Oznanila za 51. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014_51-1
Marija pa je rekla: »Moja duša poveličuje Gospoda
in moj duh se raduje v Bogu, mojem Zveličarju. Zakaj ozrl se je na nizkost svoje dekle. Glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi.« (Lk 1,46–48)


BESEDA O BESEDI

KRISTUS ŠE VEDNO POTREBUJE PRIČEVALCE Lk 1,47–50.53–54

Janez Krstnik je »prišel zaradi pričevanja, da bi pričeval o luči« (Jn 1,7). Za Kristusa je pričeval s spokornim življenjem in s skromnostjo, saj pravi v  evangeliju: »Jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen na sandali!« (Jn 1,27) in trdi, da on samo pripravlja pot večjemu od sebe.
Sedaj smo mi na vrsti, da pričujemo. Za številne današnje ljudi je Kristus meglena in oddaljena osebnost, zato potrebuje pričevalcev, ljudi, ki bodo živeli po njegovem nauku. Samo po pričevalcih bo mogoče prepoznati Kristusov obraz. Besede današnjega evangelija imajo prav: »Med vami stoji on, ki ga ne poznate« (Jn 1,26). Kristus še vedno potrebuje pričevalcev, ki ga bodo naredili razpoznavnega drugim ljudem.
Janez Krstnik je ljudem naročal: »Zravnajte Gospodovo pot« (Jn 1,23). Res je, da Bog prihaja k nam, a se mu moramo tudi mi bližati, sicer se naše poti nikoli ne bodo srečale. Vedno moramo negovati pot, ki vodi do Gospoda. Če po poti nihče ne hodi, se zaraste in težko se bo kdo odločil zanjo. Če dolgo nihče ne hodi, se ob njej naseli strupenjad in bali se bomo iti po njej. Naša pot do Boga vodi tudi po molitvi, zakramentih in dobrih delih. Če je ne ubiramo, se zaraste in ob njej se naselijo nevarne divje živali. Težko se bomo zopet odpravili po njej.
Adventni čas je nova priložnost, da to pot očistimo in obnovimo. In kako je molitev povezana s pričevanjem? Kdor ne moli, ne more pričevati. Stik z Bogom v molitvi, maši in zakramentih nas mora voditi v to, da bomo z življenjem pričevali za Kristusa. Ponižno molimo, da bi zmogli pričevati za Kristusa. (po: B. Rustja, Zgodbe s semeni upanja)

3. adventna nedelja

Zahvaljen, Gospod, da si nam dal slišati glas vpijočega v puščavi.
V gluhoti nemega bivanja se sredi hrupnega sveta izgubljamo v neznano.
Nimamo moči, da bi kot tvoj krstitelj priznali svojo neznatnost.
Pa vendar nas je njegov glas opogumil.
Zdaj se ti zahvaljujemo, da nas vodiš k izvirom, k oazam z živo vodo.
Vračamo se iz puščavske suše, odžejani v tvoji ljubezni.
(po: B. Golob, Zahvala za Božji kruh)

Pričevalka zvestobe

Neki duhovnik je pripovedoval o starejšem zakonskem paru, ki ga je spoznal na Kitajskem. Oba sta bila zdravnika. Ona je bila katoličanka, on pa ne. Želela je, da bi mož sprejel katoliško vero, toda on se ni želel krstiti. Kmalu po poroki se jima je rodil otrok. Ne dolgo zatem so Kitajsko zajeli politični pretresi. Mož je bil s številnimi drugimi izobraženci odpeljan na prisilno delo. Ženo, ki je ves dan morala trdo delati v bolnišnici, zvečer pa se posvečala sinu, je ločitev zelo prizadela. Vrh tega so komunistične oblasti pritiskale nanjo, naj se loči od moža ter se odpove svoji veri. Če bi to storila, bi napredovala v službi in tudi drugače. Ona pa je vse te ponudbe vztrajno odbijala. Vsak večer, ko se je vrnila iz službe, sta s sinom kleče molila, naj jima Bog podeli moč, da bi vzdržala preganjanje.
Proti koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja je zvedela veselo novico, da bo njen mož skupaj z drugimi političnimi zaporniki izpuščen. Ko je prišel srečni dan, sta se s sinom odpravila na železniško postajo, da bi pričakala moža. Bila sta edina družinska člana, ki sta čakala vračajočega se zapornika. Druge žene niso vzdržale pritiska in težavne odsotnosti mož. Moža sta ženina zvestoba in pogum tako ganila, da je sprejel krščansko vero.
Ta žena je z življenjem pričevala za Kristusa podobno, kot je pričeval Janez Krstnik v današnjem evangeliju. Ni silila moža, naj sprejme vero, ni mu postavljala pogojev. Samo živela je svoje krščanstvo in ga živela za ceno žrtve! Tako moža niso prepričale njene besede, prepričala so ga njena dejanja, njena ljubezen. Njeno življenje je bilo najboljša pridiga. (po: B. Rustja, Zgodbe s semeni upanja)

Naslovljeno na vas

SVETOPISEMSKA (BIBLIČNA) SKUPINA naj bi se začela zopet redno sestajati. Vabimo vse, ki želite napredovati v spoznanju Svetega pisma, predvsem pa več zajemati iz neusahljivega vrelca Božje besede, da se pridružite svetopisemski skupini, ki se bo zbrala ta četrtek ob 19.00 uri v Domu srečanj. Pridite in povabite še koga.

BOŽIČNA DELAVNICA ZA OTROKE (izdelovanje okraskov in drugih lepih stvari za božično praznovanje) in TRIKRALJEVSKA DELAVNICA za mlade in otroke, ki bodo sodelovali v trikrajevski akciji (priprava in izdelava opreme) bosta obe hkrati v soboto ob 15.00 uri. Vodili ju bodo animatorji. Vsi lepo vabljeni četudi ne boste dobili obvestila. Bo prijetno in koristno. Starši, omogočite otrokom sodelovanje.

Predavanje – v sliki in besedi Pot pod tretjo največjo goro sveta bo v soboto ob 18.00 uri v Domu srečanj. Voditeljica gospa Magda Šalamon.
Ljubitelji gora, vabljeni.

PRIPRAVIMO JASLICE V SVOJIH SRCIH
Sv. spoved – zakrament sprave je priložnost za vrhunec duhovne priprave na božične praznike. Spovedovanje bo vsak dan pred sv. mašo, lahko tudi po njej, če boste želeli. V petek bo priložnost za dopolnitev priprave na sv. spoved pri spokornem bogoslužju, v nedeljo pa bo(sta) tuj(a) spovednik(a).
Veroučenci od četrtega razreda naprej naj pridejo vsaj enkrat ta teden k zornicam in k spovedi. Okvirni razpored: četrti razred v ponedeljek, peti v sredo, šesti v petek, sedmi v soboto, osmi v torek po maši, deveti v četrtek po maši, trnavski in šentrupertski tudi v Šentrupertu v četrtek.

Obisk starejših na domu (nekateri so že na zadnji prvi petek opravili pripravo na božič):
– v četrtek dopoldne v Šentrupertu in Trnavi,
– v soboto dopoldne v Grajski vasi in na Gomilskem
– v sredo popoldne v Šmatevžu in Zaklu
Če bi želeli ob drugem času, prosim, sporočite (03 572 61 98).

MAŠNI NAMENI

NED—14.12.
3. ADVENTNA NED
Janez od Križa, duhovnik, cerkveni učitelj    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Mojco Rojnik in vse Laznikove

PON—15.12.
Antonija Krizina in druge drinske mučenke    
17.00 za +Antona (r. d.) in Marijo Sovinc
Z O R N I C E

TOR—16.12.   
Adelajda (Adela), kralj.  
17.00 za +Ivano Strožer -osmina

SRE—17.12.
Viviana, opatina    
17.00 za +Antona Jelena – 30. dan
ZAČETEK BOŽIČNE DEVETDNEVNICE

ČET—18.12.
Vunibald, opat
16.00 za +Milana in Marijo Korun (v Šentrupertu)    
17.00 za +Karla (oblet.) in vse Tekavčeve

PET—19.12.
Anastazij, papež  
17.00 za +Alojza Lukmana
Spokorno bogoslužje, priprava na spoved

SOB—20.12.  
Dominik, opat
17.00 za +Mirkota Cestnika

NED—21.12.
4. ADVENTNA NED
Peter Kanizij, duhovnik, cerkveni učitelj
7.00 češčenje, spoved – tuj spovednik
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Dragotina Stanko – oblet
2 krsta
Kvatrna nabirka za bogoslovje

V tem tednu: je na sporedu več stvari. Poglejte na predhodni strani teh oznanil!

Seja župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Mladinski – ta teden ga tukaj ne bo, ampak bo v petek ob 19.00 v Preboldu v Aninem domu dekanijsko adventno srečanje mladine. Lepo vabljeni.

Bralci  v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Franc Skok II. Eva Skok, Ana Šram
Dežurni ministrant(ka):  Miha Mahor, Lucijan Semprimožnik
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava

Pozor! Druga sv. maša je zdaj vedno ob 10.00 uri (v katerikoli cerkvi).