Oznanila – 13. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko so potovali, mu je nekdo rekel: »Za teboj bom hodil, kamor koli pojdeš.« Jezus pa mu je dejal: »Lisice imajo brloge in ptice neba gnezda, Sin človekov pa nima, kamor bi glavo naslónil.« Nekomu drugemu pa je rekel: »Hôdi za menoj!« A ta je dejal: »Gospod, dovôli mi, da prej grem in pokopljem svojega očeta.« Rekel mu je: »Pústi, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve, ti pa pojdi in oznanjaj Božje kraljestvo!«  (Lk 9,57–60)

BESEDA O BESEDI

ZVESTOBA BREZ POENOSTAVLJANJA Lk 9,51–62

Jezusove besede, ki smo jih slišali v današnjem evangeliju,  so neverjetno krute. Najbrž je marsikdo od vas že izgubil očeta ali pa odšel od doma. Si predstavljate, da bi vam v tistem trenutku slovesa Jezus rekel: Pusti to, kaj boš čakal na pogreb, kaj se boš poslavljal, pojdi za menoj! Najbrž bi tega ne mogli sprejeti ravno zlahka. Zakaj je Jezus tako zahteven?
Čemu takšna zahtevnost, nam mogoče pojasni že uvodni del današnjega evangelija. Tam izvemo, da je Jezus na poti v Jeruzalem, in sicer v smrt. Ta pot je peljala skozi Samarijsko vas, vas Samarijanov, ki jih Judje niso marali, pa tudi oni niso marali Judov. Tam niso bili sprejeti, zato sta učenca Jakob in Janez hotela priklicati nanje gorje. Že v teh nekaj stavkih vidimo, kaj je vodilo Jezusa na poti v Jeruzalem in kaj učenca. Za Jezusa pisatelj pravi, da je se je sam trdno odločil iti v Jeruzalem, kot bi želel poudariti zahtevnost te odločitve. Kot bi hotel reči: Ni lahko iti tja, ne paše mi, a vem, da moram. To je moja pot. Na drugi strani sta učenca Jakob in Janez. Kaj ju vodi pri želji, da uničita Samarijo? Preprosta užaljenost, da ju niso sprejeli. Ne moreta sprejeti tega, da niso zaželeni, in že bi priklicala maščevanje.  Lahko bi rekli, da se učenca ravnata po liniji najmanjšega odpora. V Jeruzalem nista šla s trdno odločitvijo, da naredita, kar je najbolj prav, ampak sta ob Jezusu zaradi lastne koristi, in še nista spoznala, da hoja za njim ni vezana na korist, lagodje in ugajanje.
Drža učencev Jakoba in Janeza nam je najbrž tako domača, da ne vidimo v njima nobenega problema. Reagirata spontano in logično.
Jezus pa opozarja na temelje te zgrešene drže. Ko se nekdo oglasi, da bi hodil za njim, mu pravi: »Lisice imajo brloge in ptice neba gnezda, Sin človekov pa nima, kamor bi glavo naslonil.« Hoditi za njim pomeni odpovedovati se vsemu, kar nam je domače, kar vodi v lagodje. Je potovanje v neznano, zaradi zvestobe edinemu Dobremu – tj. Bogu. (po: E. Mozetič)

13. nedelja med letom

Absolutna odločitev

Odločiti se za krščanstvo, za Jezusa, pomeni prepustiti se njemu in z njim sodelovati. Če naj naredi s teboj, kar si je on zamislil, potem mora imeti prosto pot prav do vsega. V tem primeru je on tvoj edini gospodar: tvoje življenje ima novo upravo. To je temelj vere.
Vera je precej elastična beseda, ki lahko poleg resničnega zaupanja v Jezusa pomeni še marsikaj drugega. Potrebno je zaživeti v skladu z njo. Sprejeti celovito odločitev za Jezusa. To pomeni tudi zahtevo, da tako kot on postavimo Boga na prvo mesto v svojem življenju. Vključuje pa tudi ljubezen in pokorščino do njega in do Cerkve, kateri je zaupal svoje poslanstvo.
Odločitev mora biti absolutna, ne da nekaj dni capljamo za njim, ostali čas pa »hodimo po svoje«. (po: J. Balchin, Kaj kristjani verujemo)

Kdor hoče živeti, se mora najprej osvoboditi vsega, kar ga veže

Vsakdo želi svoje »notranje impulze«, odločitve, nekako vsaj nekoliko »zavarovati«. Ob tem mi prihajajo na misel Jezusove besede, ki jih reče ljudem, ki bi mu radi sledili, a imajo vsakovrstne pomisleke. Radi bi sledili svojemu notranjemu impulzu. Čutijo, da bi jih vodil v življenje. Toda razum najde dovolj razlogov, da te notranje impulze potlačijo ali jim pristrižejo peruti. Nek mladenič zasliši to notranje vabilo, a preden bi sledil temu notranjemu klicu, mora urediti vse mogoče. Tako pravi: »Dovôli mi, da prej grem in pokopljem svojega očeta.« (Lk 9,59) Jezus mu odgovori: »Pústi, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve, ti pa pojdi in oznanjaj Božje kraljestvo!« (Lk 9,60) – Mož je hotel vse urediti. Doma je hotel urediti problem dediščine. Hotel je počakati, da oče umre. Šele potem bi si upal stopiti na pot. Pogosto srečujem ljudi, ki si zaradi obzirnosti do svojih staršev ne upajo hoditi po svoji lastni poti. Zagotovo je dobro, da smo do staršev obzirni. Toda obzirnost do staršev ne sme voditi k temu, da si ne upam živeti lastnega življenja. Če bom ravnal tako, bom staršem očital, da so me v življenju ovirali. Staršem smem naložiti tudi bolečino, da me izpustijo in mi dovolijo, da grem svojo pot. – Jezus je v tej situaciji odgovoril z drastičnimi besedami: »Pústi, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve.« Zame to pomeni: Vse to zavarovanje je le smrt, okamenelost. Kdor hoče živeti, se mora osvoboditi takšnih zavarovanj in zagotovil ter se prepustiti življenju, si ga drzniti zaživeti nezavarovano. (po: A. Grün, Ne zamudi svojega življenja)

Naslovljeno na vas

Sv. Peter in Pavel: Slovesni praznik v sredo, 29. junija

Na ta slovesni praznik se spominjamo sv. Petra, ki ga je Kristus določil za skalo, na kateri bo zidal svojo Cerkev in sv. Pavla, ki je ponesel njegovo ime med pogane.
Kljub temu, da sta si bila sv. Peter Peter in Pavel po izobrazbi, značaju in osebnosti zelo različna, ju skupaj proslavljamo.
Vabljeni k bogoslužju in molitvi, da bili bil ta dan duhovniških posvečenj tudi v naši celjski škofiji.

Procesije in češčenje sv. Rešnjega Telesa bodo še v Grajski vasi 26. junija ob 10.00 uri in v Šentrupertu 7. avgusta ob 10.00 uri. Za procesije postavljajo začasne kapelice—oltarje. Tudi letos naprošamo vse, ki to v naši župniji delate, da napravite to dobro delo. Na nedelje, ko bodo precesije pri podružnicah, v župnijski cerkvi ne bo druge sv. maše. Zberimo se v čim večjem številu tam, kjer bo procesija. Potrudimo se dostojno počastiti našega Zveličarja.

ORATORIJ 2022 PRI NAS
Dragi otroci in starši! Letošnji oratorij na Gomilskem bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Prijave bodo odprte do zapolnitve prostih mest. Prijavnico in vse informacije najdete na spletni strani Župnije Gomilsko ali na Facebook strani Oratorij Gomilsko. Pohitite! Morda še ujamete »zadnji vlak«.

Počitniška molitev Prosti čas
O Bog, kako lepo! Lahko se spočijem, zadiham, razmišljam. Lahko se veselim ljudi, ki jih imam rad, luči sonca, rož in dreves, petja ptic. Lahko slišim tvojo besedo in praznujem tvojo ljubezen z vsemi , ki verujejo vate. Zahvaljujem se ti, o Bog. Prosim te za tvoj blagoslov za ta dan in za vse počitnice !

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870, Namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 26.6.
13. ned. med letom
Ciril Aleksandrijski, škof, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Ferdinanda in Alojzijo Kok (v Grajski vasi)
Procesija sv. Rešnjega Telesa

PON – 27.6.
Ema Krška, kneginja
19.00 za +Toneta Kozmelja

TOR – 28.6.
Irenej Lyonski, škof, mučenec
19.00 za +Sandro Kolar –oblet.

SRE – 29.6.
Peter in Pavel, apostol
7.30 za duhovne poklice
19.00 za Antona –oblet in Ano Laznik

ČET – 30.6.
Prvi mučenci rimske Cerkve
19.00 za +Franca, Silvestro in Marijo Rovšnik in Andreja Krajnca (v Šentrupertu)
Sklep vrtnic

PET – 1.7. prvi petek
Estera, svetopis. žena
19.00 za +Magdo in Ivana Mahor
Litanije Jezusovega srca, posvetitev

SOB – 2.7. prva sobota
Evgenija, redovnica
19.00 za +Milana Košenina –oblet.
Litanije Matere Božje, posvetitev

NED – 3.7.
14. ned. med letom
Tomaž, apostol
7.00 češčenje
7.30 za +Ivana Štuseja /za vse župljane bo v Juriju
9.00 zlata maša g. Alojza Pirnata (pri sv. Juriju v Taboru)
11.30 v dober namen

V tem tednu: sklep vrtnic, četrtek pred prvim petkom, prvi četrtek, p. petek, p. sobota. Vabljeni k zakramentom.

Seja ŽPS bo v četrtek ob 20.00 uri v Domu srečanj. Zadnja pred poletnim premorom, zato toliko bolj vabljeni vsi člani.

Vabljeni na zlato mašo k Juriju —g. Alojz Pirnat velikokrat deluje tukaj!

Dežurni ministranti: Zala Jelen, Hana Rančigaj
Bralci v nedeljo: I. Sonja Mandelc, Magda Šalamon II. kdor bo pri tej maši
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.

Oznanila – 12. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko je Jezus nekoč na samem molil, so bili z njim učenci; in vprašal jih je: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik, drugi: Elija, spet drugi pa, da je vstal eden od starodavnih prerokov.« Nato jim je rekel: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter je odgovóril: »Božji Maziljenec.«  (Lk 9,18–20)

BESEDA O BESEDI

KDOR GA ŽELI SPOZNATI, MORA ZA NJIM Lk 9,18–24

Zanimivo, s čim Jezus povezuje vprašanje: Kaj ljudje pravijo, kdo sem? Petrov odgovor, da je Božji maziljenec, pojasni z razlago, da bo Sin človekov zavržen in umorjen. Torej je z odgovorom, kdo je on, najtesneje povezano njegovo trpljenje. Še več. Kdor ga bo hotel spoznati, bo moral po isti poti za njim, zato pravi: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj.« Križ je najpomembnejše znamenje Božjega sina, pa tudi vseh njegovih učencev. Nam je to res tako jasno? Zdi se, da smo Jezusovo trpljenje ločili od njegovega življenja. Kot da je trpljenje nek dodatek k njegovemu sicer uspešnemu oznanjevanju. Pa ni! Križ se za Jezusa ni začel na veliki četrtek, ampak z njegovim rojstvom!
Občutek imam, da je današnji odlomek šibka točka našega oznanjevanja. Ne ‘paše’ nam, da sta hoja za Jezusom ter življenje v resnici in ljubezni tesno povezana s trpljenjem. Zato smo križ pribili na stene in ga razumemo kot neposrečen konec Jezusovega življenja. V naših glavah in v našem oznanjevanju bomo morali to spremeniti. Nenazadnje je vse pošteno človekovo življenje povezano s križem. Zakaj tega ne bi mogli razumeti in sprejeti? Otrok bi čokolade raje ne delil z drugimi, pa če hoče biti resnično človek, se mora tega naučiti. Vsi bi pogosto raje počivali kot pomagali, pa je spet potrebno naložiti križ odpovedi. Radi bi, da bi se kaj naredilo samo, a moramo pljuniti v roke in spet smo pri križu. Beg pred križem se vsepovsod odraža kot lenoba in lagodje. To ni življenje resničnega kristjana! In prav tega je danes vsepovsod polno. Ko pa govorimo o zavzetem vztrajanju v resnici in ljubezni, bomo doživljali nasprotovanje in preganjanje. Dejstvo je, da bo tisti, ki hoče iti za Jezusom, trpel enako nasprotovanje kot on.
Kljub temu da pomeni biti Jezusov učenec izgubiti življenje, pomeni tudi življenje najti: Če bomo hodili za njim, bomo v sebi našli mir. (po: E. Mozetič)

12. nedelja med letom

MESIJA, BOŽJI IZVOLJENEC, BOŽJI MAZILJENEC

Peter je odgovóril: »Božji Maziljenec.« (prim. Lk 9,20)
Mesija je hebrejska beseda za »tistega, ki je maziljen«, in pomeni isto kot grška beseda »Kristus.« V stari zavezi so kralje ob izvolitvi mazilili z oljem. Maziljenje je bilo pridržano za osebe, ki jih je Bog izbral za določeno službo. Do Jezusovega časa se je izraz Mesija tako že ustalil kot naslov za prihajajočega kralja.
Zunaj Palestine, med nejudovskimi kristjani, ki niso nikoli pričakovali takega voditelja, je ime »Kristus« začelo izgubljati svoj posebni pomen. Vse bolj se je uporabljalo tako, kot ga uporabljamo danes, kot del Jezusovega osebnega imena. Podobno so kmalu vernike začeli imenovati »kristjani« ali Kristusovi učenci. To so tisti, ki ne ostajajo le pri razglabljanju, kdo je Jezus Kristus, temveč se tudi zgledujejo po nauku in ravnanju svojega Učitelja. (po: J. Balchin, Kaj kristjani verujemo)

Videti Jezusa v bližnjem
Isto vprašanje, kot ga je Jezus zastavil svojim apostolom, meni papeže Frančišek, Jezus danes postavlja tudi vsem nam: Kaj pravite, kdo sem? Nanj naj bi odgovorili ne le teoretično, ampak z našim življenjem, saj je vera življenje.
Pastorala v naših skupnostih naj bi sicer bila vedno odprta mnogim potrebnim, saj je ljubezen pot popolnosti. Vendar pa nas vsa ta dela solidarnosti ne smejo odvrniti od stika z Gospodom, zatrjuje papež Frančišek: »Krščanska ljubezen ni preprosta filantropija, ampak je po eni strani videti bližnjega z Jezusovimi očmi in po drugi strani videti Jezusa v ubogem.«
Drugačen odnos do ljudi pa lahko zavzamemo le v luči razumevanja besed apostola Pavla, ki v pismu Galačanom opozarja, kako bi nas že sam krst moral spremeniti. S krstom nas Jezus pritegne k sebi, zato moramo omogočiti, da nas ta tudi notranje oblikuje. Eno prvih znamenj Jezusovega duha v nas je torej drugačen odnos do ljudi. Na vse namreč moramo gledati z očmi Jezusa, ki hoče odrešiti vse. Kot Božji otroci smo z vsemi ljudmi – med seboj bratje. Bog nas v Jezusu tako vse ljubi in rešuje. (po: M. Debevc)

Naslovljeno na vas

Procesije in češčenje sv. Rešnjega Telesa bodo pri nas še: (na Gomilskem je že bila na praznik 16. junija ob 19.00 uri, v Šmatevžu je 19. junija ob 10.00 uri) v Grajski vasi 26. junija ob 10.00 uri in v Šentrupertu 7. avgusta ob 10.00 uri. Za procesije postavljajo začasne kapelice—oltarje. Tudi letos naprošamo vse, ki to v naši župniji delate, da napravite to dobro delo. Na nedelje, ko bodo precesije pri podružnicah, v župnijski cerkvi ne bo druge sv. maše. Zberimo se v čim večjem številu tam, kjer bo procesija. Potrudimo se dostojno počastiti našega Zveličarja.

ORATORIJ 2022 PRI NAS
Dragi otroci in starši! Letošnji oratorij na Gomilskem bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Prijave bodo odprte do zapolnitve prostih mest. Prijavnico in vse informacije najdete na spletni strani Župnije Gomilsko ali na Facebook strani Oratorij Gomilsko. Pohitite! Morda še ujamete »zadnji vlak«.

Počitniška molitev Prosti čas
O Bog, kako lepo! Lahko se spočijem, zadiham, razmišljam. Lahko se veselim ljudi, ki jih imam rad, luči sonca, rož in dreves, petja ptic. Lahko slišim tvojo besedo in praznujem tvojo ljubezen z vsemi , ki verujejo vate. Zahvaljujem se ti, o Bog. Prosim te za tvoj blagoslov za ta dan in za vse počitnice !

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870, namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 19.6.
12. ned. med letom
Nazarij, prvi kopr. šk
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Franca Maka ter Antona in Marijo Basle (v Šmatevžu)
Procesija sv. Rešnjega Telesa

PON – 20.6.
Florentina, opatinja
19.00 v čast Svetemu Duhu

TOR – 21.6.
Alojzij Gonzaga, redovn.
19.00 za +Viljema in Pavlo Natek

SRE – 22.6.
Pavlin iz Nole, škof
! 18.00 za +Julko in Jožeta in vse Brinovec 

ČET – 23.6.
Rojstvo Janeza Krstnika
19.00 za +Cilko Šketa (R.) (v Šentrupertu)

PET – 24.6.
Srce Jezusovo
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene

SOB – 25.6.
Marijino brezmadežno srce
Dan državnosti — d. p.
12.30 poroka
19.00 za +Ido Lazar
Zahvala in prošnja za domovino

NED – 26.6.
13. ned. med letom
Ciril Aleksandrijski, škof, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Ferdinanda in Alojzijo Kok (v Grajski vasi)
Procesija sv. Rešnjega Telesa

V tem tednu: »«vrtnice« – ljudska pobožnost v čast Jezusovemu Srcu v mesecu juniju in praznik Srca Jezusovega.

Dežurni ministranti: Jan Griguljak, Mitja Mak
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Elza Vasle; v Grajski vasi: Melanija Hadolin, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.

Oznanila – nedelja Svete Trojice

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

»Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govóril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči. Poveličal me bo, ker bo iz mojega jemal in vam oznanjal. Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel: Iz mojega jemlje in vam bo oznanjal.« (Jn 16,13–15)

BESEDA O BESEDI

PREPLETANJE POSLANSTVA Jn 16,12–15

V odlomku vidimo čudovito harmonijo med tremi Božjimi osebami. Jezus bi rad učence še naprej učil, a ve, da tega sedaj ne morejo nositi. Zato bo čas kasneje, ko on ne bo več med njimi. Učencem bo poslal Svetega Duha, ki jih bo postopoma uvajal v vso resnico. V tem razodevanju resnice bo Sveti Duh jemal iz Očetovega naročja in nas hkrati vračal v naročje Božje ljubezni in usmiljenja.
Tako ima vsaka Božja oseba svoje poslanstvo, ki se medsebojno prepleta. Lahko bi rekli, da so v vsaki osebi navzoče vse osebe in v vseh vsaka. Vsaka od teh pa se na poseben način povezuje z nami. Tako je nedelja Svete trojice povabilo, da bi še bolj živeli v povezanosti z Bogom. Kako?
– Jezus je pot: Pot, ki nam je razodeta po njegovem zemeljskem življenju. Redno branje in premišljevanje Božje besede, še posebej evangelijev, je temeljno za spoznavanje Jezusa, Božjega sina, našega brata, prijatelja in Odrešenika. Samo tako moremo stopati v tesen odnos z njim in ne delati zla.
– Sveti Duh je duh resnice: Razodevanje resnice, kot vidimo v odlomkih zadnjih nedelj, je postopno. Jezus celo pravi, da vse resnice ne moremo razodeti, ker bi je ne mogli nositi. Torej je še kako pomembno, da smo vsak dan čuječi, da prepoznavamo resnico – o sebi, o bližnjem, o Bogu in o svetu. Za to odprtost moramo neprestano moliti in prositi.
Oče je življenje: Je prekipevajoče življenje v sebi, ki se vedno daje v ljubezni vsakemu izmed nas. Je usmiljenje samo, ki ne želi, da bi se kdo izmed njegovih otrok pogubil. Še vedno trpi po svojem Sinu za odrešenje naših duš in se razdaja po delovanju Svetega duha. Življenje v zavesti zakramentov in v dejavni ljubezni je življenje v Bogu.
Naj križ, ki ga naredimo na čelo, ne bo le znamenje iz navade, ampak vedno znova povabilo, da živimo z jasno zavestjo o Troedinem Bogu in z željo, da mu po njegovem delovanju postajamo tudi podobni. (po: E. Mozetič)

Nedelja Sv. Trojice

MODROST
To govorí Božja Modrost: »Gospod me je imel v začetku svojih poti, pred svojimi pradavnimi deli. Bila sem zasnovana od vekomaj, od začetka, preden je bila zemlja.« Prg 8,22–23

Blagor človeku, ki je moder. Njegove odločitve ne nosijo pečata napak.
V njem je sila spoznanja, ki je nad kraji in veki in nad razumom navadnega uvida.
Modrost se dopolnjuje v ljubezni. Njej je predana do smrti, iz nje črpa svojo istovetnost. Ljubezen pa spoštuje veličino modrosti in se veseli njene trajne veljave. Tako sta eno meso, en duh in ena slava. En izvor in eno srce večnosti. Modrost prebiva v duhu, ne v razumu, čeprav jo posreduje slednji.
A spoznavamo jo v duhu, kjer nastaja in nas napolnjuje z veseljem in spoštovanjem.
Je edino človeško spoznanje, ki mu ni mogoče ničesar dodati in ničesar odvzeti.
So odločitve po meri kralja Salomona, ki ga je ožarila svetloba Presvete Trojice, od koder izvirajo vsi navdihi modrosti.
Kajti v templju Duha prebiva Božja volja na veke.
Blagor človeku, ki se ga dotika modrost nebeškega prestola.
Je namreč posredovalec resnice. Vir tolažbe. Prerok življenja.
Zvesti prinašalec trajnega. (po: P. Millonig, Zasidran v veri)

SKLEP VEROUČNEGA LETA 2021/2022 – ZAHVALA

Dobri Jezus, hvala ti za to šolsko leto, ki se izteka. Hvaležni smo ti za nova znanja in spoznanja, pa tudi za vse preizkušnje, skozi katere smo se krepili v našem odnosu do tebe in med seboj. Stoj ob strani vsem, ki morajo te zadnje šolske dni še pridobiti ocene ali drugače dokazati svoje znanje.
Obilno blagoslovi vse učitelje in katehete, ki so tudi skozi težke tedne preizkušnje zaradi korona virusa to šolsko leto vztrajali z nami. Daj nam vsem priložnost, da se v prihajajočih poletnih mesecih odpočijemo in z dobrimi deli okrepimo naše življenje. Amen.
AK

Naslovljeno na vas

Praznik sv. Rešnjega telesa in krvi bomo praznovali v četrtek, 16. junija 2022.
Na ta dan obhajamo Jezusovo navzočnost v zakramentu sv. Rešnjega telesa in krvi – evharistije, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih. Na praznik so v navadi različne oblike procesij, s čimer verniki tudi navzven pokažejo svojo vero. Praznik je zapovedan, zato se katoličani ta dan udeležijo bogoslužja.
Posvečene hostije se hranijo v ciborijih, eno hostijo pa v običajno umetniško izdelani monštranci. Namen hranjenja posvečenih hostij je dejstvo Jezusove trajne navzočnosti v zakramentalni obliki kot tudi možnost za češčenje. Duhovniki monštranco izpostavljajo v češčenje za posebne priložnosti, ob veliki noči in prazniku sv. Rešnjega telesa in krvi pa so v navadi tudi procesije, ki potekajo po cerkvah in/ali v bližnji okolici. Za praznik sv. Rešnjega telesa in krvi je v navadi postavljanje začasnih kapelic ali oltarjev, mimo katerih poteka procesija.
Procesije in češčenje sv. Rešnjega Telesa bodo pri nas: na Gomilskem na praznik 16. junija ob 19.00 uri, v Šmatevžu 19. junija ob 10.00 uri, v Grajski vasi 26. junija ob 10.00 uri in v Šentrupertu 7. avgusta ob 10.00 uri. Kot je zapisano zgoraj, se za procesije postavljajo začasne kapelice—oltarji. Tudi letos naprošamo vse, ki to v naši župniji delate, da napravite to dobro delo. Na nedelje, ko bodo precesije pri podružnicah, v župnijski cerkvi ne bo druge sv. maše. Zberimo se v čim večjem številu tam, kjer bo procesija. Potrudimo se dostojno počastiti našega Zveličarja.

ORATORIJ 2022 PRI NAS
Dragi otroci in starši! Letošnji oratorij na Gomilskem bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Prijave bodo odprte do zapolnitve prostih mest. Prijavnico in vse informacije najdete na spletni strani Župnije Gomilsko ali na Facebook strani Oratorij Gomilsko. Pohitite! Morda še ujamete »zadnji vlak«.

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči.
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870 Namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 12.6.
Nedelja Svete Trojice
Eskil, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Jožico -oblet. in Ivana Vaš
Sklep veroučnega leta
Kvatrna nabirka za bogoslovje

PON – 13.6.
Anton Padovanski, redovnik, cerkveni uč.
19.00 za +Antona Šlandra, vse Koprivove

TOR – 14.6.
Valerij in Rufin, mučen.
19.00 za +Ferdinanda Orožima in vse Jakovčeve

SRE – 15.6.
Vid, mučenec
19.00 za +Antona Jelena (god)

ČET – 16.6.
SV. REŠNJE TELO IN KRI
Beno iz Meissna, škof
7.30 za vse župljane
19.00 za starše Drev in Rojnik in Ivana
Procesija sv. Rešnjega Telesa

PET – 17.6.
Albert, tretjerednik
19.00 za +Ivana Sorčana (r. d. 9.6.)

SOB – 18.6.
Marko in Marcelijan, mučenca
19.00 za +Francija Turka – oblet.

NED – 19.6.
12. ned. med letom
Nazarij, prvi kopr. šk
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Franca Maka ter Antona in Marijo Basle (v Šmatevžu)
Procesija sv. Rešnjega Telesa

V tem tednu: »«vrtnice« – ljudska pobožnost v čast Jezusovemu Srcu v mesecu juniju, veroučne počitnice, a nadaljuje se verska praksa.
Dežurni ministranti: Zala Golob, Ana Zadnik
Bralci v nedeljo: I. Majda Jelen, Matjaž Rožič; II. V Šmatevžu: Neža Novak, Marko Vasle
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Oznanila – Binkošti

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Če me kdo ljubi, se bo dŕžal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem. Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih besed; in beseda, ki jo slišite, ni moja, ampak od Očeta, ki me je poslal. To vam povem, dokler sem še med vami. Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.« (Jn 14,23–26)

BESEDA O BESEDI

DAROVI SVETEGA DUHA Jn 14,15–16.23–26

Med podeljevanjem zakramenta »krščanske zrelosti« škof z iztegnjenimi rokami moli nad birmanci: »Gospod Bog, pošlji jim Svetega Duha Tolažnika; podeli jim duha modrosti in umnosti, duha sveta in moči, duha vednosti in pobožnosti; napolni jih z duhom Božjega strahu.
V tej molitvi je naštetih vseh sedem darov Svetega Duha, ki jih kristjan potrebuje, da more zvesto opravljati svoj življenjski poklic. Ti darovi ne smejo biti zakopan zaklad, temveč bogastvo, ki nam pomaga pravilno oblikovati naše življenje. Štirje krepijo našo pamet; to so dar modrosti, umnosti, sveta in vednosti. Modrost življenja je v tem, da se odločamo za dobro po svoji vesti, ki je glas Boga v srcu slehernega človeka. Umnost, pomeni umevanje – razumevanje Božjih resnic in pravil; vednost pomeni napredovanje in rast v tem spoznanju.
Dar sveta pa je potreben predvsem odraslim, da znajo svetovati tistim, ki sami ne najdejo prave poti. Dobro vemo, da v nekem pomenu vsi svetujemo ali svetimo drug drugemu, če živimo iz moči darov Svetega Duha, življenjsko povezani z Bogom. Zadnji trije darovi moči, pobožnosti in strahu Božjega pa se nanašajo bolj na voljo. Pomagajo nam k vztrajnosti, ki je zelo pomembna lastnost v odnosu do Boga in do ljudi, dejansko je isto kot zvestoba. Dar moči nas krepi, da moremo premagati vse slabo in hudo, ki je v nas in okoli nas. Dar pobožnosti nam ohranja otroško zaupno srce in pripomore, da je naša pobožnost življenjska. To pomeni, da se ne posuši na cerkvenem pragu, temveč napaja vsa naša drobna dejanja. Strah Božji je spoštljivost pred Bogom in ne trepetanje pred njim. Saj je Bog vendar naš prijatelj!
Sveti Duh je predvsem Duh ljubezni. Ljubezen prežene strah, piše apostol Janez. Ljubezen vliva človeku pogum in moč; človeka povsem spremeni. Če imamo v svojem srcu ljubezen, potem nam nobena stvar ni pretežka. Če se bomo dali voditi Duhu, bomo sposobni velikih dejanj. (po: S. Čuk, Misli srca)

B I N K O Š T I

SVETI DUH
Bog nam govori po Svetem Duhu.
Sveti Duh je nepogrešljiv v Presveti Trojici. Je ljubezen, ki izvira iz osrčja nebeškega Očeta. Je živa voda, ki se razliva iz Jezusovega naročja in blagoslavlja vse stvarstvo. Kot vez med Očetom in Sinom združuje človeštvo v ljubezni do Boga.
Sveti Duh nam daje uvid, nas krepi v urah skušnjave in bolečine.
Z njegovo pomočjo zmoremo razločevati med dobrim in zlim, se odločati, kakor je všeč dobremu nebeškemu Očetu, in ostati poslušni Jezusovemu učenju.
Sveti Duh je plamen modrosti, ki nevidno lebdi nad nami.
Povezuje nas v občestvo zanesljivih pričevalcev prihodnjega veka.
Njegova ljubezen je nepreklicna. Veje, kjer hoče, in njegova dela so velika. Tam, kjer ni več sovraštva med ljudmi in zavlada usmiljenje, je na delu Sveti Duh. Kjer se napuh spremeni v srčno ponižnost, slutimo njegovo navzočnost. Kjer se zgodijo čudežna notranja spreobrnjenja, zasledimo njegovo zvesto pisavo.
Sveti Duh je sedež modrosti, ki usmerja ljudstva na zemlji proti večnemu kraljestvu. V njem živi, je živel in bo živel brez konca.
Priklonimo se torej njegovi sveti naravi in vsakršni vzvišenosti, saj prihaja od Boga in je Bog sam. (po: P. Millonig, Zasidran v veri)

Pridi, pridi, Sveti Duh, iz nebes na nas razlij svoje lúči svetli sij!
Pridi, oče revežem, ki deliš darove vsem, pridi, srcem svetla luč!
Ti olajšaš nam bridkost, ti si dušam sladki gost, ti jih sládko poživiš.
V hudem trudu si nam mir, v vročem dnevu hladen vir in tolažba v žalosti.
O, ti luč preblažena, daj, razsvêtli srca vsa zvestih svojih vernikov.
Saj brez tvoje milosti človek poln je bednosti, krivdi ne izógne se.
Duši madeže izmij, kar je súho, spet zalij in ozdrávi rane vse!
Upogni, kar upira se, vse ogrej, kar mrzlo je, vôdi vse, ki so zašli.
In sedméro vlij darov v duše svojih vernikov, saj ti v vsem zaupajo.
Za krepost plačilo daj, srečno smrt in sveti raj,
v njem veselje vekomaj. Amen. Pesem Slednica

Naslovljeno na vas

Kakor imamo v maju šmarnice, ki so posvečene Materi božji, tako imamo v juniju vrtnice na čast Srcu Jezusovemu. Po Mariji k Jezusu!
Tudi letošnje vrtnice so posvečene presvetemu Srcu Jezusovem. Pravzaprav naj bi vsake vrtnice vsaj na nek način pričale o Njem, saj je mesec junij posvečen prav Srcu Jezusovemu. V tem mesecu praznujemo praznik Srca Jezusovega pa tudi praznik sv. Rešnjega telesa in krvi.
Procesije in češčenje sv. Rešnjega Telesa bodo: na Gomilskem na praznik 16 junija ob 19.00 uri, v Šmatevžu 19. junija ob 10.00 uri, v Grajski vasi 26. junija ob 10.00 uri in v Šentrupertu 7. avgusta ob 10.00 uri.

PRED NAMI JE ZAKLJUČEK VEROUČNEGA LETA 2021/2022

Verouk bo le še ta teden, a stvari, ki jih je treba pred koncem veroučnega leta urediti, je še kar nekaj. Zato imejte vsi seboj delovne zvezke, da jih v kolikor bo še potrebno, pokažete. Precej veroučencev mora še prinesti spričevala. Storite to na začetku tedna! Pa spomin osvežite.
V nedeljo, 12. junija pa pridite vsi veroučenci, njihovi domači ob 10.00 uri k zahvalni sv. maši, devetošolci k sklepu, vsi po spričevala, …

ORATORIJ 2022 PRI NAS
Dragi otroci in starši! Bližajo se poletne počitnice in s tem tudi oratorij na Gomilskem, ki bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Prijave bodo odprte od 1. 6. 2022, ob 18.00 uri, do zapolnitve prostih mest. Prijavnico in vse informacije najdete na spletni strani Župnije Gomilsko ali na Facebook strani Oratorij Gomilsko. Pohitite! Na voljo je le še malo prostih mest.

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči.
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870, Namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 5.6.
BINKOŠTI
Bonifacij, škof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Pavlo in Franca Jernejc

PON – 6.6.
Marija Mati Cerkve
Binkoštni ponedeljek
19.00 za +Vladkota Juharta

TOR – 7.6.
Prvi mučenci tržaške Cerkve
19.00 za srečno mladost

SRE – 8.6.
Medard, škof
19.00 za +Antonijo in vse Muhovčeve

ČET – 9.6.
Primož in Felicijan, mučenca
17.00 za +Albina in Marijo Stepišnik (v Šentrupertu)

PET – 10.6.
Bogumil Poljski, škof
19.00 za +Antona Kovačiča in starše Virant, Kovačič

SOB – 11.6.
Barnaba, apostol
19.00 za zdravje (P.)

NED – 12.6.
Nedelja Svete Trojice
Eskil, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Jožico -oblet. in Ivana Vaš
Sklep veroučnega leta

V tem tednu: »«vrtnice« – ljudska pobožnost v čast Jezusovemu Srcu v mesecu juniju, binkoštni ponedeljek, priprave na sklep veroučnega leta.

Svetopisemska skupina se bo zbrala v torek ob 19.45 uri v župnišču.

Dežurni ministranti: Tjaša Glušič, Urška Rančigaj
Bralci v ned.: I. Simon Brdnik, Anka Trogar II. Aljaž Lončar, Ana Šram
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava