Oznanila za 38. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013_38-1Veselite se z menoj, zakaj našel sem svojo ovco, ki se je bila izgubila.‘Povem vam: tako bo v nebesih večje veselje nad enim grešnikom, ki se spokori, kakor nad devetindevetdesetimi pravičnimi, ki ne potrebujejo pokore. (Lk 15,5–6)


BESEDA O BESEDI
 
IZGUBLJENA DRAHMA Lk 15,1–32
V središču evangelijskega odlomka je žena. Zanimivo je, da Luka večkrat opisuje žene kot vdove ali kako drugače samostojne. Žena ni določena po možu. Je trdna sama v sebi. Tako tudi pri tej ženi ne gre za njen odnos z možem, temveč za njo samo. Ima deset drahem. Deset je število celovitosti. Kdor poseduje deset drahem, je popoln in zdrav. Toda žena je eno drahmo izgubila. Ena je prav tako podoba edinosti. Če je žena izgubila eno drahmo, je načeta njena celovitost, njena edinost s samo seboj in z Bogom. Izgubila je svoje središče. In brez tega središča ji tudi devet ostalih drahem nič ne koristi. Se razletijo. Med sabo niso več povezane. Žena se zaveda svoje izgube. Izgubila je samo sebe. Gregor Niški razlaga drahmo kot podobo za Kristusa. Psihološko bi lahko rekli, da drahma simbolizira lastni jaz. Kdor je izgubil lastni jaz, ta navzven počne marsikaj, a vsemu temu primanjkuje središče, moč, jasnost.
Sedaj žena prižge svetilko. Za Gregorja je to razum. Potrebuje luč razuma, da bi razsvetlila temo nezavednega in tam iskala izgubljeno celovitost. Evangelist Luka misli tukaj gotovo tudi na luč vere. Samo po veri je razum resnično razsvetljen. Božja luč je, ki jo potrebujemo, da bi v naši notranji hiši iskali drahmo. Žena pomete vso hišo. Pomete umazanijo, ki se je nabrala na tleh njene hiše. Ta umazanija je podoba nepazljivosti, s katero živimo. Če se podamo v mnoge dejavnosti nepazljivo, se naša hiša umaže. V hiši nismo več gospodarji. Sloj prahu se nabere na tleh naše duše. Tako moramo krepko pometati, da bi zopet prispeli do prvotnega sijaja naše duše. In žena išče neumorno, skrbno, natančno, vneto. Srčno si želi ponovno najti svojo drahmo. Človek ni le iskalec Boga, temveč išče tudi samega sebe, svoje resnično bistvo. (po  A. Grünu)

Žena najde svojo drahmo. Najde samo sebe. Zdaj skliče svoje prijateljice in sosede: »Veselite se z menoj, kajti našla sem drahmo, ki sem jo izgubila« (Lk 15,9). Kdor najde samega sebe, ta najde tudi nov odnos do ljudi.

24 nedelja med letom                        

ISKANJE
Čudim se, kako Bog v svoji dobrohotnosti da veliko vrednosti tistemu, kar se je izgubilo in je potem najdeno, kot da bi bila sreča vsega človeštva odvisna od vrnitve grešnikov v Očetovo hišo.
Vprašam se, kaj sem izgubila dragocenega. Še več, katero stvar, izgubljeno v svojem življenju, sem pripravljena iskati z vsemi močmi do konca kot žena v evangeliju? Kaj bi pomenilo v mojem življenju »prižgati svetilko«, »pometati hišo« ter »skrbno iskati«?
Zanimivo, kadar izgubim dokument, denarnico, dežnik, ključe, očala … vem, kaj je treba narediti in se takoj lotim iskanja. Če mi ne uspe, molim k svetemu Antonu. Redkokdaj se zgodi, da česa ne najdem.
Če pa izgubim smisel za humor, zaupanje v nekatere ljudi, zbranost … se ni lahko lotiti iskanja in velikokrat ne vem, kje začeti.
Današnja prilika mi pokaže pot iskanja. Najprej me opozarja, da ne mo­rem izgubiti, česar nimam. Velikokrat mislim, da izgubim to ali ono, če­sar pravzaprav nikoli nisem imela. Nekoč sem čutila izgubo enega od prijateljev. Pozneje sem ugoto­vi­la, da sploh nisva bila resnična pri­­jatelja. Živela sem v iluziji. Zato je tre­ba prižgati    svetilko, saj z lučjo drugih lahko vidimo lastno resničnost. (po: Teresa Cachot)

V tem tednu goduje

19. sept.:SV. JANUARIJ
2013_38-2Čudodelni svetnik, je bil škof v Beneventu v 4. stol. Ker se je odločno uprl arijanizmu, je bil pregnan. Ko se je vrnil, so ga v Neaplju umorili skupaj s katedralnim lektorjem in diakonom Sosom ter drugimi kristjani. Podrobnosti o njegovem mučeništvu zakrivajo zgodbe legendarnega izvora, tako da se nič ne da z gotovostjo dokumentirati. Govori se, da je neka žena del njegove krvi shranila v epruveti. To kri še danes hranijo v katedrali v Neaplju. Ob določenih dneh v letu se kri ponovno utekočini. Ta čudež še danes ostaja skrivnost za znanost, saj ga znanstveniki ne znajo razložiti. Upodabljajo ga kot škofa z mečem, obdanega z zverinami, stoječega sredi plamenov ali v žareči ognjeni peči; s stekleničkama s svojo krvjo nad evangeljsko knjigo in s škofovsko palico.

Naslovljeno na vas

Klopi v župnijski cerkvi
Že lep čas je bilo  jasno, da se bo treba lotiti obnove klop v župnijski cerkvi
(v dveh podružnicah so nove, v tretji pa tudi skoraj nove). Les je postal zelo poškodovan od črvivosti. Črvojednega prahu ni mogoče sproti očistiti. Zato smo v tem letu načrtovali obnovo klopi. Dobili smo več ponudb mizarjev,a so vsi pri ogledu klopi bili mnenja, da se jih ne splača več obnavljati in , da je bolj smotrno se odločiti za nove. Eno klop,je v stranski kapeli, je mizar poskusno obnavljal, toda ko površino malo pobrusil za lakiranje, se je pod površino pokazalo vse razbrazdano od črvov.  Precej delov klopi je tako uničenih, da bi jih bilo treba zamenjati, zato smo se odločili za nove klopi. Bodo iz macesnovega lesa, bolj preproste oblike, a vendar bolj »baročne« od sedanjih. Delo smo zaupali mizarstvu Drev iz Zakla. Če ne bo prišlo kaj nepredvidenega vmes, naj bi bile na mestu že do vseh svetnikov. Seveda bo potrebno zamenjati tudi oblazinjenje, ker se tkanina že na več mestih trga. To bi morali storiti tudi, če bi klopi samo obnavljali.

Upamo, da boste novih klopi veseli in da boste to pridobitev za našo cerkev, ki pripada vsem župljanom, po svojih močeh velikodušno finančno podprli. Nekaj je bilo v ta namen že privarčevano, a bo potrebno še kar nekaj darežljivosti, da bodo klopi naše. Prispevek lahko oddate v župnišču ali kateremu od cerkvenih ključarjev, da boste vpisani v seznam darovalcev, drugače pa lahko tudi v cerkvi. Bog povrni vsak dobrovoljni dar!

Stična mladih 2013 – v soboto, 21. septembra
2013_38-3http://katoliska-cerkev.si/molitev-sticne-mladih-2013
Mladi, prijavite se, da se lahko uredi  »pridružitev« kakšni drugi skupini  mladih v njihovem avtobusu. Nekaj vabil že je. Zato se prijavite župniku vsaj do torka zvečer, da ne bomo zamudili prave priložnosti!

Napoved:
Šmatevška nedelja – 22.9. ob 10.30
Slavje Slomškove nedelje  bo 22.9. v Novi Cerkvi pri Vojniku. Ob 15. uri molitvena ura, ob 16. uri somaševanje, ki ga bo vodil naš škof. Vabljeni!
Srečanje starejših župljanov bo v nedeljo 29. 9. v župnijski cerkvi na Gomilskem.

MAŠNI NAMENI

NED—15.9.
24. ned. med letom
Žalostna Mati božja    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Jožija Plajnšek -oblet , Horvat.
Poroka, krst

PON—16.9.
Ljudmila (Milka), kneginja    
18.30 za +Marto Kunst (r. d.)

TOR—17.9.   
Robert Bellarmino, škof, cerkveni učitelj        
18.30 v čast Svetemu Duhu – v dober namen

SRE—18.9.
Ariadna, mučenka  
18.30 za +Ostrožnikove

ČET—19.9.
Januarij, škof, mučen. 
17.00 za +Ivana Krsnik in Marijo Stepišnik (v Šentrupertu)
18.30 za +Andreja Urankarja

PET—20.9.  
Andrej, korej. mučenci        
18.30 za +Podbregarjeve

SOB—21.9.   
Matej, apostol, evang.  
18.30 za + Marijo Vasle -oblet in Jožeta Vasle in +Drčeve
Stična mladih

NED—22.9. Slomškova
25. ned. med letom
Šmatevška nedelja    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Marijo – Minko Zdolšek
10.30 za +Silvestro Završnik

Sestanek sodelavcev Karitas bo tudi ta ponedeljek ob 19.15 uri v župnišču. Vabljeni vsi sodelavci, ker je pred vami posebna naloga.

Posvet cerkvenih ključarjev –  župnijskega gospodarskega sveta bo v torek 19.30 uri v župnišču. Vabljeni! Gre se za konkretno zadevo.

Sestanek Tajništva ŽPS bo v sredo ob 19.30 uri v župnišču. Vsi člani lepo vabljeni k pripravi dnevnega reda seje ŽPS.

Slomškova nedelja  Osrednja slovesnost naše škofije bo v nedeljo, 22.9. ob 15.00 uri v Novi Cerkvi pri Vojniku. Naš škof vse lepo vabi. Če se vas do srede dovolj prijavi, lahko naročimo avtobus.

Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Jure Vasle  II. Robert Natek, Barbara Trogar
Dežurni ministrant(ka): Martin Orožim, Nejc Lončar
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas