Oznanila za 51. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko so modri odšli, se je Gospodov angel prikazal Jožefu v sanjah in rekel: »Vstani, vzemi dete in njegovo mater in zbéži v Egipt! Ostani tam, dokler ti ne povem; Heród bo namreč iskal dete, da bi ga umóril.« Vstal je, še ponoči vzel dete in njegovo mater ter se umaknil v Egipt. Tam je bil do Heródove smrti, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku: ›Iz Egipta sem poklical svojega sina.‹  (Mt 2,13–15)

BESEDA O BESEDI

Vsi vemo, da sta danes zakon in družina v veliki krizi. Zakonci se ne znajo mirno pogovarjati med seboj, starši nimajo več časa za svoje otroke, ker jih izpije delo in tempo življenja.

Sveta mati Terezija iz Kalkute je v svojih srečanjih z ljudmi, posebno mladimi, vedno znova poudarjala: “Kje se začenja ljubezen? Doma! Naučimo se ljubezni v naši družini. V naši lastni družini imamo morda zelo uboge ljudi in jih sploh ne opazimo. Nimamo časa, da se jim nasmehnemo, nimamo časa, da se drug z drugim pogovorimo … Naredite iz vašega doma in vaše družine drugi Nazaret, kjer vladajo ljubezen, mir, veselje in edinost. Ljubezen se začenja doma in traja doma in tam je njeno področje.”

Sveti Pavel v berilu današnje maše našteva kreposti, ki so potrebne, da bi bile naše krščanske družine vsaj malo podobne družini, o kateri govori evangelij. Besede apostola veljajo za vse: mož naj ljubi ženo, žena naj mu bo z vsem srcem vdana, oba pa naj nosita breme skrbi za otroke. Vse to v moči zakramenta svetega zakona, ki ni samo neka lepa ceremonija na začetku skupnega življenja, temveč ima resnično moč, da posveti življenje družine.     Po: Silvester Čuk

MOLITEV OB STAREM LETU

Gospod, oziram se na pot, ki sem jo že prehodil. Zahvaljujem se ti zanjo. Hvala za vse: za to, da sem, za življenje, za bližnje,
za vse, kar sem dobrega prejel od tebe ali od ljudi,
pa tudi za vse preizkušnje in bolezni.
Obenem te prosim odpuščanja za vse žalitve in za vse,
kar sem dobrega opustil.
Gospod, mislim pa tudi na pot, ki je še pred menoj.
Obe sta le del poti, ki se je začela in se bo končala v večnosti.
Kakšna bo in kod bo vodila, ne vem.
To veš le ti, zato jo polagam tebi v roke.
Tebi, Gospod, ki si pot, resnica in življenje. Amen.

ZA DRUŽINO

7 razvedrilnih dejavnosti za otroke med božičem in novim letom

1)  Zahvalne voščilnice
Morda se zdi zastarelo, a pomembno je, da otroke spodbudite, da se zahvalijo. Zahvalne voščilnice so lahko različne—na sprednjo stran lahko otroci odtisnejo rokico ali narišejo risbo, na notranjo stran pa napišejo zahvalo. Pozornost je tista, ki šteje.

2)  Seznam stvari, za katere ste hvaležni
Pomagajte otroku, da bo opazil čudovite stvari, ki so se mu zgodile v tem letu. Lahko naredite album, v katerega nalepite izrezke iz revij, fotografije, risbice ali celo papričke bonbonov za bolj sladkosnedne.

3)  Naredite škatlo dobrodelnosti
Ko pride v hišo nekaj novih igrač, je morda čas, da se znebite nekaterih starih, še uporabnih. Ubijte dve muhi na en mah in otroke pripravite do tega, da bodo pregledali in uredili svoje omare ter igrače podarili v dober namen. Če ste dovolj pogumni, ste jim lahko za zgled, tako da sami uredite svoje stvari. Vedno je dobro začeti novo leto brez navlake.

4)  Dober film
V pričakovanju novega leta in praznika svetih treh kraljev smo polni upanja in vznemirjenja. Da bi ohranili to razpoloženje, sedite skupaj z otroki in si oglejte katerega od priljubljenih družinskih filmov. Po filmu jih vprašajte, kaj jim je bilo všeč. Ko bodo svoje misli ubesedili, se bodo otroci lažje osredotočili na to, kar je pozitivnega in se tako še česa naučili.

5)  Skrb za dojenčka
Otroci naj si predstavljajo, da živijo skupaj z novorojenim Jezusom v njegovih prvih dneh po rojstvu. Izberejo naj enega izmed svojih dojenčkov (igrač), ki naj postane »mali Jezus«. Dojenčka lahko previjajo, hranijo in skrbijo zanj. V hiši bo morda celo malce več miru, čeprav ne pričakujte čudežev. To je odlična dejavnost, v kateri Jezus oživi in ki otrokom pomaga, da skrbijo za nekoga drugega.

6)  Pripravite se na novo leto
To sicer ne velja za malčke, lahko pa povabite starejše otroke, da razmislijo o nekaterih novoletnih zaobljubah in načrtih. Spodbudite jih, naj bodo realistični, da ne bodo pozneje razočarani, če jim ne bo uspelo. Gre za majhne stvari, kot na primer dati umazano perilo v košaro, pospraviti krožnike po večerji, vsak dan malo več brati, spoznati novega svetnika …

7)  Obiščite dom starejših ali bolnišnico
Okrog božiča pogosto obiščemo starejše in bolne. Novo leto je lahko zanje negotovo, ker ne vedo, kaj vse jih še čaka. Energija in nasmeh otrok pa bosta zagotovo vlila pogum tistim, ki v teh prazničnih dneh potrebujejo veselje in upanje.         Po: Aleteia.si

TRIKRALJEVSKA MISIJONSKA AKCIJA

Včeraj, 28. 12., so vas obiskali koledniki. Bili ste velikodušni, saj ste za misijonske projekte na ta način zbrali 2.603,50€.

Hvala vsem otrokom in mladim, ki so si v počitnicah vzeli čas in s koledovanjem storili nekaj koristnega zase, za vas, predvsem pa za vse tiste manj srečne, ki so potrebni tudi naše materialne pomoči.

Hvala za vaš dar, hvala, da ste kolednike toplo sprejeli in tudi njim namenili kakšno dobroto. Se priporočamo za naslednje leto!

NEDELJA – 29. 12.

nedelja Svete Družine

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Ivana Vaša

PONEDELJEK – 30. 12.

sv. Feliks

17.30 za † Slavko (Viktorijo) Tiselj

po namenu

TOREK – 31. 12.

sv.Silvester

17.30 za † Marijo Sovinc
SREDA – 1. 1. 2020

Marija, sveta Božja Mati

7.30

10.00

za Božje varstvo in Marijino pomoč

za † Ivana Čulka

ČETRTEK – 2. 1.

sv. Bazilij in Gregor

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Ivana Mahorja

 

za † Anico Drev

PETEK – 3. 1.

presveto Jezusovo ime

Prvi petek

 

17.30

dopoldne obiskovanje bolnikov

za † Franca (obl.) in Milko Rančigaj

SOBOTA – 4. 1.

sv. Angela Folinjska

Prva sobota

17.30 za † Ano (obl.) in Antona Laznika
NEDELJA – 5. 1.

2. nedelja po božiču

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu za † Katarino Korun

Bralce prosimo, da se med prazniki daste na razpolago, ko ste pri maši.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.

Dežurni ministranti: med prazniki vabimo, da pridete in ste na razpolago.

Vabljeni k pobožnostim prvega četrtka, petka in sobote. Lepo je tudi, da v novo leto vstopimo z Božjim blagoslovom in se udeležimo svete maše.

Ob novem letu vam avtomatsko podaljšamo naročnine na verski tisk. Vabimo nove naročnike. Vsebine so zelo kvalitetne! Če kdo naročnin ne misli podaljšati, naj, prosimo, čim prej javi, da ga odjavimo. Naročnike prosimo, da poravnate stroške za leto 2020, ki so naslednji:
Ognjišče: 33,50€; Družina: 109,20€; Prijatelj: 11,70€; Mohorjeva zbirka: 49,00€; Misijonska obzorja: 9,00€; Magnificat: 55,80€.

 

Oznanila za 51. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslôvil. Ko je to premišljeval, glej, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.«     (Mt 1,19–22)

BESEDA O BESEDI

Za rojstvo sta vedno potrebna dva, oče in mati. Jožef je Marijin zaročenec, ona pa pričakuje otroka. Ker ta otrok ne bo njegov, premišljuje, kako naj ravna; za nezakonsko nosečnost je bilo po judovski zakonodaji za žensko predvideno kamnanje. Toda Jožef Marijo ljubi, zato si ne more predstavljati, da bi jo pobili s kamenjem. Rad bi živel pravično, tudi do Marije bi rad bil pravičen, zato po premisleku sklene, »da jo bo skrivaj odslovil«.

V to zelo človeško razmišljanje poseže Gospodov angel. Prikaže se mu v sanjah in mu razloži, česar Jožef s svojo pametjo ne more razumeti. Otrok ni njegov, spočet je od Svetega Duha, je Božji otrok.

Otrok nikoli ni očetova last. Oče otroka oblikuje; iz njega lahko izvabi to, kar je Bog položil vanj, z imenom, z načinom, kako ga nagovarja in vzgaja.

Jezusovo rojstvo izpolni napoved preroka Izaija: »Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar v prevodu pomeni Bog z nami« (Mt 1,23). V Jezusu bo z nami in v nas sam Bog. Nikoli več ne bomo sami. To enkratno dejanje, ki ga je Bog storil z Jezusovim rojstvom, ko je sam postal človek, osvetljuje tudi naše življenje. Rojstvo otroka ni samo človeško dejanje – vedno je tudi Božji dar.              Po. A. Grün

 

»Danes je nebeško življenje
zasajeno na zemljo.
Angeli se pogovarjajo z ljudmi,
ljudje jim odgovarjajo brez strahu …
Bog prihaja na zemljo, človek v nebesa …
Prihaja na zemljo in ves je v nebesih.
Ves je v nebesih in ves tudi na zemlji.«
(Sv. Janez Krizostom)

Bog je Luč, Bog je Toplina, Bog je Ljubezen, Bog je postal Človek.
Da bi bili o Božiču vsega tega deležni in to tudi sami postajali!

