Oznanila za 50. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014_50-1
In oznanjal je: »Za menoj pride močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi se sklonil pred njim in odvezal jermen njegovega obuvala. Jaz sem vas krstil z vodo, on pa vas bo krstil s Svetim Duhom.« (Mr 1,7–8)

BESEDA O BESEDI

OSREČUJOČE BLIŽANJE  Mr 1,1–8   

Radi poudarjamo, da ljudje ne moremo živeti od obljub, a vendar lahko rečemo, da so Izraelci živeli od Gospodove obljube: najprej jim je obljubil deželo, potem pa Odrešenika.
V tem pričakovanju Janez Krstnik kliče v današnjem evangeliju ljudem: »Pripravite Gospodovo pot!« (Mr 1,3).
Res pa je, da so Izraelci, izvoljen narod, tudi pozabili na Gospodovo obljubo. Čeprav se oni niso vedno držali besede, je Bog vedno držal svojo obljubo. Izpeljal jih je iz sužnosti in popeljal v obljubljeno deželo. Adventni čas, čas pričakovanja Odrešenika, nas spominja, da Bog ljubi svoje ljudstvo in je zvest svojim obljubam. Zato so adventna svetopisemska berila polna spomina na Božjo zvestobo: »Trava se posuši, cvetlica ovene, a beseda našega Boga obstane na veke« (Iz 40,8); »Naj se tudi gore umaknejo in griči zamajejo, vendar se moja milost ne omaje, govori  Gospod, ki ima s teboj usmiljenje« (Iz 54,10).
Tudi kristjane, novo Božje ljudstvo, na poti proti obljubljeni deželi, osrečuje zavest, da verujejo v Boga, ki je zvest svojim obljubam. A prav tako kot Izraelci lahko tudi mi pozabimo na Gospodove obljube. Veliko glasov nas namreč vabi v druge smeri.
Bog se nam ne bliža, ker bi bili tega vredni. Če bi bili vredni, mu ne bi bilo treba hoditi k nam. K nam prihaja, ker smo grešniki in potrebujemo odrešenje. Lepa molitev pravi: »Gospod, pričakoval sem te, a nisi prišel. Dolgo sem te čakal in pozneje razumel, da nisi vstopil, ker te srce ni pričakovalo.« Kolikokrat se nam Bog bliža in hoče priti k nam, a ne more, ker ga ne pričakujemo! Kako roteče zvenijo besede Janeza Krstnika: »Pripravite Gospodovo pot!« Naše pričakovanje Gospoda ni pasivno, ampak dejavno! (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

2. adventna nedelja

Pričakovati

Neki slepi mož je z menoj stal sredi množice potnikov v letališki stavbi. »Počakaj me tu,« sem mu dejal.  Želel sem mu prihraniti neprijetno prerivanje po ogromni stavbi, zato sem ga pustil v varnem kotičku. Sam sem odšel potrdit vozovnico, oddat pošto ter preverit prihode in odhode letal.
Vračal sem se k njemu in ga iz razdalje opazoval. Mirno je stal tam. Ljudje so hodili okrog njega. Neki otrok je strmel vanj. Nosač je okoli njega znosil prtljago. Fant, ki je prodajal časopise, se je čudil, zakaj časopisov niti ne pogleda. Slepi mož je samo stal.
Odmev korakov, različni ropot in neznani glasovi, ki so jih povzročali ljudje s svojim prihajanjem in odhajanjem, mu niso nič pomenili. On je stal tam in čakal, da se vrnem.
Čakal je potrpežljivo, v prepričanju, da se bom vrnil. Na njegovem obrazu ni bilo niti sence dvoma. Na njem si lahko opazil le pričakovanje: Vrnil se bo, me prijel pod pazduho in me peljal naprej.
Ta pogled slepega moža z zaprtimi očmi, ki je stal sredi vrveža, me je spomnil, kakšno bi moralo biti kristjanovo pričakovanje v adventu: polno vere in zaupanja v Gospoda, ki gotovo pride! (po: B. Rustja, Zgodbe za advent in božič)

V tem adventnem času ti še posebej želim, da bi se kot Marija zmogel prepustiti angelovemu oznanilu. Želim ti zaupanja, da bi tudi v tebi dozoreval Božji otrok. Privedel te bo v stik s tvojim Božjim jedrom ter izvorno in enkratno podobo, ki si jo je o tebi naredil Bog. Morda včasih sanjaš o otroku, ki ga imaš v naročju ali ga srečaš, v takšnih sanjah ti angel želi reči: »Zaupaj novemu, ki nastaja v tebi. Zaupaj izvornemu in resničnemu, ki se kaže v tvoji duši. Pusti, da se v tebi rodi ta otrok.« Potem bo tvoje življenje novo in boš vedno ustrezal podobi, ki si jo je o tebi naredil Bog. Tedaj bodo zbledele vse druge podobe, s katerimi se obremenjuješ ali ponižuješ samega sebe. Osvobodil se boš pritiska, da bi se moral ravnati po predstavah, ki so ti jih naprtili drugi. (po: A. Grün, Želim ti božičnega angela)

Naslovljeno na vas

BREZMADEŽNO SPOČETJE DEVICE MARIJE – 8. december

Deviška rodovitnost materinstva
2014_50-2Velika skrivnost, ki se je ob angelovem oznanjenju Mariji in njeni privolitvi v veri zgodila v njej kot spočetje večne Besede, je postala v zgodovini očitna ob Jezusovem rojstvu v Betlehemu. Čeprav je pred svetom veljal za telesnega sina Marije in Jožefa, sta vsaj onadva od vsega začetka vedela, da je v Betlehemu rojen otrok v resnici Bog, ki je želel postati človek zaradi nas in našega odrešenja. To vero sta najprej skrbno hranila v svojih srcih in jo iz dneva v dan ob Jezusu utrjevala. Pozneje sta jo kot skrivnost vere posredovala tudi Jezusovim spremljevalcem in učencem in je tako prešla v vero Cerkve. Jezus je to resnico potrjeval s svojim življenjem, govorjenjem in delovanjem. Iz Svetega pisma Nove zaveze in iz prvih krščanskih spisov je nedvomno jasno izpričano, da je prva Cerkev to versko resnico trdno verovala in nanjo postavila ves svoj obstoj. Kristus je tudi pravi človek, saj je kot vsak drug rojen iz žene. (po: M. Turnšek, Človek v troedinem objemu)

SLOMŠKOVO BRALNO PRIZNANJE
2014_50-3Gotovo vas  večina ve, da je v naši župniji v nastajanju zelo hvalevredna stvar, to je sodelovanje pri Slomškovem  bralnem priznanju. V okviru te ga sodelovanja naj bi vsak prebral vsaj tri knjige na leto. Knjige bodo deloma na razpolago v župnišču ali pa si jo boste sposodili v kakšni knjižnici. Pridružile naj bi se starostne skupine – od predšolskih do starejših. Seveda bodo za vsako skupino knjige starosti primerne.
Drugo je sedaj že urejeno, potrebna je samo vaša odločitev in prijava. To pa naj bi bilo čim prej, ker smo že malo v zaostanku.

SOLO KONCERT MARKA HATLAKA bo v župnijski cerkvi na Gomilskem, v petek, 12. decembra (ta petek) ob 18. uri. To bo božično novoletni koncert, ki ga prireja Kulturno društvo Gomilsko. Vstopnine ne bo. Vabljeni.

MAŠNI NAMENI

NED—7.12.
2. ADVENTNA NED
Ambrož, škof, c. učitelj    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Silvota Koruna in sorod. (v Šentrupertu)
zahvalna

PON.-8.12.
BREZMADEŽNO SPOČETJE DEVICE MARIJE    
7.30 za +Uršulo in Marijo Pintar
17.00 za +Marijo Pustoslemšek, v. njene
Z O R N I C E

TOR—9.12.   
Valerija, mučenka    
15.00 pogreb +Ivane Strožer s sv. mašo
17.00 za +Ivana Dobnik -oblet. in starše

SRE—10.12
Loretska Mati Božja    
17.00 za +Silvo Kundih

ČET—11.12. – prvi čet.
Damaz I., papež
16.00 za +Marijo in Albina Stepišnik (v Šentrupertu)
17.00 za +Kristino Lobnikar

PET—12.12.  
D. Marija iz Guadalupe        
17.00 za vse verne rajne

SOB—13.12.  
Lucija, dev., mučenka
17.00 za +Antona in vse Muhovčeve

NED—14.12.
3. ADVENTNA NED
Janez od Križa, duhovnik, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Mojco Rojnik in vse Laznikove

V tem tednu: je drugi največji Marijin praznik (8.12), vsak dan pa zornice.

Verouk v Šetrupertu bo ta teden v sredo (namesto torka) ob istem času.

Mladinski – bo v soboto ob 19.00 uri v Domu srečanj. /19.12. pa v Preboldu dekanijsko adventno srečanje mladine/   Na obe srečanji vsi mladi lepo vabljeni.

Bralci  v nedeljo: I. Tilen Hadolin, Anka Trogar II. Ana Šlander, Nika Šram
Dežurni ministrant(ka):  Marko Mak, Luka Rožič Plazovnik
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas

Pozor! Od prve adventne, 30.11. bo druga sv. maša ob 10.00 uri – v župnijski cerkvi ali v podružnicah.