Peš romanje v Petrovče 2013

Peš romanje v Petrovče – 15.8.2013

15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja smo šli že drugič peš v Petrovče. Pri brvi na Rezani smo se zgodaj zjutraj pridružili romarjem iz župnije sv. Jurij iz Tabora. Nekaj romarjev je bilo tudi iz drugih župnij.Pot smo nadaljevali skozi Grajsko vas in Kapljo vas do Prebolda. Na poti se nam je pridružilo še nekaj romarjev iz naše župnije, vseh skupaj nas je bilo 38. V Preboldu nas je sprejel g. župnik Damjan Ratajc, ki nam je podelil romarski blagoslov.

Po kratkem počitku in okrepčilu smo nadaljevali proti Sv. Lovrencu in Šeščam, kjer smo zaključili s hojo po asfaltu in nadaljevali po prijetni poti ob reki Savinji do Kasaz in nato še kratek čas po cesti do Petrovč. Pot nam je hitro minila. Malo smo se pogovarjali, malo hodili v tišini. Med krajšimi postanki smo pojedli sendviče in se odžejali. Tudi prepevali smo med potjo, saj je Damijana iz Tabora vsem razdelila listke z besedili Marijinih pesmi.
V Marijino baziliko prihajajo romarji od vsepovsod, zato smo si hitro poiskali vsak svoj prostor, saj so bile naše noge utrujene od dolge poti. Cerkev se je kmalu napolnila do zadnjega kotička. Slovesno mašo je vodil celjski škof in apostolski administrator mariborske nadškofije dr. Stanislav Lipovšek, ki je nagovoril romarje in še posebej pozdravil tiste, ki so romali peš. Vsem romarjem je škof predstavil bogoslovca Matica iz župnije sv. Jurij ob Taboru, ki je romal z nami.
Škof je obnovil izročitev slovenskega naroda Mariji, kar so slovenski škofje prvič storili leta 1992.
Po sveti maši smo se romarji razšli. Nekateri so šli domov, drugi kam na obisk, ena tretjina pa jih je pešačila tudi domov.
Lep prazničen dan nas je v mislih spremljal še dolgo časa in marsikdo se je že sedaj odločil, da bo k Mariji v Petrovče romal tudi drugo leto.