Vam želimo
župnik Martin Cirar, župnijski upravitelj Vlado Bizjak in sodelavci

 

VOŠČILO SLOVENSKIH ŠKOFOV

Božično praznovanje z vrhuncem sredi noči in v času zimskega sončnega preobrata, ko se tema najdaljših noči začenja umikati svetlobi dneva, nam sporoča: Bog ne zapušča sveta! Ostaja z nami kot Luč, kot Odrešenik! Dokler bo obstajal svet, ne bo nikoli prenehala aktualnost angelove vesele novice iz betlehemske noči: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod« (Lk 2,10). Samo On je in ostane Pot (Jn 14,6) izhoda iz »dežele smrtne sence« (Iz 9,1).

Ob božičnem praznovanju slovenski škofje vsem vam, dragi bratje in sestre v župnijskih občestvih, pa tudi vsem duhovnikom in diakonom, redovnikom in redovnicam, bogoslovcem in semeniščnikom, vsem ožjim sodelavcem, vsem našim zamejcem in zdomcem ter slovenskim misijonarjem, še posebej pa vsem bolnikom in najbolj preizkušanim bratom in sestram, (pri)voščimo obilje Božjega kruha, ki naj vaše življenjsko okolje v letu 2020 spreminja v sodobno hišo kruha za vse bližnje, ki so lačni pristne ljubezni!

Enako voščilo namenjamo v duhu ekumenskega sožitja tudi vsem pravoslavnim in evangeličanskim bratom in sestram.

vaši škofje

TRIKRALJEVSKA MISIJONSKA AKCIJA

Otroci in mladi vas bodo v podobi treh kraljev oz. modrih z Vzhoda tudi letos obiskali in prosili za darove za misijone. Na vizitkah boste lahko videli za katere namene so porabljena darovana sredstva.

Hvala za vaš dar, hvala, da boste kolednike toplo sprejeli in tudi njim namenili kakšno dobroto. Obiskali vas bodo v soboto 28. 12., ko je tudi praznik nedolžnih otrok. Če ne bodo uspeli obiskati vseh, bodo nadaljevali v nedeljo 29. 12. Če vas ne bo doma, se lahko dogovorite s sosedi.

BLAGOSLOV DOMA IN DRUŽINE

Kot v mnogih župnijah, je tudi pri nas bila navada, da je duhovnik okrog božiča obiskoval družine in blagoslavljal domove. Duhovnika najbrž ne bova zmogla obiskati vseh, čeprav sva dva. Zato prosiva tiste, ki želite obisk in blagoslov, da to sporočite kateremu izmed naju.

vaša duhovnika

OBNOVITEV NAROČNIN NA VERSKI TISK

Ob novem letu vam avtomatsko podaljšamo naročnine na verski tisk. Vabimo nove naročnike. Vsebine so zelo kvalitetne! Če kdo naročnin ne misli podaljšati , naj prosim, čim prej javi, da ga odjavimo. Naročnike prosimo, da poravnate stroške za leto 2020, ki so naslednji:

Ognjišče: 33,50€; Družina: 109,20€; Prijatelj: 11,70€; Mohorjeva zbirka: 49,00€; Misijonska obzorja: 9,00€; Magnificat: 55,80€.

NEDELJA – 22. 12.

4. adventna nedelja

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Silvestro Rovšnik

PONEDELJEK – 23. 12.

sv. mučenci iz Krete

17.30 za † Ano Pristalič in vse njene

za † Milko Grah

TOREK – 24. 12.

Sveti večer

22.00

23.40

Šentrupert: za † družino Podgoršek

Gomilsko: božičnica

SREDA – 25. 12.

BOŽIČ, ROJSTVO

JEZUSA KRISTUSA

00.00

7.30

10.00

polnočnica za vse žive in + župljane

za † Pavlo Iršič, starše Blatnik in Andoljšek

Grajska vas: za † Antona Vesolaka

ČETRTEK – 26. 12.

sv. Štefan, mučenec,

zavetnik župnije

župnijski praznik

7.30

10.00

 

 

 

 

 

za vse žive in rajne župljane

za našo domovino

za † Petra Pavla Košeca

za † Štefana Šlandra

za † Štefana Steinerja in vse rajne gomilske dušne pastirje

po sveti maši blagoslov soli in konj

PETEK – 27. 12.

sv. Janez, evangelist

17.30

 

za † starše in Ignaca Ocvirk

blagoslov vina

SOBOTA – 28. 12.

sv. nedolžni otroci

17.30 za † Jankota Lukanca
NEDELJA – 29. 12.

praznik Svete družine

 

7.00

7.30

10.00

 

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Ivana Vaša

blagoslov otrok

Bralce prosimo, da ste v času praznikov  na razpolago, ko ste pri maši.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Velika zahvala vsem, ki ste prejšnji petek in soboto prišli na predpraznično čiščenje Doma srečanj in župnijske cerkve. Bog povrni!

Ministranti, pridite ob praznikih ministrirat vsi, ki ste pri sveti maši.

Naslednja dva tedna ne bo verouka. Reden verouk se spet začne v ponedeljek 6. januarja. Družine z otroki naj se v tem času udeležujejo prazničnih svetih maš.

 

 

Oznanila za 50. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Kaj torej ste šli gledat? Preroka? Da, povem vam, več kot preroka. Ta je tisti, o katerem je pisano:

Glej, svojega glasnika pošiljam pred tvojim obličjem, ki bo pripravil tvojo pot pred teboj. Resnično, povem vam: Med rojenimi od žená ni vstal večji od Janeza Krstnika, vendar je najmanjši v nebeškem kraljestvu večji od njega.« (Mt 11,8–11)

BESEDA O BESEDI

Advent ni neko folklorno spominjanje dogodkov izpred dva tisoč let, temveč je pričakovanje osebnega srečanja slehernega od nas z Jezusom, ki prihaja. Dobro vemo, kakšen je velikokrat naš advent: površni smo, mlačni, pozabljamo, koga čakamo. Predvsem pa pozabljamo, da ne čakamo samo mi, ampak da nas čaka Bog – veliki Čakajoči. Na vprašanje “Koga pričakuješ?” bi mi odgovorili: “Pričakujem Jezusa, ki prihaja kot Odrešenik, kot tisti, ki mi s svojo besedo in z zgledom kaže pot iz sebičnosti, iz zaprtosti vase, iz brezupne ozkosti, v katero se zapiram zaradi greha.”

Kako se bo na zunaj poznalo, da pričakujemo Jezusa? Tako, da ga bomo znali videti in sprejemati v ljudeh, ki živijo z nami in okoli nas. Božič ni praznik čustvene romantike za zaklenjenimi vrati in zapahnjenimi polkni, temveč mora biti dan odprte ljubezni. Ni treba iskati “tujcev”, da bi jim za božič postregli. Ozrimo se okoli sebe: velikokrat smo v domači družini eden drugemu tujci. Poskusimo v teh dneh nekoliko utihniti in prisluhniti drug drugemu v družinskem krogu … Bog od nas ne pričakuje velikih besed, ampak majhna, iskrena dejanja. Ljudje, ki živijo ob nas, ob bližnjih praznikih od nas ne pričakujejo naših daril, ampak nekaj več srca, nekaj več razumevanja.     Po: S. Čuk

ALI RES MORAM K SPOVEDI?

Ob omembi spovedi si večina od nas predstavlja dolgo vrsto pred spovednico pred božičnimi ali velikonočnimi prazniki. Ali pa se nam v spomin prikradejo vtisi iz otroštva, ko smo duhovniku na hitro zaupali svoje grehe, potem pa odbrzeli ven, na svobodo.

Kolikokrat k spovedi? Zaželeno je, da naj bi šli k spovedi pred “velikimi” prazniki. A mi pogosto grešimo, vest nam marsikaj očita, stvari se kopičijo … zakaj se ne bi znebili tega bremena? Spoved nas osvobodi in zakaj ne bi šli k spovedi vsakič, ko začutimo, da je naš odnos z Jezusom ali bližnjimi omadeževan in skrhan ter da je čas, da ga popravimo? V vsakdanjem življenju vsak izmed nas dela večje ali manjše napake. Pomembno je, da znamo to priznati, da nam je za zagrešeno žal in da želimo bolj ljubiti. K spovedi je priporočljivo hoditi enkrat mesečno, mnogi to počnejo tedensko. Spovedi ni nikoli preveč.

K spovedi z listkom? Na spoved se je potrebno dobro pripraviti. Koristno je, če si vzamemo čas in premislimo, na katerih področjih nam ni šlo najbolje. Kako bi lahko imel rad sebe in bližnje? Kaj me je oddaljevalo od Božje ljubezni? Je Bog res središče mojega življenja? Nič ni narobe, če si svoje grehe zapišemo na listek. Saj to naredimo tudi, ko gremo v trgovino, da česa pomembnega ne pozabimo, kajne?

Kam k spovedi? Lahko se odpravite kar v domačo cerkev, v romarsko središče ali na duhovne vaje. Urnik spovedovanja si lahko ogledate na spletnih straneh župnij. Številne župnije pred velikimi prazniki organizirajo tudi t. i. spovedne večere.

Dober spovednik = dobra spoved? Res je, da se je na spoved treba dobro pripraviti in da grehe odpušča Jezus, vendar je “učinek” dobre spovedi odvisen tudi od spovednika. Zato je pomembno, da si poiščemo dobrega spovednika. Morda je lahko to domači župnik ali kateri drug duhovnik, s katerim se dobro razumete. Pomembno je, da vas dobro pozna in da mu lahko zaupate. Z njim se dogovorite za redno spoved, tako da bo lahko postal spremljevalec na vaši duhovni poti.

Kaj si bo pa duhovnik mislil o meni … To je pogosta skušnjava, pred katero se znajde skoraj vsak izmed nas. Ta misel je povsem odveč. K spovedi namreč ne gremo zato, da bi na duhovnika naredili dober vtis. Ni se nam potrebno bati, da bi nas duhovnik obsojal ali da bi si zapomnil naše grehe (niti duhovniki nimajo tako dobrega spomina). Pri spovedi gre predvsem za Jezusovo zmago nad grehom, v vsakem človeku, ki vstopi v spovednico, pa vidi “svetnika v nastajanju”.

Svoje grehe zaupamo Jezusu, ne duhovniku! Ko pridemo do tega spoznanja, je marsikaj lažje, spoved dobi povsem drug pomen. Duhovnik je le posrednik, ki nam podeli odvezo kot znamenje Jezusovega odpuščanja. Zato pojdimo k spovedi čim večkrat, saj je to izjemen privilegij kristjanov, ki si ga lahko privoščimo praktično kjerkoli in kadarkoli. Mar ni to nekaj čudovitega?

In po spovedi? Po dobro opravljeni spovedi sledi eno samo veselje! Gotovo ste si že kdaj oddahnili, ko ste opravili nekaj, kar vam je bilo sicer sprva naporno in neprijetno, a nujno potrebno. Po spovedi boste občutili svobodo in ljubezen do življenja, ki vam ju lahko da samo Bog. Kajti “Bog ti je odpustil grehe, pojdi v miru.” 

Po: Tereza Mohar

ADVENTNE PRIPRAVE NA BOŽIČ

Adventni čas se hitro izteka in približuje se, sicer ne največji, a najlepši praznik za kristjane. Ime nosimo po Kristusu, ki bo na božič zopet rojen za nas in naše odrešenje.

Sveta spoved

Dobro in iskreno opravljena spoved je nepogrešljiva in najbrž ena najpomembnejših v adventni pripravi. Zato vsi lepo vabljeni k sveti spovedi pred božičem! Duhovnik bo med tednom na voljo pol ure pred večerno sveto mašo. V nedeljo 22. 12. bo tuj spovednik na voljo tudi med svetima mašama.

Obiski bolnikov

Obisk bolnikov bo v sredo 18. 12. dopoldne. Da bolni in trpeči, ki jih Gospod posebno ceni, ne bi bili prikrajšani za njegov prihod, vabimo da sporočite duhovniku vašo željo po obisku pred božičem tudi tisti, ki vas duhovnik ne obiskuje redno za prve petke.

Božična devetnevnica

To opravimo skupaj z dnevno sveto mašo, obsega zadnji del adventne priprave, ko smo posebej povabljeni v domačo cerkev, da se na Gospodov prihod pripravimo tudi z napevi in besedili, ki nas duhovno usmerjajo k božiču. Začetek devetdnevnice je 17. decembra zvečer.

Postavitev jaslic v župnijski cerkvi

Mlade v župniji povezuje tudi vsakoletna postavitev jaslic v župnijski cerkvi. Tudi letos bo tako. Hvala vsem, ki boste darovali svoj čas in talente za  skupnost! Delo bo koordiniral Tilen Natek (GSM: 070272945), obrnite se nanj in se dogovorite za termin ter vse ostalo.

Priporočamo se za mah, če ga more kdo kaj prispevati tudi za naše skupne jaslice.

Priprava na trikraljevsko misijonsko akcijo

bo v soboto 21. 12. ob 10.00 uri v Domu srečanj. Za sodelovanje prosimo tudi mlade (srednješolce, študente) ali starejše, ki bi spremljali mlajše otroke, da bo akcija potekala bolj varno in usklajeno.

NEDELJA – 15. 12.

3. adventna nedelja

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Stankota Lobnikarja

PONEDELJEK – 16. 12.

sv. Adelajda

17.30 za † Filipa Slakana

za † Ivana Orožim

in vse rajne Mlinarjeve

TOREK – 17. 12.

sv. Olimpija

17.30 za † Silvota in Majdo Lenko
SREDA – 18. 12.

sv. Malahija

17.30 za † Marijo Pustoslemšek
ČETRTEK – 19. 12.

sv. Anastazij

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Jožeta Kunsta

 

za † Miro (Marijo) Rakun

PETEK – 20. 12.

sv. Zeferin

17.30 za † Franca Završnika
SOBOTA – 21. 12.

sv. Peter Kanizij

17.30 za † Marijo Pintar
NEDELJA – 22. 12.

4. adventna nedelja

kvaterna

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Silvestro Rovšnik

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Nejc Lončar, Sandi Završnik

                                 pri 2. sv. maši: Ana Šlander, Marko Vasle

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava

Dežurni ministranti: Urška Rančigaj

Luč miru iz Betlehema nas bo po skavtih obiskala tudi letos, in sicer v nedeljo 22. 12. pri svetih mašah. Pri njih boste lahko nabavili tudi sveče. Del prispevka gre v dobrodelne namene. Luč miru je plamen, ki je vsako leto prižgan v votlini Jezusovega rojstva v Betlehemu.

V sredo 18. 12. ob 19.00 bo srečanje župnijskega pastoralnega sveta . Podrobnejše vabilo pride po elektronski pošti.

Naslednja nedelja je kvaterna. To pomeni, da je nabirka namenjena za potrebe bogoslovja.

 

Oznanila za 49. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, ki mu daj ime Jezus. Ta bo velik in Sin Najvišjega; Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida, kraljeval bo Jakobovi hiši vekomaj in njegovemu kraljestvu ne bo konca.«

Marija je rekla: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.  (Lk 1,30–33.38)

BESEDA O BESEDI

Dejstvo je, da je že čisto na začetku človeškega rodu, takoj po padcu prvega človeka v greh, Bog napovedal zmago nad grehom, zmago nad satanom, to zapeljivo in lažnivo kačo. Napovedal je skrivnostno ženo, po kateri se bo to zgodilo: »Sovraštvo bom naredil med teboj in ženo ter med tvojim in njenim zarodom. On ti bo glavo strl« (1 Mz, 3,15). Ta napoved se je v različnih oblikah ponavljala skozi vso Staro zavezo. Omenimo samo eno od takih značilnih napovedi. Oholemu kralju Ahazu, ki je ošabno zavrnil znamenje Božje pomoči, katero mu je po preroku Izaiju ponudil Bog, je prerok napovedal: »Gospod sam vam bo dal znamenje: Glej, devica bo spočela in rodila sina, ki mu bo dala ime Emanuel«, kar pomeni »Bog z nami« (Iz 7,14).

Te Božje napovedi so se uresničile prav v Mariji, skromni, verni in dotlej neznani nazareški deklici, ki jo je Bog izbral za orodje svojega odrešenjskega načrta. K njej je poslal angela, ki naj ji sporoči to veliko in veselo novico, da bo rodila otroka, ki bo obljubljeni Mesija, še več, ki bo Božji Sin.       Po: J. Kužnik, V Marijini šoli – Veseli del

PISMO APOSTOLSKEGA NUNCIJA

Apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Antoine Joseph Speich je za letošnji adventni čas namenil duhovnikom in vernikom celjske škofije posebno pismo, ki ga tukaj objavljamo in priporočamo v branje in upoštevanje:

Dragi duhovniki, redovniki, redovnice in verniki celjske škofije!

Ob tem začetku novega liturgičnega leta sem pomislil, da bi vas pozdravil in poslal vam, sestre in bratje v Kristusu, pismo. Poznam in razumem vaše stanje duha. Z mnogih strani so prišle do mene vaše skrbi, da še nimate škofa. Ta skrb se mi zdi zelo pozitivna in pomeni, da ste dobro razumeli, kaj je škof in kako potreben je vernikom, da jih vodi k svetosti. To je legitimna skrb vseh vas.

Odkar se je začelo moje poslanstvo v Sloveniji, je Celje, ki sem ga obiskal, tudi moja skrb. Imel sem zanimivo srečanje z duhovniki, ki mi je zelo pomagalo, da sem deloma razumel cerkveno resničnost vaše škofije. Vsakemu od vas želim zagotoviti, da Celje ni pozabljeno. Vsak dan je navzoče v mojih skrbeh in v moji molitvi.

Ta čas pričakovanja, ki ga živite, lahko doživljate negativno in tudi v obliki vznemirjenosti in špekulacij, ki bi lahko povzročile zmedo. Sveto pismo je vedno poudarjalo, da ta zelo in morda preveč človeški odnos ni dober za notranji mir in za cerkveno življenje. Zato vas vabim, da poglobite svojo molitev, tako da po Svetem Duhu prosite njegove sadove za vse duhovnike, redovnike, redovnice in vernike v Celju skupaj, pa tudi za Svetega očeta, ki mora razumeti in se prav odločiti v dobro Božjega ljudstva v Celju. “Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladanje” (Gal 5,22-23). Molite tudi že za svojega bodočega škofa. Zaenkrat samo Bog ve njegovo ime. Vsak izmed vas pa naj že moli zanj v ponižnosti svojega srca in v skladu z drugo zapovedjo pomaga tistim, ki so vznemirjeni, zopet najti mir.

Zahvaljujem se Bogu, da pričakovanje novega škofa sovpada z začetkom obdobja priprave na Božič, ki se imenuje, kot veste, adventni čas. To je čas vedrega pričakovanja, v znamenju upanja. Bogoslužje in lepe adventne pesmi nam pomagajo, da vstopimo v novo dinamiko. To je blagoslovljeni čas. Naš Sveti oče, papež Frančišek, nam je na zelo preprost in ponižen način pokazal, da je advent čas, ki nam je dan, da sprejmemo Gospoda, ki prihaja k nam, da potrdimo svojo željo po Bogu, da gledamo naprej in se pripravimo na Kristusovo ponovni prihod. Za Celje ta čas pričakovanja ni namenjen le sprejemu novega škofa, ampak tudi in predvsem čas preverjanja in prečiščenja želje po Bogu, vere vsakega izmed nas. To je prava in ustrezna drža!

Za Božič vam želim srčni mir in prosim našega Gospoda, da vas napolni z vedrino. Za leto 2020 pa prosim Boga, da bi vsakemu od nas podaril zdravje in veselje.

Prisrčno vam dajem Božji blagoslov!

Ljubljana, 30. november 2019

 

NEDELJA – 8. 12.

Brezmadežno spočetje Device Marije

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu v zahvalo in po namenu

PONEDELJEK – 9. 12.

sv. Valerija

17.30 za † vse Lončičeve

za † Magdo (Marijo) Mahor

TOREK – 10. 12.

Loretska Mati Božja

17.30 za † Slavko (Viktorijo) Tiselj
SREDA – 11. 12.

sv. Damaz

17.30 za † Antona Kovačiča (obl). in starše Kovačič ter Virant
ČETRTEK – 12. 12.

sv. Spiridion (Dušan)

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Antona Vesolaka

 

za † Ferdinanda Plaskana

PETEK – 13. 12.

sv. Lucija

17.30 za † Antona Jermana
SOBOTA – 14. 12.

sv. Janez od Križa

17.30 za † Tomaža Lončarja
NEDELJA – 15. 12.

3. adventna nedelja

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Stankota Lobnikarja

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Majda Jelen, Elza Vasle

                                 pri 2. sv. maši: Marija Rančigaj, Petra Rančigaj

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž

Dežurni ministranti: Nejc in Matevž Lapuh

V petek 13. 12. ob 15.00 bo čiščenje Doma srečanj, v soboto 14. 12. ob 10.00 pa čiščenje župnijske cerkve. Vabljeni, da pred prazniki uredimo naše skupne prostore, kjer se srečujemo z Bogom in med seboj.

Adventna molitev za mlade v pripravi na božič bo v Celju v cerkvi Sv. Duha v petek 13. 12. ob 20.30. Mladi vabljeni! Možnost božične spovedi!

Predstavitev potepanj po Himalaji v Nepalu bo v soboto 14. 12. ob 18.00 bo v Domu srečanj na Gomilskem. Med nami bo župnik iz Kalobja Peter Orešnik s prijatelji.

 

Oznanila za 48. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod! Vedite pa: ko bi hišni gospodar vedel, ob kateri straži pride tat, bi ostal buden in ne bi pústil vlomíti v svojo hišo. Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.«                (Mt 24,42–44)

BESEDA O BESEDI

Cerkev kot modra vzgojiteljica vztraja pri preskušeni metodi ponavljanja, zato nas z današnjo nedeljo vabi na ponoven začetek v Jezusovi šoli. Začenjamo novo bogoslužno leto. Bog ne daj, da bi morali letos iti nazaj v isti razred kot lani, ker v tem letu, ki se končuje, nismo nič napredovali!

Novo cerkveno leto, ki ga začenjamo, naj pomeni za nas korak naprej h Kristusu, k našemu odrešenju, k naši človeški in krščanski zrelosti. “Čas je že, da od spanja vstanemo,” nam kliče apostol Pavel v drugem berilu današnje nedelje. “Naše zveličanje je bližje kot tedaj, ko smo vero prejeli.” Bližina odrešenja se kaže v tem, da ne živimo po svojih nagonih in strasteh, ampak si “nadenemo Gospoda Jezusa Kristusa”. Jezus je naš vzornik in vzorec odrešenega človeka. Njegova podoba se more zarisati in izpopolnjevati v nas le z našim prizadevanjem, z našim sodelovanjem. Sveti Avguštin, ki so ga k spreobrnitvi in svetništvu poklicale prav te besede, ki jih slišimo v drugem berilu današnje nedelje, je zapisal: “Bog nas je ustvaril brez nas, toda zveličal nas ne bo brez nas.” Kristus ni prišel reševat človeka obveznosti od zemeljskih, vsakdanjih nalog, prišel mu je pokazat, kako se izpolnjevanje teh nalog spremeni v odreševanje samega sebe in drugih. Srečanje s Kristusom daje človeku čisto nov pogled na življenje. (Po: S. Čuk)

SVETI MIKLAVŽ PRIHAJA NA OBISK!

Otroci se gotovo že zelo veselite in težko pričakujete prihod svetega Miklavža. Tudi letos vas bo obiskal, na predvečer svojega godu.

To je v četrtek, 5. decembra popoldne!

S spremstvom se bo pripeljal na kočiji: okrog 15.30 ure bo potoval skozi Šmatevž, nato skozi Zakl in Trnavo v Šentrupert, kjer se bo ob 16.00 uri v cerkvi v Šentrupertu srečal z vami in vam razdelil darilca.

Drugo srečanje z Miklavžem bo ob 17.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem, kamor se bo pripeljal iz Šentruperta preko Grajske vasi. Tudi na Gomilskem bo delil darove.

Na obeh srečanjih boste imeli otroci priložnost pokazati, kako lepo znate moliti in Miklavžu boste obljubili, da boste odslej še bolj pridni. Miklavž bo obdaril vse. Letos še ne bo delal razlik med pridnimi in porednimi. Za drugo leto pa ne vemo     Darilca bo imel za vsakega otroka, od najmanjših, do petega razreda osnovne šole. Na prireditev pa ste vabljeni tudi večji. Starši ste naprošeni, da otroke spremljate.

Hvala vsem odraslim, ki boste Miklavža podprli z darom – v župnijski cerkvi lahko prispevate v nabiralnik Karitas, v Šentrupertu pa bo tudi nastavljena košarica.

SLOMŠKOVO BRALNO PRIZNANJE (SBP)

Začeli smo z branjem za SBP. Nekateri veroučenci so si že izbrali prve knjige. Za zlato nalepko je do konca aprila potrebno prebrati 4 knjige in narediti kratke obnove. Zaključno srečanje bo 9. maja 2020 na Ponikvi, ki se ga nameravamo udeležiti. Lansko leto je bilo 18 bralcev. Prepričana sem, da bomo letos to število presegli. Pridobili smo nekaj novih knjig, vse pa so zanimive in poučne.

Vabljeni tudi veroučenci višjih razredov. Knjige bo občasno moč izbirati pri urah verouka. Starše naprošam, da spodbujajo prvo in drugošolce.

Marija Rančigaj, katehistinja

BIRMANCI 2020

Pri drugi nedeljski maši so se predstavili pripravniki za birmo (8. in 9. r.). Za njimi je več let župnijskega verouka in graditve osebne vere v domačih družinah ter v župnijskem življenju. »Birma« pomeni »potrditev«. Birmanec potrdi tisto vero, ki so jo v njegovem imenu pri krstu izpovedali starši in botri. Vemo, da so danes, kar se tega tiče, čudni časi. Nekateri pravijo, da je birma zakrament odpada od vere, namesto utrditve vere — glede na to, da veliko birmancev po birmi odide. Predstavitev v župnijski cerkvi je zato tudi prošnja in klic, da župljani molimo za birmance in njihove družine, da bi birma res bila poglobitev in utrditev vere in verske prakse.

Hvala tistim, ki ste se odločili, da boste postali »molitveni botri«. Prosimo, da res zvesto molite za duše svojih varovancev. Ob plakatu v cerkvi se jih lahko v molitvi spomnite še ostali:

Pridi, Sveti Duh, razsvetli mene in birmanca/ko, ki ti ga/jo posebej priporočam.
Ob tebi, Duh modrosti, naj se uči razlikovati dobro od slabega, ločiti resnico od laži.
Sveti Duh, pokaži mu/ji, kaj Oče od nje/ga pričakuje; okrepi njega/njo in njegovo/njeno družino, da bodo vedno hodili po tvoji poti. Posebej te prosim Gospod,
da v odločilnih trenutkih življenja ne bo sam/a.
Sveta Devica in Mati Marija, tudi tebe prosim za naše mlade. Vodi jih korak za korakom po poti krščanske odgovornosti zase in za skupnost. Mati, blagoslovi birmance, da bodo zmogli od sebe veliko zahtevati, drugim veliko dajati,
se upirati vsem skušnjavam in delati za blagor življenja. Amen.

PRVOOBHAJANCI 2020

Preteklo nedeljo so se v župnijski cerkvi predstavili kandidati za prejem zakramenta svete spovedi in prvega svetega obhajila, tretješolci.

S prejemom svetega obhajila bodo uvedeni v polnost obhajanja svete maše, ki je Jezusova daritev za nas in pri kateri nas hrani s svojim telesom in krvjo. Temeljni pogoj za prejem tega zakramenta je razločevanje navadnega kruha od posvečenega in vera, da v obhajilu prejemamo živega Jezusa. To vero obujajmo tudi tisti, ki redno pristopamo k obhajilu, a mnogokrat na to pozabljamo ali pa je naša vera v to resnico zbledela.

Molimo za prvoobhajance in njihove družine, da to vero poživijo.

 

NEDELJA – 1. 12.

1. adventna

nedelja karitas

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za vse † Klemenove

PONEDELJEK – 2. 12.

sv. Vivijana

17.30 za † Ano Jernejc obl. in sorodnike 
TOREK – 3. 12.

sv. Frančišek Ksaver

17.30 za † Emilijo (Mileno) Pustoslemšek
SREDA – 4. 12.

sv. Janez Damaščan

17.30 za † starše in brata Ostrožnik
ČETRTEK – 5. 12.

sv. Sava

7.30 !! za † Ivana Čulka
PETEK – 6. 12.

sv. Nikolaj (Miklavž)

 

17.30

dopoldne obiskovanje bolnikov

za † Miro Turk

SOBOTA – 7. 12.

sv. Ambrož

17.30 za † Franca Derča
NEDELJA – 8. 12.

Brezmadežno spočetje Device Marije

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu v zahvalo in po namenu

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Ivi Rančigaj, Jure Vasle

                                 pri 2. sv. maši: Karmen Posedel, Nika Šram

Ureditev in krašenje župnijske cerkve:  Gomilsko II.

Dežurni ministranti: Rok in Zala Rojnik

Nabirka ob današnji nedelji Karitas je v celoti namenjena tej dobrodelni organizaciji. Z nakupom adventnih venčkov podprete župnijsko Karitas Gomilsko. Hvala za vaš dar!

V sredo bo dekanijsko srečanje duhovnikov na Gomilskem. Dopoldne bodo duhovniki v cerkvi somaševali in se v molitvi spomnili tudi vseh vas.

Z drugo adventno nedeljo 8. 12. in potem skozi vso zimo, spet vabimo, da se po nedeljskih svetih mašah ustavite v Domu srečanj, kjer vas bo čakal topel napitek, pecivo in priložnost, da si vzamemo tudi čas drug za drugega in se medsebojno obogatimo, kot so to redno ob nedeljah počeli že prvi kristjani.