je Peter in rekel Jezusu: »Gospod,dobro je, da smo tukaj; če hočeš, naredim tukaj tri šotore: tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ko je še govoril, glej, jih je obsenčil svetal oblak in glej, glas iz oblaka je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje, njega poslušajte!«  (Mt 17,2–5)

BESEDA O BESEDI

V KAKŠNI LUČI VIDIŠ JEZUSA? Mt 17,1–9
Jezus je dobil svoje poslanstvo od Boga, ko je bil krščen in se je ob tem slišal glas iz nebes: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje.« Prestal je preizkušnji posta in skušnjav v puščavi. Tako je na nek način podoživel Izraelov eksodus. Oseba, ki bistveno zaznamuje ta del Izraelove zgodovine, je Mojzes. Jezus torej prevzema Mojzesovo vlogo voditelja ljudi skozi puščavo skušnjav in pomanjkanja.
Matej v svojem Evangeliju poroča tudi o čudežih, ki se godijo v povezavi z Jezusom. Kjer se pojavi Jezus, se pojavi tudi vera v to, da Bog lahko vrača zdravje, pomaga ljudem k zdravi pameti, celo premaguje smrt. Vse to spominja tudi na starodavnega preroka Elija, po katerem so se dogajali podobni čudeži.
Kdor gleda Jezusa skozi oči Izraela, prepozna v njem polnost modrostnega in preroškega daru. O tem govori tudi današnji odlomek Jezusove spremenitve na gori. Pred očmi svojih najbližjih učencev se je Jezus preobrazil. Kot to opiše Matej, je začel sijati.  Od nekod se mu pridružita tudi Mojzes in Elija. Iz oblaka se zasliši glas, ki ponovi to, kar je bilo slišati že ob Jezusovem krstu: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje« in še doda: »Njega poslušajte!«
V čem je pomen tega dogodka? Bog na ta način pred Jezusovimi učenci razkrije izvir in globino njegovega poslanstva. Jezus izvira iz Boga. V njem, po njegovem nauku in delu, se je približalo nebeško kraljestvo. Prerok Daniel govori o tem, da se modri svetijo kot zvezda na nebu za vse večne čase (Dan 12, 3). Oči Jezusovih učencev torej vidijo Jezusa tako, kot nanj gleda Bog, ki ga ponovno potrdi za Sina.
Učenci se na to odzovejo kakor najbolje vedo in znajo. Pred Jezusom padejo na obraz in njemu ter obiskovalcema želijo služiti. A Jezus se ob tem ne ustavi, dotakne se svojih prestrašenih učencev, ki ponovno vidijo samo njega, in sicer v običajni luči. Na kakšen odmev pa naleti Jezusovo poslanstvo v tvojem življenju? V kakšni luči ga vidiš ti? Kako »sveti« njegov nauk v tebi? (po: radio.ognjisce.si)

18. nedelja med letom—Jezusovo s premenjenje na gori

Vsebino današnjega praznika povzema glavna mašna prošnja, ki pravi: »Nebeški Oče, z veličastno Jezusovo spremenitvijo na gori si ob pričevanju očetov potrdil, da je Jezus v resnici tvoj Sin in naš Odrešenik. Na njem si pokazal poveličanje, ki čaka nas, tvoje posinovljene otroke. Pomagaj nam, da bomo vedno poslušali tvojega Sina in tako postali sodediči njegove slave pri tebi.«
Po starem krščanskem izročilu se je to, česar se z današnjim praznikom spominjamo, dogajalo na gori Tabor, ki stoji osamljena na galilejski ravnini in se dviga 588 metrov visoko. Gora Tabor je bila znana že v zgodovini izvoljenega ljudstva stare zaveze. Na pobočjih te gore je izraelski vojskovodja Barak okoli leta 1125 pred Kristusom po nasvetu sodnice in prerokinje Debore premagal Kanaance. Preroku Jeremiju se je gora Tabor zdela tako imenitna, da jo je opeval kot podobo Božjega veličastva. Zapisal je namreč: »Jahve bo prišel, podoben Taboru med gorami.« Izraelski kralji, ki so se izneverili sinajski zavezi, so na vrhu Tabora postavili malikovalsko svetišče in zaradi tega jih prerok Ozej ostro graja.
Na vrhu gore Tabor je že proti koncu 4. stoletja stalo svetišče v spomin na Gospodovo spremenitev. Neznani romar leta 570 poroča, da so tam gori sezidali kar tri cerkve, ker je apostol Peter dejal: »Gospod, dobro je, da smo tukaj; ako hočeš, naredimo tu tri šotore.« Na začetku 13. stoletja je dal turški sultan Malik cerkev in samostan na Taboru porušiti ter na ruševinah zgraditi močne utrdbe, ki pa so stale le malo časa. Tudi kapelico, ki so jo Turki kristjanom pustili postaviti, so kmalu podrli. Gora Tabor je bila tako skoraj štiri stoletja zapuščena. Od 17. stoletja dalje pa so frančiškani iz Nazareta prihajali na goro, da bi na ruševinah nekdanje cerkve maševali za romarje.
Sedanjo baziliko, zgrajeno v sirsko-romanskem slogu, so začeli graditi leta 1919 in jo posvetili leta 1924. V dveh zvonikih sta kapeli, posvečeni Mojzesu in Eliju, dvema pričama Jezusove spremenitve, v spodnjem delu cerkve pa so predstavljene štiri Kristusove spremenitve: rojstvo, evharistija, smrt, vstajenje. (po: Svetnik za vsak dan II.)


Kdor moli s srcem, ne misli na besede, ki jih izgovarja,
ampak na Boga, s katerim se pogovarja.
(sv. Frančišek Saleški)


Naslovljeno na vas

ŽUPNIJSKI DAN – 19. avgust- mladinska maša in slavljenje s skupino Svetnik. Bogoslužje bo vodil polzelski župnik Urban Lesjak, takoj po maši bo slavljenje pred Najsvetejšim s skupino Svetnik. Vabljeni vsi »mladi«.

20. avgust – Župnijski dan – Sveta maša ob 10. uri, pri kateri bodo sodelovali vsi pevci iz župnije. Po sv. maši bo organizirano kosilo. Zaradi organizacije števila obrokov, prosimo za prijavo kosil v nedeljo, 13. 8. pri Mariji Orožim , tel. 031 280 574 ali Domnu Novak, tel. 040 381 183.
Za pijačo bo poskrbljeno, gospodinje naprošamo za kaj sladkega.

V petek, 18.8. ob 19.30. uri se vsi pevci srečamo v Domu srečanj na skupni vaji za nedeljo.

Vabljeni v čim večjem številu, tudi družine z otroki, da obudimo srečanje celotne župnije in se podružimo.

Slovenski škofje so zapisali, da smo kristjani povabljeni, “da stopimo skupaj, se povežemo v solidarnosti, se konkretno zavzamemo za vse ranljive ter za vse, ki so v strahu zaradi fizičnih nevarnosti; predvsem pa spet obudimo vero in zaupanje v Božjo bližino in pomoč.”
Zato škofje vabijo župnike in župnijske upravitelje, da nabirko pri svetih mašah prihodnjo nedeljo, 13. avgusta 2023, namenimo za prizadete v neurjih. Zbrana sredstva se bodo izročila Slovenski karitas.
Sredstva se nakažejo na škofijske ekonomate, ki bodo pomoč nato posredovali Slovenski karitas.

MOLITEV ZA BEATIFIKACIJO SLOVENSKIH MUČENCEV
Nebeški Oče, v božjih služabnikih, slovenskih mučencih, med katerimi je tudi duhovnik Izidor Završnik, si nam razodel zgled ljubezni do Kristusa in doslednega življenja po evangeljskih načelih, za katere so živeli in delovali vse do svojega pogumnega pričevanja v smrti. Njihova kri naj bo resnično seme za našo zvestobo, edinost in spravo. Podeli nam milost, da tudi vesoljna Cerkev prizna to njihovo junaško vere. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

MAŠNI NAMENI

NED – 6.8.
18. ned. med letom
Jezusova spremenitev na gori
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +vse pokojne Novakove (v Šentrupertu)

PON – 7.8.
Kajetan, duhovnik
15.00 pogreb +Milana Šlandra s sv. mašo

TOR – 8.8.
Dominik, ustanovitelj dominikancev
19.00 za +Jožeta Berzelaka
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 9.8.
Terezija (Edit Stein), redovnica, mučenka
19.00 za +Tilko Juvan

ČET – 10.8.
Lovrenc, diakon, muč.
19.00 za +Elizabeto Obreza

PET – 11.8.
Klara (Jasna), devica
19.00 za +Elizabeto Kocmut

SOB – 12.8.
Ivana Šantalska, red.
19.00 za +Antona –oblet in Miro Turk

NED – 13.8.
19. ned. med letom
Gertruda, opatinja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ido Lazar (r. d.)

V tem tednu: godujeta sv. Dominik, ustanovitelj dominikancev (Petrovče) in sv. Klara,začetnica klaris (Nazarje)

Napoved: Župnijski dan bo v nedeljo, 20. 8. 2023. Rezervirajte si čas! Lepo bo.

Dežurni ministranti: Matevž in Tjaž Basle
Bralci v nedeljo: I. Simon Brdnik, Sonja Mandelc; II. Saša Pikl, Ivi Rančigaj
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž