Oznanila za 20. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-20-1
To sem vam razodel, ko sem bil pri vas; Tolažnik Sveti Duh pa, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. (Jn 14,25–26)


BESEDA O BESEDI

SVETI DUH DELUJE Jn 14,15–16.23–26 oz. Jn 20,19–23

Najbrž smo že slišali očitek, da smo »zakristijski kristjani«, to je, da vero živimo samo v cerkvi, ko pa pridemo iz nje, pozabimo nanjo. Dejansko doživljamo, da v vsakdanjem življenju malokrat čutimo Božjo navzočnost. Kako bi bili srečni, če bi sredi dela in skrbi, sredi vsakdanjega drvenja občutili blagodejnost Božje bližine! Premalokrat smo veseli, da smo kristjani, občutimo pa žalost, ker vedno ne živimo po evangeliju. Binkoštni praznik nas spominja, da je v našem življenju navzoč Sveti Duh, ki je naš Svetovalec in Tolažnik ter naš Posvečevalec.
Človek, ki pusti, da ga Sveti Duh napolni, spominja druge na Boga. Postane nekakšna Božja beseda, ki jo ljudje lahko vidijo. Duhovni človek je zato tisti človek, ki se prepusti delovanju Svetega Duha. Tako duhovno ni nasprotje snovnemu, kakor običajno menijo ljudje. Duhovna oseba nosi v sebi miselnost, ki je blizu Kristusu. »Sveti Duh … vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal« (Jn 14,26). Duhovni človek v vsem, karkoli dela, razodeva Kristusa, ker ga Sveti Duh spominja na Kristusa.
Danes je moderno govoriti o duhovnem, čeprav ni duhovno vse, kar se pod tem predstavlja. Marsikdo trdi, da je duhoven in da ima posebne darove (bioenergijo, nadnaravne sposobnosti …). Take in  podobne trditve običajno nakazujejo, da ne gre za duhovnost, ampak prej za ošabnost, kajti duhovni človek se ne bo hvalil, da je duhoven. Če bo njegovo življenje razodevalo Kristusa in ljudi usmerjalo k Bogu, bodo drugi po tem spoznali, da je duhoven človek. Tak človek bo svoje sposobnosti in darove dal v službo drugih, skupnosti, Cerkve: »Vsakomur se daje razodetje Duha v korist vseh« (1 Kor 12,7).  Zato tisti, ki darove uporabljajo zase, le za lastno korist in slavo ali celo prevaro, niso duhovni ljudje. Molimo zato dan za dnem k Svetemu Duhu. Prosimo ga, naj deluje v nas, da nas bo spominjal na Boga ter da bo tudi naše življenje druge spominjalo na Gospodovo dobroto. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

BINKOŠTI – C  

ČAS MED LETOM

Z binkoštmi se v cerkveni liturgiji ponovno začenja čas, ki se v letnem krogu imenuje »čas med letom«. Vsakdan se vrne, tudi učenci in apostoli gredo zopet k svojemu delu. Ampak z njim gre Sveti Duh. Ali drugače rečeno: Božje prijateljstvo jih spremlja.
Sveti Duh je izraz tega Božjega prijateljstva z nami. In to ni prijateljstvo, ki bi bilo omejeno na »dobre čase« in velika cerkvena praznovanja, ampak je vez, ki nas nosi v našem vsakdanu. In to spreminja naš vsakdan, tudi mojega. Tudi če je delo na videz monotono, je smisel in motivacija vedno nova. To ni samo angažiranje »za«, ampak delo »z«. Sam Bog se je povezal z nami, saj Bog dela z nami. Ne odvzame nam dela – tudi življenje z Bogom ni en sam praznik, vsaj dokler smo na Zemlji. Toda to je delo z Bogom. To je delovanje iz prijateljstva in ljubezni. To ni dolžnost, prisila – saj se v prijateljstvu in ljubezni prav nič naj ne bi dogajalo iz dolžnosti in prisile. To je samoumevno sodelovanje, s skupnim ciljem pred očmi …
Priznajmo, Bog je ob tem praviloma močnejši, gospodujoč. In to mora biti tako! Kakšen Bog pa bi bil, če ne bi bil gospodujoč, močan? Bi verjeli v takšnega Boga?
Toda Bog je lahko včasih tudi šibek – takrat, ko ga ljudje zlorabljajo, izkoriščajo, razvrednotijo. In takrat potrebuje Bog moje, naše prijateljstvo. Ne velja samo »Bog z nami«, ampak tudi »mi z Bogom«. Bog potrebuje za ta svet naše roke, naše noge, naše srce in naš razum – in mi potrebujemo Boga, da se lahko za ta svet razdajamo.
Bog in jaz, Bog in mi – skupaj lahko naredimo veliko. In binkošti, praznik Božjega prijateljstva z nami, nas vabi, da o tem samo ne razmišljamo, ampak to tudi živimo. (po: A. Schwarz, Odvalimo kamen, ki nam zapira pot v življenje)

V času med letom je barva bogoslužnih oblačil zelene barve. Ta pomeni življenje, saj naj bi v našem življenju raslo in dalo sadove vse tisto, kar smo doživeli in prejeli v božičnem in velikonočnem času.

Naslovljeno na vas

Procesije sv. Rešnjega telesa v okviru praznika Sv. Rešnjega telesa in Krvi

Slovesnost bo potekala utečenem redu: najprej bo sv. Maša, nato procesija okrog cerkve z molitvami in blagoslovom pri »kapelicah«.
– V nedeljo, 22. maja (pred praznikom) bo v Šmatevžu ob 10.00 uri.
– V četrtek, 26. maja na praznik Sv. Rešnjega telesa bo pri župnijski cerkvi na Gomilskem (v nedeljo, 29. maja bo prvo sv. obhajilo—ne bo procesije)
– V nedeljo, 5. junija, na prvo nedeljo v mesecu, bo v Šentrupertu ob 10.00 uri (v nedeljo, 12. junija, ne bo procesije zaradi romanja)
(v nedeljo, 19. junija, ne bo procesije, ker bo sklep veroučnega leta in župnijski dan)
– V nedeljo, 26. junija (Petrovo) bo v Grajski vasi ob 10.00 uri.
Vsi lepo vabljeni sodelovanju pri slavljenju odrešenika v sv. Evharistiji, še posebno pa bogoslužni sodelavci, tisti, ki postavljate kapelice, da bi od prve do zadnje procesije to češčenje čim lepše opravili.
Hvaljeno in češčeno naj vedno bo, presveto Rešnje telo.

Župnijsko občestvo pa čakajo še drugi pomembni dogodki v bližnji prihodnosti (ki so zgoraj omenjeni kot razlog za preložitev procesije):
V nedeljo, 29. maja bo slovesnost prvega sv. obhajila—v župnijski cerkvi na Gomilskem ob 10.00 uri. To bo velik praznik za vse nas. Kandidatov za prejem prvega sv. obhajila je 15. Pred tem bodo v petek, 27. maja pristopili k prvi sv. spovedi. Tudi to je pomemben dogodek v življenju mladega kristjana. Z molitvijo in dobrimi deli, jim dajmo duhovno podporo.

V nedeljo, 19. junija bo sklep veroučnega leta, hkrati pa župnijski dan.
Zabeležite si te dogodke na svojem koledarju in si rezervirajte čas.

MAŠNI NAMENI

NED – 15.5.   
BINKOŠTI
Viktor Milanski, muč.    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Franca (r. d.), Marijo Rančigaj
2 krsta

PON. 16.5.   
Marija, Mati Cerkve
Binkoštni ponedeljek    
18.30 za +Ano Pristalič in vse njene

TOR – 17.5.   
Jošt, puščavnik
18.30 za +Mojco Rezman (r. d.)

SRE – 18.5.  
Blandina, redovnica    
18.30 za +Rozalijo, Leopoldino in vse Drčeve

ČET – 19.5.   
Krispin, redovnik    
17.00 za +Silvota, starše Korun in Borin (v Šentrupertu)
18.30 samo šmarnice

PET – 20.5.    
Bernardin Sienski, red.    
18.30 za +starše Rovšnik

SOB – 21.5.   kvatre  
Timotej, diakon, muč.
18.30 za +starše Dobnik in vse njune

NED – 22.5.   
Nedelja Svete Trojice
Julija, mučenka    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +starše Julino in Ignaca Cizej (v Šmatevžu)
Procesija sv. Rešnjega telesa
Kvatrna nabirka za bogoslovje

Seja ŽPS bo v četrtek ob 19.30 uri v Domu srečanj. Člani, lepo vabljeni.

Prvoobhajanci: priprava na prvo sv. spoved in obhajilo bo v soboto ob 17.30 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem.

Bralci v ned.: I. Tilen Hadolin, Sonja Mandelc; II. V Šmatevžu: bralci, ki bodo tam
Dežurni ministrant(ka): ministranti – šmarničarji
Urejanje župnijske cerkve: Zakl

Šmarnice bodo med tednom ob 18:30 uri.