Zakrament sv. birme 2014

V naši župniji se zakrament sv. birme podeljuje vsaki dve leti. Pravilo je, da vsake štiri leta ta zakrament podeli g. škof. Letošnji birmovalec je torej bil sam celjski škof, g. dr. Stanislav Lipovšek. Sv. birma pa je potekala na nedeljo, 18. maja, od 9. ure dalje.

Našo župnijo je g. škof obiskal že v petek, 16. maja, ko je vodil sv. mašo. Še prej pa je imel srečanje z osemnajstimi kandidati (osmi in deveti razred) za prejem zakramenta sv. birme, njihovimi starši in botri ter vsemi, ki so imeli željo, da prisostvujejo. T. i. preizkušnja je potekala v zelo sproščenem ozračju, pa vendarle popuščanja ni bilo. G škof je kaj hitro slišal prave odgovore, saj so birmanci kar prekipevali od znanja, le zadržanost je bila prisotna. Zelo je bil navdušen, ko je birmanec znal odgovoriti na vprašanje: “Kaj je Jezus naredil svojim učencem na Veliki četrtek?” “Seveda, umil jim je noge”, je bil navdušen g. škof in ni pozabil na pohvalo dotičnega. Po sv. maši je bilo srečanje z župnijskimi sodelavci, kjer je pogovor tekel o izdelavi pastoralnega načrta, o potrebni razbremenitvi domačega župnika, o pomenu verouka in o spravi na najvišnji ravni. Seznanjeni smo tudi bili s statusom souprave župnije Tabor. Po uradnem delu smo imeli še kratko neformalno druženje, kjer je beseda že tekla bolj sproščeno.

Prejem zakramenta, ki okrepi moč duha, ga oživlja, je dogodek, ki se dotakne vsakega mladega človeka. Začne se zavedati omejenosti svojih sposobnosti, še posebej pri pomembnih odločitvah, ki se v tem obdobju začnejo nizati pred njega.

V nagovoru g. škofu so poudarili, da slutijo veličino tega dogajanja in se ga veselijo. Zavedajo se, da jim je naloženo poslanstvo, da postanejo zvesti sodelavci Jezusa Kristusa. Izrazili so zaupanje v nebeško mater Marijo, se priporočali zavetniku, sv. Štefanu. Priporočali so se tudi staršem, botrom, bratom in sestram ter prijateljem, da jim stojijo ob strani.

Med slikami so tudi tiste iz priprav, ki so se jih udeležili skoraj vsi in si nabrali nepozabne spomine. Čeprav težko najdejo čas, se jim to doživetje zelo obrestuje. Takše priložnosti ne kaže zamuditi, saj si birmanec samo enkrat in nikoli več.

Tekst: Marija Rančigaj
Foto: Marija Orožim, Luka Rojnik