Oznanila za 27. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2013_27-1In poslal je pred seboj glasnike; ti so šli in stopili v samarijsko vas, da bi mu pripravili prenočišče. Pa ga niso sprejeli, ker je bil namenjen v Jeruzalem. Ko sta to videla učenca Jakob in Janez, sta rekla: »Gospod, ali hočeš, da rečeva, naj pride ogenj z neba in jih pokonča?« Toda obrnil se je in ju posvaril: »Ne vesta, kakšnega duha sta; Sin človekov ni prišel življenj uničevat, ampak reševat.« (Lk 9,52-55)


BESEDA O BESEDI
»HODI ZA MENOJ!« (Lk 9,51-62)
Evangelist Luka nam v današnjem odlomku predočuje tri podobe posnemanja. Jezusu slediti zato pomeni vedeti, da tukaj nimamo poslednjega obstanka. Niti družina niti naša hiša nam ne ponujata gnezda, kamor bi se lahko zalegli. Ljudje imamo Božje jedro. To nas žene na naši poti naprej, dokler ne najdemo Boga v naši domovini.
Druga podoba posnemanja doseže vrhunec v Jezusovem izzivajočem stavku: »Pusti, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve!« Pokopati mrtvega očeta, to je bila v Izraelu sveta dolžnost. Jezus zagotovo noče pozivati k temu, da bi se tej dolžnosti odtegnili. Njegova beseda je mišljena nazorno. Veliko ljudi ne najde svoje lastne poti, poti, ki jim jo je namenil Bog, ker so še preveč odvisni od svojega očeta. Svojega očeta še niso pokopali. še vedno jih oblikuje. Hoditi po poti posnemanja pomeni osvoboditi se vseh družinskih vezi. Božje kraljestvo je pomembnejše kakor odnos z očetom. če vlada v človekovem srcu Bog, potem ne gre več za to, da bi izpolnjevali pričakovanja svojega zemeljskega očeta. Jezusova pot vodi v prostost.
S tretjo podobo nima pred očmi le učencev Jezusovega časa, temveč tudi nas kristjane. Mnogi bi radi šli po poti, ki so jo v srcih spoznali za svojo. V svoji notranjosti bi radi sledili Jezusovemu glasu. Toda še prej se hočejo posloviti od svoje družine. Vsem bi radi pojasnili svojo pot. In morda bi radi, da jo vsi odobrijo. Toda Jezus zopet z radikalnim rekom vabi k temu, da bi sledili notranjemu klicu, ne da bi škilili na desno ali levo, ne da bi se zavarovali in dosegli soglasje svojega sorodstva in prijateljev. če se mi v srcu odpre, kdo je Jezus in kam bi me rad privedel, potem mu moram slediti, ne da bi se oziral nazaj. Božje kraljestvo odpira naš pogled naprej. (po: A. Grunu)

13. nedelja med letom
»Za teboj bom hodil kamor koli pojdeš (prim Lk. 9,57)
2013_27-2
Kako pogosto se prenaglimo in tudi mi tako rečemo, pa nas že prva pot, ki ni po »naši volji«, odvede daleč vstran. Pa ni potrebno, da se v tem trenutku osredotočimo zgolj na hojo za Jezusom. Spomnimo se le na zakonski stan, družino, pripadnost naši župnijski skupnosti … Znamo biti in ostati zvesti na zastavljeni poti?
Ljubezen vedno dokažemo z dejanji. Če pravimo, da nekoga ljubimo, pa nikoli tega ne pokažemo tako, da bi mu ugodili, sploh ne gre za ljubezen. Če res ljubimo Jezusa, bomo želeli delati, kar njemu ugaja. Na nek način mu bomo pokorni. Danes ima beseda pokorščina precej negativen prizvok. Lahko bi si kdo predstavljal Jezusa kot nekoga, ki nam hoče vzeti svobodo in nas prisiliti, da ga ubogamo. A Jezus sploh ni tak. Hoče, da se postavimo na lastne noge.

Res je

Biti Jezusov učenec pa ni bilo lahko ne za prve kristjane ne za nas danes. Če se res odločimo, da bomo hodili z njim, bomo morda morali spremeniti marsikaj v svojem načinu življenja. Zato tudi mnogi pravijo, da je biti Jezusov učenec    pretežko     in prenehajo hoditi za njim. A po drugi strani je hoja za njim nujno nekaj zahtevnega. Včasih smo v skušnjavi, da bi se nam zdelo, kako Bogu naredimo veliko uslugo, ko pridemo k njemu. Mislimo, da lahko pridemo pod svojimi lastnimi pogoji, zahtevamo od njega, da počisti ves nered v našem življenju – in mu nato ne dovolimo, da bi deloval v nas, kot on hoče. Od vsega začetka se moramo zavedati, da je Bog – in kot Bog ima besedo On. (po: D. Watsonu)

Takole nam naroča naš blaženi Anton Martin Slomšek:

»Privoščimo svojemu telesu potreben mir, pa tudi potrebno okrepčilo našemu duhu. Vendar čuvajmo se skrbno vsakega mehkuženja. Zato si natančno določimo čas za počitek in čas za vse drugo. Kljub prostim dnem se navadimo prinesti prvi jutranji dar Bogu, Gospodarju življenja. Pa tudi naša zadnja skrb naj bo končati dan z Bogom.«

ČAS LEPOTE – ČAS MOLITVE
Gospod, ohrani v mojem srcu dovzetnost in sposobnost za občudovanje. Naj se moje oči znajo sprehajati nad svetom in nad življenjem okoli mene. Naj preproste stvari zame ne izgubijo svoje veličine.
Naj občutim veselje nad vsem, s čimer se dan za dnem v svojem življenju srečujem. Z vsemi svojimi čuti bi te moral hvaliti, o Bog, ki vstajaš pred menoj v vsakdanji resničnosti in na mejah spoznavnosti mojega razuma. (po: Werner Schaube)

ŽUPNIJSKI ORATORIJ

Od tega ponedeljka do prihodnje nedelje bo v središču naše župnije zelo živo in mladostno. Dogajal se bo namreč 5. počitniški oratorij, ki ga bo doživljalo skoraj 90 otrok in oblikovalo blizu 30 animatorjev – deklet in fantov. Osnovno gradivo je pripravljeno za vse oratorije v Sloveniji, vendar je od posamezne ekipe odvisno, kato to uresničijo in udejanijo. Našim mladim ne manjka zamisli in vsako leto pripravijo kaj originalnega. Tudi letos ne bo
brez presenečenj.
V soboto zvečer bodo oratorijci, če bo lepo vreme opravili zahvalno molitev za vse, ki ste kakorkoli pripomogli k boljši izvedbi oratorija, v nedeljo pa lepo sodelovanje pri sklepni sv. maši.
Z utripom oratorija naj bi v tem tednu živela vsa župnija. Priložnosti bodo tudi z dobra dela. Kot vedno doslej, ste naprošeni tudi letos, da kaj prispevate za našo mladež, da jim z kakšnimi sladkimi ali vitaminskimi dobrotami naredite oratorij še prijetnejši. V nedeljo pa se vsekakor pridružite sklepnemu bogoslužju in si ogledate razstavo otroške ustvarjalnosti.
Oratorijska sv. maša v nedeljo ob 10.00 uri pa bo hkrati uvod v

ŽUPNIJSKI DAN

Po maši na prostoru med cerkvijo in Domom srečanj lepo in prijetno. Družabno srečanje bo spremljal zanimiv program, povabljeni sta dve pevski skupini, poleg domačih. Vabljeni k sodelovanju tudi posamezniki. Seveda bo poskrbljeno tudi za okrepčilo, tako, da kosilo doma odpade, ali ga preložite na kasnejši čas. Namenite nekaj časa temu srečanju, da bomo poglobili zavest medsebojne povezanosti in pripadnosti temu krščanskemu občestvu. Prinesimo s seboj veliko dobre volje in doživimo duhovno bogat dan!

MAŠNI NAMENI

NED-30.6.
13. ned. med letom
Prvi mučenci rimske C.     
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane-žive in rajne
9.30 za+ Marijo Orožim (god) in vse Mlinarjeve
zaključek vrtnic

PON-1.7.
Estera, svetopis. žena      
Začetek oratorija, ki bo ves teden
18.30 za vse +Roterjeve in teto Terezo

TOR-2.7.
Ptujskogorska Mati božja        
18.30 za +Milana Košenina -oblet.

SRE-3.7.
Tomaž, apostol        
18.30 za +Dragota Vovka -oblet.

ČET-4.7.
Urh (Uroš), škof
Prvi četrtek    
17.00 za +Ivana Juhart -oblet. (v Šentrupertu)
18.30 za +Ivano -oblet. in Jakoba Drev
Molitev za duhovne poklice

PET-5.7.
Ciril in Metod, slovan. apostola, sozavet. Ev.        
Prvi petek
18.30 za +Antonijo Golob – Joževo -oblet.
Litanije Jezusovega srca

SOB-6.7.
Marija Goretti, mučenka    
Prva sobota
18.30 za +Ivana Tekavca -oblet.
Litanije Matere božje

NED-7.7.
Ned. Slovencev po svetu
Vilibald, škof
7.30 ćeščenje
8.00 za vse župljane- žive in rajne
10.00 za + Ivana Rajovca in Grabnarjeve
zaključek oratorija, nato župnijski dan
Pri drugi sv. maši bo nabirka za animatorje

V tem tednu bomo vstopili v mesec julij in z njim v drugo polovico tega leta. Naredimo ta korak z Božjim blagoslovom. K temu lahko veliko prispeva udeležba pri bogoslužju na prvi četrtek, prvi petek, prvo soboto in prejem zakramentov. To bo lahko tudi dobra duhovna podpora oratorijskemu dogajanju.
Bo pa tudi precej opravil pri pripravi na nedeljsko praznovanje. Naprošeni ste, da po svojih močeh pomagate.

Počitnice:  bodo v tem tednu v znamenju oratorija, saj je večina veroučencev sodelovala na njem. Ostali pa se jim pridružitev nedeljo pri drugi sv. maši in na župnijskem praznovanju. Lahko boste tudi kaj sodelovali pri programu.

Bralci v nedeljo:  I. kdor  bo prvi sv. maši, II. animatorji
Dežurni ministrant(ka): Marko in Anja Šket
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava